FAOS SAMADHI 2

Εναλλακτικος χωρος αναζητησης και θεραπευτικων τεχνων.

Εργαστηρι Αυτογνωσιας.

Ολιστικες ψυχοθεραπευτικες προσεγγισεις μεσω της Βοτανικης Ιατρικης, του Διαλογισμου, της Μεταφυσικης, της Ανθρωπολογιας, της Νεας Φυσικης και της Νεας Ενεργειας.


Κάπου στα βάθη της γενετικής μας μνήμης, βρίσκεται η γνώση του σύμπαντος και των κόσμων, όπου η ζωή είναι απαλλαγμένη από την αυταπάτη του χρόνου και του χώρου.

Όπως ακριβώς είχε προγραμματιστεί μέσα μας για να επαναφυπνιστεί την τέλεια στιγμή, έτσι τώρα προσκαλεί την προσοχή μας.

Έχουμε ένα σκοπό πολύ μεγαλύτερο από όσο μπορέσαμε ποτέ να φανταστούμε.

Ο σκοπός αυτός ζητά να τον αναγνωρίσουμε τώρα και ζητά επίσης να αποκόψουμε τα κυκλώματα που μας συνδέουν με τα πρότυπα σκέψης και τα άχρηστα συναισθήματα τα οποία μας κρατούν δέσμιους στην αυταπάτη και στη σύγχυση των κατώτερων βασιλείων.

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Πηγες τρυπτοφάνης (σεροτονίνης), μελατονίνης, βιταμινών complex Β, μαγνησίου./ Αγχολυτικές – αντικαταθλιπτικές τροφές.






Η βιταμίνη D.  Στη διάρκεια των τελευταίων ετών, έρευνες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη D μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της σεροτονίνης, μια από τις βασικές ορμόνες των νευροδιαβιβαστών που επηρεάζουν τη διάθεσή μας, και μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των διαταραχών της διάθεσης. Βιταμίνη D παίρνουμε, κυρίως μέσω της έκθεσης στο ηλιακό φως και σε μικρές ποσότητες μέσω των τροφίμων. Μία πρόσφατη μελέτη όμως, έδειξε ότι η έκθεση στον ήλιο κατά τους χειμερινούς μήνες (από Νοέμβριο έως Φεβρουάριο) δεν παράγει σημαντικές ποσότητες βιταμίνης D στο δέρμα. Ειδικά αυτούς τους μήνες λοιπόν φροντίστε ώστε να παρέχετε στον οργανισμό σας επαρκής ποσότητες της συγκεκριμένης βιταμίνης μέσω της διατροφής σας. Άλλες τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D είναι το εμπλουτισμένο γάλα και το γάλα σόγιας.

Μελι. Περιέχει βιταμίνη Β, σίδηρο, μαγγάνιο και 181 άλλα στοιχεία που ρίχνουν τα επίπεδα του στρες. Το μέλι είναι από τις πιο καλές, σούπερ τροφές που πρέπει να συνηθίσεις να τρως καθημερινά αν θέλεις να δουλεύει ο οργανισμός σου "ρολόι".

Μαύρη σοκολάτα. Ακόμα και μια μπουκιά μαύρης σοκολάτας θα διώξει την ένταση και τα αρνητικά συναισθήματα, ύστερα από μια δύσκολη μέρα. Και αυτό γιατί είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες και σε τρυπτοφάνη, που μεταβολίζεται σε σεροτονίνη (ορμόνη που συνδέεται με τη βελτίωση της διάθεσης). Περιέχει, επίσης, σημαντικές ποσότητες σεληνίου και μαγνησίου, που σε κάνουν να νιώθεις καλύτερα.

Οι ηλιόσποροι περιέχουν παντοθενικό οξυ και βιταμίνη Β5. Όταν υπάρχει έλλειψη της βιταμίνης Β5 έχει ως αποτέλεσμα να αντιδρούμε έντονα σε κάποιες στρεσογόνες καταστάσεις. Ακόμη και η έλλειψη βιταμίνης Β2 και Β6 μπορεί να προκαλέσει υπερδιέγερση αφού πιθανή απουσία τους μπορεί να εκκρίνει περισσότερη αδρεναλίνη από το φυσιολογικό. Γενικά όταν υπάρχει έλλειψη βιταμινών του συμπλέγματος Β μπορεί να μας κάνει ευέξαπτους και να στρεσαριζόμαστε ευκολότερα. Εκτός από τους ηλιόσπορους ανάλογες ιδιότητες έχει και η μαγιά μπύρας.

Τα καρύδια θεωρούνται εδώ και καιρό ως μία «τροφή του εγκεφάλου». Πλέον όμως, γνωρίζουμε πως είναι και μια άριστη πηγή ωμέγα-3 απαραίτητων λιπαρών οξέων, που «φροντίζει» τα κύτταρα του εγκεφάλου και τη διάθεση, γιατί βοηθά τους νευροδιαβιβαστές να λειτουργούν σωστά. Αυτός είναι άλλωστε και ένας από τους λόγους που μπορεί να λειτουργήσει θετικά σε άτομα με κατάθλιψη. Άλλες τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα περιλαμβάνουν το σολομό, τις σαρδέλες, τον λιναρόσπορο, και τα αυγά εμπλουτισμένα με ω-3.

Η μπανάνα περιέχει μαγνήσιο αλλά και την «χαλαρωτική» ορμόνη μελατονίνη την οποία συνήθως ο οργανισμός πρέπει να συνθέσει από την τρυπτοφάνη που παίρνει από τις τροφές. Ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί ως βασικό καύσιμο τη γλυκόζη, σάκχαρο που περιέχεται στην μπανάνα σε πολύ υψηλότερο ποσοστό από άλλα φρούτα. Επομένως, η μπανάνα αποτελεί ένα θαυμάσιο τονωτικό για την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου. Επιπλέον, επειδή συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εντέρου και στη μεγαλύτερη βιοδιαθεσιμότητα της τρυπτοφάνης, διατηρεί ανεβασμένα για περισσότερη ώρα τα επίπεδα σεροτονίνης. Η μπανάνα δεν πρέπει να συνδυάζεται με άλλα φρούτα ή να τρώγεται με γεμάτο στομάχι, π.χ. μετά από γεύμα. Εάν όμως δεν χρειάζεστε άμεση ενεργειακή τόνωση, είναι προτιμότερο να την καταναλώνετε μαζί με λίγους ξηρούς καρπούς ή σπόρους, προτιμότερο με καρύδια, αμύγδαλα ή ηλιόσπορους, γιατί έτσι μειώνετε το γλυκαιμικό της δείκτη και τα σάκχαρά της απορροφώνται πιο αργά. Εκτός από τις μπανάνες πλούσιες τροφές σε μελατονίνη είναι τα τυριά και ο τόνος.

Τόσο οι πιπεριές (όλων των χρωμάτων) όσο και η πιπερόριζα (τζίντζερ) είναι ισχυρά αντικαταθλιπτικά και βελτιωτικά της διάθεσης. Ο μηχανισμός δράσης τους σχετίζεται με την ιδιότητά τους να ανεβάζουν τη σωματική θερμοκρασία και να βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος. Οι πιπεριές ευνοούν επίσης την ευδιαθεσία αυξάνοντας τα επίπεδα της βιταμίνης στο αίμα, κατάσταση που επηρεάζει την παραγωγή σεροτονίνης και κατεχολαμινών.

Οι φακές είναι μέλος της οικογένειας των ψυχανθών και αποτελούν μια άριστη πηγή φυλλικού οξέος, όπως και οι ηλιόσποροι, που είναι απαραίτητη για τη διάθεση και την καλή λειτουργία των νεύρων του εγκεφάλου. Τα χαμηλά επίπεδα φυλλικού οξέος έχουν συνδεθεί με την κατάθλιψη. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη του Χάρβαρντ έδειξε ότι το 38 % των γυναικών που πάσχουν από κατάθλιψη έχουν έλλειψη φυλλικού οξέος. Αν και οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη καταλάβει πλήρως τη σύνδεση, αυτό φαίνεται να επηρεάζει το μεταβολισμό της σεροτονίνης, της ντοπαμίνης και της νοραδρεναλίνης, σημαντικών νευροδιαβιβαστών για τον «έλεγχο» της διάθεσης. Αν σας φαίνεται πολύ ζεστό πιάτο για το καλοκαίρι μπορείτε να τις απολαύσετε παγωμένες προσθέτοντας τες στη σαλάτα. Εκτός από τις φακές την ίδια ιδιότητα έχει και το σπανάκι. Άλλες πηγές φυλλικού οξέος περιλαμβάνουν: τα εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού, πράσινα λαχανικά όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, το συκώτι και τα φασόλια.

Oι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε μαγνήσιο, μέταλλο που ηρεμεί το νευρικό σύστημα, επειδή μπλοκάρει την εισαγωγή διεγερτικών ερεθισμάτων στον εγκέφαλο. Έρευνες δείχνουν ότι το στρες, αλλά και η πάροδος της ηλικίας μειώνει την ποσότητα μαγνησίου που έχει ο οργανισμός μας, με αποτέλεσμα να αυξάνονται σημαντικά οι ορμόνες του στρες, προκαλώντας εκνευρισμό, αφού ουσιαστικά εμποδίζουν το μυϊκό σύστημα να χαλαρώσει.


Το τυρί και το μπρόκολο εκτός από πλούσια σε πολλά θρεπτικά συστατικά είναι καλές πηγές ασβεστίου. Σύμφωνα με έρευνες έχει αποδειχθεί ότι το ασβέστιο έχει ηρεμιστικές ιδιότητες για τον οργανισμό. Εκτός από το μπρόκολο και τα γαλακτοκομικά μπορούν να μας προσφέρουν την ηρεμία που χρειαζόμαστε αφού και αυτά είναι πλούσια σε ασβέστιο.

Ένα ζεστό γάλα μπορεί να μας νυστάξει και να μας προσφέρει έναν γλυκό ύπνο χάρη σε ένα αμινοξύ που περιέχει, την τρυπτοφάνη. Άλλα τρόφιμα που είναι πλούσια στην συγκεκριμένη ουσία είναι τα τα πουλερικά αλλά και η µπανάνα και οι ξηροί καρποί.

Τα καρότα περιέχουν βιταμίνη Α και καροτένια που είναι αντιοξειδωτικά και δρουν ως αγχολυτικά αλλά και τονωτικά. Τα οξειδωτικά στοιχεία δεν μας επιτρέπουν να… ηρεμήσουμε αφού μπλοκάρουν τα επίπεδα των ορμονών αλλά και των νευρομεταβιβαστών. Τα καρότα λοιπόν αλλά και το πορτοκάλι με τις αντιοξειδωτικές ουσίες τους «ξεδιαλύνουν» το τοπίο και μας ελαφρύνουν από το άγχος.

Καφες. Σε μικρές δόσεις, όχι παραπάνω από 2 φλιτζάνια ημερησίως, ενεργοποιεί το κεντρικό νευρικό σύστημα, ξυπνάει τον οργανισμό και προκαλεί ευεξία. Αντίθετα, η υπερβολική κατανάλωση δημιουργεί υπερδιέγερση του νευρικού συστήματος, εκνευρισμό και συχνά εριστική διάθεση και υπογλυκαιμία, με αποτέλεσμα την πτώση των επιπέδων ενέργειας. Αν πίνετε πολλούς καφέδες αντικαταστήστε σταδιακά ένα μέρος τους με τσάι ή άλλα φυτικά ροφήματα μικρότερης περιεκτικότητας σε καφεΐνη.

Αυγά. Καταρχάς έχουν βιταμίνη B12 που είναι σημαντική για την υγεία των νευρικών κυττάρων. Η έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης προκαλεί ευερεθιστότητα (τσαντίζεσαι εύκολα δηλαδή) κατάθλιψη και κακή διάθεση.






.