FAOS SAMADHI 2

Εναλλακτικος χωρος αναζητησης και θεραπευτικων τεχνων.

Εργαστηρι Αυτογνωσιας.

Ολιστικες ψυχοθεραπευτικες προσεγγισεις μεσω της Βοτανικης Ιατρικης, του Διαλογισμου, της Μεταφυσικης, της Ανθρωπολογιας, της Νεας Φυσικης και της Νεας Ενεργειας.


Κάπου στα βάθη της γενετικής μας μνήμης, βρίσκεται η γνώση του σύμπαντος και των κόσμων, όπου η ζωή είναι απαλλαγμένη από την αυταπάτη του χρόνου και του χώρου.

Όπως ακριβώς είχε προγραμματιστεί μέσα μας για να επαναφυπνιστεί την τέλεια στιγμή, έτσι τώρα προσκαλεί την προσοχή μας.

Έχουμε ένα σκοπό πολύ μεγαλύτερο από όσο μπορέσαμε ποτέ να φανταστούμε.

Ο σκοπός αυτός ζητά να τον αναγνωρίσουμε τώρα και ζητά επίσης να αποκόψουμε τα κυκλώματα που μας συνδέουν με τα πρότυπα σκέψης και τα άχρηστα συναισθήματα τα οποία μας κρατούν δέσμιους στην αυταπάτη και στη σύγχυση των κατώτερων βασιλείων.

Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2008

Αναπνευστικη γιογκικη τεχνικη, βαθειας χαλαρωσης και ανακουφισης απο το στρες.







Συχνά στρέφουμε την προσοχή μας στην αναπνοή μας όταν ανεβαίνουμε γρήγορα τις σκάλες ή όταν κάνουμε γιόγκα. Όμως το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας δεν προσέχουμε τον τρόπο με τον οποίο αναπνέουμε. Αν συνηθίσουμε να κάνουμε ένα γρήγορο έλεγχο στην αναπνοή μας κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορούμε κάλλιστα να αναγνωρίσουμε τα επίπεδα του στρες μας και να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής μας.

Οι βαθιές, πλήρεις αναπνοές μπορούν να υπερπηδήσουν το εμπόδιο του στρες και να στείλουν πιο ξεκάθαρα μηνύματα στο νευρικό σύστημα.

Από την άλλη η επιφανειακή αναπνοή είναι ο φυσικός τρόπος αντίδρασης σε μια αγχωτική κατάσταση. Ταυτόχρονα, όμως, στέλνονται μηνύματα στο νευρικό μας σύστημα ότι κάτι πάει στραβά, γεγονός που ενεργοποιεί ακόμα περισσότερο τη δημιουργία στρες.

Έτσι, ακόμα κι αν κάθεστε και εργάζεστε στον υπολογιστή σας και όλα φαίνονται μια χαρά, μπορεί να δίνετε εντολή στο σώμα σας να απελευθερώσει τις ορμόνες του στρες - ιδίως αν έχετε καμπουριάσει, αφού η κακή στάση συμπιέζει τον κορμό, με αποτέλεσμα να περιορίζονται οι πνεύμονες και να αναπνέετε επιφανειακά.

Φαίνεται αδιέξοδη κατάσταση αλλά διορθώνεται εύκολα. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αρχίσετε να παίρνετε μερικές βαθιές αναπνοές. Οι βαθιές αναπνοές προκαλούν μια χαλαρωτική αντίδραση. Και το καλό είναι ότι μπορείτε να τις κάνετε οπουδήποτε και σε δευτερόλεπτα - ακόμα και στη μέση ενός πολύ σημαντικού ραντεβού, μιας πτήσης ή περιμένοντας στην ουρά.





Πληρης, καταπραϋντική, χαλαρωτική και βαθιά κοιλιακη αναπνοη :
 

Ακουμπήστε το χέρι σας πάνω στην κοιλιά σας ακριβώς κάτω απ' τον αφαλό σας. Στην επόμενη εισπνοή από την μυτη αναπνεύστε τόσο βαθιά ώστε να νιώσετε το στομάχι σας να φουσκώνει και το χέρι σας να απομακρύνεται από τη σπονδυλική στήλη. Με την εκπνοή από το στομα, τραβήξτε την κοιλιά σας προς τα μέσα, προκειμένου το χέρι σας να έρθει προς τα πίσω και να βγάλετε όσο το δυνατόν περισσότερο αέρα -χωρίς να πιέζεστε.

Κάντε μεγάλη εκπνοή. Βγάλτε έναν μεγάλο αναστεναγμό ή προσποιηθείτε ότι σβήνετε ένα κερί ή απλά εκπνεύστε για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα. Όπως κι αν επιλέξετε να το κάνετε βγάλτε όσο το δυνατόν περισσότερο αέρα - πάντα χωρίς να πιέζεστε. Θα δημιουργηθεί έτσι ένα κενό το οποίο θα προσκαλέσει μια μεγάλη, βαθιά και χαλαρωτική εισπνοή, η οποία θα έρθει αβίαστα.


yoga on line magazine




Πράνα, η παγκόσμια ζωτική ενέργεια. Παραψυχικα ενεργειακα καναλια (nadis).








Nadi Shodhana Pranayama. Λεπτοφυες σωμα.

Κάποτε ένας μαθητής του Ινδού ποιητή Kabir τον ρώτησε:
«Που βρίσκεται ο Θεός;»
Η απάντηση ήταν απλή. «Είναι η αναπνοή μέσα στην αναπνοή».



Για να καταλάβουμε το βαθύτερο νόημα αυτής της απάντησης θα πρέπει να προχωρήσουμε πέρα από τα βασικά συστατικά της αναπνοής - οξυγόνο, διοξείδιο του άνθρακα. Πέρα από την αναπνοή, αλλά μέσα σε αυτήν, υπάρχει η πράνα, η παγκόσμια ζωτική ενέργεια.



Όσοι από εμάς εξασκούν τη γιόγκα αντιμετωπίζουν την πρόκληση να εξασκήσουν την ενέργειά τους, με τέτοιο τρόπο, ώστε να τροφοδοτήσουν τη σωματική, τη νοητική και την πνευματική τους εξέλιξη. Για να το επιτύχουμε αυτό πρέπει να εξερευνήσουμε τα μυστήρια του λεπτοφυούς σώματός μας. Ευτυχώς για εμάς οι πρώτοι άνθρωποι που εξασκήθηκαν στη γιόγκα ταξίδεψαν στον εσωτερικό τους κόσμο και δημιούργησαν έναν «χάρτη» που αποκαλύπτει τους τρόπους και τις διαδρομές που ακολουθεί μέσα μας η ενέργεια. Μια από τις πιο σημαντικές τους ανακαλύψεις ήταν τα nadis, το ευρύ κύκλωμα ενεργειακών καναλιών που καθιστά κάθε άτομο ένα ολοκληρωμένο, συνειδητό και ζωτικό σύνολο.



Η Σανσκριτική λέξη nadi πηγάζει από τη ρίζα nad, που σημαίνει «ροή», «κίνηση» ή «δόνηση». Και μόνο οι λέξεις αυτές αποκαλύπτουν τη φύση ενός nadi: να ρέει σα νερό, βρίσκοντας το μονοπάτι της μικρότερης αντίστασης και να τροφοδοτεί τα πάντα στο πέρασμά του.


Σύμφωνα με πολλά Ταντρικά κείμενα το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από 72.000 nadis, τα οποία διοχετεύουν την πράνα σε κάθε μας κύτταρο.


Όταν το σύστημα αυτό ρέει απρόσκοπτα, έχουμε ζωντάνια και υγεία. Όταν μπλοκάρεται, αντιμετωπίζουμε νοητικές και σωματικές δυσκολίες. Οι πρακτικές της Χάθα Γιόγκα είναι τόσο αποτελεσματικές γιατί δυναμώνουν τη ροή της πράνα στο σώμα μας, ενισχύοντας έτσι το ρεύμα, το οποίο παρασύρει τα εμπόδια που βρίσκει στο δρόμο του.



Τρία nadi ενδιαφέρουν τους γιόγκι. Το sushumna nadi είναι το μεγάλο ποτάμι του σώματος, το οποίο ρέει από τη βάση της σπονδυλικής στήλης μέχρι την κορυφή του κεφαλιού, περνώντας και από τα εφτά τσάκρα. Είναι το κανάλι μέσα από το οποίο η kundalini shakti -και η ανώτερη πνευματική συνείδηση που αυτή διεγείρει - ξυπνάει από την πηγή της, το muladhara (βάση) chakra, και ανεβαίνει μέχρι την πραγματική της κατοικία, το sahasrara (κορυφή) chakra. Μιλώντας με τους όρους του λεπτοφυούς σώματος, το sushumna nadi είναι το μονοπάτι της φώτισης.




Τα ida και pingala nadis περιπλέκονται γύρω από το sushumna nadi όπως η διπλή έλικα του DNA μας και διασταυρώνονται σε κάθε τσάκρα. Τελικά, όλα μαζί συναντιώνται στο ajna (κυρίαρχο) chakra, ανάμεσα στα φρύδια.



Το ida nadi ξεκινάει και τελειώνει στην αριστερή πλευρά του sushumna nadi. Θεωρείται το nadi της σελήνης, κρύο και τροφοδοτικό, και πιστεύεται ότι ελέγχει όλες τις πνευματικές διεργασίες και τις θηλυκές πλευρές της προσωπικότητάς μας. Το χρώμα που χρησιμοποιείται για να το συμβολίσει είναι το άσπρο.
Το pingala nadi ξεκινάει και τελειώνει στη δεξιά πλευρά του sushumna nadi και θεωρείται το nadi του ήλιου. Είναι ζεστό και διεγερτικό και ελέγχει όλες τις ζωτικές σωματικές διεργασίες καθώς και τις αρσενικές πλευρές της προσωπικότητάς μας. Συμβολίζεται με το κόκκινο χρώμα.



Η αλληλεπίδραση μεταξύ ida και pingala αφορά τον αιώνιο χορό μεταξύ διαίσθησης και λογικής, συναίσθησης και δράσης, δεξί και αριστερού ημισφαιρίου. Στην καθημερινότητα πάντα ένα από αυτά τα δύο είναι κυρίαρχο. Και παρότι αυτή η κυριαρχία διαφοροποιείται μέσα στην ημέρα, παρόλα αυτά ένα από τα δύο τείνει να κυριαρχεί συχνότερα και για περισσότερη ώρα. Τα αποτελέσματα φαίνονται στην προσωπικότητα, στη συμπεριφορά και στην υγεία μας.



Το να έρθουν αυτά τα δύο κανάλια σε ισορροπία αποτελεί το βασικό στόχο της Χάθα Γιόγκα - τόσο σημαντικό που ακόμα και η λέξη «Χάθα» συμβολίζει αυτήν την ισορροπία. Η λέξη Χα αντιπροσωπεύει τις ιδιότητες του ήλιου, τη ζωτική ενέργεια και άρα το pingala nadi, ενώ η λέξη Θα αντιπροσωπεύει τις ιδιότητες της σελήνης και κατ'επέκταση, το ida nadi.



Η εξισορρόπηση του ήλιου και της σελήνης, του ida και του pingala, διευκολύνει το ξύπνημα και την άνοδο της kundalini, την αφύπνιση της ανώτερης συνείδησης.


Μάλιστα πολλές διδασκαλίες της γιόγκα υποστηρίζουν ότι όσο κυριαρχεί ένα από τα δύο αυτά nadi η δύναμη του sushumna nadi παραμένει κλειστή και η kundalini σε λήθαργο.



Η πιο ισχυρή μέθοδος εξισορρόπησης των ida και pingala είναι η Nadi Shodhana (εναλλασσόμενη αναπνοή).


Η αναπνοή αυτή είναι αποτελεσματική γιατί το ida nadi συνδέεται με το αριστερό ρουθούνι και το pingala nadi με το δεξί. Μερικές επαναλήψεις αυτής της βασικής αναπνευστικής άσκησης στο τέλος της πρακτικής των άσανας, είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποκατασταθεί η ισορροπία μεταξύ των δύο nadis και να αντισταθμιστούν οι όποιες ανισορροπίες προέκυψαν από Όπλο κατά του στρες 








Επιστημονικες μετρησεις για τις ευεργετικες και μακροχρόνιες επιδρασεις του καθημερινού διαλογισμού στο σώμα και στο νου.




1. Μετά από 4 έως 63 εβδομάδες διαλογισμού στους διαλογιζόμενους που έπασχαν από υπέρταση η πίεση του αίματος έπεσε κατά μέσο όρο από το 15 στο 13.5 και η χαμηλή από 8.5 στο 7.


2. Μια ομάδα διαλογιζόμενων που έπασχε από βρογχικό άσθμα αισθάνθηκε μεγάλη ανακούφιση. 94% από αυτούς ανακάλυψαν ότι ο αέρας περνούσε ευκολότερα από τους βρόγχούς, 61% επίσης δήλωσαν ότι είχαν σημαντική βελτίωση στην αναπνοή τους. Οι γιατροί που παρακολουθούσαν αυτούς τους ασθενείς σημείωσαν τα ίδια αποτελέσματα.


3. Άλλοι διαλογιζόμενοι εξετάστηκαν πάνω στην κατανάλωση τσιγάρων αφού άρχισαν το διαλογισμό. Από το 39% που κάπνιζαν πολύ στην αρχή το ποσοστό έπεσε στο 20% μετά από 9 μήνες και στο 17% μετά από 21 μήνες. Από εκείνους πάλι που κάπνιζαν λίγο, από 55% που ήταν στην αρχή έπεσαν στο 25% μετά από 9 μήνες και στο 20% μετά από 21 μήνες.


4. Το ίδιο τεστ έγινε με ανθρώπους που έπιναν πολύ. Στην αρχή ήταν 18%. Μετά από 9 μήνες έπεσαν στο 15% και μετά από 21 μήνες μόνο στο 5%. Δηλαδή μια πολύ σημαντική αλλαγή έγινε στη ζωή τους. Σε εκείνους που έπιναν λίγο οι αριθμοί άλλαξαν λιγότερο. Έπεσαν δηλαδή από 55% στο ξεκίνημα στο 42% μετά από 9 μήνες και ξανά πάλι στο 45% μετά από 21 μήνες.Φαίνεται λοιπόν ότι ο διαλογισμός είναι σημαντικός δημιουργός αρμονίας που επιδρά περισσότερο εκεί όπου έχουμε χάσει την ισορροπία μας, χωρίς όμως να μας απομακρύνει από τη ζωή ή από την επαφή με το περιβάλλον μας.


5. Ακόμη σημαντικότερα αποτελέσματα είχε ο διαλογισμός σε ανθρώπους που είχαν εξάρτηση από διάφορους τύπους ναρκωτικών. Αυτό το τεστ έγινε σε 1300 άτομα που χρησιμοποιούσαν κάποιου τύπου ναρκωτικά πριν να αρχίσουν το διαλογισμό. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά, όπως βλέπετε. Αυτή είναι η μεγάλη δύναμη του διαλογισμού. Δίνει μια εσωτερική πηγή ασφάλειας, δύναμης και ικανοποίησης με αποτέλεσμα να μην έχουμε την ανάγκη να εξαρτιόμαστε από χημικές ουσίες, καταστάσεις ή ανθρώπους. Γινόμαστε δυνατότεροι, υγιέστεροι, παραγωγικότεροι και δημιουργικότεροι.


6. Άλλα τεστ που έγιναν σε ανθρώπους που κάνουν διαλογισμό έδειξαν ότι αυτοί χρειάζονται πολύ λιγότερο ύπνο για να αναρρώσουν από στέρηση ύπνου. Με τις κανονικές ώρες ύπνου συνέρχονται από διάφορες ανωμαλίες στο ρυθμό του ύπνου τους. Δε χρειάζεται, δηλαδή, να κοιμηθούν περισσότερο για να συνέλθουν.


7. Σε μια μελέτη πάνω σε 408 διαλογιζόμενους που είχαν ιστορικό μολυσματικών ασθενειών το 70% ανέφερε σημαντική μείωση των ασθενειών που υπέφεραν, αφότου άρχισαν το διαλογισμό.25. Σε μια παρόμοια μελέτη πάνω σε 156 διαλογιζόμενους που είχαν ιστορικό αλλεργιών, το 56% είχε βελτίωση ή ακόμη και ανάρρωση από τις αλλεργίες τους.


8. Σε μια ακόμη μελέτη ανθρώπων με ουλίτιδα, 45 άτομα άρχισαν διαλογισμό, ενώ 26 ήταν η ομάδα ελέγχου. Τα αποτελέσματα αυτά βγήκαν μετά από 25 μόνο μέρες διαλογισμού.Οι τρεις αυτές επιστημονικές έρευνες μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο διαλογισμός δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και επομένως την αντίστασή μας στις αρρώστιες αυτές. Είναι λοιπόν ένα ισχυρό εργαλείο σε κάθε περίπτωση που το σώμα μας έχει χάσει την ισορροπία του.


9. Σε μια μελέτη πάνω σε άτομα που υπέφεραν από αϋπνία τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο χρόνος που χρειάζονταν για να κοιμηθούν, έπεσε από ένα μέσο όρο 75 λεπτών στα 15 λεπτά.


10. Μια άλλη μελέτη πάνω σε αθλητές έδειξε ότι αφότου ξεκίνησαν το διαλογισμό βελτίωσαν τις επιδόσεις τους στα διάφορα αγωνίσματα, καθώς επίσης και το δείκτη ευφυΐας τους, όπως έδειξαν τα ανάλογα τεστ ευφυΐας.


11. Σε μια άλλη μελέτη βρέθηκε ότι ο διαλογισμός βοηθάει στην ομαλοποίηση του βάρους ενός ατόμου, δηλαδή εάν κάποιος είναι υπέρβαρος χάνει βάρος και εάν είναι αδύνατος κερδίζει βάρος.




«H Τέχνη του Διαλογισμού» του Pόμπερτ Ηλία Nατζέμυ, Εκδόσεις Αρμονική Ζωή,






 

Επιστημονικες μελέτες για τις μακροχρονιες νευροφυσιολογικες αλλαγες που παρατηρήθηκαν σε διαλογιζόμενους, μετά από κάποια περίοδο καθημερινού διαλογ



1.

Με την πάροδο του χρόνου και ο ρυθμός της καρδιάς και ο ρυθμός της αναπνοής αποκτούν χαμηλότερο ρυθμό καθώς το σώμα βιώνει λιγότερο νοητικό-συγκινησιακό στρες και μαθαίνει να χάνει λιγότερη ενέργεια. Το κορμί γίνεται πιο χαλαρό και πιο αποτελεσματικό.

2.


Τα άτομα που διαλογίζονται αποκτούν πιο σταθερή υγεία. Γενικά έχουν λιγότερες αρρώστιες στη ζωή τους. Αυτό ισχύει και σε σχέση με τη ζωή που έκαναν πριν να αρχίσουν το διαλογισμό και σε σχέση με άλλους της ίδια ηλικίας που ζουν παρόμοιες ζωές και που όμως δε διαλογίζονται. Υπάρχει μια εμφανής ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Ένας μεγάλος αριθμός επιστημονικών ερευνών έχει γίνει τελευταία πάνω στη σχέση μεταξύ νοητικών και συγκινησιακών καταστάσεων και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Είναι γνωστό πως ένας άνθρωπος ήρεμος έχει πιο θετική εικόνα για τον εαυτό του και για τη ζωή γενικά και γι' αυτό πολύ πιο δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα από ό,τι αν άφηνε την ενέργειά του να ξοδεύεται ή αν καταπιανόταν με αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα.

3.


Μερικές έρευνες έχουν αποδείξει ακόμη ότι αυτοί που διαλογίζονται τακτικά αντιδρούν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά σε ένα δυσάρεστο γεγονός. Οι μελέτες αυτές φτιάχνουν την ακόλουθη εικόνα. Ένα μέσο άτομο που δεν είναι ούτε ιδιαίτερα χαλαρωμένο ούτε ιδιαίτερα αγχωμένο χρειάζεται κάποιο χρονικό διάστημα για να αντιδράσει στο στρες. Το άγχος του θα αυξηθεί σταδιακά και μετά θα αρχίσει να χαλαρώνει. Ένα άτομο που διαλογίζεται τακτικά τείνει να αντιδρά πιο γρήγορα και μετά χαλαρώνει πιο γρήγορα. Άτομα με προβλήματα άγχους τείνουν να αντιδρούν πολύ πιο αργά και η έντασή τους ανεβαίνει για αρκετή ώρα μετά το γεγονός. Δεν ξεχνούν το γεγονός και ασχολούνται με αυτό για πολύ καιρό αφότου συνέβη.


Το πείραμα αυτό καταρρίπτει τη λαθεμένη αντίληψη ότι ο διαλογισμός κάνει τον άνθρωπο παθητικό. Το αντίθετο είναι η αλήθεια. Έχει πολύ πιο γρήγορο χρόνο αντίδρασης γιατί ο νους του βρίσκεται πολύ περισσότερο στο παρόν και δεν απασχολείται με προβλήματα του μέλλοντος ή του παρελθόντος.
Ένα παρόμοιο τεστ έδειξε πως στο ίδιο ερέθισμα οι μη διαλογιζόμενοι χρειάζονται 5 δευτερόλεπτα για να αντιδράσουν, ενώ οι διαλογιζόμενοι χρειάζονται 3.



4.


O διαλογισμός αυξάνει, επίσης, την ικανότητα αντίληψης και κινητικής απόδοσης. Σ' ένα πείραμα όπου χρησιμοποιήθηκαν τεστ ταχύτητος και ακρίβειας και ο καθένας έπαιρνε βαθμούς σύμφωνα με την απόδοση, οι διαλογιζόμενοι και στα δύο βαθμολογούνται με 7, ενώ οι μη διαλογιζόμενοι μόνο 2,5. Αυτό σημαίνει ότι ο διαλογισμός μας βοηθά σε κάθε νοητική ή σωματική δραστηριότητα και στόχο. H ποιότητα και παραγωγικότητα της εργασίας μας αυξάνεται σε κάθε τομέα της ζωής μας.


5.


Μελέτες που έγιναν στην Ολλανδία με μαθητές λυκείου έδειξαν ότι εκείνοι που έκαναν διαλογισμό είχαν δείκτη ανάπτυξης ευφυΐας 28 βαθμούς ενώ εκείνοι που δεν διαλογίζονταν είχαν μόλις 10 βαθμούς ανάπτυξη. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που ο διαλογισμός εξαπλώθηκε στη Δύση, μέσα από τους φοιτητές που πολύ σύντομα αντιλήφθηκαν ότι οι νοητικές τους ικανότητες αυξάνονταν σε βάθος από τη διαδικασία που ονομαζόταν διαλογισμός.


6.


H μνήμη επίσης αυξάνεται με το διαλογισμό. Σε μελέτες που έγιναν πάνω στην ενθύμηση μεγάλων χρονικών διαστημάτων οι διαλογιζόμενοι έπιαναν 52% ενώ οι μη διαλογιζόμενοι μόνον 32%. Σε παρόμοιες μελέτες, που όμως αφορούσαν την ενθύμηση πρόσφατου χρονικού διαστήματος οι διαλογιζόμενοι σημείωναν 70%, ενώ οι μη διαλογιζόμενοι μόνον 37%.


Βλέπουμε ότι ο διαλογισμός είναι ένα πανίσχυρο εργαλείο για την ανάπτυξη όλων των ικανοτήτων του νου. Επομένως, αντί να απομακρύνει από τη ζωή, βοηθάει να ζήσει κανείς πιο παραγωγική και ολοκληρωμένη ζωή.



7.


Έχουν γίνει ακόμη πολλές ψυχολογικές μελέτες σε τόπους εργασίας με διαλογιζόμενους και ομάδα σύγκρισης μη διαλογιζόμενων. Το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που έγινε η μελέτη οι διαλογιζόμενοι αισθάνθηκαν αύξηση 40% στην ικανοποίηση από τη δουλειά τους, ενώ εκείνοι που δεν έκαναν διαλογισμό αισθάνθηκαν μόνο 5% αύξηση. Οι διαλογιζόμενοι αύξησαν κατά 50% την παραγωγικότητά τους, ενώ οι μη διαλογιζόμενοι είχαν πτώση 10% περίπου. Οι διαλογιζόμενοι βίωναν 65% βελτίωση των σχέσεών τους με τους συναδέλφους τους και 45% των σχέσεών τους με τους προϊσταμένους τους. Στην ίδια εταιρία εκείνοι που δε διαλογίζονταν βελτίωσαν μόνο κατά 10% τη σχέση τους με τους συναδέλφους και 25% τη σχέση τους με τους προϊσταμένους.


Έτσι, στον ίδιο τόπο εργασίας εκείνοι που έκαναν διαλογισμό μπορούσαν να βιώσουν σημαντική βελτίωση των συναισθημάτων της ικανοποίησης, της παραγωγικότητάς τους και των σχέσεών τους με τους συναδέλφους και προϊσταμένους, ενώ άλλοι από το ίδιο περιβάλλον είχαν σημαντικά διαφορετικές εμπειρίες. Βλέπουμε με αυτόν τον τρόπο πόσο υποκειμενική είναι στην πραγματικότητα η αλήθεια μας και σε πιο βαθμό δημιουργούμε την πραγματικότητά μας.Σε μια άλλη παρόμοια μελέτη, διαλογιζόμενοι εργάτες βίωσαν 50% αύξηση της ικανοποίησης από τη δουλειά τους, ενώ οι μη διαλογιζόμενοι μόνον 5%.


H αύξηση αυτή της ικανοποίησης είναι αποτέλεσμα της αλλαγής της αντίληψης του διαλογιζόμενου και δεν οφείλεται σε αλλαγές στο περιβάλλον της εργασίας. Το ίδιο ισχύει για πολλούς τομείς της ζωής μας. Μπορεί να πιστεύουμε ότι δε μπορούμε να είμαστε ευτυχείς με ό,τι έχουμε ή ότι κινδυνεύουμε. H αλλαγή όμως της πεποίθησης απομακρύνει αυτήν την ψευδαίσθηση και η ζωή γίνεται καλύτερη.


Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι ο εργαζόμενος δε γίνεται παθητικός ή αδιάφορος. Ας μη ξεχνάμε ότι η παραγωγικότητά του αυξάνει κατά 50% και η βελτίωση των σχέσεων με τους συναδέλφους του κατά 65%. Αυτό δεν ταιριάζει σ' έναν άβουλο χαρακτήρα, αλλά σε μια θετική στάση απέναντι στη ζωή και την εργασία.




8.


Ένας μεγάλος αριθμός ψυχολογικών τεστ έγινε με ανθρώπους που έκαναν διαλογισμό σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα. Ένα τεστ που έγινε με ανθρώπους που έκαναν διαλογισμό επί 2 μήνες σε σχέση με μη διαλογιζόμενους έδειξε τα ακόλουθα αποτελέσματα:


α) Στο τεστ για εσωτερική καθοδήγηση οι διαλογιζόμενοι σημείωναν 7 βαθμούς, ενώ οι άλλοι 2,5 - πράγμα που δείχνει πως αυτοί που κάνουν διαλογισμό είτε έχουν μια έμφυτη αίσθηση εσωτερικής καθοδήγησης, είτε την αναπτύσσουν μέσα από το διαλογισμό.


β) Όταν εξετάστηκαν σχετικά με την αυτοπαραδοχή οι διαλογιζόμενοι σημείωναν 2, ενώ οι άλλοι έφταναν μέσο όρο μείον 1. Φαίνεται ότι η εσωτερική επαφή που καλλιεργείται με το διαλογισμό βοηθά το άτομο να έχει πιο αρμονική σχέση με τον εαυτό του.


γ) Στο τεστ για αυτοεκτίμηση οι διαλογιζόμενοι έφταναν μέσο όρο 2. Οι άλλοι είχαν μείον 3. H αυτοεκτίμηση μαζί με την εμπιστοσύνη στον εαυτό μας παίζουν σημαντικό ρόλο σε κάθε προσπάθεια και αποτελούν μεγάλο κεφάλαιο για τη ζωή.


δ) Σ' ένα τεστ για τον αυθορμητισμό οι διαλογιζόμενοι έφτασαν τους 2-3 βαθμούς ενώ οι άλλοι μείον 3. Αυτό διαλύει και το μύθο ότι ο διαλογισμός κάνει τον άνθρωπο στυγνό και απαθή. Ακριβώς το αντίθετο είναι αλήθεια και αυτός που κάνει διαλογισμό γίνεται πιο αυθόρμητος, ανταποκριτικός και δημιουργικός.


ε) Σε ένα τεστ για την οικειότητα με άλλους, οι διαλογιζόμενοι σημείωσαν 2,3 ενώ οι άλλοι 0,2 - κάτι που δείχνει ότι ο διαλογισμός όχι μόνο δεν απομακρύνει τον άνθρωπο από τους άλλους αλλά αντίθετα τον κάνει πιο οικείο μαζί τους. Αυτό είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι αυτός που κάνει διαλογισμό αισθάνεται πιο ασφαλής και έχει καλύτερη σχέση με τον εαυτό του. Έτσι, φοβάται λιγότερο τους άλλους και δε χρειάζεται να παίζει τα κοινωνικά παιχνίδια που χωρίζουν τους ανθρώπους.


στ) Σε ένα τεστ για το άγχος οι διαλογιζόμενοι είχαν μόνο 2, ενώ οι άλλοι έφταναν τα 8 αποδεικνύοντας τη μεγαλύτερη τάση τους για άγχος από τους διαλογιζόμενους.Άλλα παρόμοια ψυχολογικά τεστ έχουν δείξει ότι σε σχέση με τους μη διαλογιζόμενους οι διαλογιζόμενοι έχουν λιγότερη κατάθλιψη, αυξημένη διάθεση φιλικότητας, μειωμένη τάση να ελέγχουν τους άλλους, περισσότερο σεβασμό για τους άλλους, συναισθηματική σταθερότητα, μεγαλύτερη δύναμη αντιμετώπισης σωματικών ή νοητικών δυσκολιών ή άγχους, λιγότερη ακαμψία του χαρακτήρα τους και μεγαλύτερη αυτοπραγμάτωση.


Σχετικά με τον τελευταίο παράγοντα, διαλογιζόμενοι που ξεκίνησαν διαλογισμό έχοντας έναν βαθμό αυτοπραγμάτωσης 30, έφτασαν μετά από 6 εβδομάδες διαλογισμού τους 35 και μετά από 43 μήνες τους 50.


Αλλά το πιο σημαντικό δώρο που προσφέρει ο διαλογισμός είναι ότι γινόμαστε ικανοί να εκδηλώνουμε όλο και περισσότερο το εσώτερο και ακόμα ανεκδήλωτο δυναμικό μας σε κάθε επίπεδο: σωματικό, συναισθηματικό, νοητικό, καλλιτεχνικό σε σχέση με χειρονακτικές πράξεις δημιουργικές προσπάθειες και οικονομικές ανάγκες. O νους μας είναι πιο καθαρός, παραγωγικός και δημιουργικός.


9.


Εκτός από τα προηγούμενα ψυχολογικά τεστ έχουν γίνει ακόμη σημαντικές μελέτες πάνω στις επιπτώσεις του διαλογισμού στους φυλακισμένους. Τεστ που έγιναν με φυλακισμένους που έκαναν διαλογισμό σε σχέση με τους ίδιους πριν αρχίσουν το διαλογισμό καθώς και σε σχέση με άλλους φυλακισμένους που δε διαλογίζονταν έδωσαν τα ακόλουθα σημαντικά αποτελέσματα:


α) Υπήρξε μια αξιοσημείωτη μείωση της ψυχασθένειας και της κοινωνικής αδράνειας. Έγιναν πιο υγιείς και κοινωνικά αποδεκτοί στη συμπεριφορά τους.


β) Ένιωθαν λιγότερο άγχος και επιθετικότητα.


γ) Μείωσαν κατά πολύ τις παραβάσεις του κανονισμού της φυλακής και άρχισαν να προτιμούν κατά 100% πιο θετικές δραστηριότητες όπως τα σπορ, τις λέσχες και τις επιμορφωτικές δραστηριότητες.


«H Τέχνη του Διαλογισμού» του Pόμπερτ Ηλία Nατζέμυ, Εκδόσεις Αρμονική Ζωή, 






 

Επιστημονικες μελέτες για τις νευροφυσιολογικες αλλαγές που συμβαίνουν στο σωμα και στο νου κατά τη διάρκεια του διαλογισμού.







1.
Βαθιά ανάπαυση του υλικού σώματος που διακρίνεται από την εμφανή πτώση της τιμής του μεταβολισμού, όπως αυτός μετριέται από την κατανάλωση οξυγόνου ενός ατόμου κατά τη διάρκεια που βρίσκεται σε διαλογισμό, σε κατάσταση εγρήγορσης, σε ύπνο και σε ύπνωση. Στο διαλογισμό υπάρχει μια ξαφνική πτώση (16%) κατανάλωσης οξυγόνου, ενώ στον ύπνο η κατανάλωση πέφτει μόνο 8% (το περισσότερο), στην ύπνωση υπάρχει μια ελάχιστη πτώση της βασικής τιμής του μεταβολισμού. Αυτό αποδεικνύει ότι το σώμα και ο νους βρίσκονται σε τέτοια βαθιά κατάσταση χαλάρωσης και ανάπαυσης που δεν επιτυγχάνεται ούτε με τον ύπνο.

2.
Μια άλλη ένδειξη της βαθιάς ανάπαυσης είναι ότι ο αριθμός των αναπνοών που χρειάζεται ο άνθρωπος κάθε λεπτό κατά τη διάρκεια του διαλογισμού πέφτει, από ένα μέσο όρο 16 αναπνοών το λεπτό, κατά τη διάρκεια ήρεμης φυσιολογικής κατάστασης εγρήγορσης, στις 7 αναπνοές το λεπτό στο βαθύ διαλογισμό. Αυτό δείχνει ότι το σώμα και ο νους βρίσκονται σε βαθιά ανάπαυση και χρειάζονται πολύ λιγότερο οξυγόνο.

Μερικοί άνθρωποι όταν πρωτοσυναντούν αυτήν την κατάσταση, όπου χρειάζονται λιγότερο οξυγόνο, φοβούνται όταν ανακαλύπτουν πως δεν έχουν αναπνεύσει για αρκετή ώρα. Μπορούν να είναι σίγουροι πως δεν υπάρχει απολύτως κανένας κίνδυνος. Κάθε φορά που το σώμα χρειάζεται να αναπνεύσει δίνει το σύνθημα στο μηχανισμό αναπνοής να πάρει το απαραίτητο οξυγόνο χωρίς καθόλου να χρειάζεται να σκεφτεί κανείς γι' αυτό. Αυτή η κατάσταση συνειδητότητας είναι απόλυτα ασφαλής και ωφέλιμη.

3.
Τα καλά νέα γι' αυτούς που έχουν προβλήματα καρδιάς είναι ότι ο διαλογισμός είναι εξαιρετικά χαλαρωτικός και ανανεωτικός για την καρδιά. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που διαλογίζονται έχουν πιο ξεκούραστη καρδιά και κατά τη διάρκεια που κάθονται και όταν βρίσκονται σε δράση. Το γεγονός αυτό χρησιμοποιείται από ανοιχτόμυαλους γιατρούς που χρησιμοποιούν το διαλογισμό μαζί με ασκήσεις και ομάδες συζήτησης, για να βοηθήσουν τους ασθενείς που έχουν προβλήματα καρδιάς να ξαναβρούν τη χαμένη τους υγεία και ζωντάνια.

Δε χρειάζεται, πάντως, να έχει κανείς προβλήματα με την καρδιά του για να επωφεληθεί από αυτήν την πλευρά του διαλογισμού. Μην ξεχνάτε ότι η καρδιά είναι μια αντλία που λειτουργεί συνεχώς. Όπως κάθε άλλη αντλία θα καταστραφεί πολύ πιο γρήγορα εάν γίνεται υπερβολική χρήση και λειτουργεί με υπερβολική ένταση. O διαλογισμός είναι πολύ ισχυρό εργαλείο προφύλαξης για κάθε σωματικό και νοητικό πρόβλημα.

4.
Μια άλλη ένδειξη της βαθιάς ανάπαυσης που επιτυγχάνεται με το διαλογισμό, είναι η σημαντική πτώση του επιπέδου του γαλακτικού οξέος στο αίμα από 11.2 mg /100 ml σε 7 mg /100 ml. Το επίπεδο του γαλακτικού οξέος στο αίμα είναι το μέτρο της σχετικής χρήσης και κόπωσης των μυών. Όσο χαμηλότερο είναι το επίπεδο του γαλακτικού οξέος τόσο πιο ξεκούραστος και ανανεωμένος είναι ο μυϊκός ιστός.

5.
Διάφορα τεστ έχουν δείξει τη βαθιά και ηρεμιστική χαλαρωτική επίδραση του διαλογισμού μέσα από τη μείωση της αγωγιμότητας του δέρματος. H ηλεκτρική αγωγιμότητα του δέρματος είναι ο τρόπος μέτρησης της σχετικής κατάστασης ηρεμίας ή έντασης ενός ατόμου. Τεστ έχουν αποδείξει ότι η αγωγιμότητα κατά τη διάρκεια του διαλογισμού μπορεί να πέσει ως 300% δείχνοντας έτσι ότι το άτομο έχει χαλαρώσει σωματικά και συγκινησιακά.

6.
Μετρήσεις των κυμάτων του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια του διαλογισμού δείχνουν μια υψηλότερη συχνότητα άλφα κυμάτων, πράγμα που αποδεικνύει μια ήρεμη εγρήγορση. Υπάρχει μια αίσθηση γαλήνης, ενώ ταυτόχρονα έχει κανείς αντίληψη του περιβάλλοντος σα να είναι ξύπνιος. Μπορεί κανείς να συγκρίνει μια τέτοια κατάσταση με την ήρεμη εγρήγορση μιας γάτας που είναι τελείως χαλαρή αλλά πανέτοιμη να αντιδράσει αν χρειαστεί.

7.
Μια άλλη επιστημονική μελέτη έχει δείξει ότι ο διαλογισμός επιφέρει αυξημένη επικοινωνία και αλληλεπίδραση ανάμεσα στα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου. O συγχρονισμός αυτός των εγκεφαλικών κυμάτων οδηγεί σε ένα πιο ολοκληρωμένο και ισορροπημένο τρόπο σκέψης και δράσης. Τελευταία έχουν γίνει πολλές έρευνες σχετικά με τις διαφορετικές ποιότητες λειτουργίας που ελέγχονται από το δεξιό και το αριστερό ημισφαίριο. Υπάρχει η πεποίθηση ότι το αριστερό ημισφαίριο εργάζεται περισσότερο μέσα από τη λογική, ενώ το δεξί είναι προσανατολισμένο προς τη δημιουργική και ελεύθερη σκέψη. Προφανώς, χρειάζεται αρμονική εξισορρόπηση αυτών των δύο για έναν υγιή και παραγωγικό τρόπο ζωής.
Αυτές οι μελέτες δείχνουν ακόμη αυξημένη επικοινωνία μεταξύ του εμπρός και πίσω τμήματος του εγκεφάλου. Αν και δε γνωρίζουμε τι μπορεί να σημαίνει αυτό, είναι προφανές ότι ο διαλογισμός επιτρέπει μια αυξημένη επικοινωνία ανάμεσα στα διάφορα τμήματα του εγκεφάλου.

8.
Ίσως από τα πιο καλά τεκμηριωμένα αποτελέσματα του διαλογισμού, είναι η ικανότητα του να μειώνει την πίεση του αίματος σε αυτούς που έχουν υψηλή πίεση. Ένα κλασικό αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια του διαλογισμού ήταν η πτώση της διαστολικής πίεσης από 15 σε 13 και της συστολικής από 8.5 σε 7. Τα αποτελέσματα αυτά παρέμεναν ίδια για ώρες μετά το διαλογισμό και στο τέλος γίνονταν μια συνεχής πραγματικότητα μετά από μερικά χρόνια διαλογισμού και σωστής διατροφής, ζωής και σκέψης.
Αυτές είναι μόνο μερικές από τις αλλαγές που έχουν μετρηθεί κατά τη διαδικασία του διαλογισμού.

«H Τέχνη του Διαλογισμού» του Pόμπερτ Ηλία Nατζέμυ, Εκδόσεις Αρμονική Ζωή, ,
http://www.holisticharmony.com/






 





Ο ιερός ήχος ΑUM - Διαλογισμός με μάντρα







Τα μάντρα, οι ιεροί ψαλμοί, βρίσκονται σε μεγάλη ποικιλία και αφθονία. Μπορεί να αποτελούνται από προτάσεις, λέξεις ή συλλαβές. Μπορεί το νόημά τους να είναι κατανοητό ή μυστικιστικό.




Τα μονοσύλλαβα μάντρα, γνωστά και ως bija (σπόρος), είναι εύκολο να τα θυμόμαστε και να τα απαγγέλουμε. Συχνά αποδεικνύονται και τα πιο ισχυρά. Μια όμορφη παραβολή λέει ότι όπως ένας μικρός σπόρος κρύβει μέσα του ένα μεγαλειώδες δέντρο, έτσι και κάθε bija περιέχει μεγάλες ποσότητες πνευματικής σοφίας και δημιουργικής δύναμης. Ένα από τα πιο παλιά και γνωστά bija είναι το Om. Το Om συχνά καλείται pranava (βουητό), μια λέξη που προέρχεται από το pranu (αντηχώ) και από τη ρίζα nu (δοξάζω ή διατάζω αλλά και παράγω θόρυβο, φωνάζω). Θεωρείται η προφορική έκφραση του υπερφυσικού.

Το Om είναι ο «αρχέγονος σπόρος» του σύμπαντος - ένα αρχαίο κείμενο υποστηρίζει ότι ολόκληρο το σύμπαν δεν είναι τίποτα άλλο από Om. Επίσης, πιστεύεται ότι αποτελεί τη ρίζα από την οποία προέκυψαν όλα τα άλλα μάντρα και ότι συμπυκνώνει την ουσία όλων των ιερών κειμένων του Ινδουισμού. Σύμφωνα με την Katha Upanishad (2.15), το Om είναι η «λέξη από την οποία όλες οι Βέδας απαγγέλλονται».

Ο Patanjali δίδαξε ότι όταν ψάλλουμε αυτή την ιερή συλλαβή, ενώ ταυτόχρονα αναλογιζόμαστε το νόημά της, η συνείδησή μας επικεντρώνεται σε ένα σημείο και προετοιμάζεται για διαλογισμό. Σε ένα σχολιασμό των Yoga Sutras, ο σοφός Vyasa υποστήριξε ότι όταν ψάλλουμε το Om «η ανώτερη ψυχή αποκαλύπτεται». Στο ίδιο κλίμα, ο θιβετιανός Lama Govinda έγραψε ότι το Om εκφράζει και οδηγεί «στην εμπειρία του απείρου μέσα μας». Θα μπορούσαμε, λοιπόν, να πούμε ότι ψάλλοντας το Om έχουμε την ευκαιρία να αγγίξουμε τη Θεότητα μέσα μας.

Οι γιόγκι συχνά διαλογίζονται πάνω στα τέσσερα «μέτρα» ή μέρη του Om. Γιατί, παρότι τις περισσότερες φορές θα το δούμε να γράφεται και να προφέρεται Om, στην πραγματικότητα το μάντρα αποτελείται από τρία γράμματα: a, u και m. Κάθε ένα από αυτά τα τρία μέρη έχει τις δικές του μεταφυσικές ερμηνείες, οι οποίες από μόνες τους υπηρετούν ως «διαλογιστικοί σπόροι». Για παράδειγμα το a (προφέρεται «ah») αντιπροσωπεύει την κατάσταση επαγρύπνησης, την αντικειμενική συνείδηση. Το u (προφέρεται «ooh») αφορά το ονειρικό στάδιο, το υποσυνείδητο των σκέψεων, των ονείρων και των αναμνήσεων. Τέλος, το m είναι το στάδιο του βαθύ, χωρίς όνειρα ύπνου και αφορά την εμπειρία της απόλυτης ένωσης.

Καθώς τα ψάλλουμε αν διαλογιζόμαστε τη σημασία κάθε γράμματος ξεχωριστά, οδηγούμαστε μέσα από τα τρία στάδια της συνείδησής μας στο τέταρτο μέρος του μάντρα, το anusvara (αντίλαλος): Om.


Η δόνηση αργά διαλύεται στη σιωπή, σύμβολο της μεταβατικότητας της συνείδησης και εξισώνεται με το Brahman (το Απόλυτο). Αυτή η σιωπή είναι η κορωνίδα του μάντρα. Περιγράφεται στην Maitri Upanishad ως «γαλήνια, άηχη, άφοβη, ευδαιμονική, ικανοποιημένη, ακλόνητη, ακίνητη, αθάνατη και διαρκής».









Διαλογισμός με μάντρα-Η επανάληψη του ιερού λόγου.

Όταν σκεφτόμαστε τον διαλογισμό, η εικόνα που έχουμε αφορά μια βουβή δραστηριότητα με κύριο σκοπό την ακινητοποίηση του πνεύματος και του νου. Ξεχνάμε, όμως, ότι και η ανατολική και η δυτική παράδοση αγκαλιάζουν τον ήχο σαν απαραίτητο συστατικό του διαλογισμού και ότι σε όποια κουλτούρα και αν ψάξουμε θα βρούμε την τελετουργική επανάληψη του ιερού λόγου.

Ο ιερός λόγος και οι δονήσεις κρατούν εξέχουσα θέση στην Ινδία και στο Θιβέτ. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που ο διαλογισμός με τη βοήθεια ενός μάντρα αποτελεί μέρος της
πρακτικής της γιόγκα.

Η λέξη Μάντρα σημαίνει την ψαλμωδία ιερών λέξεων, ήχων ή φράσεων και προέρχεται απ' τον σανσκριτικό όρο Mantram. Η συλλαβή
man σημαίνει αναλογίζομαι ενώ το tram σημαίνει εργαλείο. Κατά συνέπεια, το μάντρα είναι ιδανικό εργαλείο για τον διαλογισμό και για την καλλιέργεια της συνείδησης. Το μάντρα επαναλαμβάνεται συνεχώς, με σχολαστική ακρίβεια προφοράς, με σωστό τονισμό και ρυθμό, προκειμένου να ανακαλεί μια συγκεκριμένη κατάσταση του πνεύματος.

Στη γιόγκα τα μάντρα βασίζονται σε ήχους που αντανακλούν την θεϊκή μας φύση.

Σκοπός τους είναι να αποκλείσουν κάθε άλλη σκέψη απ' το νου και άρα να επιτύχουν τη συγκέντρωση και κατ' επέκταση τη βαθιά προσήλωση.

Το πιο γνωστό μάντρα είναι το Om που θεωρείται παγκόσμιο και τέλειο.

Ένα δεύτερο μάντρα, το So hum (είμαι αυτό), μοιάζει στον ήχο της αναπνοής και έτσι είναι ένα μάντρα που επαναλαμβάνεται χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια.


Για να δοκιμάσετε αυτού του είδους το διαλογισμό, βρείτε μια άνετη στάση - καθιστή σε μαξιλάρι ή σε καρέκλα ή με την πλάτη να ακουμπά στον τοίχο - και τις παλάμες να κοιτούν το ταβάνι σε Jnana mudra (δείκτης και αντίχειρας να ακουμπούν), αν θέλετε να διευρύνετε την επίγνωσή σας ή με τις παλάμες να κοιτούν το πάτωμα αν θέλετε να ηρεμήσετε το νου σας.


Παρακολουθήστε το σώμα σας και χαλαρώστε τις όποιες εντάσεις. Νιώστε τη σπονδυλική σας στήλη να υψώνεται προς το ταβάνι, ενώ η λεκάνη βαραίνει προς το πάτωμα. Φέρτε το πηγούνι ελαφρά προς τα μέσα, προκειμένου το πίσω μέρος του λαιμού να πλατύνει.

Αρχίστε να παρακολουθείτε την αναπνοή σας, χωρίς να προσπαθείτε να την ελέγξετε. Μόλις συγκεντρωθείτε στην αναπνοή σας, ξεκινήστε να λέτε «από μέσα σας» το μάντρα που έχετε διαλέξει, κρατώντας αρμονία με την εισπνοή-εκπνοή. Αφήστε το μυαλό σας να απορροφηθεί απ' τον ήχο του μάντρα και νιώστε την ηρεμία της παρούσας στιγμής. Στην περίπτωση που προκύψουν σκέψεις, επιστρέψτε στο μάντρα αμέσως μόλις το αντιληφθείτε.

Αν ξεκινάτε τώρα τον διαλογισμό θέστε στόχο να διαλογιστείτε για δέκα λεπτά και αυξήστε τον χρόνο αυτό σταδιακά στη μισή ώρα. Μόλις τελειώσετε, ενώστε τις παλάμες σας σε στάση προσευχής (anjali mudra) και μείνετε για λίγο, πριν συνεχίσετε με τις δραστηριότητες της ημέρας.



Πηγη: yoga on-line