FAOS SAMADHI 2

Εναλλακτικος χωρος αναζητησης και θεραπευτικων τεχνων.

Εργαστηρι Αυτογνωσιας.

Ολιστικες ψυχοθεραπευτικες προσεγγισεις μεσω της Βοτανικης Ιατρικης, του Διαλογισμου, της Μεταφυσικης, της Ανθρωπολογιας, της Νεας Φυσικης και της Νεας Ενεργειας.


Κάπου στα βάθη της γενετικής μας μνήμης, βρίσκεται η γνώση του σύμπαντος και των κόσμων, όπου η ζωή είναι απαλλαγμένη από την αυταπάτη του χρόνου και του χώρου.

Όπως ακριβώς είχε προγραμματιστεί μέσα μας για να επαναφυπνιστεί την τέλεια στιγμή, έτσι τώρα προσκαλεί την προσοχή μας.

Έχουμε ένα σκοπό πολύ μεγαλύτερο από όσο μπορέσαμε ποτέ να φανταστούμε.

Ο σκοπός αυτός ζητά να τον αναγνωρίσουμε τώρα και ζητά επίσης να αποκόψουμε τα κυκλώματα που μας συνδέουν με τα πρότυπα σκέψης και τα άχρηστα συναισθήματα τα οποία μας κρατούν δέσμιους στην αυταπάτη και στη σύγχυση των κατώτερων βασιλείων.

Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

«Εργαστηριακό Γέλιο» (Laugh Lab). Η επιστήμη του γέλιου. Γελωτοθεραπεια.




Γελιο, η μεγαλη αφυπνιση.


Γελωτοθεραπεία στην κλινικη του γελιου.

Τα απολιθωμενα καθεστωτα της οποιας εξουσιας, καταρεουν με μολοτωφ από χιουμορ και γελιο.

Το χιούμορ είναι η πιο αυθόρμητη αντίδραση σε οτιδήποτε εξωφρενικό επιτίθεται στη κοινή λογική.


Το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο για τους δύσκολους καιρούς.

«Προσοχή, η καλή διάθεση μπορεί να είναι επικίνδυνη για την ασθένειά σου».



ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΧΑΡΑ - Γελάστε, είναι θεραπευτικό!


Γελάει καλύτερα όποιος γελάει πολύ !






Μην ψάχνετε τίποτε, μην αναζητάτε τίποτε. Καθίστε βολικά μέσα σας – χωρίς επιθυμίες, χωρίς φιλοδοξίες- δεν έχετε που να πάτε.Παρακολουθείτε μόνο και κάποια στιγμή θα ξεκαρδιστείτε στα γέλια.
Πέραν του γέλιου- δεν έχεις τίποτε το σοβαρό να πεις.

Παρακολουθείτε, παρακολουθείτε συνεχώς και θα καταλάβετε την απόλυτη ανοησία της ζωής.
Αυτό με το οποίο ασχολιόσασταν- είναι το ίδιο ανόητο όπως ανόητο είναι το σκυλί , που προσπαθεί να πιάσει την ουρά του.

Όσο πιο συνειδητοποιημένος γίνεστε- τόσο η ζωή θα σας φαίνεται ανόητη.
Δεν κάνατε τίποτε άλλο, εκτός από το να κυνηγάτε την ίδια την ουρά σας.

Γι’ αυτόν τον λόγο όλοι οι μυστικιστές όταν έρχονταν η στιγμή της αφύπνισης- ξεκαρδίζονταν στα τρανταχτά γέλια και μετά- βυθίζονταν στην απόλυτη σιωπή και αταραξία.

Αυτό το γέλιο- είναι το τελευταίο πράγμα, πέραν των ορίων του οποίου δεν υπάρχουν οι λέξεις, τίποτε δεν μπορεί να ειπωθεί .

Αν είστε ικανοί να γελάσετε με τον εαυτόν σας, με την ανοησία σας,- αυτό σημαίνει, ότι γίνατε παρατηρητής, ανεξάρτητος από το μυαλό σας, από το σώμα σας.
Τώρα μπορείτε να καταλάβετε τι κάνατε μέχρι τώρα, και το οποίο μπορείς να κάνεις μόνον σε κατάσταση της ασυνειδησίας.

Το ανθρώπινο γέλιο έχει την ιδιαιτερότητά του: συνήθως γελάμε με τους άλλους, ορισμένοι από μας γελούν με τον εαυτόν τους.
Είναι απάνθρωπο να γελάς με τους άλλους- εδώ κρύβεται κάποια μορφή βίας.
Ενώ το γέλιο με τον εαυτόν σου κρύβει την μεγάλη αφύπνιση.

Ο αφυπνισμένος έχει γέλιο άλλης ποιότητας και άλλου περιεχομένου.
Αυτός βλέπει, ότι όλη η πρωτύτερη ζωή του δεν άξιζε τίποτε άλλο, παρά μονάχα το γέλιο…»

Οσσο






«Εργαστηριακό Γέλιο» (Laugh Lab)

Βρετανοί ερευνητές με ένα πείραμα που αποκάλεσαν «Εργαστηριακό Γέλιο»(Laugh Lab),ανακάλυψαν ότι όσο μεγαλώνουμε γελάμε περισσότερο γιατί η αίσθηση του χιούμορ αυξάνεται με τις εμπειρίες μας (στο τέλος δηλαδή ένα γέλιο θα μας θάψει).

Και προσοχή: το γελιο βλάπτει σοβαρά την κακή διάθεση!

Όταν γελάω, δεν μπορώ να θυμώσω, όταν γελάω δεν μπορώ να κακιώσω, όταν γελάω δεν μπορώ να ζηλέψω, όταν γελάω δεν μπορώ να μισήσω.

Όταν γελάω μπορώ ν' αγαπήσω, όταν γελάω μπορώ να αγκαλιάσω.

Κάθε Σάββατο πρωί, στους Κήπους του Λουξεμβούργου, στο Παρίσι, δυνατά γέλια αντηχούν, τραβώντας τη προσοχή ανυποψίαστων και πιθανόν όχι τόσο «χαρούμενων» περαστικών. Ομάδες από γυναίκες κάθε ηλικίας ξεκαρδίζονται στα γέλια χωρίς προφανή λόγο, γεγονός εκ πρώτης όψεως ηλίθιο και μάλλον εκκωφαντικό. Θεωρητικά, ούτε τρελές ούτε μεθυσμένες είναι ή έστω «ευδιάθετα» δαιμονισμένες. Αντιθέτως πρόκειται για κυρίες- μέλη ενός «κλαμπ γέλιου» (Club de Rire) οι οποίες πληρώνουν μια φορά την εβδομάδα από 3 ευρώ, για να γελούν και να χαίρονται -που δεν τους κοστίζει παραπάνω;-, εφαρμόζοντας παράλληλα ασκήσεις γιόγκα, με την επιδίωξη να χαλαρώσουν και να αισθανθούν καλύτερα.

Η αρχή έγινε πριν από 10 χρόνια
στην Ινδία από έναν οικογενειακό γιατρό, τον Μαντάν Καταρία, ο οποίος όταν διάβασε μια μελέτη σχετικά με τις ωφέλιμες ιδιότητες του γέλιου, ίδρυσε στη Βομβάη μια ανάλογη λέσχη. Σήμερα, από τη Φιλανδία ως την Αμερική υπάρχουν τουλάχιστον άλλα 1.800 τέτοια κλαμπ διάδοσης του γέλιου.

Στην Ελλάδα η πρώτη Kλινική Γέλιου-ένα πολυεπίπεδο πρόγραμμα γελωτοθεραπείας- ιδρύθηκε από
τον γιατρό Oλιστικής Θεραπευτικής κ. Aλέξανδρο Λουπασάκη, ο οποίος και υπογράφει το βιβλίο «Γέλιο, η καλύτερη θεραπεία» (εκδόσεις Kέδρος). Κι ενώ όλοι παραπονιόμαστε ότι βιώνουμε καταθλιπτικές εποχές, αποτελεί κοινό μυστικό ότι το γέλιο μακραίνει τη ζωή αφού έχει επιστημονικά αποδειχτεί ότι προστατεύει την καρδιά, ενισχύει το ανοσοποιητικό, καταπολεμά τον πόνο και την κατάθλιψη. Επιπλέον αντιμετωπίζει το στρες, αφού οτιδήποτε ενοχλητικό, βασανιστικό ή ανυπόφορο αποδυναμώνεται, γιατί απλώς μας φαίνεται αστείο. Πάλι πλημμυρίσαμε; Ας γελάσω!

Η γελωτοθεραπεία εφαρμόζεται σε διάφορες μορφές σε πολλά νοσοκομεία για μικρούς και μεγάλους ασθενείς ανά τον κόσμο. Ειδικά εκπαιδευμένοι γιατροί-κλόουν(!) σε Ευρώπη και Αμερική συνεργάζονται με τους θεράποντες γιατρούς, με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Νοσηλευτικό προσωπικό φορά ειδικές ρόμπες που γράφουν διάφορα ωραία όπως «προσοχή, η καλή διάθεση μπορεί να είναι επικίνδυνη για την ασθένειά σου». Υπάρχουν, δεκάδες λοιπόν λόγοι για να εντάξετε το γέλιο στη ζωή σας. Εμείς επισημαίνουμε τους κυριότερους.

Ενισχύει την άμυνα του οργανισμού

Έχει υπολογιστεί, ότι ύστερα από ένα ξέσπασμα γέλιου, ο οργανισμός απελευθερώνει μεγαλύτερη ποσότητα φυσικών αντισωμάτων στη μύτη και στο αναπνευστικό σύστημα, τα οποία τον προφυλάσσουν από τις «επιθέσεις» ιών και μικροβίων.

Ευεργετεί την καρδιά

Η φράση «γέλασα με την καρδιά μου» προφανώς δεν είναι τυχαία. Όταν γελάμε, προκαλείται διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, με αποτέλεσμα να τονώνεται η κυκλοφορία και να αυξάνεται η ποσότητα αίματος στους ιστούς. Σε ανθρώπους που έχουν υποστεί έμφραγμα, μισή ώρα γέλιου την ημέρα μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες ενός δεύτερου καρδιακού επεισοδίου, ενώ αρκούν 10 λεπτά για να επανέλθει η υψηλή πίεση στα φυσιολογικά επίπεδα.

Τονώνει την αναπνευστική λειτουργία

Το γέλιο είναι τόσο ευεργετικό για την αναπνοή, ώστε μπορεί να έχει τα ίδια αποτελέσματα με τις ειδικές αναπνευστικές ασκήσεις φυσιοθεραπείας για ασθενείς με άσθμα ή χρόνια βρογχίτιδα. Όταν γελάμε, αυξάνεται η χωρητικότητα των πνευμόνων, με αποτέλεσμα να μπορούν να φιλτράρουν και να προωθούν περισσότερο οξυγόνο. Έτσι αποτρέπεται έτσι η αναπνευστική «συμφόρηση».

Καταπολεμά το στρες

Με το γέλιο αυξάνεται η παραγωγή ενδορφινών, γνωστές και ως ορμόνες της χαράς που «ευθύνονται» για την καλή μας διάθεση. Επιστήμονες από το Πανεπιστημιακό Κέντρο Εναλλακτικών Θεραπειών της Καλιφόρνιας διαπίστωσαν ότι μετά την παρακολούθηση μιας καλής κωμωδίας, τα επίπεδα κατάθλιψης και θυμού ενός γκρουπ ασθενών έπεσαν κατά 98%! Η δε διάθεσή τους είχε βελτιωθεί εκ των προτέρων όταν πληροφορήθηκαν ότι μετά από δυο ημέρες θα παρακολουθούσαν μια διασκεδαστική ταινία.

Ανακουφίζει από τον πόνο

Οι ενδορφίνες δεν «ευθύνονται» μόνο για την καλή διάθεση, αλλά έχουν και τον τίτλο των φυσικών παυσίπονων του οργανισμού. Ασθενείς που νοσηλεύονταν με σοβαρότατα προβλήματα στη σπονδυλική στήλη και πόνους, ανέφεραν ότι δέκα λεπτά γέλιου κατάφερναν να τους ανακουφίζουν για δύο ώρες περίπου, όταν η χορήγηση αναισθητικών φαρμάκων δεν είχε καμία επίδραση πάνω τους.

Ωφελεί το γαστρεντερικό

Ως γνωστό είναι το μόνο σύστημα που «σκέφτεται» με την ίδια ένταση όπως ο εγκέφαλος, γι αυτό το άγχος ή η κακή διάθεση εκδηλώνονται με τα γνωστά συμπτώματα πόνοι, δυσπεψία, καούρες, μετεωρισμός κ.α στο στομάχι και την κοιλιά. Το γέλιο όχι μόνο αμβλύνει τα συμπτώματα αλλά βελτιώνει την αφομοίωση των θρεπτικών ουσιών από τις τροφές και βοηθά στην ομαλή λειτουργία του εντέρου.

Σύμφωνα με μια σειρά μελετών που παρουσίασε η βρετανική εφημερίδα «Ιndependent», η χαρά, το χιούμορ και το γέλιο παίζουν σημαντικό ρόλο στην καλή υγεία και τη μακροζωία, συνδράμοντας στην αντιμετώπιση διαφορετικών προβλημάτων και παθήσεων, από τη γρίπη μέχρι την υψηλή αρτηριακή πίεση, τις καρδιοπάθειες, την αρθρίτιδα και τον διαβήτη.

Οι χημικές ουσίες που απελευθερώνονται όταν βιώνουμε μια δύσκολη και δυσάρεστη κατάσταση μπορούν να διπλασιάσουν τις πιθανότητες θανάτου από καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Το χιούμορ και το γέλιο λειτουργούν ως ασπίδα απέναντι σ' αυτούς τους κινδύνους. Το πώς ακριβώς επιτυγχάνεται κάτι τέτοιο δεν έχει αναλυθεί επαρκώς, ωστόσο οι μελέτες μάς αποκαλύπτουν σημαντικά στοιχεία. Εκτός από τα «άμεσα συμπτώματα», όπως η ενίσχυση της αναπνοής, η λήψη περισσότερου οξυγόνου και οι αυξημένοι καρδιακοί παλμοί, υπάρχουν και άλλες θετικές επιπτώσεις, όπως η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

την ορμόνη του στρες, ενώ πιστεύεται ότι όταν γελάμε Το έντονο γέλιο φαίνεται ότι αυξάνει τις αμυντικές ικανότητες του οργανισμού και μειώνει την κορτιζόλη,απελευθερώνονται στον εγκέφαλο οι ενδορφίνες, νευροδιαβιβαστικές ουσίες που μας βοηθούν να ελέγξουμε τον πόνο.

Επιπλέον, μελέτη του ιαπωνικού ιδρύματος FAIS έδειξε ότι το γέλιο μειώνει τα επίπεδα μιας πρωτεϊνης που σχετίζεται με την εξέλιξη της διαβητικής νεφροπάθειας, ενώ μελετάται και η ευεργετική του επίδραση σε ασθενείς με χρόνιες πνευμονικές νόσους.

Αυτό όμως που θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά ευρήματα σε σχέση με τις επιπτώσεις του γέλιου είναι το πώς επηρεάζει τις φλεγμονές οι οποίες έχουν ρόλο-κλειδί σε μεγάλη γκάμα ασθενειών από την αρθρίτιδα μέχρι και τον καρκίνο.

Ερευνα που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση «Ρευματολογία» του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης έδειξε ότι τα επίπεδα της ιντερλευκίνης-6, που παίζει κεντρικό ρόλο στις φλεγμονές, μειώθηκαν σημαντικά αφότου ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα παρακολούθησαν μια κωμωδία. Ακόμη και προστασία απέναντι στον πόνο μπορεί να μας προσφέρει το γέλιο.

Οταν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια έβαλαν παιδιά ηλικίας 7-16 ετών να βουτήξουν τα χέρια τους μέσα σε ένα δοχείο με πολύ κρύο νερό, παρατήρησαν ότι αυτά που γελούσαν παρακολουθώντας ένα αστείο βίντεο, μπορούσαν να αντέξουν περισσότερο πόνο. Γελάστε λοιπόν με κάθε ευκαιρία. Κάνει καλό.