FAOS SAMADHI 2

Εναλλακτικος χωρος αναζητησης και θεραπευτικων τεχνων.

Εργαστηρι Αυτογνωσιας.

Ολιστικες ψυχοθεραπευτικες προσεγγισεις μεσω της Βοτανικης Ιατρικης, του Διαλογισμου, της Μεταφυσικης, της Ανθρωπολογιας, της Νεας Φυσικης και της Νεας Ενεργειας.


Κάπου στα βάθη της γενετικής μας μνήμης, βρίσκεται η γνώση του σύμπαντος και των κόσμων, όπου η ζωή είναι απαλλαγμένη από την αυταπάτη του χρόνου και του χώρου.

Όπως ακριβώς είχε προγραμματιστεί μέσα μας για να επαναφυπνιστεί την τέλεια στιγμή, έτσι τώρα προσκαλεί την προσοχή μας.

Έχουμε ένα σκοπό πολύ μεγαλύτερο από όσο μπορέσαμε ποτέ να φανταστούμε.

Ο σκοπός αυτός ζητά να τον αναγνωρίσουμε τώρα και ζητά επίσης να αποκόψουμε τα κυκλώματα που μας συνδέουν με τα πρότυπα σκέψης και τα άχρηστα συναισθήματα τα οποία μας κρατούν δέσμιους στην αυταπάτη και στη σύγχυση των κατώτερων βασιλείων.

Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

Προσευχή για Άρση των επιδράσεων του παρελθόντος, D Virtue

Προσευχή για την Θεραπεία των φόβων, D Virtue











Ο Διαλογισμος της Βιπασανα που βασιζεται στην επιγνωση της αναπνοης. (Από τον Οσσο).




Η Βιπάσανα είναι ο διαλογισμός που έχει οδηγήσει στη Φώτιση τους περισσότερους ανθρώπους από οποιοδήποτε άλλο διαλογισμό, γιατί είναι η ίδια η ουσία του διαλογισμού.

Είναι μια από τις αρχαιότερες τεχνικές διαλογισμού της Ινδίας. Κι ενώ είχε χαθεί από την ανθρωπότητα για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, την ανακάλυψε ξανά ο Γκοτάμα ο Βούδας πριν από 2500 χρόνια περίπου.

Βιπάσανα σημαίνει να βλέπεις τα πράγματα όπως είναι στην πραγματικότητα κι είναι η διαδικασία της αυτο-κάθαρσης με την αυτο-παρατήρηση.

Αρχίζει κανείς την άσκηση της Βιπάσανα παρατηρώντας την φυσική του αναπνοή, για να συγκεντρώσει το νου του. Έχοντας έτσι οξύνει την επίγνωση του, συνεχίζει παρατηρώντας τη διαρκή αλλαγή της φύσης του σώματος και του νου, βιώνοντας τις παγκόσμιες αλήθειες της προσωρινότητας, της δυστυχίας και της απουσίας του εγώ.

Η συνειδητοποίηση αυτής της αλήθειας μέσα από την άμεση εμπειρία, αποτελεί τη διαδικασία της κάθαρσης.

Το μονοπάτι αυτής της γνώσης, αποτελεί παγκόσμια θεραπεία για παγκόσμια προβλήματα και δεν έχει καμιά απολύτως σχέση μια κανένα είδος οργανωμένης θρησκείας ή αίρεσης ούτε με οποιαδήποτε τελετουργία ή δοξασία. Γι' αυτό μπορεί να ασκείται ελεύθερα από όλους, σε οποιοδήποτε τόπο ή χρόνο, χωρίς να έρχεται σε σύγκρουση με φυλή ή θρησκεία και έτσι μπορεί να αποδειχθεί εξίσου ωφέλιμο για όλους.







Βιπάσανα. Χρονος: 45' +15' λεπτά

Βρες μια άνετη θέση, στην οποία θα καθίσεις για 45 λεπτά.
Θα σε βοηθήσει το να κάθεσαι στην ίδια θέση, καθημερινά, την ίδια ώρα. Δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει ησυχία.
Πειραματίσου, ώσπου να βρεις τις συνθήκες στις οποίες αισθάνεσαι καλύτερα. Μπορείς να καθίσεις για μια τουλάχιστον ώρα μετά το φαγητό, ή πριν πας για ύπνο.
Είναι σημαντικό το να κάθεσαι με την πλάτη και το κεφάλι σον ίσια. Τα μάτια σον θα πρέπει να είναι κλειστά και το σώμα όσο πιο ακίνητο γίνεται. Ίσως θα σε βοηθήσει το να έχεις ένα σκαμνί διαλογισμού ή μια καρέκλα με ίσια πλάτη, ή μαξιλάρια.

Πρώτο στάδιο: 45 λεπτά
Σιωπηλό κάθισμα

Καθώς κάθεσαι, παρατήρησε την αναπνοή σον στο σημείο απ' όπού μπαίνει στη μύτη σον. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη τεχνική για την αναπνοή. Ανάπνεε με φυσικότητα. Η Βιπάσανα βασίζεται στην επίγνωση της αναπνοής.
Τίποτα δεν μπορεί να διασπάσει την προσοχή σου στη Βιπάσανα. Όταν παρουσιαστεί κάτι, σταμάτα να παρατηρείς την αναπνοή και δώσε την προσοχή σου σ' αυτό που συμβαίνει, ώσπου να επιστρέψεις και πάλι πίσω στην παρατήρηση της αναπνοής σου. Απλώς παρατήρησε οποιαδήποτε σκέψη ή συναίσθημα περάσει στην οθόνη τον νου σου. Μην αξιολογείς τι είναι καλό και τι είναι κακό. Αν δημιουργηθούν ερωτήσεις, να θυμάσαι ότι και αυτές είναι αντικείμενα για παρατήρηση, καθώς έρχονται και φεύγουν. Τα πράγματα αλλάζουν συνεχώς. Να θυμάσαι πως το εύκολο είναι και σωστό.

Δεύτερο στάδιο: 15 λεπτά
Βάδισμα Ζεν

Το δεύτερο μέρος είναι ένα αργό, συνηθισμένο βάδισμα, που βασίζεται στην πλήρη επίγνωση τον αγγίγματος των πελμάτων στο έδαφος. Καθώς περπατάς, η προσοχή σου πρέπει να είναι στραμμένη στην επαφή κάθε πέλματος τη στιγμή που αγγίζει το έδαφος. Κράτησε τα μάτια χαμηλωμένα, έτσι ώστε να βλέπεις μόνο το έδαφος λίγα βήματα πιο μπροστά. Έχε επίγνωση των κινήσεων του σώματός σου.

Είναι μια πρόσκληση για να αποταυτιστείς κάπως από το σώμα, το νου, τα συναισθήματα και το περιβάλλον, πράγμα που ίσως αφήσει χώρο για να γεννηθεί η διορατικότητα ή η κατανόηση. Να θυμάσαι πως τίποτα το ιδιαίτερο δεν υποτίθεται πως πρέπει να συμβεί. Δεν υπάρχει ούτε επιτυχία, ούτε αποτυχία, ούτε υπάρχει κάποια βελτίωση. Δεν υπάρχει τίποτα που να χρειάζεται να καταλάβεις ή να αναλύσεις. Μπορεί όμως να έρθουν ενοράσεις ως προς οτιδήποτε. Πιθανές ερωτήσεις και προβλήματα, μπορεί ίσως να τα δεις σαν μυστήρια που μπορείς να απολαύσεις.





Ο ΄Οσσο μιλά για την απότομη άνοδο της ενεργειας που αισθάνονται συχνά οι άνθρωποι όταν αρχίζουν τη Βιπάσανα.

Στη Βιπάσανα συμβαίνει καμιά φορά να νιώθει κανείς πολύ αισθησιακός, επειδή είσαι τόσο σιωπηλός και η ενέργεια δεν διασκορπίζεται. Συνήθως διασκορπίζεται πολλή ενέργεια και εξαντλείσαι. Οταν κάθεσαι χωρίς να κάνεις τίποτα, γίνεσαι μια σιωπηλή λίμνη ενέργειας και η λίμνη αυτή συνεχώς γίνεται όλο και πιο μεγάλη, ολοένα και μεγαλύτερη. Φτάνει σχεδόν στο σημείο που ξεχειλίζει... Και τότε νιώθεις αισθησιακός. Νιώθεις ένα νέο είδος ευαισθησίας, αισθησιασμού, ακόμη και σεξουαλικότητα, σαν να έχουν γίνει όλες σου οι αισθήσεις δροσερές, νεανικές, ζωντανές, σαν να έφυγε από πάνω σου η σκόνη και να έχεις κάνει μπάνιο και να σε καθαρίζει το νερό. Αυτό συμβαίνει.

Γι' αυτό το λόγο, κάποιοι άνθρωποι, ιδιαίτερα οι Βουδιστές μοναχοί που κάνουν Βιπάσανα για αιώνες, δεν τρώνε πάρα πολύ. Δεν τους χρειάζεται. Τρώνε μια φορά κι εκείνο είναι ένα πολύ λιτό γεύμα πολύ λίγο. Το πολύ-πολύ να το ονομάσεις πρόγευμα. Και μόνο μια φορά τη μέρα. Δεν κοιμούνται πολύ και είναι γεμάτοι ενέργεια. Και δεν δραπετεύουν από την καθημερινότητα. Δουλεύουν σκληρά. Δεν είναι πως δεν δουλεύουν. Κόβουν ξύλα και δουλεύουν στον κήπο, στο χωράφι, στο αγρόκτημα δουλεύουν όλη μέρα. Κάτι όμως τους έχει συμβεί και τώρα πια δεν διασκορπίζεται η ενέργειά τους.

Και η στάση που κάθονται διαφυλάσσει πάρα πολύ την ενέργεια. Στη στάση του λωτού, που κάθονται οι Βουδιστές, όλα τα άκρα του σώματος συναντιούνται, το ένα πόδι πάνω στο άλλο, το ένα χέρι πάνω στο άλλο.