FAOS SAMADHI 2

Εναλλακτικος χωρος αναζητησης και θεραπευτικων τεχνων.

Εργαστηρι Αυτογνωσιας.

Ολιστικες ψυχοθεραπευτικες προσεγγισεις μεσω της Βοτανικης Ιατρικης, του Διαλογισμου, της Μεταφυσικης, της Ανθρωπολογιας, της Νεας Φυσικης και της Νεας Ενεργειας.

Κάπου στα βάθη της γενετικής μας μνήμης, βρίσκεται η γνώση του σύμπαντος και των κόσμων, όπου η ζωή είναι απαλλαγμένη από την αυταπάτη του χρόνου και του χώρου.

Όπως ακριβώς είχε προγραμματιστεί μέσα μας για να επαναφυπνιστεί την τέλεια στιγμή, έτσι τώρα προσκαλεί την προσοχή μας.

Έχουμε ένα σκοπό πολύ μεγαλύτερο από όσο μπορέσαμε ποτέ να φανταστούμε.

Ο σκοπός αυτός ζητά να τον αναγνωρίσουμε τώρα και ζητά επίσης να αποκόψουμε τα κυκλώματα που μας συνδέουν με τα πρότυπα σκέψης και τα άχρηστα συναισθήματα τα οποία μας κρατούν δέσμιους στην αυταπάτη και στη σύγχυση των κατώτερων βασιλείων.

Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου 2010

Η διαγνωστικη και θεραπευτικη μεθοδος του βιοσυντονισμου βασίζεται σε επιστημονικές αποδείξεις ότι τα κύτταρα του σώματός μας εκπέμπουν και λαμβάνουν ηλεκτρομαγνητικά σήματα. Ο βιοσυντονισμός προσπαθεί να «καθαρίσει» το ατομικό δονητικό σήμα κάθε ανθρώπου από τις παθολογικές «παρεμβολές» διαφόρων ουσιών.Μια νέα εναλλακτική θεραπεία εφαρμόζεται τα τελευταία πέντε χρόνια στην Ελλάδα. Ονομάζεται βιοσυντονισμός και όπως μαρτυρά το όνομά της βασίζεται στην αρχή του συντονισμού. Τι σημαίνει αυτό; Ένα παράδειγμα συντονισμού είναι αυτό όπου, όταν ένας τραγουδιστής πετυχαίνει μια νότα στην ίδια συχνότητα με αυτή που δονείται ένα ποτήρι κρασιού, προκαλεί το ράγισμα του γυαλιού. Το γυαλί και οι φωνητικές χορδές του τραγουδιστή δεν είναι τα μόνα πράγματα που δονούνται στο σύμπαν. 

Τα πάντα δονούνται, στη δική τους ιδιαίτερη συχνότητα, από τα άστρα (αστρικός παλμός) έως τα κύτταρα του σώματός μας! Ο καθένας μας έχει το δικό του προσωπικό φάσμα συχνοτήτων, το οποίο μάλιστα διαφέρει όταν είμαστε υγιείς, απ’ ότι όταν είμαστε άρρωστοι. Σ’ αυτές τις δονήσεις στοχεύει ο βιοσυντονισμός. Διαβάστε λοιπόν τα μυστικά της μεθόδου και τις παθήσεις που μπορείτε να αντιμετωπίσετε με τη βοήθειά της.


Τα μυστικά του βιοσυντονισμού

Ο βιοσυντονισμός βασίζεται σε επιστημονικές αποδείξεις ότι τα κύτταρα του σώματός μας εκπέμπουν και λαμβάνουν ηλεκτρομαγνητικά σήματα. Τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία είναι ένας διαφορετικός, μη υλικός, τρόπος εκδήλωσης της ενέργειας, χάρη στον οποίο, μεταξύ άλλων, «πιάνουμε» έναν σταθμό στο ραδιόφωνο ή μιλάμε στο τηλέφωνο. Με παρόμοιο τρόπο τα κύτταρά μας «μιλούν στο τηλέφωνο» – δηλαδή εκπέμπουν και λαμβάνουν, ταχύτατα, ηλεκτρομαγνητικά σήματα για να «συνεννοηθούν». 

Ωστόσο αυτή η επικοινωνία μπορεί να διαταραχθεί, προκαλώντας παράσιτα – δηλαδή ασθένειες – όπως ακριβώς η τηλεόρασή μας έχει «χιόνι», όταν χάνει το σήμα της. Το «χιόνι» στον οργανισμό προκαλείται όταν η συχνότητα στην οποία εκπέμπουν ορισμένες ουσίες (π.χ., οι ιοί, τα τρόφιμα, τα μέταλλα, η γύρη, τα φυτοφάρμακα, ακόμη και το αμάλγαμα των σφραγισμάτων) συντονιστεί με την συχνότητα των κυττάρων, «μπερδεύοντας» τα. Ο βιοσυντονισμός λοιπόν είναι μια μέθοδος που προσπαθεί να «καθαρίσει» το ατομικό δονητικό σήμα κάθε ανθρώπου από τις παθολογικές «παρεμβολές» διαφόρων ουσιών.


Η βιοσυντονιστική συσκευή

Σε μια θεραπεία βιοσυντονισμού χρησιμοποιείται μια ειδική συσκευή που λαμβάνει το ηλεκτρομαγνητικό σήμα του σώματος και το φιλτράρει. Διαχωρίζει δηλαδή τις επιβαρυντικές ταλαντώσεις των ξένων ουσιών από το φυσιολογικό φάσμα συχνοτήτων του οργανισμού. Εν συνεχεία επεξεργάζεται τις δονήσεις, ενισχύοντας ή μειώνοντας την έντασή τους ή ακόμη και αντιστρέφοντας τα κύματα των επιβαρυντικών δονήσεων με σκοπό την εκμηδένισή τους. Κατόπιν στέλνει πίσω στο σώμα τις τροποποιημένες δονήσεις. Αυτή η αλλαγή του μοτίβου των συχνοτήτων θεωρείται θεραπευτική. Εάν χρειαστεί χρησιμοποιούνται και οι τροποποιημένες δονήσεις ορισμένων ουσιών π.χ., ενός τροφίμου, ενός φυτού, τα οποία τοποθετούνται σε ένα δοχείο πάνω στη βιοσυντονιστική συσκευή.

Η βιοσυντονιστική συσκευή καθοδηγείται από τον ειδικά εκπαιδευμένο γιατρό ή θεραπευτή που προσπαθεί να διαμορφώσει το ατομικό πρόγραμμα θεραπείας κάθε ασθενούς. Κατά μία έννοια ο ειδικός προσπαθεί να «πιάσει» τους σταθμούς στο σώμα, που έχουν παράσιτα και να τους ρυθμίσει ξανά, με τη βοήθεια της συσκευής. «Είναι μια μορφή ρυθμιστικής ιατρικής» εξηγεί η φυσικοπαθητικός (naturopath) κ. Ματίνα Χρονοπούλου, που εφαρμόζει τη μέθοδο, και «μπορεί να συνδυαστεί τόσο με την κλασική ιατρική όσο και με άλλες εναλλακτικές μεθόδους». Φυσικά η μέθοδος δεν είναι πανάκεια. Άλλοτε δρα υποβοηθητικά, άλλοτε επιφέρει την ίαση, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις δεν έχει επιτυχία. Ωστόσο, οι θεραπευτές που εφαρμόζουν τη μέθοδο, μιλούν για ποσοστά επιτυχίας που ξεπερνούν το 80%.


Ποια προβλήματα υγείας αντιμετωπίζονται με τη νέα μέθοδο

ΟΙ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ «Μπορούμε να κάνουμε διάγνωση των ουσιών στις οποίες υπάρχει αλλεργία καθώς και θεραπεία απευαισθητοποίησης. Για τα γαλακτοκομικά και τα δημητριακά συνήθως χρειάζονται τρεις επαναλήψεις μέχρι το άτομο να τα καταναλώσει ξανά, χωρίς παρενέργειες. Για τις άλλες τροφές καθώς και για τη γύρη, τα ακάρεα, τα μέταλλα και το δηλητήριο της σφήκας, αρκούν 1-2 θεραπείες» εξηγεί η παθολόγος κ. Κασσάνδρα Μουγιάκου. Η ίδια γοητεύτηκε από τη μέθοδο και την έφερε στην Ελλάδα, όταν είδε ότι χάρη σ’ αυτή, η κόρη της ξεπέρασε τις τροφικές αλλεργίες της και σήμερα είναι σε θέση να καταναλώνει άφοβα όλα τα τρόφιμα στα οποία είχε διαγνωσμένη ευαισθησία.

ΟΙ ΠΟΝΟΙ κάθε μορφής π.χ. της μέσης, του αυχένα, της εμμήνου ρύσεως, των αρθριτικών ή των καταγμάτων μπορούν να υποχωρήσουν με τις θεραπείες του βιοσυντονισμού.

ΟΙ ΙΩΣΕΙΣ και οι φλεγμονές επίσης, μπορούν να καταπολεμηθούν με αυτή τη θεραπεία.

Ο ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΝΙΚΟΤΙΝΗ, αλλά και στο αλκοόλ μπορεί να ξεπεραστεί με το βιοσυντονισμό!  Μάλιστα σύμφωνα με τους ειδικούς που εφαρμόζουν την μέθοδο, για τη διακοπή του καπνίσματος αρκούν τρεις επισκέψεις.

ΟΙ ΨΥΧΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ «Ο βιοσυντονισμός μπορεί να βοηθήσει έναν άνθρωπο να απαλλαγεί από τις φοβίες του, να μειώσει το άγχος του, ακόμη και να καταπολεμήσει τη μελαγχολία του» επισημαίνει ο νευρολόγος ψυχίατρος κ. Γιάννης Λιάπης που εφαρμόζει τη μέθοδο στη Θεσσαλονίκη και συμπληρώνει ότι «ο βιοσυντονισμός μπορεί να προσφέρει ανακούφιση ακόμη και σε ασθενείς με σοβαρά νευρολογικά προβλήματα όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας.»


Μια θεραπεία 30 χρόνων

Αν και στην Ελλάδα ο βιοσυντονισμός είναι σχετικά νέα μέθοδος, παγκοσμίως μετράει ήδη 30 χρόνια ζωής. Ο «πατέρας» του βιοσυντονισμού είναι ο Γερμανός γιατρός Franz Morrel. Το 1977, έχοντας μακρόχρονη πείρα με τον ηλεκτροβελονισμό (μορφή βελονισμού όπου χρησιμοποιούνται χοντρές «βελόνες», που δεν τρυπούν το δέρμα και τροφοδοτούνται με ηλεκτρισμό) σκέφτηκε ότι οι θεραπείες του θα ήταν πιο ακριβείς, αν μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις ηλεκτρομαγνητικές δονήσεις του ίδιου του ασθενούς, αντί για τις δονήσεις του μηχανήματος του ηλεκτροβελονισμού. Με αυτό τον τρόπο θα εξατομίκευε τη θεραπεία για τον κάθε ασθενή του. Έτσι κατασκευάστηκε η πρώτη βιοσυντονιστική συσκευή που μπορούσε να λάβει και να επιστρέψει στο σώμα τις ηλεκτρομαγνητικές του συχνότητες με τη βοήθεια ηλεκτροδίων (μαγνητών).


Ας δοκιμάσω κι εγώ…

Αποφάσισα να κάνω βιοσυντονισμό για τη μέση μου – η οσφυαλγία μου παρουσιάστηκε κατά την πρώτη μου εγκυμοσύνη και έκτοτε με πιάνουν συχνά κρίσεις πόνου.  Με την εγγύηση ότι η θεραπεία δεν έχει παρενέργειες – γι’ αυτό και γίνεται ανεπιφύλακτα ακόμη και σε μωρά – κάθισα αναπαυτικά σε μια πολυθρόνα και η φυσικοπαθητικός κ. Ματίνα Χρονοπούλου πήρε το ιστορικό μου: με ρώτησε αν έχω πεπτικά προβλήματα, αν κοιμάμαι καλά, τι άλλα προβλήματα υγείας έχω…

Μετά μου ζήτησε να κρατήσω δυο μεταλλικές αντιστάσεις συνδεδεμένες με μια συσκευή – τη βιοσυντονιστική συσκευή BICOM. «Τώρα μετράμε την ενέργειά σου» με πληροφόρησε. Στη συνέχεια τοποθέτησε ένα μαγνητικό μαξιλαράκι κάτω από το δεξί μου χέρι και ένα στην πλάτη μου. «Ο μαγνήτης στο χέρι σου λαμβάνει πληροφορίες, ενώ αυτός στην πλάτη σου λαμβάνει και αποστέλλει πληροφορίες» μου είπε. Βρισκόμουν δηλαδή σε «ηλεκτρομαγνητική επικοινωνία» με τη βιοσυντονιστική συσκευή.

Για τις επόμενες δύο ώρες η φυσικοπαθητικός παρατηρούσε τις ενδείξεις της βιοσυντονιστικής συσκευής, με ρωτούσε συμπληρωματικές πληροφορίες, άλλαζε θέση στα μαγνητικά μαξιλαράκια ή προσέθετε νέα π.χ., στο κεφάλι, την πατούσα, την καισαρική τομή μου, ρυθμίζοντας παράλληλα τη συσκευή ώστε να «τρέξει» τα κατάλληλα προγράμματα για την περίπτωσή μου. Κάποια στιγμή η κ. Χρονοπούλου μου ζήτησε να βάλω λίγο σάλιο σε ένα μπαμπάκι το οποίο τοποθέτησε σε ένα δοχείο πάνω στη βιοσυντονιστική συσκευή. Με πληροφόρησε ότι αν έκανα θεραπεία διακοπής του καπνίσματος στο δοχείο θα έβαζα το τελευταίο μου αποτσίγαρο!

Σιγά σιγά ένιωθα να χαλαρώνω. Νύσταξα. Δύσκολα κρατούσα σημειώσεις. Τα χέρια μου ήταν βαριά. Μετά από δύο ώρες η κ. Χρονοπούλου με ξεπροβόδισε λέγοντάς μου να πίνω άφθονο νερό και να επιστρέψω σε οχτώ μέρες. Ήμουνα πιστή στο ραντεβού. Έκανα συνολικά τέσσερις θεραπείες και ομολογώ ότι πράγματι παρατήρησα μια βελτίωση στη μέση μου, λίγες μέρες μετά την πρώτη κιόλας θεραπεία.

Ευχαριστούμε για την συνεργασία τον κ. Γιάννη Λιάπη νευρολόγο – ψυχίατρο, και την κ. Ματίνα Χρονοπούλου φυσικοπαθητικό

Της Νίκης Ψάλτη / Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό VITA το 2007

http://naturopathyingreece.wordpress.com/
Είθε το Άρρητο Φως να φωτίζει τις καρδιές μας πάντα. Είθε μέσα μας να αναπαύεται η θεία χάρη του Αγίου Πνεύματος.
Το κείμενο που ακολουθεί, αποτελεί τη Συνομιλία ανάμεσα στον κτηματία Νικόλαο Μοτοβίλωφ και τον Άγιο Σεραφείμ του Σαρώφ. Θεωρείται μεγίστης σημασίας καθώς είναι μια από τις λίγες καταγεγραμμένες βιωματικές εμπειρίες του Άκτιστου Φωτός. Παρότι μακροσκελές, είναι από τα πιο φωτεινά "διαμάντια", που έχω ανακαλύψει μέσα από τις πνευματικές μου αναζητήσεις. Είθε το Άρρητο Φως να φωτίζει τις καρδιές μας πάντα.

«Ήταν Πέμπτη. Η μέρα ήταν σκοτεινή. Το χιόνι, περίπου 25 πόντοι, σκέπαζε τη γη και από τον ουρανό εξακολουθούσαν να πέφτουν πυκνές νιφάδες χιονιού, όταν ο στάρετς(γέροντας) Σεραφείμ άρχισε να συνομιλεί μαζί μου. Με έβαλε να καθήσω σ’ ένα κορμό δένδρου που μόλις είχε κόψει, και ο ίδιος κάθησε απέναντι μου. Βρισκόμασταν στο δάσος πλάι στο ερημητήρι του στο βουνό που κατεβαίνει μέχρι τις όχθες του ποταμού Σάρωφκα.

— Ο Κύριος μου απεκάλυψε, είπε ο μεγάλος στάρετς, ότι από τα παιδικά σου χρόνια ζητάς με φλογερό πόθο να μάθεις ποιός είναι ο σκοπός της χριστιανικής ζωής και ότι πολλές φορές ρώτησες γι' αυτό διάφορους πνευματικούς ανθρώπους.

— Πραγματικά, απάντησα, από τα δώδεκα χρόνια μου με απασχολούσε επίμονα αυτή η σκέψη και απευθύνθηκα σε πολλά πνευματικά πρόσωπα, αλλά οι απαντήσεις δεν με ικανοποιούσαν.

— Ναι συνέχισε ο στάρετς, γιατί κανείς δεν σου έδωσε οριστική απάντηση. Σου έλεγαν: «Πήγαινε στην Εκκλησία, προσευχήσου στο Θεό, εφάρμοσε τις εντολές Του, κάνε το καλό. Αυτός είναι ο σκοπός της Χριστιανικής ζωής». Μερικοί, μάλιστα δυσανασχετούσαν μαζί σου γιατί έδειχνες μια περιέργεια που δεν θα άρεσε στο Θεό (!). «Μη ζητάς πράγματα που είναι πάνω από τις δυνάμεις σου», σου έλεγαν. Αυτές οι απαντήσεις όμως δεν μπορούσαν να σε ικανοποιήσουν. Εγώ, ο φτωχός Σεραφείμ, θα σου εξηγήσω τώρα ποιός είναι πραγματικά αυτός ο σκοπός. Η προσευχή, η νηστεία, η αγρυπνία, η άσκηση και όποιο χριστιανικό έργο, όσο καλό και αν είναι αυτό καθαυτό, δεν μπορεί να γίνει σκοπός της Χριστιανικής ζωής, μολονότι είναι απαραίτητο για την πραγματοποίηση του σκοπού. Δεν μπορεί, λοιπόν, το μέσο να γίνει σκοπός. Πραγματικός σκοπός της Χριστιανικής ζωής είναι η απόκτηση του Αγίου Πνεύματος.

— Πρέπει να γνωρίζεις, συνέχισε ο στάρετς, ότι οποιοδήποτε χριστιανικό έργο, μόνον όταν γίνεται από αγάπη προς το Χριστό, φέρνει τους καρπούς του Αγίου Πνεύματος. Η προσευχή, η νηστεία, η αγρυπνία, η ελεημοσύνη και όλα τα άλλα καλά έργα, που γίνονται χάριν του Χριστού, είναι απλά και μόνο μέσα για την απόκτηση του ΑγίουΠνεύματος.


— Πώς μπορεί κανείς να αποκτήσει το Άγιο Πνεύμα; ρώτησα το στάρετς. Δεν μπορώ να το καταλάβω καλά αυτό.

— Η απόκτηση του Αγίου Πνεύματος μοιάζει λίγο με το εμπόριο. Αποκτώ, σημαίνει μαζεύω, συγκεντρώνω, απάντησε ο στάρετς. Εσύ γνωρίζεις σίγουρα τι σημαίνει αποκτώ χρήματα. Ακριβώς αυτό ισχύει και για το Άγιο Πνεύμα. Σκέψου, λοιπόν, τη σημασία της λέξης «αποκτώ» με την κοσμική, τη γήινη έννοια. Οι άνθρωποι σκοπεύουν στην απόκτηση χρημάτων, τιμών, διακρίσεων και άλλων ανταμοιβών για τις προσφερόμενες υπηρεσίες τους. Το Άγιο Πνεύμα είναι ένα «κεφάλαιο» για την απόκτηση του οποίου αγωνίζεται ο άνθρωπος. Είναι όμως ένα «κεφάλαιο» αιώνιο, μοναδικό, αστείρευτο και ευλογημένο. Αποκτάται με τους ίδιους περίπου τρόπους, όπως το χρηματικό κεφάλαιο ή τα διάφορα αξιώματα.
Γήινα εμπορεύματα είναι τα καλά έργα που γίνονται από αγάπη στο Χριστό και φέρνουν τη χάρη του Αγίου Πνεύματος, χωρίς το οποίο δέν υπάρχει σωτηρία.
Κάθε καλό έργο που γίνεται στο όνομα του Χριστού φέρνει τη χάρη του Αγίου Πνεύματος.

Περισσότερο όμως απ' όλα μας τη φέρνει η προσευχή, γιατί είναι πάντα στα χέρια μας σαν ένα εύχρηστο όπλο. Είναι προσιτή στον πλούσιο, στο φτωχό, στο σοφό, στον απλοϊκό, στο δυνατό, στον αδύνατο, στο γερό, στον ασθενή, στο δίκαιο και στον αμαρτωλό. Είναι μεγάλη η δύναμη της προσευχής. Περισσότερο από κάθε άλλο μέσο, είναι ικανή να μας φέρει το Άγιο Πνεύμα. Και βρίσκε­ται πάντα στη διάθεση του καθενός, θα είμαστε μακάριοι, αν μας βρει ο Κύριος άγρυπνους, εν προσευχή, μέσα στην πληρότητα των δώρων του Αγίου Πνεύματος.


— Γέροντα, του είπα, μιλάς συνεχώς για την απόκτηση του Αγίου Πνεύματος ως σκοπό της Χριστιανικής ζωής. Αλλά πώς και πού μπορώ να το δω; Τα καλά έργα είναι ορατά. Άραγε το Άγιο Πνεύμα μπορεί να γίνει ορατό; Πώς μπορώ να ξέρω αν είναι ή δεν είναι μαζί μου;


— Στις μέρες μας, αποκρίθηκε ο στάρετς, υπάρχει γενική ψυχρότητα για την αγία πίστη του Χριστού και αδιαφορία για τη θεία Πρόνοια που ενεργεί τα πάντα για να μας φέρει κοντά Του. Η ψυχρότητα και η αδιαφορία διέκοψαν την κοινωνία του ανθρώπου με το Θεό και μας απομάκρυναν σχεδόν εντελώς από την αληθινή χριστιανική ζωή. Στην Αγία Γραφή, Παλαιά και Καινή Διαθήκη, συχνά αναφέρεται η εμφάνιση του Θεού στους ανθρώπους. Μερικοί λένε: «Τα χωρία αυτά είναι ακατανόητα. Πώς μπορούν οι άνθρωποι με τα ίδια τους τα μάτια να δουν το Θεό»; Τίποτε όμως ακατανόητο δεν υπάρχει εδώ. Η δυσκολία προέρχεται από τη δική μας απομάκρυνση από το Θεό. Γίναμε αδιάφοροι για τη σωτηρία με αποτέλεσμα να ερμηνεύουμε λανθασμένα πολλά χωρία της Αγίας Γραφής. Με την πρόφαση της επιστημονικής γνώσης μπήκαμε σε τέτοιο σκοτάδι άγνοιας ώστε μας φαίνονται ακατανόητα όσα για τους παλιούς ήταν προσιτά και κατανοητά. Εκείνοι δεν έβρισκαν καθόλου παράδοξη την εμφάνιση του Θεού ανάμεσα τους. Έβλεπαν τη χάρη του Αγίου Πνεύματος όχι στον ύπνο τους ή σε φανταστικές εκστάσεις, αλλά καθαρά και αληθινά.

Η χάρη του Αγίου Πνεύματος, φιλόθεε, δίνεται σε όλους μας κατά το Άγιο Βάπτισμα. Στο μυστήριο του Αγίου Χρίσματος η χάρη του Αγίου Πνεύματος μας σφραγίζει μυστηριακά με τη χρίση των βασικών οργάνων του σώματός μας, όπως ορίζει η Εκκλησία, ο αιώνιος φύλακας αυτής της χάρης. Κατά τη χρίση λέμε: «Σφραγίς δωρεάς Πνεύματος Αγίου». Εμείς οι φτωχοί άνθρωποι συνήθως σφραγίζουμε τα θησαυροφυλάκια που περιέχουν κάποιο θησαυρό. Αλλά ποιος θησαυρός μπορεί να είναι μεγαλύτερος και πολυτιμότερος από τα δώρα του Αγίου Πνεύματος τα οποία μας προσφέρονται κατά το Άγιο Βάπτισμα; Η χάρη αυτή είναι τόσο μεγάλη, βαθιά και απαραίτητη, που ακόμα και στον πλανεμένο άνθρωπο δεν του αφαιρείται μέχρι το θάνατο του.

— Πώς είναι δυνατόν να ξέρω, ρώτησα τον Γέροντα, αν βρίσκομαι και εγώ στη χάρη του Αγίου Πνεύματος;


— Είναι πολύ απλό, μου απάντησε. Ο Κύριος λέει ότι όλα είναι απλά για εκείνον που αποκτάει τη γνώση. Το δυστύχημα για μας είναι ότι δεν ζητάμε αυτή τη θεϊκή γνώση η οποία δεν κάνει θόρυβο, γιατί δεν είναι «εκ του κόσμου τούτου». Οι Απόστολοι είχαν αυτή τη γνώση και καταλάβαιναν αν είχαν μαζί τους το Άγιο Πνεύμα ή όχι. Έτσι εξηγείται και το «έδοξε τω Αγίω Πνεύματι και ημίν» (Πράξ. 15:28). Βλέπεις, λοιπόν, αγαπητέ μου, ότι το πράγμα είναι απλό;


— Παρ' όλα αυτά δεν καταλαβαίνω πώς μπορώ να είμαι απόλυτα βέβαιος ότι βρίσκομαι στη χάρη του Αγίου Πνεύματος; Πώς μπορώ να διακρίνω την πραγματική Του παρουσία στη ζωή μου;

— Σου είπα, φιλόθεε, ότι αυτό είναι πολύ απλό και σου διηγήθηκα λεπτομερειακά πώς μπορούν οι άνθρωποι να γεμίσουν με το Άγιο Πνεύμα και πώς μπορούμε να διακρίνουμε την παρουσία του μέσα μας. Τί περισσότερο ζητάς;

— Θέλω να τα καταλάβω αυτά πολύ καλά, απάντησα.

Τότε ο στάρετς Σεραφείμ με έπιασε δυνατά από τους ώμους και μου είπε:

— Τώρα βρισκόμαστε, παιδί μου, και οι δύο μέσα στο Άγιο Πνεύμα. Γιατί δεν με κοιτάς;

— Δεν μπορώ να σε κοιτάξω, Γέροντα, γιατί από τα μάτια σου βγαίνουν λάμψεις. Το πρόσωπό σου έγινε φωτεινότερο και από τον ήλιο και τα μάτια μου κλείνουν από τον πόνο.

— Μη φοβάσαι, φιλόθεε. Τώρα και εσύ έχεις γίνει φωτεινός όπως εγώ. Έχεις και εσύ πληρωθεί από το Άγιο Πνεύμα, αλλιώς δεν θα μπορούσες να με δεις έτσι όπως με βλέπεις.


Καί σκύβοντας κοντά μου μου είπε ψιθυριστά:
— Παρακαλούσα τον Κύριο με όλη μου την καρδιά να σε αξιώσει να δεις φανερά και με τα σωματικά σου μάτια την παρουσία του Αγίου Πνεύματος. Καί να, αγαπητέ μου, ο Κύριος ικανοποίησε την ταπεινή παράκληση του φτωχού Σεραφείμ. Πώς να μην Τον ευγνωμονούμε και οι δυο για την ανέκφραστη αυτή δωρεά Του! Ευχαρίστησε Τον, φιλόθεε, γιατί παρηγόρησε την καρδιά σου με τη θεία χάρη Του όπως η φιλόστοργη μάνα θάλπει τα παιδιά της. Λοιπόν, παιδί μου, γιατί δεν με κοιτάς στα μάτια; Κοίταξε με απλά και μη φοβάσαι. Ο Κύριος είναι μαζί μας.

Ύστερα από τα λόγια αυτά τον κοίταξα στο πρόσωπο. Συγκλονίστηκα κυριολεκτικά. Με πλημμύρισε δέος. Φαντασθείτε τον ήλιο στην πιο δυνατή λάμψη της μεσημβρινής ακτινοβολίας του και στο κέντρο του ήλιου να κοιτάζετε το πρόσωπο του ανθρώπου με τον οποίο συνομιλείτε. Βλέπετε τις κινήσεις των χειλιών του, την έκφραση των ματιών του, ακούτε τη φωνή του, αισθάνεστε τα χέρια του απλωμένα γύρω από τους ώμους σας, αλλά δεν βλέπετε ούτε αυτό το χέρι, ούτε το σχήμα του, ούτε τον ίδιο τον εαυτό σας. Δεν βλέπετε παρά μόνο το εκτυφλωτικό φως που απλώνεται παντού γύρω σας και φωτίζει με τη λάμψη του το χιόνι πού καλύπτει το ξέφωτο και τις χιονοστιβάδες που πέφτουν τριγύρω. Είναι αδύνατο να φανταστεί κανείς αυτά που έζησα εκείνες τις στιγμές!


— Τι αισθάνεσαι τώρα; με ρώτησε ο στάρετς Σεραφείμ.


— Εξαιρετικά καλά, είπα.


— Δηλαδή, πες μου συγκεκριμένα, τί νιώθεις;

— Νιώθω τέτοια γαλήνη και ειρήνη πού δεν μπορώ να την εκφράσω με λόγια!, απάντησα.

— Αυτή φιλόθεε, είπε ο στάρετς, είναι η ειρήνη για την οποία μίλησε ο Χριστός στους μαθητές Του: «Ειρήνην την εμήν δίδωμι υμίν ου καθώς ο κόσμος δίδωσιν, εγώ δίδωμι υμίν» (Ιω. 14, 27). Σ' αυτούς τους ανθρώπους πού ο κόσμος μισεί αλλά ο Θεός «φιλεί», δίνει ο Κύριος αυτή την ειρήνη που τώρα εσύ αισθάνεσαι. Τί άλλο νιώθεις;


— Μια ασυνήθιστη γλυκύτητα, απάντησα.

— Αυτή είναι η γλυκύτητα για την οποία μιλάει η Αγία Γραφή: «μεθυσθήσονται από ποιότητος οίνου σου, και τον χειμάρρουν της τρυφής σου ποτιείς αυτούς» (Ψαλμ. 35:9). Αυτή ακριβώς η γλυκύτητα πλημμυρίζει τώρα τις καρδιές μας και ξεχύνεται σ' ολόκληρη την ύπαρξη μας σαν μια ανέκφραστη ευφροσύνη. Από αυτή τη γλυκύτητα οι καρδιές μας μοιάζει να λιώνουν. Νιώθουμε και οι δυο μας τόση ευτυχία, που καμμιά γλώσσα δεν μπορεί να εκφράσει.

Τί άλλο αισθάνεσαι;

— Μια ανείπωτη χαρά.

— Καί αυτή η χαρά, παιδί μου, είναι μηδαμινή όταν συγκριθεί με κείνη τη χαρά για την οποία έχει γραφτεί: «οφθαλμός ουκ είδε και ους ουκ ήκουσε και επί καρδίαν ανθρώπου ουκ ανέβει, ά ητοίμασεν ο Θεός τοις αγαπώσιν Αυτόν» (Α! Κορινθ. 2:9). Τώρα σε μας δίνεται η πρόγευση αυτής της χαράς. Και αν νιώθουμε τόση γλυκύτητα και ευφροσύνη τώρα, τι να πούμε τότε για τη χαρά εκείνη που ετοιμάστηκε γι' αυτούς που κοπιάζουν εδώ στη γη; Και συ, παιδί μου, αρκετά υπέφερες στη ζωή σου. Κοίταξε όμως με ποια χαρά τώρα σε παρηγορεί ο Κύριος! Τί άλλο αισθάνεσαι;

— Μια εξαιρετική θερμότητα, απάντησα.

— Τί θερμότητα, παιδί μου; Βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα και καθόμαστε έξω στο δάσος, πατάμε στο χιόνι και οι χιονονιφάδες συνεχίζουν να πέφτουν πάνω μας και μας έχουν σχεδόν σκεπάσει. Τί είδους θερμότητα μπορεί να αισθάνεσαι;


— Όπως όταν λούζομαι στο λουτρό με ζεστό νερό και με περιτυλίγουν οι ατμοί.


— Μήπως αισθάνεσαι και τη μυρωδιά του λουτρού;

— Όχι, απάντησα. Στη γη δεν υπάρχει παρόμοια ευωδιά. Κανένα άρωμα απ' όσα έχω χρησιμοποιήσει δεν δίνει τέτοια ευωδία.


— Ξέρω, ξέρω, είπε εκείνος. Έτσι είναι ακριβώς όπως το λες. Σε ρώτησα επίτηδες για να δω αν και εσύ αισθάνεσαι το ίδιο. Πραγματικά. Η πιο ευχάριστη ευωδία πάνω στη γη δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτή που νιώθουμε τώρα, γιατί μας πλημμυρίζει η ευωδία του Αγίου Πνεύματος. Ποια επίγεια ευωδία μπορεί να συγκριθεί μ' αυτή; Είπες, θεόφιλε, ότι γύρω μας υπάρχει θερμότητα όπως και στο λουτρό. Κοίτα όμως! Το χιόνι δεν έλιωσε πάνω μας ούτε στη γη που πατάμε. Αυτό σημαίνει ότι η θερμότητα δέν βρίσκεται στην ατμόσφαιρα, αλλά μέσα μας. Είναι αυτή που μας κάνει «τω πνεύματι ζέωντες» (Ρωμ, 12:1). θερμαινόμενοι από αυτή τη θερμότητα οι ερημίτες, άνδρες και γυναίκες, δεν φοβόταν την παγωνιά του χειμώνα. Ένιωθαν σαν να ήταν ντυμένοι με ζεστές γούνες. Αυτό συμβαίνει και με μας τώρα, γιατί μέσα μας αναπαύεται η θεία χάρη του Αγίου Πνεύματος καθώς είπε ο Κύριος: «η βασιλεία του θεού εντός υμών εστί» (Λουκ. 17:21). Ακριβώς αυτή η βασιλεία του θεού βρίσκεται τώρα μέσα μας και μας φωτίζει και μας θερμαίνει, ευφραίνει τις αισθήσεις μας και γεμίζει τις καρδιές μας. Να τί σημαίνει να βρίσκεται κανείς μέσα στην πληρότητα του Αγίου Πνεύματος για την οποία ο άγιος Μακάριος ο Αιγύπτιος γράφει: «εγώ ο ίδιος είμαι γεμάτος από το Άγιο Πνεύμα». Μ' αυτό το ίδιο το Άγιο Πνεύμα γέμισε τώρα και μας τους φτωχούς ο Κύριος. Δεν νομίζω πως τώρα πια θα ξαναρωτήσεις, φιλόθεε, με ποιο τρόπο αποκτούν οι άνθρωποι τη χάρη του Αγίου Πνεύματος! Θα θυμάσαι την ανέκφραστη ευσπλαχνία του θεού που μας επισκέφθηκε σήμερα;

— Δεν ξέρω, Γέροντα, αν με αξιώσει ο θεός να θυμάμαι τόσο ζωντανά και καθαρά όσα έζησα σήμερα.


— Εγώ πιστεύω, απάντησε ο στάρετς, ότι ο Θεός θα σε βοηθήσει να κρατήσεις για πάντα στη μνήμη σου αυτή τη φανέρωση. Γιατί διαφορετικά δεν θα απαντούσε η αγαθότητα Του τόσο γρήγορα στην ταπεινή παράκληση του φτωχού Σεραφείμ. Ακόμα δε, γιατί όλα αυτά δεν δόθηκαν αποκλειστικά σε σένα μόνο, αλλά δια σου σ' όλο τον κόσμο ώστε και εσύ να στερεωθείς στο δρόμο του Θεού και άλλους να οφελήσεις.
Ο,τιδήποτε, λοιπόν φιλόθεε, ζητήσεις από τον Κύριο θα το λάβεις αρκεί να αποβλέπει στη δόξα του Θεού και στο καλό του πλησίον. Γιατί ο Θεός δεν ξεχωρίζει το καλό του πλησίον μας από τη δόξα Του. Αλλά και αν ζητήσεις κάτι για προσωπικό σου όφελος μην αμφιβάλεις ότι θα σου το δώσει πρόθυμα αρκεί αυτό που ζητάς να είναι απολύτως αναγκαίο. Σου είπα και σου έδειξα στη πράξη όλα όσα ο Κύριος και η Παναγία Μητέρα Του θέλησαν να σου πουν και να σου δείξουν μέσα από μένα το φτωχό Σεραφείμ. Τώρα «πορεύου εν ειρήνη». Ο Κύριος και η Παναγία ας είναι μαζί σου.

Όταν ξεκίνησα να φύγω το όραμα δεν είχε σταματήσει. Ο Γέροντας βρισκόταν στην ίδια θέση που είχε στην αρχή της συνομιλίας μας και το Άρρητο Φως που είχα δει με τα μάτια μου συνέχιζε να τον περιβάλλει».

Πηγη:  http://djsunborn.blogspot.com/2009/06/blog-post_08.html