FAOS SAMADHI 2

Εναλλακτικος χωρος αναζητησης και θεραπευτικων τεχνων.

Εργαστηρι Αυτογνωσιας.

Ολιστικες ψυχοθεραπευτικες προσεγγισεις μεσω της Βοτανικης Ιατρικης, του Διαλογισμου, της Μεταφυσικης, της Ανθρωπολογιας, της Νεας Φυσικης και της Νεας Ενεργειας.

Κάπου στα βάθη της γενετικής μας μνήμης, βρίσκεται η γνώση του σύμπαντος και των κόσμων, όπου η ζωή είναι απαλλαγμένη από την αυταπάτη του χρόνου και του χώρου.

Όπως ακριβώς είχε προγραμματιστεί μέσα μας για να επαναφυπνιστεί την τέλεια στιγμή, έτσι τώρα προσκαλεί την προσοχή μας.

Έχουμε ένα σκοπό πολύ μεγαλύτερο από όσο μπορέσαμε ποτέ να φανταστούμε.

Ο σκοπός αυτός ζητά να τον αναγνωρίσουμε τώρα και ζητά επίσης να αποκόψουμε τα κυκλώματα που μας συνδέουν με τα πρότυπα σκέψης και τα άχρηστα συναισθήματα τα οποία μας κρατούν δέσμιους στην αυταπάτη και στη σύγχυση των κατώτερων βασιλείων.

Κυριακή, 20 Μαΐου 2012

Λόγια ασυνάρτητα (gibberish). Ο διαλογισμος του Οσσο No-Mind (Μη Νους).

«Το μυαλό φλυαρεί συνεχώς. Εάν η εσωτερική φλυαρία μπορεί να σταματήσει ακόμα και για μία στιγμή, θα μπορέσεις να έχεις μία έκλαμψη του μη-νου. Αυτό είναι ο διαλογισμός. Η κατάσταση του μη-νου είναι η σωστή κατάσταση. Είναι η φυσική σου κατάσταση».

«Όταν μπαίνεις βαθύτερα σε διαλογισμό και αφήνεις τον κόσμο των λέξεων και του λόγου, ξαφνικά βλέπεις ότι υπάρχει ένας άδειος νους πέρα από αυτά, που είναι ο πραγματικός σου νους.

Αλλά συνήθως, είσαι τόσο μέσα σε σκέψεις, συναισθήματα, λέξεις, που δεν μπορείς να συλλάβεις ότι υπάρχει ουρανός πίσω από τα σύννεφα, ότι υπάρχει μία πανσέληνος πίσω από τα σύννεφα. Θα πρέπει να πας πέρα από τα σύννεφα, για να δεις τη σελήνη». /   Osho


Η προσέγγιση του Osho στη θεραπεία είναι ότι δεν μπορεί ποτέ να είναι η έσχατη λύση στα ανθρώπινα προβλήματα, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο στη βοήθεια της προετοιμασίας του εδάφους για το διαλογισμό. 

Βασιζόμενος σε αυτή την κατανόηση ο Osho δημιούργησε μια σειρά “διαλογιστικών θεραπειών” που δίνουν στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να διαλύσουν τις εντάσεις και τα απωθημένα που τους εμποδίζουν να είναι ικανοί να καθίσουν σιωπηλοί και να παρατηρήσουν το νου που δημιουργεί τα προβλήματα εξ’ αρχής.

Μοναδικά απλές και αποτελεσματικές, αυτές οι μέθοδοι εμπλέκουν στο ελάχιστο την αλληλεπίδραση ανάμεσα στους συμμετέχοντες, αλλά η ενέργεια της ομάδας βοηθάει το κάθε άτομο να πάει βαθύτερα στη δική του διαδικασία. Δεν απαιτείται κανένας θεραπευτής, αλλά μόνο ένας που διευκολύνει , ο οποίος έχει περάσει αυτή τη διαδικασία και έχει εκπαιδευτεί στο να την οδηγεί.

Ο Osho παρουσίασε για πρώτη φορά το διαλογισμό No - Mind ως μέρος των βραδινών ομιλιών του για το Ζεν. Αργότερα, έγινε διαδικασία ομάδας, που διαρκεί δυο ώρες την ημέρα για επτά ημέρες. Την πρώτη ώρα, οι συμμετέχοντες κάνουν gibberish (μιλούν ακαταλαβίστικα). Τη δεύτερη ώρα, κάθονται σιωπηλοί, χωρίς να κάνουν τίποτα. 

«Το πρώτο μέρος είναι gibberish (τζίμπερις - αλαμπουρνέζικα). Η λέξη “gibberish” προέρχεται από ένα Sufi (Σούφι) μύστη, τον Jabbar (Τζαμπάρ). Ο Jabbar ποτέ δε μίλησε κάποια γλώσσα, απλώς πρόφερε ανοησίες. Παρόλα αυτά είχε χιλιάδες μαθητές γιατί εκείνο που έλεγε ήταν, “Ο νους σου δεν είναι τίποτα άλλο από αλαμπουρνέζικα. Βάλε τον στην άκρη και θα έχεις μια γεύση της ύπαρξής σου».  / Οσσο

Για να χρησιμοποιήσεις το gibberish, μη λες πράγματα που έχουν νόημα, μη χρησιμοποιείς τη γλώσσα που ξέρεις. Χρησιμοποίησε Κινέζικα, αν δε ξέρεις Κινέζικα. Χρησιμοποίησε Γιαπωνέζικα, αν δεν ξέρεις Γιαπωνέζικα. Μη χρησιμοποιείς Γερμανικά, αν ξέρεις Γερμανικά. 

Για πρώτη φορά έχε ελευθερία - την ίδια που έχουν όλα τα πουλιά. Απλώς επέτρεψε οτιδήποτε έρχεται στο νου σου χωρίς να σε απασχολεί ο ορθολογισμός, η λογική, το νόημα, η σημασία του - όπως ακριβώς κάνουν τα πουλιά. Στο πρώτο μέρος, άφησε τη γλώσσα και το νου στην άκρη.

Από αυτό θα προκύψει το δεύτερο μέρος, μια θαυμάσια σιωπή στην οποία πρέπει να κλείσεις τα μάτια σου και να παγώσεις το σώμα σου, όλες τις κινήσεις του, να μαζέψεις την ενέργεια μέσα στον εαυτό σου. Παρέμεινε στο εδώ και τώρα.

Χρησιμοποιώντας τη φωνή και την κίνηση, αποφορτίζουμε το μυαλό, το συναίσθημα και το σώμα από συσσωρευμένες εντάσεις, δημιουργώντας έτσι χώρο για να βιώσουμε την εσωτερική μας σιωπή και γαλήνη που υπάρχουν πέρα από το νου.

"Αυτή η διαδικασία απελευθερώνει τις μπλοκαρισμένες ενέργειες, διώχνει τις σκέψεις και το θόρυβο του νου. Θα σου επιτρέψει να αποδεσμεύσεις ενέργεια που έχει συσσωρευτεί και να νιώσεις πραγματική χαλάρωση. Είναι πραγματικά όμορφο, γιατί η γλώσσα που γνωρίζεις δεν μπορεί ποτέ να σε βοηθήσει να αδειάσεις. Επειδή τη γνωρίζεις, δεν επιτρέπεις στα πράγματα να εκφραστούν πλήρως."

 Osho

Μέρος πρώτο:  λόγια ασυνάρτητα (gibberish).

Άρχισε να μονολογείς λέγοντας ήχους και λέξεις χωρίς νόημα-οποιουσδήποτε ήχους ή λέξεις, αρκεί να μην χρησιμοποιείς μια συγκεκριμένη γλώσσα. Μίλησε όποια γλώσσα δεν ξέρεις! Άφησε τον εαυτό σου να εκφράσει ό,τι χρειάζεται μέσα σου να εκφραστεί. Πέταξε έξω τα πάντα.

Ο νους σκέφτεται πάντα χρησιμοποιώντας λέξεις. Το Τζίμπερις σε βοηθά να διακόψεις αυτό το μοντέλο συνεχούς έκφρασης με λέξεις. Χωρίς να καταπιέζεις τις σκέψεις σου, μπορείς να τις πετάξεις έξω. Αφησέ επίσης και το σώμα σου να εκφραστεί με τον ίδιο τρόπο.

"Μετά το gibberish, κάθησε εντελώς σιωπηλός, ακίνητος, χαλαρωμένος. Συγκέντρωσε την ενέργειά σου στον εσωτερικό σου χώρο, γίνε σιωπηλή επίγνωση. Αφησε τις σκέψεις σου να περιπλανηθούν ολοένα και μακρύτερα από σένα. Μη ταυτίζεσαι με τίποτα. Αφέσου στη βαθειά σιωπή και την ηρεμία αλλά μείνε ξυπνητός, ολοκληρωτικά στην παρούσα στιγμή. Γίνε παρατηρητής. Δεν έχει σημασία αυτό που παρατηρείς. Η διαδικασία της παρατήρησης είναι ο πραγματικός διαλογισμός"
- OSHO
.

Η Μέθοδος Θήτα - Theta Healing®
Η Μέθοδος Θήτα - Theta Healing® είναι μία απλή τεχνική που χρησιμοποιεί τις ικανότητες που έχει από μόνος του ο ανθρώπινος εγκέφαλος όταν λειτουργεί στη συχνότητα των κυμάτων θήτα.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος, ανάλογα με τη μορφή της δραστηριότητας στην οποία βρίσκεται, εκπέμπει συχνότητες συγκεκριμένου μήκους κύματος. Ας δούμε λίγο τις πέντε φάσεις του εγκεφάλου μας, όπως καταγράφονται στο ηλεκτροεγκεφαλογράφημα.

Κύματα δ: Είναι η χαμηλότερη συχνότητα, 0-4 Ηz/sec (κύκλοι ανά δευτερόλεπτο), και συμβαίνει όταν είμαστε σε βαθύ ύπνο, χωρίς όνειρα.

Κύματα θ: Είναι η συχνότητα 4-7 Hz/sec, και σ' αυτή την κατάσταση είμαστε σε βαθειά χαλάρωση, λίγο πριν κοιμηθούμε, στη φάση των ονείρων, την ώρα που ξυπνάμε πριν μπούμε στη συνειδητή διαδικασία, και σε ύπνωση.

Κύματα α: Είναι η συχνότητα 7-14 Hz/sec, και λαμβάνει χώρα σε χαλάρωση με επίγνωση, σε ονειροπόληση ή όταν ¨ταξιδεύουμε¨ με τη φαντασία μας. Είναι ενδιάμεση κατάσταση ανάμεσα στη βαθειά χαλάρωση θ και στην εγρήγορση β.

Κύματα β: Είναι η φάση της εγρήγορσης, όταν μιλάμε, σκεφτόμαστε, αποφασίζουμε και δρούμε. Η συχνότητα του εγκεφάλου στη φάση αυτή είναι 14-28 Hz/sec.

Κύματα γ: Είναι η συχνότητα 28-40 ή και περισσότερο, και αφορά την υψηλή διανοητική δραστηριότητα, τις φάσεις που απαιτείται αξιολόγηση συνδυασμού καταστάσεων και γρήγορες αποφάσεις για σωστή αντίδραση, καθώς επίσης και όταν λαμβάνουμε και επεξεργαζόμαστε πληροφορία και γνώση.

Η Vianna Stibal εμπνεύστρια της μεθόδου Theta Healing® ανακάλυψε τις δυνατότητες που ξεπηδούν από μέσα μας όταν λειτουργούμε στα κύματα θ, μέσα από μία προσωπική της πρόκληση. Από μικρή ήταν διαισθητική, και μπορούσε να διαγνώσει την ασθένεια στο σώμα των ανθρώπων. Σε μία δύσκολη φάση της ζωής της, μετά από το διαζύγιό της και έχοντας τρία μικρά παιδιά να αναθρέψει, της διαγιγνώσκεται καρκίνος στο μηριαίο οστούν, ραγδαία εξελισσόμενος. Της δόθηκαν τρεις μήνες ζωής. Στράφηκε προς εναλλακτικές μεθόδους θεραπείας και ενεργειακές τεχνικές κάθαρσης αλλά δεν είχαν αποτέλεσμα. Μέσα στην απελπισία της, άρχισε να ζητάει απαντήσεις και βοήθεια από το Θεό. Η πρώτη απάντηση που πήρε ήταν:

 «Βαϊάννα, με ή χωρίς πόδι, είσαι εδώ. Διαχειρίσου το». 

Αυτό την ώθησε να εστιαστεί στο να αυτοθεραπευτεί. Άρχισε να προσεύχεται γι' αυτό, και γρήγορα ήταν απόλυτα πεπεισμένη ότι θα το πετύχαινε, παρ' όλο που ήταν ακόμη άρρωστη. Αφού μπορούσε να κάνει διαγνώσεις, επικαλούμενη τη βοήθεια και την έμπνευση του Θεού, γιατί να μη δοκίμαζε να ζητήσει και θεραπεία. Και έτσι απλά λειτούργησε! Όχι μόνο στον εαυτό της, που εξαφάνισε τον όγκο, αλλά και σε άλλους που το εφάρμοσε. 

Ο ενθουσιασμός της ήταν μεγάλος, αλλά η ευκολία της μεθόδου την έκανε δύσπιστη ως προς την ίδια της την εμπειρία. Οπότε άρχισε να την ερευνά περισσότερο. 

 Μετά από πειραματισμούς και δοκιμές, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι θεραπείες λάμβαναν χώρα μόνο όταν ο εγκέφαλός της βρισκόταν στη φάση των κυμάτων θήτα. Εντυπωσιακό ήταν επίσης ότι και ο αποδέκτης της θεραπείας, έμπαινε σε κύματα θήτα, χωρίς να το επιδιώκει.

Σιγά-σιγά ανέπτυξε μία απλή τεχνική διαλογισμού, που οδηγεί εύκολα το μυαλό στη φάση των κυμάτων θήτα, χωρίς να χρειάζεται προηγούμενη διαλογιστική εμπειρία, ούτε ειδικές γνώσεις, μια και αυτό είναι έμφυτη ικανότητα του εγκεφάλου. Το μόνο που χρειάζεται είναι να επικεντρωθεί κανείς σ' αυτό που θεωρεί « Ύψιστη Αρχή», που μπορεί να εκφράζεται με την έννοια του Θεού, του Χριστού, του Βούδα, του Μωάμεθ ή με έννοιες όπως Αγάπη, Ύπαρξη, Ανώτερος Εαυτός, Είναι, Δημιουργία, ό, τι δηλαδή βοηθάει τον καθένα να έρχεται σε επαφή με αυτό που η Βαϊάννα λέει ¨θεϊκή συνειδητότητα¨ και διέπει όλη τη Δημιουργία. Μέσω αυτής της έννοιας, νιώθουμε ενότητα και σύνδεση με τον Κόσμο, αρμονία, ισορροπία και αγάπη.

Όταν διακατεχόμαστε από τέτοιου είδους συναισθήματα, χαλαρώνουν οι αντιστάσεις και οι φόβοι του νου, και ερχόμαστε ευκολότερα σε επαφή με το ασυνείδητο κομμάτι της ύπαρξής μας. Τότε δίνεται η ευκαιρία να αναδυθούν αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα, περιοριστικές πεποιθήσεις και δυσλειτουργικά πρότυπα συμπεριφορών που μας εγκλωβίζουν και μακροπρόθεσμα μας αρρωσταίνουν ψυχικά και σωματικά. Η φάση κυμάτων θήτα είναι ιδανική για να κάνουμε νέες καταγραφές, θετικές προβολές και να ζητήσουμε πραγματικά όλα όσα επιθυμούμε, γιατί τότε ο εγκέφαλος έχει δυνατότητα καταγραφής σε ποσοστό 90% ή και 100%, ενώ στη φάση βήτα, της εγρήγορσης, το ποσοστό καταγραφής πέφτει στο 40% !

Με τον τρόπο αυτό, μας δίνεται η δυνατότητα να αναδιαμορφώσουμε τη ζωή μας, να γίνουμε εμείς οι ίδιοι δημιουργοί της πραγματικότητάς μας, να διορθώσουμε όσα δεν μας εξυπηρετούν πια και να θέσουμε νέες προϋποθέσεις για μια ζωή όπως την ονειρευόμαστε, και μας αξίζει.

Η ίδια η επιστήμη, μέσω της κβαντικής θεωρίας, επιβεβαιώνει ότι το σύνολο της πραγματικότητας που ζούμε, είναι η συνισταμένη των εκάστοτε επιλογών μας.

Όπως φαίνεται, στη φάση των κυμάτων θήτα ο ανθρώπινος εγκέφαλος βρίσκεται στην πιο δημιουργική του κατάσταση, όσον αφορά τη φαντασία, τον οραματισμό, τη διαίσθηση, την ενόραση και την έμπνευση. Έχει ευκολότερη πρόσβαση στη μακροπρόθεσμη μνήμη και στην ανάκληση πληροφοριών, τόσο γνωστικών όσο και υποσυνείδητων, αλλά και σε απαντήσεις μέσα από όνειρα. Διευρύνεται η υπεραισθητική αντίληψη και η δεκτικότητα, με αποτέλεσμα να διευκολύνεται ο επαναπροσδιορισμός του νου με θετικές προβολές και επιθυμητά πρότυπα σκέψεων και να επιτυγχάνεται με μεγαλύτερη ευκολία η αλλαγή συμπεριφορών και συνηθειών.

Σε σωματικό επίπεδο, η εφαρμογή της κατάστασης θήτα μειώνει την αρτηριακή πίεση και αυξάνει την παραγωγή ενδορφινών, επιφέροντας ευεξία και δημιουργική διάθεση. Μισή ώρα σε κατάσταση θήτα καθημερινά, αντικαθιστά μέχρι και τέσσερις ώρες ύπνου. Αυτές οι σωματικές επιδράσεις, και από μόνες τους ακόμη, είναι πολύ ευεργετικές για να ενεργοποιούνται διαδικασίες αυτοθεραπείας, που ο οργανισμός έχει ούτως ή άλλως από την φύση του.

Η Μέθοδος Θήτα - Theta Healing® λοιπόν, χρησιμοποιεί και καλλιεργεί την έμφυτη ικανότητα του ανθρώπου για έμπνευση, δημιουργία, υλοποίηση και αυτοθεραπεία. Με συνειδητή πρόθεση από το άτομο, και λίγη ουσιαστική καθοδήγηση από τον θεραπευτή, μπορεί άμεσα, ή το πολύ μέσα σε λίγες συνεδρίες, να επιτευχθεί επίλυση σε συγκεκριμένα θέματα. Στην πορεία, με λίγη προσπάθεια , μπορεί κανείς να επιτύχει συνολικά αρμονία, επιτυχία σε όλα τα επίπεδα της ζωής, ευτυχία και υψηλότερη συνειδητότητα, εξελίσσοντας έτσι τον εαυτό του σε ψυχικό και πνευματικό επίπεδο.

Η Μαρία Τελίδου είναι η πρώτη δασκάλα της Μεθόδου Θήτα-Theta Healing® στην Ελλάδα, διοργανώνοντας σεμινάρια για ατομική ή και επαγγελματική χρήση της μεθόδου.


ΠΗΓΗ: «ΤΗΕΤΑ HEALING», VIANNA STIBAL (HAYHOUSE- 2010)


.