Οραματισθείτε ένα Μπλέ Σάπφειρο να περιβάλει τους πυρηνικούς αντιδραστήρες της Ιαπωνίας.
Αυτό θα προκαλέσει ταχύτερη ψύξη της θερμοκρασίας τους.
Και ακόμα, προβάλλοντας αυτή την ενέργεια του μπλε χρώματος πάνω από τον ουρανό της περιοχής, θα δημιουργήσει ένα τείχος προστασίας.
Οι προσπάθειές σας, οι προθέσεις σας θα μεγιστοποιηθούν καθώς θα προβάλλουμε κι εμείς μαζί σας.
Καλέστε μας πριν ξεκινήσετε και θα είμαστε μαζί σας.
Αντιμέτωπη με πυρηνικό "όλεθρο" η Ιαπωνία.
Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η παγκόσμια κοινή γνώμη τις προσπάθειες των Ιαπώνων να αποτρέψουν την εκτεταμένη έκκληση ραδιενέργειας από τους χτυπημένους από τον εγκέλαδο πυρηνικούς αντιδραστήρες στη Φουκουσίμα.
Όμως ένα ακόμη εμπόδιο εμφανίζεται στην προσπάθεια της Ιαπωνίας να αποτρέψει μια ατομική καταστροφή, καθώς οι πιλότοι των ελικοπτέρων που προσπαθούν να ρίξουν νερό στις υπερθερμασμένες δεξαμενές καυσίμων των πυρηνικών αντιδραστήρων στην Φουκουσίμα, υποχρεώνονται να εγκαταλείψουν την προσπάθεια εξαιτίας των πολύ υψηλών επιπέδων ραδιενέργειας στις εγκαταστάσεις.
Ο επίτροπος Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προειδοποίησε για «πιθανές καταστροφικές εξελίξεις» στην Ιαπωνία μέσα στις επόμενες ώρες. «Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου στις εγκαταστάσεις» πυρηνικής ενέργειας.
Νωρίτερα, η Tokyo Electric Power διέταξε το έκτακτο προσωπικό των 50 εργατών που παρέμεναν στις εγκαταστάσεις να εγκαταλείψουν τον χώρο, μετά την μεγάλη αύξηση στα επίπεδα ραδιενέργειας.
Οι αρχές μέτρησαν σε κάποια στιγμή, εντός του πυρηνικού εργοστασίου, επίπεδα ραδιενέργειας της τάξης των 6,4 μιλισίβερτ ανά ώρα –περίπου 10.000 υψηλότερο από το επιτρεπτό όριο- αν και τα μεγέθη γρήγορα υποχώρησαν στο ένα τρίτο αυτού του επιπέδου.
Ο κίνδυνος για την υγεία από την ραδιενέργεια.
Η έκθεση σε ιοντίζουσα ακτινοβολία μπορεί να έχει είτε άμεσα, είτε πιο μακροπρόθεσμα βλαπτικά αποτελέσματα για την υγεία.
Οι άνθρωποι μπορούν να εισπνεύσουν τα ραδιενεργά σωματίδια, να τα καταπιούν ή αυτά να κάτσουν στο δέρμα τους. Η δόση και η διάρκεια της έκθεσης παίζουν καθοριστικό ρόλο για τις μετέπειτα συνέπειες, καθώς επίσης το είδος των ραδιενεργών σωματιδίων, καθώς μερικά είναι πιο επικίνδυνα ή πιο ανθεκτικά από άλλα.
Η έκθεση σε πολύ μεγάλες δόσεις ακτινοβολίας μπορεί να ακολουθηθεί από άμεση καταστροφή κυττάρων, οργάνων και συστημάτων και να οδηγήσει στο θάνατο του ανθρώπου. Τέτοιες δόσεις που οδηγούν σε άμεσα αποτελέσματα, παρατηρήθηκαν μόνο σε μεγάλα ραδιολογικά ή πυρηνικά ατυχήματα και είναι μια πιθανή απειλή και για την περίπτωση της Ιαπωνίας, αν η κατάσταση στους αντιδραστήρες της Φουκουσίμα επιδεινωθεί περαιτέρω.
Για σχετικά χαμηλές δόσεις, μικρότερες από αυτές που οδηγούν σε άμεσα αποτελέσματα, υπάρχει στατιστικά η πιθανότητα μελλοντικής εμφάνισης καρκίνου, που είναι τόσο πιθανότερη όσο μεγαλύτερη είναι η δόση της ακτινοβολίας. Σημαντικές είναι οι βλάβες που μπορεί να προκληθούν στο γενετικό του υλικό του κυττάρου (στο DNA), διότι αυτές συνδέονται τόσο με τη μεταβίβαση κληρονομικών ανωμαλιών στους απογόνους, όσο και με τη διαδικασία της καρκινογένεσης.
Οι ακτινοβολίες περιλαμβάνονται στους περίπου 4.000 γνωστούς καρκινογόνους παράγοντες, σύμφωνα με την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ). Πιο ευαίσθητοι στη ραδιενέργεια είναι ο θυρεοειδής (καρκίνος του συγκεκριμένου αδένα) και ο μυελός των οστών (λευχαιμία).
Ο κίνδυνος για τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα της ακτινοβολίας εξαρτάται από τη λεγόμενη ενεργό δόση, η οποία, με τη σειρά της, εξαρτάται από την απορροφούμενη στο ανθρώπινο σώμα ενέργεια, το είδος της ακτινοβολίας και το είδος του ακτινοβολούμενου ιστού. Μονάδα μέτρησης της ενεργού δόσης είναι το Sievert (Sv-Σιβέρτ) και τα υποπολλαπλάσιά του mSv (μιλισιβέρτ) και μSv (μικροσιβέρτ).
Η μέση ενεργός δόση ενός ατόμου που οφείλεται στις τεχνητές και στις φυσικές πηγές ραδιενέργειας του γήινου περιβάλλοντος, είναι 0,31 mSv και 2,4 mSv για κάθε χρόνο αντίστοιχα, ενώ η ενεργός δόση που αντιστοιχεί σε μια τυπική ακτινογραφία θώρακος, είναι περίπου 0,02 mSv, σύμφωνα με την ΕΕΑΕ.
Το όριο ασφαλούς έκθεσης ενός ατόμου σε ακτινοβολία είναι 1 mSv ετησίως, ενώ για τους επαγγελματικά εκτιθέμενους αυξάνει στα 20 mSv. Η ένταση της ραδιενέργειας είναι αντιστρόφως ανάλογη με το τετράγωνο της απόστασης από την πηγή της ακτινοβολίας (π.χ. από ένα πυρηνικό αντιδραστήρα με διαρροή).
Σύμφωνα με ειδικούς, ο κίνδυνος για καρκίνο αυξάνεται όταν η έκθεση στην ακτινοβολία ξεπεράσει τα 100 mSv το χρόνο και γίνεται θανατηφόρα αν φτάσει στα 5.000 mSv (5 Sv) σε διάστημα μερικών ωρών. Η έκθεση σε 1 Sv ακτινοβολίας εκτιμάται ότι αυξάνει τον κίνδυνο θανατηφόρου καρκίνου κατά περίπου 5%. Οι μέχρι τώρα μετρήσεις στην Ιαπωνία γύρω από τους κατεστραμμένους αντιδραστήρες είναι γύρω στα 400 mSv, δηλαδή δείχνουν τετραπλάσια επίπεδα σε σχέση με αυτά που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο.
Οι μέχρι τώρα επιστημονικές μελέτες έχουν εστιάσει κυρίως στον κίνδυνο καρκίνου λόγω μεγάλων δόσεων ακτινοβολίας και υπάρχει μικρότερη επιστημονική συμφωνία σχετικά με τις συνέπειες της έκθεσης σε μικρές δόσεις. Οι μεγάλες δόσεις προκαλούν ναυτία, εμετό, αδυναμία, διάρροια, πονοκεφάλους, πυρετό, πτώση μαλλιών, δερματικά εγκαύματα, δυσλειτουργία οργάνων, πρόωρη γήρανση και πιθανώς πρόωρο θάνατο. Τα καρκινογόνα ραδιοϊσότοπα καίσιο-137 και ιώδιο-131 είναι οι κυριότερες απειλές μέχρι στιγμής από τη διαρροή ραδιενέργειας στην Ιαπωνία.
Το καίσιο-137, που είναι πιο επικίνδυνο, μπορεί να μολύνει την τροφή και το νερό, συσσωρευόμενο στους μαλακούς ιστούς του οργανισμού, όπως στους μυς. Έχει ημι-ζωή περίπου 30 ετών και αποβάλλεται σταδιακά μέσω των ούρων. Το ιώδιο-131, που αναπνέεται ή καταπίνεται, έχει πιο σύντομη ημι-ζωή οκτώ ετών. Συγκεντρώνεται στον θυρεοειδή και μπορεί να προκαλέσει καρκίνο σε λίγα χρόνια, ενώ σε χαμηλές δόσεις μειώνει την παραγωγή των ορμονών του αδένα.
Πηγή: ΑΠΕ
http://blog.physics4u.gr/
http://angelsmell.blogspot.com/