FAOS SAMADHI 2

Εναλλακτικος χωρος αναζητησης και θεραπευτικων τεχνων.

Εργαστηρι Αυτογνωσιας.

Ολιστικες ψυχοθεραπευτικες προσεγγισεις μεσω της Βοτανικης Ιατρικης, του Διαλογισμου, της Μεταφυσικης, της Ανθρωπολογιας, της Νεας Φυσικης και της Νεας Ενεργειας.


Κάπου στα βάθη της γενετικής μας μνήμης, βρίσκεται η γνώση του σύμπαντος και των κόσμων, όπου η ζωή είναι απαλλαγμένη από την αυταπάτη του χρόνου και του χώρου.

Όπως ακριβώς είχε προγραμματιστεί μέσα μας για να επαναφυπνιστεί την τέλεια στιγμή, έτσι τώρα προσκαλεί την προσοχή μας.

Έχουμε ένα σκοπό πολύ μεγαλύτερο από όσο μπορέσαμε ποτέ να φανταστούμε.

Ο σκοπός αυτός ζητά να τον αναγνωρίσουμε τώρα και ζητά επίσης να αποκόψουμε τα κυκλώματα που μας συνδέουν με τα πρότυπα σκέψης και τα άχρηστα συναισθήματα τα οποία μας κρατούν δέσμιους στην αυταπάτη και στη σύγχυση των κατώτερων βασιλείων.

Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Ολες οι ιδιοτελείς επιθυμίες δεσμεύουν, οσοδήποτε ανώτερο και αν είναι το αντικείμενό τους.







Υπάρχουν πολλοί για τους οποίους η Προϋπόθεση της Έλλειψης Επιθυμιών είναι πολύ δύσκολη, επειδή νομίζουν ότι είναι οι επιθυμίες τους - νομίζουν ότι αν τους αφαιρεθούν οι χαρακτηριστικές επιθυμίες, οι συμπάθειες και οι αντιπάθειες τους, τότε δεν θα μείνει εαυτός.

Αλλά έτσι σκέφτονται μόνο όσοι δεν έχουν δει το Διδάσκαλο. Μέσα στο φως της θείας Παρουσίας Του όλες οι επιθυμίες σβήνουν, εκτός από την επιθυμία να γίνουμε όμοιοι με Κείνον. Αλλά και πριν να έχετε την ευτυχία να Τον συναντήσετε πρόσωπο με πρόσωπο, μπορείτε να φθάσετε στην κατάσταση της έλλειψης επιθυμιών, αν το θελήσετε.

Η διάκριση σας έχει ήδη δείξει ότι τα πράγματα τα οποία επιθυμούν οι περισσότεροι άνθρωποι -όπως πλούτος και δύναμη- δεν έχουν καμιά αξία. Όταν αυτό το νιώσετε πραγματικά και όχι απλώς το επαναλαμβάνετε, τότε όλες οι επιθυμίες γι' αυτά τα πράγματα παύουν.

 Μέχρι εδώ όλα είναι απλά, το μόνο που χρειάζεται είναι να κατανοήσετε. Αλλά υπάρχουν μερικοί που εγκαταλείπουν την αναζήτηση γήινων επιδιώξεων μόνο και μόνο για να κερδίσουν τον ουρανό, ή να φθάσουν στην προσωπική απελευθέρωση από την επαναγέννηση. Δεν πρέπει να πέσετε σε αυτό το λάθος. Αν έχετε ξεχάσει πλήρως τον εαυτό, δεν μπορείτε να σκέφτεσθε το πότε θα ελευθερωθεί ο εαυτός, ή σε τι είδους ουρανό θα πάει.

Να θυμάστε ότι όλες οι ιδιοτελείς επιθυμίες δεσμεύουν, οσοδήποτε ανώτερο και αν είναι το αντικείμενό τους. Και μέχρι να απαλλαγείτε από αυτές, δεν είστε απολύτως ελεύθεροι να αφοσιωθείτε στο έργο του Διδασκάλου.

Όταν όλες οι επιθυμίες του εαυτού έχουν εξαφανιστεί, ίσως να υπάρχει ακόμη η επιθυμία να δείτε το αποτέλεσμα του έργου σας. Αν βοηθήσατε κάποιον, θέλετε να δείτε πόσο πολύ τον βοηθήσατε. Ίσως μάλιστα και να θέλετε να το δει και ο ίδιος και να νιώσει ευγνωμοσύνη. Αλλά και αυτό είναι επίσης μια επιθυμία, και είναι επίσης έλλειψη εμπιστοσύνης. Όταν βάζετε τη δύναμή σας για να βοηθήσετε, θα πρέπει να υπάρξει αποτέλεσμα, είτε το βλέπετε είτε όχι. 

Αν γνωρίζετε το Νόμο, θα ξέρετε ότι έτσι είναι. Συνεπώς πρέπει να κάνετε το σωστό για χάρη του σωστού, όχι με την ελπίδα της ανταμοιβής. Πρέπει να εργάζεστε για χάρη του έργου, όχι με την ελπίδα να δείτε το αποτέλεσμα. Πρέπει να αφιερώνεστε στην υπηρεσία του κόσμου επειδή τον αγαπάτε και δεν μπορείτε να κάνετε διαφορετικά.

 Μην έχετε καμιά επιθυμία για την απόκτηση ψυχικών δυνάμεων. Θα έλθουν όταν ο Διδάσκαλος θεωρήσει ότι είναι η καλύτερη στιγμή για να τις αποκτήσετε. Η πρόωρη και αναγκαστική τους εμφάνιση συχνά φέρνει μαζί της πολλά προβλήματα. Ο κάτοχος τους παραπλανάται από πονηρά πνεύματα της φύσης, ή γίνεται αλαζόνας και νομίζει ότι δεν μπορεί να κάνει λάθος. Και σε πολλές περιπτώσεις ο χρόνος και η δύναμη που χρειάζονται για την απόκτησή τους θα μπορούσαν να αφιερωθούν στην εργασία για τους άλλους. Αυτές θα έλθουν με την πορεία της ανάπτυξης- πρέπει να έλθουν. Και αν ο Διδάσκαλος νομίζει ότι θα ήταν χρήσιμο για σας να τις αποκτήσετε πιο σύντομα, θα σας πει πώς να τις αναπτύξετε με ασφάλεια. Μέχρι τότε, είστε καλύτερα χωρίς αυτές.

 Επίσης πρέπει να προσέχετε απέναντι σε ορισμένες μικρότερες επιθυμίες που είναι συνηθισμένες στην καθημερινή ζωή. Ποτέ μην επιθυμείτε να διακρίνεστε ή να φαίνεστε έξυπνοι. Μην επιθυμείτε να μιλάτε. Είναι καλό να μιλάτε λίγο, ακόμη καλύτερο να μην λέτε τίποτα, εκτός και είστε απολύτως σίγουροι ότι αυτό που θέλετε να πείτε είναι αληθινό, ευγενικό και επιβοηθητικό. Πριν μιλήσετε, σκεφτείτε προσεχτικά αν ό,τι πρόκειται να πείτε διαθέτει αυτές τις τρεις ιδιότητες. Αν δεν τις διαθέτει, μην το πείτε.

 Είναι καλό να συνηθίσετε ακόμη και τώρα να σκέφτεσθε προσεχτικά πριν μιλήσετε. Γιατί όταν θα φθάσετε στη Μύηση θα πρέπει να προσέχετε την κάθε σας λέξη, έτσι ώστε να μην πείτε κάτι που δεν πρέπει να ειπωθεί. Μεγάλο μέρος της κοινής ομιλίας είναι περιττό και ανόητο και, όταν πρόκειται για κουτσομπολιό, είναι και κακόβουλο. Γι αυτό συνηθίστε να ακούτε μάλλον, παρά να μιλάτε` μην εκφέρετε γνώμη, αν δεν σας το ζητούν άμεσα. 

Μια άλλη διατύπωση των Προϋποθέσεων είναι η εξής: να γνωρίζεις, να τολμάς, να θέλεις και να σιωπάς. Και η τελευταία από τις τέσσερις είναι η πιο δύσκολη απ' όλες.

 Μια άλλη συνηθισμένη επιθυμία την οποία πρέπει να ελέγξετε με αυστηρότητα είναι η επιθυμία να ανακατεύεστε στις υποθέσεις των άλλων. Το τι κάνει, λέει ή πιστεύει κάποιος άλλος, δεν είναι δική σας δουλειά και πρέπει να μάθετε να τον αφήνετε εντελώς μόνο του. Έχει απόλυτο δικαίωμα στην ελεύθερη σκέψη, ομιλία και δράση, στο βαθμό που δεν παρεμποδίζει κάποιον άλλο. Εσείς ο ίδιος διεκδικείτε την ελευθερία να κάνετε ό,τι νομίζετε σωστό. Πρέπει να επιτρέπετε την ίδια ελευθερία και στους άλλους και όταν την εξασκούν, δεν έχετε δικαίωμα να τους κρίνετε.

 Αν νομίζετε ότι κάνουν λάθος και μπορείτε να βρείτε την ευκαιρία μιας ιδιωτικής και πολύ ευγενικής συνομιλίας, όπου θα τους πείτε γιατί νομίζετε κάτι τέτοιο, πιθανόν να μπορέσετε να τους πείσετε. Αλλά υπάρχουν πολλές περιπτώσεις στις οποίες ακόμη και αυτό θα ήταν μια ακατάλληλη παρέμβαση. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να σχολιάσετε σε τρίτο άτομο το θέμα, γιατί αυτή είναι μια υπερβολικά κακόβουλη πράξη. 

Αν βλέπετε μια περίπτωση σκληρότητας απέναντι σε ένα παιδί ή ένα ζώο, είναι καθήκον σας να επέμβετε. Αν δείτε κάποιον να παραβαίνει τους νόμους της χώρας, θα πρέπει να ειδοποιήσετε τις αρχές. Αν έχετε αναλάβει την ευθύνη κάποιου άλλου ατόμου προκειμένου να το διδάξετε, ίσως είναι καθήκον σας να του μιλήσετε ευγενικά για τα λάθη του. Εκτός από τις περιπτώσεις αυτές, κοιτάτε τη δουλειά σας και να μάθετε την αρετή της σιωπής.

Στα πόδια του διδασκάλου / Τζίντου Κρισναμούρτι