1.
Με την πάροδο του χρόνου και ο ρυθμός της καρδιάς και ο ρυθμός της αναπνοής αποκτούν χαμηλότερο ρυθμό καθώς το σώμα βιώνει λιγότερο νοητικό-συγκινησιακό στρες και μαθαίνει να χάνει λιγότερη ενέργεια. Το κορμί γίνεται πιο χαλαρό και πιο αποτελεσματικό.
2.
Τα άτομα που διαλογίζονται αποκτούν πιο σταθερή υγεία. Γενικά έχουν λιγότερες αρρώστιες στη ζωή τους. Αυτό ισχύει και σε σχέση με τη ζωή που έκαναν πριν να αρχίσουν το διαλογισμό και σε σχέση με άλλους της ίδια ηλικίας που ζουν παρόμοιες ζωές και που όμως δε διαλογίζονται. Υπάρχει μια εμφανής ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Ένας μεγάλος αριθμός επιστημονικών ερευνών έχει γίνει τελευταία πάνω στη σχέση μεταξύ νοητικών και συγκινησιακών καταστάσεων και του ανοσοποιητικού συστήματος.
Είναι γνωστό πως ένας άνθρωπος ήρεμος έχει πιο θετική εικόνα για τον εαυτό του και για τη ζωή γενικά και γι' αυτό πολύ πιο δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα από ό,τι αν άφηνε την ενέργειά του να ξοδεύεται ή αν καταπιανόταν με αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα.
3.
Μερικές έρευνες έχουν αποδείξει ακόμη ότι αυτοί που διαλογίζονται τακτικά αντιδρούν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά σε ένα δυσάρεστο γεγονός. Οι μελέτες αυτές φτιάχνουν την ακόλουθη εικόνα. Ένα μέσο άτομο που δεν είναι ούτε ιδιαίτερα χαλαρωμένο ούτε ιδιαίτερα αγχωμένο χρειάζεται κάποιο χρονικό διάστημα για να αντιδράσει στο στρες. Το άγχος του θα αυξηθεί σταδιακά και μετά θα αρχίσει να χαλαρώνει. Ένα άτομο που διαλογίζεται τακτικά τείνει να αντιδρά πιο γρήγορα και μετά χαλαρώνει πιο γρήγορα. Άτομα με προβλήματα άγχους τείνουν να αντιδρούν πολύ πιο αργά και η έντασή τους ανεβαίνει για αρκετή ώρα μετά το γεγονός. Δεν ξεχνούν το γεγονός και ασχολούνται με αυτό για πολύ καιρό αφότου συνέβη.
Το πείραμα αυτό καταρρίπτει τη λαθεμένη αντίληψη ότι ο διαλογισμός κάνει τον άνθρωπο παθητικό. Το αντίθετο είναι η αλήθεια. Έχει πολύ πιο γρήγορο χρόνο αντίδρασης γιατί ο νους του βρίσκεται πολύ περισσότερο στο παρόν και δεν απασχολείται με προβλήματα του μέλλοντος ή του παρελθόντος.
Ένα παρόμοιο τεστ έδειξε πως στο ίδιο ερέθισμα οι μη διαλογιζόμενοι χρειάζονται 5 δευτερόλεπτα για να αντιδράσουν, ενώ οι διαλογιζόμενοι χρειάζονται 3.
4.
O διαλογισμός αυξάνει, επίσης, την ικανότητα αντίληψης και κινητικής απόδοσης. Σ' ένα πείραμα όπου χρησιμοποιήθηκαν τεστ ταχύτητος και ακρίβειας και ο καθένας έπαιρνε βαθμούς σύμφωνα με την απόδοση, οι διαλογιζόμενοι και στα δύο βαθμολογούνται με 7, ενώ οι μη διαλογιζόμενοι μόνο 2,5. Αυτό σημαίνει ότι ο διαλογισμός μας βοηθά σε κάθε νοητική ή σωματική δραστηριότητα και στόχο. H ποιότητα και παραγωγικότητα της εργασίας μας αυξάνεται σε κάθε τομέα της ζωής μας.
5.
Μελέτες που έγιναν στην Ολλανδία με μαθητές λυκείου έδειξαν ότι εκείνοι που έκαναν διαλογισμό είχαν δείκτη ανάπτυξης ευφυΐας 28 βαθμούς ενώ εκείνοι που δεν διαλογίζονταν είχαν μόλις 10 βαθμούς ανάπτυξη. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που ο διαλογισμός εξαπλώθηκε στη Δύση, μέσα από τους φοιτητές που πολύ σύντομα αντιλήφθηκαν ότι οι νοητικές τους ικανότητες αυξάνονταν σε βάθος από τη διαδικασία που ονομαζόταν διαλογισμός.
6.
H μνήμη επίσης αυξάνεται με το διαλογισμό. Σε μελέτες που έγιναν πάνω στην ενθύμηση μεγάλων χρονικών διαστημάτων οι διαλογιζόμενοι έπιαναν 52% ενώ οι μη διαλογιζόμενοι μόνον 32%. Σε παρόμοιες μελέτες, που όμως αφορούσαν την ενθύμηση πρόσφατου χρονικού διαστήματος οι διαλογιζόμενοι σημείωναν 70%, ενώ οι μη διαλογιζόμενοι μόνον 37%.
Βλέπουμε ότι ο διαλογισμός είναι ένα πανίσχυρο εργαλείο για την ανάπτυξη όλων των ικανοτήτων του νου. Επομένως, αντί να απομακρύνει από τη ζωή, βοηθάει να ζήσει κανείς πιο παραγωγική και ολοκληρωμένη ζωή.
7.
Έχουν γίνει ακόμη πολλές ψυχολογικές μελέτες σε τόπους εργασίας με διαλογιζόμενους και ομάδα σύγκρισης μη διαλογιζόμενων. Το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που έγινε η μελέτη οι διαλογιζόμενοι αισθάνθηκαν αύξηση 40% στην ικανοποίηση από τη δουλειά τους, ενώ εκείνοι που δεν έκαναν διαλογισμό αισθάνθηκαν μόνο 5% αύξηση. Οι διαλογιζόμενοι αύξησαν κατά 50% την παραγωγικότητά τους, ενώ οι μη διαλογιζόμενοι είχαν πτώση 10% περίπου. Οι διαλογιζόμενοι βίωναν 65% βελτίωση των σχέσεών τους με τους συναδέλφους τους και 45% των σχέσεών τους με τους προϊσταμένους τους. Στην ίδια εταιρία εκείνοι που δε διαλογίζονταν βελτίωσαν μόνο κατά 10% τη σχέση τους με τους συναδέλφους και 25% τη σχέση τους με τους προϊσταμένους.
Έτσι, στον ίδιο τόπο εργασίας εκείνοι που έκαναν διαλογισμό μπορούσαν να βιώσουν σημαντική βελτίωση των συναισθημάτων της ικανοποίησης, της παραγωγικότητάς τους και των σχέσεών τους με τους συναδέλφους και προϊσταμένους, ενώ άλλοι από το ίδιο περιβάλλον είχαν σημαντικά διαφορετικές εμπειρίες. Βλέπουμε με αυτόν τον τρόπο πόσο υποκειμενική είναι στην πραγματικότητα η αλήθεια μας και σε πιο βαθμό δημιουργούμε την πραγματικότητά μας.Σε μια άλλη παρόμοια μελέτη, διαλογιζόμενοι εργάτες βίωσαν 50% αύξηση της ικανοποίησης από τη δουλειά τους, ενώ οι μη διαλογιζόμενοι μόνον 5%.
H αύξηση αυτή της ικανοποίησης είναι αποτέλεσμα της αλλαγής της αντίληψης του διαλογιζόμενου και δεν οφείλεται σε αλλαγές στο περιβάλλον της εργασίας. Το ίδιο ισχύει για πολλούς τομείς της ζωής μας. Μπορεί να πιστεύουμε ότι δε μπορούμε να είμαστε ευτυχείς με ό,τι έχουμε ή ότι κινδυνεύουμε. H αλλαγή όμως της πεποίθησης απομακρύνει αυτήν την ψευδαίσθηση και η ζωή γίνεται καλύτερη.
Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι ο εργαζόμενος δε γίνεται παθητικός ή αδιάφορος. Ας μη ξεχνάμε ότι η παραγωγικότητά του αυξάνει κατά 50% και η βελτίωση των σχέσεων με τους συναδέλφους του κατά 65%. Αυτό δεν ταιριάζει σ' έναν άβουλο χαρακτήρα, αλλά σε μια θετική στάση απέναντι στη ζωή και την εργασία.
8.
Ένας μεγάλος αριθμός ψυχολογικών τεστ έγινε με ανθρώπους που έκαναν διαλογισμό σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα. Ένα τεστ που έγινε με ανθρώπους που έκαναν διαλογισμό επί 2 μήνες σε σχέση με μη διαλογιζόμενους έδειξε τα ακόλουθα αποτελέσματα:
α) Στο τεστ για εσωτερική καθοδήγηση οι διαλογιζόμενοι σημείωναν 7 βαθμούς, ενώ οι άλλοι 2,5 - πράγμα που δείχνει πως αυτοί που κάνουν διαλογισμό είτε έχουν μια έμφυτη αίσθηση εσωτερικής καθοδήγησης, είτε την αναπτύσσουν μέσα από το διαλογισμό.
β) Όταν εξετάστηκαν σχετικά με την αυτοπαραδοχή οι διαλογιζόμενοι σημείωναν 2, ενώ οι άλλοι έφταναν μέσο όρο μείον 1. Φαίνεται ότι η εσωτερική επαφή που καλλιεργείται με το διαλογισμό βοηθά το άτομο να έχει πιο αρμονική σχέση με τον εαυτό του.
γ) Στο τεστ για αυτοεκτίμηση οι διαλογιζόμενοι έφταναν μέσο όρο 2. Οι άλλοι είχαν μείον 3. H αυτοεκτίμηση μαζί με την εμπιστοσύνη στον εαυτό μας παίζουν σημαντικό ρόλο σε κάθε προσπάθεια και αποτελούν μεγάλο κεφάλαιο για τη ζωή.
δ) Σ' ένα τεστ για τον αυθορμητισμό οι διαλογιζόμενοι έφτασαν τους 2-3 βαθμούς ενώ οι άλλοι μείον 3. Αυτό διαλύει και το μύθο ότι ο διαλογισμός κάνει τον άνθρωπο στυγνό και απαθή. Ακριβώς το αντίθετο είναι αλήθεια και αυτός που κάνει διαλογισμό γίνεται πιο αυθόρμητος, ανταποκριτικός και δημιουργικός.
ε) Σε ένα τεστ για την οικειότητα με άλλους, οι διαλογιζόμενοι σημείωσαν 2,3 ενώ οι άλλοι 0,2 - κάτι που δείχνει ότι ο διαλογισμός όχι μόνο δεν απομακρύνει τον άνθρωπο από τους άλλους αλλά αντίθετα τον κάνει πιο οικείο μαζί τους. Αυτό είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι αυτός που κάνει διαλογισμό αισθάνεται πιο ασφαλής και έχει καλύτερη σχέση με τον εαυτό του. Έτσι, φοβάται λιγότερο τους άλλους και δε χρειάζεται να παίζει τα κοινωνικά παιχνίδια που χωρίζουν τους ανθρώπους.
στ) Σε ένα τεστ για το άγχος οι διαλογιζόμενοι είχαν μόνο 2, ενώ οι άλλοι έφταναν τα 8 αποδεικνύοντας τη μεγαλύτερη τάση τους για άγχος από τους διαλογιζόμενους.Άλλα παρόμοια ψυχολογικά τεστ έχουν δείξει ότι σε σχέση με τους μη διαλογιζόμενους οι διαλογιζόμενοι έχουν λιγότερη κατάθλιψη, αυξημένη διάθεση φιλικότητας, μειωμένη τάση να ελέγχουν τους άλλους, περισσότερο σεβασμό για τους άλλους, συναισθηματική σταθερότητα, μεγαλύτερη δύναμη αντιμετώπισης σωματικών ή νοητικών δυσκολιών ή άγχους, λιγότερη ακαμψία του χαρακτήρα τους και μεγαλύτερη αυτοπραγμάτωση.
Σχετικά με τον τελευταίο παράγοντα, διαλογιζόμενοι που ξεκίνησαν διαλογισμό έχοντας έναν βαθμό αυτοπραγμάτωσης 30, έφτασαν μετά από 6 εβδομάδες διαλογισμού τους 35 και μετά από 43 μήνες τους 50.
Αλλά το πιο σημαντικό δώρο που προσφέρει ο διαλογισμός είναι ότι γινόμαστε ικανοί να εκδηλώνουμε όλο και περισσότερο το εσώτερο και ακόμα ανεκδήλωτο δυναμικό μας σε κάθε επίπεδο: σωματικό, συναισθηματικό, νοητικό, καλλιτεχνικό σε σχέση με χειρονακτικές πράξεις δημιουργικές προσπάθειες και οικονομικές ανάγκες. O νους μας είναι πιο καθαρός, παραγωγικός και δημιουργικός.
9.
Εκτός από τα προηγούμενα ψυχολογικά τεστ έχουν γίνει ακόμη σημαντικές μελέτες πάνω στις επιπτώσεις του διαλογισμού στους φυλακισμένους. Τεστ που έγιναν με φυλακισμένους που έκαναν διαλογισμό σε σχέση με τους ίδιους πριν αρχίσουν το διαλογισμό καθώς και σε σχέση με άλλους φυλακισμένους που δε διαλογίζονταν έδωσαν τα ακόλουθα σημαντικά αποτελέσματα:
α) Υπήρξε μια αξιοσημείωτη μείωση της ψυχασθένειας και της κοινωνικής αδράνειας. Έγιναν πιο υγιείς και κοινωνικά αποδεκτοί στη συμπεριφορά τους.
β) Ένιωθαν λιγότερο άγχος και επιθετικότητα.
γ) Μείωσαν κατά πολύ τις παραβάσεις του κανονισμού της φυλακής και άρχισαν να προτιμούν κατά 100% πιο θετικές δραστηριότητες όπως τα σπορ, τις λέσχες και τις επιμορφωτικές δραστηριότητες.
«H Τέχνη του Διαλογισμού» του Pόμπερτ Ηλία Nατζέμυ, Εκδόσεις Αρμονική Ζωή,