FAOS SAMADHI 2

Εναλλακτικος χωρος αναζητησης και θεραπευτικων τεχνων.

Εργαστηρι Αυτογνωσιας.

Ολιστικες ψυχοθεραπευτικες προσεγγισεις μεσω της Βοτανικης Ιατρικης, του Διαλογισμου, της Μεταφυσικης, της Ανθρωπολογιας, της Νεας Φυσικης και της Νεας Ενεργειας.

Κάπου στα βάθη της γενετικής μας μνήμης, βρίσκεται η γνώση του σύμπαντος και των κόσμων, όπου η ζωή είναι απαλλαγμένη από την αυταπάτη του χρόνου και του χώρου.

Όπως ακριβώς είχε προγραμματιστεί μέσα μας για να επαναφυπνιστεί την τέλεια στιγμή, έτσι τώρα προσκαλεί την προσοχή μας.

Έχουμε ένα σκοπό πολύ μεγαλύτερο από όσο μπορέσαμε ποτέ να φανταστούμε.

Ο σκοπός αυτός ζητά να τον αναγνωρίσουμε τώρα και ζητά επίσης να αποκόψουμε τα κυκλώματα που μας συνδέουν με τα πρότυπα σκέψης και τα άχρηστα συναισθήματα τα οποία μας κρατούν δέσμιους στην αυταπάτη και στη σύγχυση των κατώτερων βασιλείων.

Σάββατο, 6 Δεκεμβρίου 2008

Νοητική-συναισθηματικη ισορροπία, συνειδητοτητα και χορτοφαγια. Η σύγχρονη επιστημονική έρευνα.
Τελευταία έχουν κυκλοφορήσει πολλά άρθρα σε περιοδικά και εφημερίδες αλλά και βιβλία ολόκληρα, που αναφέρονται στα οφέλη της χορτοφαγίας. Πολλοί γιατροί και διαιτολόγοι σήμερα συμβουλεύουν τους ανθρώπους ότι πρέπει να μειώσουν την κατανάλωση του κρέατος, των αυγών και των λιπαρών τροφών, αν θέλουν να έχουν καλή υγεία. Παράλληλα συνιστούν την αύξηση του ποσοστού των λαχανικών, των φρούτων και των οσπρίων στο διαιτολόγιό μας, με στόχο να διατηρούμε σε χαμηλά επίπεδα τη χοληστερίνη και να μειώνουμε έτσι την πιθανότητα να προσβληθούμε από καρδιακά νοσήματα, υπέρταση, εγκεφαλικά, ακόμη και καρκίνο .

Άνθρωποι που έχουν υπάρξει χορτοφάγοι για πολλά χρόνια, μπορούν να επιβεβαιώσουν πόσο σημαντική ήταν η αλλαγή αυτή για τη ζωή τους, από τη στιγμή που εγκατέλειψαν το κρέας. Οι περισσότεροι αναφέρουν ότι άρχισαν να νοιώθουν περισσότερο ενεργητικοί, όχι μόνο σωματικά αλλά και νοητικά.
Αν στραφούμε και στο ζωικό βασίλειο ακόμη, βλέπουμε ότι τα πιο δυνατά ζώα της φύσης, όπως ο ελέφαντας, το άλογο, το μουλάρι και το βόδι, τρέφονται χωρίς κρέας και όμως είναι γνωστό πόση δύναμη και αντοχή διαθέτουν.


Οι άνθρωποι που είναι χορτοφάγοι χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερη αντοχή και περισσότερο σθένος, με αποτέλεσμα να έχουν καλύτερη συγκέντρωση και να είναι περισσότερο αποδοτικοί, στις σπουδές και την εργασία τους, τόσο σε φυσικό όσο και σε νοητικό επίπεδο.

Υπάρχει μία γνωστή φράση, σύμφωνα με την οποία,
"Ο άνθρωπος είναι ό,τι τρώει."
Στις χώρες της Ανατολής, όπου η χορτοφαγία έχει καθιερωθεί εδώ και χιλιάδες χρόνια, οι άνθρωποι αναγνωρίζουν την αλήθεια αυτή, το ότι δηλαδή η τροφή που καταναλώνει κάποιος, αποτελεί πλέον μέρος του σώματός του, που επηρεάζει στη συνέχεια και τις σκέψεις του.

Πιστεύουν ακόμη, ότι όποιος τρέφεται με τις σάρκες κάποιου ζώου, αρχίζει να αναπτύσσει στον εαυτό του τους ίδιους νοητικούς και συναισθηματικούς κραδασμούς που χαρακτηρίζουν αυτό το ζώο.


Η σύγχρονη επιστημονική έρευνα έχει καταλήξει σε συγκεκριμένα συμπεράσματα για την αρνητική επίδραση που έχουν στον οργανισμό μας ορισμένες τροφές που περιέχουν φάρμακα που δίνονται στα ζώα για να παχαίνουν γρήγορα και ουσίες που συνδέονται με το άγχος και το φόβο θανάτου που έχουν τα προς σφαγή ζώα. Οι τροφές αυτές μπορούν να προκαλέσουν πολλές διαταραχές και βλάβες, σε διάφορα ζωτικά μας όργανα. Φαντασθείτε τώρα τι συμβαίνει στον οργανισμό μας, όταν τρώμε το κρέας ζώων που είναι γεμάτο φάρμακα και ορμόνες καθώς εκτός από τις σάρκες, εισάγουμε και στο δικό μας οργανισμό τις ουσίες αυτές. Για το λόγο αυτό, πολλοί άνθρωποι οι οποίοι έχουν μεγαλώσει με τις παραδόσεις της Ανατολής, προτιμούν να ακολουθούν τη χορτοφαγία, η οποία συν τοις άλλοις παρέχει και πολύ καλύτερη σωματική υγεία και νοητική ισορροπία.

Οι δονήσεις που εκπέμπουμε, όταν φάμε ένα συγκεκριμένο είδος τροφής, επηρεάζουν πολύ και τα άλλα πλάσματα που βρίσκονται γύρω μας.

Υπάρχει, μάλιστα μία σχετική ιστορία, σύμφωνα με την οποία η μεγάλη Αγία του Σουφισμού, Ράμπια Μπάσρι, βρισκόταν κάποτε στην εξοχή και όπως καθόταν ήσυχη εκεί, άρχισαν να μαζεύονται γύρω της διάφορα ζώα, όπως ελάφια, γαζέλες, και αγριοκάτσικα. Κάποια στιγμή ήλθε για να συναντήσει την αγία ένας μαθητής της, ονομαζόμενος Χασάν. Μόλις την πλησίασε όμως, τα ζώα που ήταν μέχρι τότε ήσυχα κοντά της, τράπηκαν σε φυγή.


Αυτός απόρησε και ζήτησε από τη Ράμπια Μπάσρι να του εξηγήσει γιατί κατά τη γνώμη της είχε συμβεί αυτό. Εκείνη τότε τον ρώτησε τι είχε φάει πριν έλθει να τη συναντήσει και ο Χασάν απάντησε ότι το γεύμα που είχε πάρει ήταν κρεμμύδια τηγανισμένα με ζωικό λίπος. Τότε η Ράμπια Μπάσρι του εξήγησε λέγοντας,
"Αφού εσύ τρως το λίπος των ζώων αυτών, πώς είναι δυνατόν να μην τραπούν σε φυγή, μόλις τα πλησιάσεις;"

Όλοι οι Άγιοι, οι Μύστες και οι πνευματικοί Διδάσκαλοι συνιστούν τη χορτοφαγία, για την σωματική και νοητική ανάπτυξη του ανθρώπου. Οι λόγοι είναι πολλοί. Κατ' αρχήν όλοι οι πνευματικοί Διδάσκαλοι δίδασκαν ανέκαθεν, ότι εκτός από το σώμα και το νου έχουμε και ψυχή.
Δίδασκαν ακόμη στους ανθρώπους

το διαλογισμό, τη μέθοδο, δηλαδή, εκείνη με την οποία μπορούμε να ανακαλύψουμε την αληθινή μας φύση, σαν ψυχές. Για να μπορέσουμε να συγκεντρωθούμε και να προχωρήσουμε στην πνευματική αυτή άσκηση, το διαλογισμό, πρέπει να διαθέτουμε ηρεμία και συγκέντρωση. Τρώγοντας όμως τις σάρκες σκοτωμένων ζώων, η συνειδητότητά μας επηρεάζεται αρνητικά, πράγμα που εμποδίζει πολύ τη συγκέντρωσή μας.

Στις χώρες της Ανατολής η χορτοφαγία θεωρείται σαν μία βασική προϋπόθεση για την πνευματική πρόοδο του ανθρώπου. Οι πνευματικοί Διδάσκαλοι συνιστούν ένα τρόπο ζωής απαλλαγμένο από κάθε μορφή βίας, καθώς η μη-βία, μαζί με τις άλλες ηθικές αρχές, όπως είναι η ειλικρίνεια, η αγνότητα, η ταπεινότητα και η ανιδιοτέλεια αποτελούν τους κύριους βοηθητικούς παράγοντες για την πνευματική μας εξέλιξη. Η επιλογή της χορτοφαγικής διατροφής είναι μία φυσική συνέπεια της αποφυγής βίας, απέναντι στα πλάσματα της Δημιουργίας. Για όλους αυτούς τους λόγους, οι Άγιοι όλων των εποχών προτείνουν στους ανθρώπους να τρέφονται χορτοφαγικά και να αποφεύγουν πλήρως το κρέας, τα ψάρια, το κυνήγι και τα αυγά.Η χορτοφαγία όμως έχει και μία ακόμη σημαντική διάσταση. Συμβάλλει στη διατήρηση της καλής κατάστασης του πλανήτη μας.

Πολλοί επιστήμονες που ασχολούνται με την οικολογία και το περιβάλλον, τονίζουν ότι η χορτοφαγία μπορεί να λύσει το πρόβλημα της πείνας σε παγκόσμιο επίπεδο. Μία συγκεκριμένη ποσότητα σιτηρών που χρειάζεται για να τραφεί μία αγελάδα για παράδειγμα, μπορεί να εξασφαλίσει άμεσα τροφή σε πολύ περισσότερους ανθρώπους, απ' αυτούς που θα τρεφόταν από το κρέας της αγελάδας. Έχει αποδειχθεί, ακόμη, ότι οι ποσότητες του νερού, των καυσίμων και της ενέργειας που καταναλώνεται για την εκτροφή ζώων και την επεξεργασία κρεάτων, είναι ασυγκρίτως μεγαλύτερες απ' αυτές που χρειάζονται για την παραγωγή και κατεργασία οσπρίων, λαχανικών, κτλ.
Η χορτοφαγία, επομένως, αποτελεί και ένα πολύ βασικό παράγοντα για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Έτσι λοιπόν η διατήρηση της καλής υγείας του σώματος και του νου αλλά και η οικολογία του πλανήτη, βασίζονται αποκλειστικά στις δικές μας επιλογές. Η χορτοφαγία μπορεί να εξασφαλίσει καλύτερη υγεία σ' εμάς, σαν ανθρώπινα όντα, αλλά και στον πλανήτη μας γενικότερα. Μια ισορροπημένη χορτοφαγική διατροφή μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην επίτευξη της σωματικής ευεξίας καθώς και της νοητικής ισορροπίας και πνευματικής εξέλιξης του ανθρώπου


Μαζί με τη χορτοφαγία, ο διαλογισμός μπορεί κι αυτός από την πλευρά του να συμβάλει καθοριστικά στην ευημερία του ανθρώπου. Η χορτοφαγία προετοιμάζει το έδαφος για την υγεία του σώματος και του νου, ενώ παράλληλα ο διαλογισμός ενισχύει αυτή την κατάσταση, καθώς μειώνει το σωματικό και νοητικό στρες και μας συνδέει με την ψυχή μας

Σαντ Ρατζίντερ Σινγκ"you are what you eat". Σωμα-νους-συναισθημα και χορτοφαγια. Η βιομηχανια κρεατος και η συγχρονη επιστημονικη ερευνα.

Ας εξετάσουμε αρχικα τις διαφορετικές μορφές χορτοφαγίας που συνήθως συναντάμε, αρχίζοντας από τους πιο αυστηρες μέχρι τις πιο χαλαρες.1. Υπάρχουνε άνθρωποι που ζούνε μόνο με αναπνοή, δηλαδή μόνο με οξυγόνο!


2. Μόνο φρούτα - σχετικά σπάνια μορφή διατροφής αλλά με πολλά καλά επιχειρήματα.


3. Ωμοφαγία - χορτοφαγία αλλά κατανάλωση μόνο ωμού ή μη μαγειρεμένου φαγητού.


4. Αυστηρή χορτοφαγία. Τίποτα ζωικής προέλευσης αλλά επιτρέπεται το μαγείρεμα. Φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, όσπρια και ξηρούς καρπούς ( Vegan. )


5. Όπως το 4 αλλά με κατανάλωση και γάλατος, γιαουρτιού, τυριού και αυγών.


Το σώμαΚάποιες από τις πιο βασικές ιδέες που πρέπει να ξεπεραστούν επάνω σε αυτό το επίπεδο για να μπορεί κάποιος να είναι και να παραμείνει σταθερά χορτοφάγος είναι τα εξής:


Ο σίδηρος και η αναιμία:
Η αναιμία είναι ένα θέμα για το οποίο ακούμε πάρα πολλά που θα μπορούσαν να μας προκαλέσουν φόβο, ιδίως για εμάς στην μεσόγειο οπού υπάρχει και το γνωστό μεσογειακό στίγμα αναιμίας. Όμως, κάτι για το οποίο δεν ακούμε πολλά είναι ότι υπάρχει άφθονος σίδηρος για εμάς χωρίς να καταναλώνουμε κρέας και ότι η κατανάλωση κρέατος μπορεί και να εμποδίζει την απορρόφηση του σίδηρου από το σώμα μας! Τα πράσινα σκούρα φυλλώδη λαχανικά, οι φακές, τα φασόλια και αρκετά άλλα όσπρια, ο αρακάς, το ψωμί ολικής άλεσης, μεταξύ άλλων, είναι όλα πολύ καλές πηγές σιδήρου. Πολλά βότανα όπως η τσουκνίδα επίσης. Μια χορτοφαγική διατροφή, λόγο της μεγαλύτερης κατανάλωσης φρέσκων λαχανικών και φρούτων, είναι συνήθως πολύ πιο πλούσια σε βιταμίνη C, επιτυγχάνει και πολύ καλύτερη απορρόφηση του σίδηρου που βάζουμε στον οργανισμό μας.


Υπαρχουν πολλοι κρεατοφάγοι τους οποίους έχουν διαγνώσει ως αναιμικούς αλλά κανέναν χορτοφάγο που τρώει μια πλούσια γκάμα τροφών με μια τέτοια διάγνωση. Μια κοπέλα είχε πολύ χαμηλό αιματοκρίτη και παρά όλο ότι οι οικογένεια της είχε κρεοπωλείο και μένανε σε χωριό και έτσι της φέρνανε τα καλύτερα συκώτια και άλλα λοιπά ζωικά παράγοντα πλούσια υποτίθεται σε σίδηρο, δεν ανέβαινε με τίποτα ο αιματοκρίτης. Η θεία της, χορτοφάγος χρόνια - είχε μεγαλώσει και τον γιο της έτσι από την γέννηση του - που της έκανε επίσκεψη της πρότεινε το τσάι από τσουκνίδα και μέσα σε μερικές μέρες ο αιματοκρίτης της ήταν τέλειος.


Το Ασβέστιο και η Οστεοπόρωση:


Το γάλα και οι ζωικές πρωτεΐνες όχι μόνο δεν προλαβαίνουν αλλά μάλιστα προκαλούν την οστεοπόρωση. Οι ζωικές πρωτεΐνες αναγκάζουν το σώμα μας να αποβάλει ασβέστιο! Και το γάλα και το γιαούρτι είναι ζωικές πρωτεΐνες. Η οστεοπόρωση είναι σχετικά νέα και καινούργια αρρώστια - δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που την έχουν συνδέσει με την τεράστια άνοδο της κατανάλωσης κρέατος και γάλακτος στην Αμερική. Στην Κίνα και στην Λατινική Αμερική οπού παραδοσιακά δεν καταναλώνουν καθόλου γαλακτοκομικά, η οστεοπόρωση δεν υπάρχει! Έχει εμφανιστεί μόνο σε όσους έχουν υιοθετήσει το δυτικό - δηλαδή κυρίως Αμερικάνικο τρόπο διατροφής.
Επίσης είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι άνθρωποι, ιδίως στην μεσόγειο, έχουν δυσανεξία ως προς το αγελαδίσιο γάλα, το οποίο δημιουργεί ένα σωρό προβλήματα υγείας και ανεπιθύμητες παρενέργειες, πράγμα καθόλου παράξενο εάν σκεφτεί κανείς ότι είναι φτιαγμένο για να θρέψει τα μωρά των αγελάδων και όχι ανθρώπους!


Πρωτεΐνες:


Είναι γνωστό και αποδεχτό από τους περισσότερους επιστήμονες πλέον ότι δεν χρειαζόμαστε την ποσότητα πρωτεΐνης που νομίζαμε παλιά αλλά ούτε και να την παίρνουμε από τις ίδιες πηγές που νομίζανε παλιά - δηλαδή, από το κρέας. Τα λαχανικά και τα δημητριακά και όσπρια έχουν άφθονες πρωτεΐνες και όταν έχουμε μια πλούσια χορτοφαγική διατροφή έχουμε όλες τις πρωτεΐνες τις οποίες χρειαζόμαστε. Δεν χρειαζόμαστε ούτε την σόγια ως συμπλήρωμα πρωτεΐνης - εκτός βέβαια αν μας αρέσει - αλλά ούτε και να συνδυάζουμε όσπρια με δημητριακά όπως λέγανε παλιά για να κάνουμε "πλήρεις" πρωτεΐνες. Τα αμινοξέα που λέγανε παλιά ότι συμπληρώναμε μόνο με το κρέας, τώρα ξέρουμε ότι τα παίρνουμε από πολλές πηγές και είναι και καλύτερης ποιότητας.


Βιταμίνη Β12 και Φολικό οξύ:


Έχει αποδειχτεί ότι οι χορτοφάγοι παράγουν αυτές τις βιταμίνες στο στομάχι τους και ότι δεν χρειάζεται οι άνθρωποι να τις τρώνε σε μορφή κρέατος αλλά ούτε και σε συμπληρώματα. Μάλιστα οι κρεατοφάγοι μπορεί να παρουσιάσουν και έλλειψη αυτών των βιταμινών γιατί το στομάχι τους συνήθως δεν λειτουργεί αρμονικά.


Επιστημονικά έχουν βρει ότι οι χορτοφάγοι έχουν μεγαλύτερο μέσο όρο ζωής από τους σαρκοφάγους και καλύτερη ποιότητα ζωής επίσης, κάτι που φαντάζομαι ότι σημαίνει ότι γενικά είναι και πιο ευτυχισμένοι! Στις έρευνες που έχουν γίνει οι χορτοφάγοι φαίνονται να είναι λιγότερο υπερβαροι, έχουν υψηλότερα αποθέματα ενέργειας, λιγότερη τάση για κατάθλιψη, καθαρότερο δέρμα, δεν πάσχουν από δυσκοιλιότητα, είναι λιγότερο επιθετικοί και έχουν μεγαλύτερη γονιμότητα και σεξουαλική απόδοση.
Επίσης, κάτι αστείο αλλά και διασκεδαστικό και όμορφο, μια έρευνα από το New York Times (1998) στους δρόμους της Νέας Υόρκης βρήκε ότι οι άνθρωποι βρίσκουν ότι οι χορτοφάγοι "έχουν καλύτερη γεύση και μυρωδιά" και ότι έχουν "περισσότερο αντοχή και ενέργεια στο κρεβάτι"! Σε προσωπικό επίπεδο μπορώ να σας πω ότι μετά από χρόνια χορτοφαγίας δεν χρειάζομαι πια να φοράω κανένα αποσμητικό και ούτε με τσιμπάνε πια τα κουνούπια.


Μια μικρή λίστα από αρρώστιες που έχουν συνδεθεί με την κατανάλωση του κρέατος είναι: ο καρκίνος - του στήθους, του εντέρου, της μήτρας, του προστάτη, των ωοθηκών, κ.α. - η σκλήρυνση κατά πλάκας, η υπερένταση, οι πέτρες στην χολή, η οστεοπόρωση, οι καρδιακές παθήσεις, οι πέτρες στα νεφρά, το άσθμα, η αρθρίτιδα, ο ρευματισμός και πολλά άλλα. Δεν είναι τυχαίο ότι η χορτοφαγία έχει χρησιμοποιηθεί για να θεραπεύσει τέτοιου είδους καταστάσεις και είναι βασική προϋπόθεση οποιασδήποτε κούρας αποτοξίνωσης του σώματος μας.


Ο Ντίκερσον και ο Ντέιβις το 1986 κάνανε σύγκριση μεταξύ χορτοφάγων και κρεατοφάγων.
Φτιάξανε ζευγάρια κρεατοφάγων και μη, στα οποία φροντίσανε να είναι η κατάσταση της γενικής τους υγείας στα ίδια επίπεδα. Βρήκανε ότι οι χορτοφάγοι κάνανε μόνο το 22% των επισκέψεων στο νοσοκομείο που κάνανε οι μη χορτοφάγοι.


Η Μεσογειακή διατροφή για την οποία μιλάνε οι διατροφολόγοι παγκοσμίως και στην οποία αποδίδουν την μεγαλύτερη διάρκεια και ποιότητα ζωής που έχουν οι μεσογειακοί λαοί, είναι βασισμένη στην χορτοφαγική διατροφή και βασίζεται στην υψηλή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, δημητριακών, λάδι ελιάς και ψαριών.


Χώρες όπως η Αμερική με τις τεράστιες ποσότητες - μεταξύ άλλων - κρέατος που καταναλώνουν έχουν τον πιο υπέρβαρο πληθυσμό στον κόσμο αυτήν την στιγμή. Και προς τα εκεί οδεύουν και όλες οι χώρες που μιμούνται τον τρόπο ζωής και διατροφής της. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι η χώρα με τα μεγαλύτερα ποσοστά παχυσαρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση! Αυτό σίγουρα δεν έγινε όσο τρεφόμασταν με την "Μεσογειακή Διατροφή" αλλά από τότε που υιοθετήσαμε την καινούργια, "μοντέρνα" αλλά κυρίως "πλούσια" διατροφή του κρέατος και του εύκολου, επεξεργασμένου φαγητού που είναι το μοντέλο της Αμερικής και τις βιομηχανοποίησης της τροφής. Όλη αυτή ή φιλοσοφία του "εύκολου" φαγητού ( μέσα και σε αυτό συμπεριλαμβάνετε και η υπερπαραγωγή ζώων ως τροφή για εμάς ) στην ουσία κάθε άλλο παρά εύκολη είναι αν υπολογίσει κανείς τις επιπτώσεις στην υγεία μας.
Είναι αυτή που θα μας στείλει πιο γρήγορα στους τάφους μας, στους γιατρούς και στα νοσοκομεία. Πράγμα καλό εάν ο σκοπός μας είναι να αρρωστήσουμε και να πεθάνουμε πρόωρα αλλά κακό εάν ο σκοπός μας είναι μια μακρόχρονη, υγιής και ευτυχισμένη ζωή.


"Η βιομηχανία του κρέατος έχει συμβάλει σε παραπάνω θανάτους Αμερικανών από όλους τους πολέμους του αιώνα μας, όλες τις φυσικές καταστροφές και όλα τα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα, όλα μαζί. Εάν το κρέας είναι αυτό που ονομάζεις "πραγματικό φαγητό για πραγματικούς ανθρώπους" θα πρέπει να μένεις πραγματικά κοντά σε ένα πραγματικά καλό νοσοκομείο."
Νίλ Μπάρναρντ, Ιατρός.


Ας μην ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Αμερικής, που πέρα από τα καλά πράγματα που μπορεί να έχει φέρει στην ανθρωπότητα, σε γενικά θέματα υγείας αποτελεί ένα ζωντανό παράδειγμα για την ζημιά που μπορεί να προκαλέσει μία διατροφή βασισμένη στο κρέας. Δεν είναι τυχαίο ότι τόσες ταινίες, βιβλία, διατροφές κτλ γύρο από το θέμα της χορτοφαγίας έχουν συλληφθεί εκεί - υπήρχε και υπάρχει μεγάλη ανάγκη για αυτά για την εξισορρόπηση της κατάστασης. Αυτή είναι η θετική πλευρά. Ας κοιτάξουμε λοιπόν όλη την εικόνα και ας διαλέξουμε την θετική πλευρά.


Εγινε μια επιστημονική σύγκριση σε βιολογικό επίπεδο, μεταξύ φυτοφάγων ζώων, σαρκοφάγων ζώων, παμφάγων ζώων και τον άνθρωπο. Εξετάστηκαν 19 ξεχωριστά σημεία των σωμάτων τους, όπως δόντια, έντερο, στομάχι, νύχια κ.α., για να δούνε σε πιο ζώο από όλα μοιάζει περισσότερο ο άνθρωπος. Η λογικη λεει ότι ο άνθρωπος θα μοιάζει βιολογικά με τα παμφάγα ζώα - διότι στον κόσμο μας οι άνθρωποι γενικά μπορούν και τρώνε ότι και να θελήσουν. Προς μεγάλη έκπληξη όμως, η έρευνα αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι μοιάζουνε σε όλα τα βασικά βιολογικά σημεία του σώματος μας με τα φυτοφάγα ζώα! Μπορείτε να δείτε και εσείς την συγκεκριμένη έρευνα στην ιστοσελίδα:
comparative anatomy of eating by Milton R. Mills M.D.Μία αστεία αλλά και πολύ εύστοχη ατάκα πάνω στο ίδιο θέμα από τον ακτιβιστή για τα δικαιώματα των ζώων τον ΧάρβεΪ Ντάϊμοντ λέει:


"Βάζεις ένα μωρό σε ένα παιδικό κρεβάτι με ένα μήλο και ένα λαγουδάκι. Εάν φάει το λαγουδάκι και παίξει με το μήλο, θα σου αγοράσω ένα καινούργιο αυτοκίνητο."


Τα συναισθήματα


Υπάρχει το γνωστό ρητό που λέει ότι "είσαι ότι τρως" ( "you are what you eat" ).
Ας το εξετάσουμε αυτό λοιπόν από την πλευρά των συναισθημάτων μας:


Πρώτων, όπως αναφέραμε και πριν, υπάρχουν σαφές ενδείξεις ότι οι κρεατοφάγοι πάσχουν πολύ περισσότερο από συναισθηματικές ασθένειες και διαταραχές όπως κατάθλιψη, επιθετικότητα, υπερένταση, φοβίες, στρες κ.α.


Η γνωστή μαύρη ακτιβίστρια και νικήτρια του Βραβείου Πούλιτσερ συγγραφέας, Αλις Ουόλκερ έχει πει:


"Ξέρω στην ψυχή μου, το να τρως ένα πλάσμα που το έχουν ανατρέψει για να φαγωθεί, και που ποτέ δεν έχει την ευκαιρία να είναι ένα πραγματικό ων, είναι μη υγιεινό. Είναι σαν... τρως μόνο μιζέρια. Τρως μια πικρή ζωή."


Ναι, μια πικρή ζωή. Μια ζωή γεμάτη πόνο, λύπη και βάσανα. Ίσως ήταν αλλιώς εάν τρώγαμε ζώα που είχαν την ευκαιρία να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή αλλά τα ζώα που εκτρέφονται μέσα στην βιομηχανία του κρέατος ζούνε φρικτές πραγματικά και μίζερες ζωές, γεμάτες από το ένα μαρτύριο μετά το άλλο. Ο φόβος, η στέρηση και η αφόρητη λύπη είναι οι καθημερινοί τους σύντροφοι.


Αραγε, Θα σας άρεσε να περνάτε όλη σας την σύντομη και θλιβερή ζωή μέσα σε ένα κλουβί στο οποίο δεν μπορείτε καν να γυρίσετε; Χωρίς να μπορείτε να νιώσετε τον ήλιο ή να δείτε το φως και χωρίς ποτέ να αναπνεύσετε τον καθαρό αέρα εκτός βέβαια από όταν σας μεταφέρουνε προς το σφαγείο μέσα σε υπερφορτωμένα φορτηγά; Και πώς σας φαίνετε ότι και πάλι μέσα στα φορτηγά δεν μπορείτε να αναπνεύσετε καλά και πολλοί από εσάς πεθαίνουν από αυτό και ότι φτάνετε στα σφαγεία και πρέπει να περιμένετε στην σειρά για να σας σφάξουν, βλέποντας και ακούγοντας και μυρίζοντας τον θάνατο των συνανθρώπων σας παντού γύρο σας και μπροστά σας;


Είναι μια πραγματικότητα στην οποία αναγκάζουμε τους πιο αδύναμους συγκάτοικους μας, τους συντρόφους μας, τα ζώα, να συμμετέχουν, παρά την θέληση τους, καθημερινά. Αυτά που συμβαίνουν μέσα στην βιομηχανία του κρέατος είναι απίστευτα και η σωστή ενημέρωση με ανοιχτό μυαλό και καρδια είναι κάτι που προκαλεί δάκρυα και βαθιά αίσθηση του σοκ, της αηδίας, του πόνου, της λύπης και του θυμού.Στην πραγματικότητα, η βιομηχανία του κρέατος αυτήν την στιγμή είναι ένα από τα χειρότερα και πιο βάναυσα πράγματα που υπάρχουν επάνω στην γη και συμβαίνουν πράγματα μέσα σε αυτήν που εάν οι περισσότεροι από εμάς τα βλέπαμε μάλλον δεν θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε να είμαστε "πελάτες" της.
Υπάρχει λόγος που τα έχουνε βάλει μακριά από τα μάτια μας.


"Αν τα σφαγεία είχαν γυάλινους τοίχους, όλοι θα γίνονταν χορτοφάγοι"
Πολ ΜακΚάρτνεϊ

Τα ίδια ισχύουν και για την γαλακτοκομικό-βιομηχανία και την βιομηχανία των αυγών. Για να μπορούμε εμείς να έχουμε το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι "μας" η μητέρες αγελάδες στερούνται τα μωρά τους 24-48 ώρες μετά την γέννηση τους ( στην φύση θα θηλάζανε και θα ζούσανε μαζί με τα μωρά τους για τουλάχιστον 6-8 μήνες ). Κλαίνε και βελάζουν για τα μωρά τους, το ίδιο και τα μωρά για εκείνες. Είναι αναγκασμένες να είναι συνέχεια και αφύσικα έγκυες για να μπορούν να παράγουν συνέχεια γάλα. Ζούνε σε επιβαλλόμενη ακινησία, συνδεδεμένες συνέχεια με ηλεκτρικές μηχανές αρμέγματος. Παρόλα τα φάρμακα που έχουμε και που τους χορηγούνται, παρόλο τον ζήλο τον εμπόρων να της κρατήσουν ζωντανές για το κέρδος, ζούνε μόνο το ένα πέμπτο από ότι θα ζούσαν εάν ζούσανε ελεύθερα, λόγω των άθλιων συνθηκών . Αρρωσταίνουν, ξοφλάνε, "τελειώνουν". Ένα πολύ κακόγουστο τέλος για μια πολύ κακόγουστη ζωή, την οποία εμείς οι άνθρωποι έχουμε διαλέξει και επιβάλει σε αυτές όσο συνεχίζουμε να καταναλώνουμε τα αγαθά τους.

Όσο για τα αρσενικά μωρά τους, τα οποία δεν μπορούν να εκτραφούν ως γαλακτοπαραγωγοί και να συνεχίσουν την αλυσίδα, τι γίνονται αυτά; Πολλά από αυτά προορίζονται για μια ζωή τελείως ακίνητη και σύντομη για να μην αναπτύξουν μυς και για να παραμείνει τρυφερό το κρέας τους, όπως των μωρών, όπως το προτιμούν οι πιο "σοφιστικέ" καταναλωτές του.

Το πώς παράγονται τα αυγά είναι μια άλλη ολόκληρη ιστορία εξίσου θλιβερή.

Ενημερωθείτε περισσότερο για τις συνθήκες στις οποίες ζούνε τα ζώα εκτροφής στο www.peta.org

Τρώγοντας την σάρκα αυτών των πλασμάτων, τρώμε τον πόνο τους, τρώμε τον φόβο τους, τρώμε την στέρηση τους, τρώμε τα μαρτύρια τους. Δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό και συγχρόνως να προσδοκούμε μια ζωή χαράς, ευημερίας και υγείας - αυτά είναι αντίθετα πράγματα. Τα συναισθήματα μας και η συναισθηματική μας υγεία θα ήταν αμέσως καλύτερα εάν δεν την τρέφαμε με γεμάτες άρνηση τροφές όπως το κρέας.

Και για να ολοκληρώσουμε επάνω στο θέμα αυτό, ας μιλήσουμε λίγο για τα φάρμακα που χορηγούνται στα ζώα αυτά και τα οποία και εμείς βέβαια καταναλώνουμε μέσω αυτών.

Για να μπορούνε τα ζώα να επιβιώσουν έστω και για λίγο κάτω από αυτές τις άθλιες συνθήκες, τους χορηγούνται μεγάλες και συνεχές ποσότητες αντιβιωσεων και άλλων φαρμάκων μαζί με τις ορμόνες και αφύσικες τροφές που τους δίνουν για να επιταχύνουν αφύσικα την ανάπτυξη τους και να προσθέσουνε βάρος ( οπότε περισσότερο κέρδος ) στα σώματα τους. Και βεβαίως τρώμε και αυτά. Δεν είναι λίγες οι φορές που τα ζώα είναι και άρρωστα με καρκινώματα και πολλά άλλα που δεν προλαμβάνουν τα φάρμακα και τότε τρώμε και τις αρρώστιες τους. Οι "τρελές αγελάδες" ( μάλλον αυτή η αρρώστια θα έπρεπε να ονομαστεί καλύτερα "οι τρελοί άνθρωποι" μιας και εμείς την προκαλέσαμε και δημιουργήσαμε - εάν βέβαια θέλουμε να μπούμε στην διαδικασία να ονομάζουμε κάτι "τρελό" ) ήταν προϊόν των αγελάδων που ταΐστηκαν την σάρκα άλλων αγελάδων. Και πέρα από οτιδήποτε θέμα ηθικής μπορεί να θέσει κάποιος εδώ, οι αγελάδες είναι αποδεδειγμένα φυτοφάγα ζώα! Αυτή και η αρρώστια των πτηνών είναι δύο πολύ έντονα και πρόσφατα παραδείγματα για το που μπορεί και οδηγεί η βιομηχανία του κρέατος. Παραδείγματα στα οποία θα έπρεπε να δώσουμε σημασία αντί να τα προσπερνάμε έτσι εύκολα.

Ο Χάρβεϊ Κέλλογκ, μιλώντας για την χαρά της χορτοφαγίας, είπε:

"Είναι ωραίο να τρως ένα γεύμα και να μην πρέπει να ανησυχείς για το από τι μπορεί να πέθανε το φαγητό σου."

Και το "ωραίο" στην ζωή μας είναι μια πολύ μεγάλη υπόθεση, μιας και φέρνει και την χαρά και πολλά άλλα ωραία πράγματα μαζί του.

Ο νους

Τι έχουμε να πούμε λοιπόν για τις ευεργετικές ικανότητες που μπορεί να έχει η χορτοφαγία επάνω στον νου μας;

Ένα πρώτο και βασικό πράγμα που έχω ανακαλύψει είναι ότι εάν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας, και εάν είμαστε και θέλουμε να είμαστε σκεφτόμενοι και συνειδητοί άνθρωποι, θα δούμε ότι μπορούμε να συντηρούμε την συνήθεια της σαρκοφαγίας μόνο εάν δεν σκεφτόμαστε όλα αυτά τα πράγματα τα οποία ήδη ανάφερα. Γιατί εάν τα σκεφτόμασταν, πολύ απλά δεν θα μπορούσαμε εύκολα να τα τρώγαμε. Αυτό σημαίνει ότι τρώγοντας κρέας, κάνουμε μια επιλογή για την διατροφή μας που συνειδητά ή μη, απαιτεί από εμάς να μειώσουμε το φάσμα και το εύρος των σκέψεών μας! Η επιστήμη ήδη λέει ότι χρησιμοποιούμε μόνο το 10% του νου μας, ας μην το περιορίζουμε λοιπόν ακόμα περισσότερο.

Οι περισσότεροι χορτοφάγοι δηλώνουν ότι νιώθουν πολύ πιο καθαρό τον νου τους:

"Η άρνηση μου να φάω σάρκα δημιουργούσε καμιά φορά πρόβλημα και συχνά μου την λέγανε για την παραξενιά μου, αλλά με αυτά τα μικρά προβλήματα έκανα μεγαλύτερη πρόοδο, διότι είχα περισσότερη καθαρότητα του νου και πιο γρήγορη αντίληψη"
Μπέν Φράνκλιν.

Το British Medical Journal έκανε μια έρευνα οι οποία βρήκε ότι η χορτοφαγία συσχετίζεται άμεσα με υψηλότερο I.Q. ή δείχτη νοημοσύνης. Παιδιά που στα δέκα τους χρόνια είχαν τους υψηλότερους δείχτες νοημοσύνης είχαν πολλές περισσότερες πιθανότητες να είναι χορτοφάγοι στα 30 τους. Επίσης, μια πρόσφατη έρευνα του National Institute of Ageing στην Αμερική βρήκε ότι η κατανάλωση λαχανικών συνδέθηκε με ένα μειωμένο ποσοστό νοητικής πτώσης. Οι άνθρωποι που έτρωγαν τουλάχιστον 2,8 μερίδες την ημέρα λαχανικών είδαν το ποσοστό νοητικής αλλαγής να μειώνεται σε ποσοστό περίπου 40%! Αυτό ισοδυναμεί με πέντε χρόνια περίπου νεώτερης ηλικίας!

Μερικοί από τους μεγαλύτερους Φιλόσοφους και ερευνητές του κόσμου, μέσα σε αυτούς πολλοί Έλληνες, ήταν παθιασμένοι χορτοφάγοι:
ο Πυθαγόρας, ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας, ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι, ο Αλμπερτ Αϊνστάϊν.
Και εδώ η χορτοφαγία φαίνεται να συμβάλει σημαντικά στην συνείδηση. Ο τελευταίος έχει πει χαρακτηριστικά :

"Είναι άποψή μου πως ο χορτοφαγικός τρόπος ζωής με τα αγνά φυσικά αποτελέσματά του στην ανθρώπινη ψυχοσύνθεση θα επηρέαζε με τον πιο ευεργετικό τρόπο τη μοίρα της ανθρωπότητας."

"Τίποτα δεν θα ευεργετήσει την ανθρώπινη υγεία και θα αυξήσει τις ευκαιρίες επιβίωσης της ζωής στη Γη περισσότερο όσο η εξέλιξη σε ένα χορτοφαγικό διαιτολόγιο."


Η γη

Και δεν έχουμε μιλήσει ακόμα για την οικολογική πλευρά της υπόθεσης. Πώς και γιατί μια χορτοφαγική διατροφή θα ήταν μια διατροφή που είναι ωφέλιμη και για τον πλανήτη μας; Όπως και γύρο από τα άλλα θέματα, υπάρχουν άπειρα βιβλία επάνω στο θέμα αυτό, και δεν έχουμε τον χώρο εδώ να αναλύσουμε έναν έναν τους λόγους για τους οποίους οι κρεατοφαγία κάνει κακό στο περιβάλλον μας αλλά εγώ θα σας αφήσω με ένα γενικό απόσπασμα γύρο από το θέμα αυτό:

"Το να εκτρέφεις ζώα για κρέας έχει τις επιπτώσεις του. Οδηγεί σε καταστροφή στα δάση, στην άνοδο της θερμότητας της γης, στην μόλυνση του νερού, στην έλλειψη νερού, της σταδιακής μετατροπής της γης σε έρημο, στην λάθος διαχείριση ενεργειακών πηγών και στην παγκόσμια πείνα. Η χρήση της γης, νερού, ενέργειας και ανθρώπινου κόπου για να παράγουμε κρέας δεν είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να χρησιμοποιούμε τις πηγές της γης."

Σούμε Τσίνγκ Χάϊ, Πνευματική Δασκάλα.

Επίσης το θέμα της παγκόσμιας πείνας είναι πολύ μεγάλο. Δεν αφορά μόνο το φαγητό, αφορά και την "ανθρωπότητα" της ανθρωπότητας, οπότε και την πνευματικότητα του. Η χορτοφαγία είναι κατά την γνώμη μου και την γνώμη πολλών άλλων επιστήμων, μια από τις βασικές προϋποθέσεις εάν θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα επιτυγχάνουμε ποτέ την λύση της:

"Γύρο στα 2,000 λίμπρα δημητριακών πρέπει να δοθούν σε ζωντανά για να μπορούν να παράγουν αρκετό κρέας και άλλα παράγοντα της ζωοτροφίας για να μπορούν αυτά να συντηρήσουν έναν άνθρωπο για ένα χρόνο, αλλά 400 λίμπρες δημητριακών εάν φαγωθούν απευθείας θα συντηρήσουν έναν άνθρωπο για έναν χρόνο. Οπότε, μια συγκεκριμένη ποσότητα δημητριακών εάν φαγωθούν απευθείας, ταΐζουν 5 φορές περισσότερους ανθρώπους από το ένα φαγωθούν μη απευθείας με την μορφή ζωικών προϊόντων"
Μ.Ε. Ένσμινγκερ, PH.D.

Η ψυχή

Και τώρα φτάνουμε στην ψυχή. Πώς η χορτοφαγία βοηθάει και θεραπεύει την ψυχή;
Η χορτοφαγία φέρνει ανύψωση, γαλήνη και ειρήνη στην ψυχή.

Ο Λέο Τόλστοι, γνωστός χορτοφάγος και κορυφαίος συγγραφέας, είπε:

"Η χορτοφαγία εξυπηρετεί ως το μέτρο από το οποίο ξέρουμε ότι η αναζήτηση της ηθικής τελειότητας από την πλευρά της ανθρωπότητας είναι γνήσια και ειλικρινής."

Πολλές θρησκείες ανά τον κόσμο, που ως δηλωμένο στόχο έχουν την ανύψωση της ψυχής, π.χ. βουδισμός, θεωρούν την χορτοφαγία βασική προϋπόθεση. Οι περισσότεροι πνευματικοί δάσκαλοι απέχουν από το κρέας εντελώς και αυτοί που δεν απέχουν συνήθως τουλάχιστον τρέφονται με κρέας κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και με σεβασμό ως προς το ζώο του οποίου την ζωή παίρνουν για να τραφούν. Στην Ελληνική Ορθόδοξη θρησκεία υπάρχουν περίοδοι νηστείας και αποχής από οτιδήποτε ζωικό.

Ο Βούδας λένε ότι είπε:

"Το να γίνεις χορτοφάγος είναι να εισέρχεσαι στο ποτάμι που οδηγεί στη νιρβάνα."

Ευχή είναι να γίνουμε όλοι πιο συνειδητοί, πιο υγιείς και να διαλέξουμε ένα μέλλον με γαλήνη, χαρά και δίχως βία. Το να περιμένουμε ειρήνη στην γη και να στέλνουμε στα σφαγεία χιλιάδες ζώα καθημερινά δεν είναι λογικό και δεν είναι εφικτό. Δεν μπορούμε να αναγκάζουμε τα ζώα να "ζούνε" στις συνθήκες που χρειάζονται να ζούνε για να μπορούμε να ταΐσουμε όλους τους ανθρώπους κρέας.
Ο Πυθαγόρας φαίνεται να συμφωνεί όταν λέει:

"Όσο ο ανθρωπος συνεχίζει να είναι ο άσπλαχνος καταστροφέας των κατώτερων ζώντων όντων δεν θα γνωρίσει ποτέ υγεία και ειρήνη. Γιατί όσο οι άνθρωποι κατασφάζουν τα ζώα, θα σκοτώνουν ο ένας τον άλλο. Πράγματι, αυτός που σπείρει τον καρπό του φόνου και του πόνου δεν μπορεί να δρέψει χαρά και αγάπη."

Και η κβαντική φυσική συμφωνεί. Η κβαντική φυσική έχει καταλήξει στο συμπέρασμα:

ότι πράττουμε είμαστε, ότι σκεφτόμαστε είμαστε, ότι νιώθουμε είμαστε και ότι με βάση όλα αυτά δημιουργούμε. Η πραγματικότητα δεν είναι τίποτα άλλο από το ότι εμείς οι ίδιοι θα δημιουργήσουμε - με τις σκέψεις μας, με τα συναισθήματα μας, με το σώμα μας. Για να δημιουργήσουμε ένα μέλλον και έναν κόσμο δίχως βία λοιπόν πρέπει να αρχίσουμε από το να μη δεχόμαστε και να μην αναπαράγουμε την βία. Ένας εύκολος, όμορφος και ίσως και για αυτούς τους λόγους πρώτος τρόπος για να επιτυγχάνουμε αυτό είναι να σταματήσουμε την βία προς τα ζώα.

Ο Ντάβιντ Κόατες, συγγραφέας του βιβλίου "Old MacDonald's Factory Farm" ( "Η βιομηχανική φάρμα του γερο-Μακντόναλντ" λέει:

"Δεν είναι ο άνθρωπος εκπληκτικό ζώο; Σκοτώνει άγρια ζώα - πουλιά, καγκουρό, ελάφια, ένα σωρό άγριες γάτες, ποντίκια, αλεπούδες και ντίνγκος - με τα εκατομμύρια για να προστατέψει τα κτηνοτροφικά ζώα και τις τροφές τους. Μετά σκοτώνει τα κτηνοτροφικά ζώα με τα εκατομμύρια και τα τρώει. Αυτό με τη σειρά του σκοτώνει τον άνθρωπο με τα εκατομμύρια, διότι τρώγοντας όλα αυτά τα ζώα οδηγείται σε εκφυλιστικές και θανατηφόρες αρρώστιες όπως τα καρδιακά νοσήματα, τα νοσήματα των νεφρών και τον καρκίνο. Οπότε τότε ο άνθρωπος βασανίζει και σκοτώνει εκατομμύρια ακόμα ζώα για να ψάξει να βρει γιατρειά για αυτές τις αρρώστιες. Αλλού, εκατομμύριο άλλοι άνθρωποι πεθαίνουν από πείνα και υποσιτισμό γιατί το φαγητό που θα μπορούσαν να φάνε χρησιμοποιείται για να παχύνει τα κτηνοτροφικά ζώα. Εντωμεταξύ, κάποιοι άνθρωποι πεθαίνουν από θλιμμένο γέλιο για τoν παραλογισμο του ανθρώπου, που σκοτώνει τόσο εύκολα και τόσο βίαια, και μία φορά τον χρόνο, στέλνει κάρτες που προσεύχονται για "Ειρήνη πάνω στην γη".


Εσείς ακόμα τρώτε κρέας;
πηγες:
PETA - δικαιώματα των ζώων, χορτοφαγία, ακτιβισμός, διάσημοι χορτοφάγοι
Petrene Soames
1 month challenge - Ένα ζευγάρι χορτοφάγων αλλάζει το σώμα τους μέσα σε ένα μήνα με άσκηση και χορτοφαγία ( vegan ).
all in harmony - αρμονία και χορτοφαγία
Vegan Society - για τις Αγελάδες και την ζωή τους, ο παράγων γάλα .
Vegan
Vegetarian Society
Socrates - ο Σωκράτης και χορτοφαγία!.
Milk Sucks
What the bleep -η ταινία κβαντικής φυσικής που αλλάζει την αντίληψη μας! Η ταινία υπάρχει και σε DVD στα βίντεο κλαμπ με υπότιτλους.

Ιστοσελίδες στα Ελληνικά:

http://el.wikipedia
Sume Ching Hai - από την Δασκάλα Σούμε Τσίνγκ Χάϊ
www.sos.org
συνταγές
xortofagia blog στα Ελληνικά!
www.omofagia.gr - Ελληνίδα ωμοφάγος σεφ. Συνταγές, σεμινάρια, μαθήματα

περιοδικό "Vista" - Απρίλιος 2007

Εγκολπιο του καλου ψυχοναυτη. / Giannis DoganisΟ συναγων απο της ψυχης αυτου συναγει αλλοις, και εν τοις αγαθοις αυτου τρυφησουσιν ετεροι.


Σοφ. Σειρ.14: 4
Απλη ζωη, ανωτερη σκεψη.
Μαθητης του ανωτερου Εαυτου.
Αιωνιος φοιτητης, σπουδαστης της αληθειας.
Γιατι η αληθεια, δεν χαριζει ελπιδα,
Χαριζει κατανοηση.


Φιλοδοξία, απληστία, εγωκεντρική συμπεριφορά.
Εμποδίζετε την Αγάπη να υπαρξει.
Όχι προσκόλληση σε ιδεολογίες,
πίστη,σύμβολα, πρόσωπα.
Ελεύθερος.
Ελεύθερος και συμπονετικος.
Μονο αυτό που δεν κραυγαζει δεν διδασκει δεν επεξηγει είναι ακατανικητο.


Ζήσε σαν να ήταν να πεθάνεις αύριο και μάθαινε σαν να είσαι αθάνατος.
Ίσοι είναι όλοι όσοι έχουν πεθάνει.
Πρέπει να ζήσεις την ζωή σου από την αρχή μέχρι το τέλος. Κανείς άλλος δεν μπορεί να το κάνει για σένα .
Κανείς άλλος δεν μπορεί να εκπροσωπήσει την συνείδησή σου.


Για να λυτρωθείς, θα πρέπει πρώτα να λυτρωθείς από την ιδέα της λύτρωσης.
Οι σκέψεις, μας κάνουν να υποφέρουμε περισσότερο, απ΄ ότι τα ίδια τα γεγονότα.
Η μόνη διαφορά ανάμεσα στον άγιο και τον αμαρτωλό, είναι ότι κάθε άγιος έχει ένα παρελθόν και κάθε αμαρτωλός, ένα μέλλον.


Φτιάξε το δρόμο σου...
Τι είναι το μονοπάτι Δάσκαλε;
Η καθημερινή ζωή.
Να ζεις μέσα στον κόσμο αλλά να μην κολλάς στη σκόνη του.
Να θεωρείς μεγάλη μόρφωση εκείνη που θα σου δώσει την υπομονή να υποφέρεις την αμορφωσιά.
Η διαπαιδαγώγηση θα πρέπει να έρχεται από μέσα αντί απέξω.
Τα προβλήματα δεν μπορούν να λυθούν από το ίδιο επίπεδο συνείδησης που τα δημιούργησε.


Τα πραγματα φανερωνονται εκει που πρεπει όταν πρεπει...
Μάθε να περιμένεις μονάχος σου μέσα στη νύχτα…
Καμία απάντηση είναι επίσης μια απάντηση.
Ο ανόητος σκέφτεται το αύριο, ενώ ο σοφός απολαμβάνει το τωρα.
Είναι θεμα κατανοησης... δεν είναι θεμα να κανεις κατι... Η μονη δυνατοτητα είναι η τελειοτητα.
Μην το κανεις... αστο να συμβει... Και αυτος είναι ο δρομος της καρδιας…
Το να εχεις εμπιστοσυνη σημαινει ότι εισαι στην αγκαλια του θεου.

Οτιδηποτε λουζεται στο φως χανει τις σκιες που το κανουν τρομακτικο στο ημιφως...
Πραγματικότητα είναι αυτό που δεν χάνεται, όταν κλείνεις τα μάτια.
Οι Θεοί μας έχουν δώσει το μεγαλύτερο δώρο:
μπορούμε να δημιουργήσουμε την πραγματικότητά μας με βάση τα πιστεύω μας, και ο μόνος περιορισμός είναι εκείνος στον οποίο πιστεύουμε.
Όταν πιστεύουμε σε κάτι ανύπαρκτο με πάθος, τελικά το δημιουργούμε. Ότι δεν συνέβη ποτέ, είναι ότι δεν ποθήσαμε αρκετά.

Η βελτιωση του εαυτου σου είναι το μονο που μπορεις να κανεις για να βελτιωσεις τον κοσμο...
Γιατί δεν γίνεσαι η αλλαγή
που θέλεις να δεις… στο κόσμο?
Ο άνθρωπος είναι ένας μηχανισμός, που ο εγωισμός τον κουρντίζει κάθε πρωί.
Η πραγματικη αξια του ανθρωπου βρισκεται στο βαθμο που εχει απελευθερωθει από το εγω του.
Αν τα λάθη διδάσκουν, τότε θα αποκτησεις μια καταπληκτική μόρφωση…
Μαθαινε και από τα λαθη των αλλων ...η ζωη είναι πολύ μικρη για να τα κανεις όλα αυτοπροσωπως...
Κανε ότι πρεπει και ας γινει οτιδηποτε.

Εάν δεν βρεις γαλήνη πρώτα μέσα σου, τότε δεν θα την βρεις πουθενά.
Μπορεις να επιλέξεις τον δρομο σου τώρα.
Ο ένας είναι ο δρόμος της λαιμαργίας για αισθήματα και χρήμα, ο δρόμος που περιέχει την ασίγαστη επιθυμία να μπορέσεις να συμπιέσεις την τεράστια ανάγκη σου για αγάπη, ώστε να περάσει από το κεφάλι της βιβλικής βελόνας.

Εχε επίγνωση ότι η αγάπη είναι μια εσωτερική υπόθεση που αναπτύσσεται αρχικά προς τον εαυτό και μετά δίνεται προς τους άλλους. Δεν μπορείς να προσφέρεις κάτι που εσύ ο ίδιος δεν γνωρίζεις, δεν ξέρεις τη γεύση του, δεν αναγνωρίζεις το περιεχόμενό του.

Μην απεμπολεις κάθε σου ιδιότητα μόνο και μόνο για να αρέσεις στους άλλους και να παραμένεις μαζί τους, γιατί δεν ξέρεις τι να κάνεις με τον εαυτό σου.
Και κάτι ακόμα: Το εσωτερικό ταξίδι δεν έχει τίποτα κοινό με τα ταξίδια πρώτη θέση και το μάζεμα των αεροπορικών μιλίων.
Αλλο ταξιδευτης και αλλο τουριστας.

Ο καλος ταξιδευτης δεν αφηνει ιχνη. .
O καλος ταξιδευτης δεν ξερει που παει.
Ο καλυτερος, δεν ξερει από πού ερχεται.
Ο καλος ομιλητης δεν φλυαρει.
Αυτος που ξερει δεν μιλα. Αυτος που μιλα δεν ξερει.
Αν οι άνθρωποι μιλούσαν μόνο για όσα καταλαβαίνουν, η σιωπή που θα επικρατούσε στο κόσμο θα ήταν αφόρητη.Η διαφορά μεταξύ γνώσης και σοφίας είναι ότι η πρώτη μιλα ενώ η δεύτερη ακούει.
Σοφία είναι να λες και να πράττεις την αλήθεια γνωρίζοντας την φύση των πραγμάτων.
Ένας άνθρωπος μπορεί να φαίνεται ανόητος κι ωστόσο να μην είναι. Μπορεί να φυλάει τη σοφία του με προσοχή.


Πέρα από τις αλήθειες και τα ψέματα υπάρχει κάποιος
που απλώς αγαπάει την αλήθεια.


Η Αλήθεια είναι, δεν μας συμβαίνει.
Να θυμάσαι πόσο πολύ αγαπάς τον Θεό, και τον Έρωτα της ψυχής σου γι' Αυτόν.
Να θυμάσαι ότι ο πλησίον σου είναι μια πλευρά του εαυτού σου και να αγαπάς όλα όσα είσαι.
Να θυμάσαι να είσαι ο εαυτός σου.


Να θυμάσαι να κοιτάς τον εαυτό σου στα μάτια και να γελάς.
Να θυμάσαι να μην κοροϊδεύεις αυτό που δεν μπορείς να γίνεις εσύ, γιατί ο αδελφός σου χρειάστηκε πολύ κουράγιο για να καταφέρει πράγματα που δεν τόλμησαν οι άλλοι.


Να θυμασαι ότι οι απολαύσεις μας είναι ρηχές και η θλίψη μας βαθιά.
Να θυμηθώ να μην φοβάμαι να χαίρομαι.
Ακόμα και μια οργισμένη γροθιά δε χτυπάει ένα χαμογελαστό πρόσωπο.
Και μην παίζεις με καρφίτσες δίπλα σε μπαλόνια όταν αυτά σε κάνουν χαρούμενο.


Ως δηλωμένος λάτρης, φίλος και υπερασπιστής της φύσης πιστεύεις ότι ο κήπος σου θα συνεχίσει να είναι συνεχώς γόνιμος και καρποφόρος κι ότι θα υπάρχουν πάντα και για πάντα αρκετοί καρποί ώστε να τραφείς εσύ και οι αγαπημένοι σου άνθρωποι.
Όμως μια βροχή μόνο δεν φτιάχνει μια σοδιά…
Πάρε μονάχα ότι ακριβώς χρειάζεσαι και άσε τη γη όπως την βρήκες.


Προτού ξεκινήσεις να τρως, πάντοτε να αφιερώνεις λίγο χρόνο για να ευχαριστήσεις την τροφή.
Όταν δείχνουμε τον σεβασμό μας προς τα άλλα ζωντανά, εκείνα ανταποκρίνονται με σεβασμό προς εμάς.
Όλα τα φυτά είναι αδέρφια και αδελφές μας. Μας μιλούν και εάν αφουγκραστούμε, θα τα ακούσουμε.
Αυτός που μια κάμπια ονομάζει τελος του κοσμου
ο σοφός ονομάζει πεταλουδα.


Την πεταλουδα αν την δεις στην χουφτα σου, εντομο κοιτας!
Αν την κλεισεις στην παλαμη θα πεθανει!
Αν την αφησεις ελευθερη, θα πεταξει και θα παει εκει που θελει!
Οτι αφηνεις ελευθερο να παει, θα γυρισει οπου… αγαπαει!


Το αρχαιότερο και βαθύτερο συναίσθημα του ανθρώπου είναι αυτό του φόβου, και ο αρχαιότερος και βαθύτερος φόβος είναι αυτός για το άγνωστο
Είναι ο φόβος που σε κάνει θύμα.
Μη διεκδικείς τα πράγματα για να μη σε διεκδικούν και αυτά.
Μη ζητάς την ελευθερία σου από τους άλλους.


Οποιος τον κοσμο επιθυμει να κατακτησει, θ' αποτυχει!
Αργά και επίμονα γίνονται τα έργα. Πρόχειρα και άκοπα δεν δημιουργούνται παρά μονάχα ονόματα.
Οι βιαστικοί είναι εγωιστές και άθεοι. Βιαστικός δεν μπορεί νάναι ο ρυθμός της ομορφιάς και της σοφίας.
Αγαπημένα τα έργα αγαπούν. Μισημένα τα λόγια μισούνε. Τα έργα συγχωρούν. Τα λόγια εκδικούνται.
Η Φιλοσοφία είναι λόγια, η τέχνη και η σοφία είναι έργα. Δεν είναι το ίδιο η φιλοσοφία με τη σοφία. Η πρώτη είναι ιδεοληψία, η δεύτερη είναι Πραξη.
Το ίδιο και στην τέχνη, υπάρχει η ιδεοληψία της τέχνης και τα Εργα..
Υπάρχουν οι ιδεόπληχτοι και οι εργάτες.


Οι ιδεόπληχτοι στάθηκαν πάντα οι θανάσιμοι εχθροί κι οι ηθικοί αυτουργοί των φόνων των παιδιών του φωτός.
Ένας κίνδυνος προβλέψιμος είναι κατά το ήμισυ αποτρέψιμος…
Πρόσεχε τον άνθρωπο που δεν μιλά και τον σκύλο που δεν γαυγίζει.
Ένας εχθρός είναι παρά πολλοί και εκατό φίλοι πολύ λίγοι.


Μην εξηγείσαι.
Οι φίλοι σου δεν το έχουν ανάγκη αυτό
και οι εχθροί σου δεν σε πιστεύουν ούτως ή άλλως.
Μια θυμωμένη λέξη μοιάζει με μαχαίρωμα.
Άγνωστο ποιόν πολεμάμε στο πρόσωπο του άλλου,
πάντως όχι τον ίδιο.
Όταν απορρίπτεις την ιδέα ενός ανθρώπου, βεβαιώσου ότι απορρίπτεις την ιδέα και όχι τον άνθρωπο.
Τα ελαττώματα εκεινων που δημιουργούν είναι περιπου γνωστά.
Η αρετή εκεινων που δεν δημιουργούν είναι πάντα ύποπτη.


Γνώση που δεν χρησιμοποιείται είναι γνώση κακομεταχειρισμένη.
Ποτέ να μην βοηθάς κάποιον που δεν έχει βοηθήσει κανέναν άλλο
Ένα μόνο δάκτυλο δεν μπορεί να σηκώσει το λιθάρι.
Όσοι δίνουν το κάνουν από αφθονία.
Όσοι δίνουνται το κάνουν από στέρηση.
Κανείς δε γεννιέται αθώος, γίνεται.
Υπάρχει φιλάνθρωπη χαρά όπως και απάνθρωπα δάκρυα.
Οι άνθρωποι δεν μας σπρώχνουν ν' αγαπήσουμε το σκοπό μας.
Ο σκοπός μας πάντα μας σπρώχνει να αγαπήσουμε τους ανθρώπους.


Ο κόσμος είναι παράδεισος τυφλών.
Ο πιο χαρούμενος ρυθμός είναι ο ρυθμός της πρωίας.
Η αιωνιότητα είναι για την αιωνιότητα κι όχι για τους ανθρώπους.
Όσοι θελήσουν να την οικειοποιηθούν θα ειναι και μετά θάνατον δυστυχείς.


Ερωτευόμαστε πάντα όπως πεινούσαμε σαν βρέφη.
Το υποκείμενο γεννιέται στο πρώτο ερωτικό σκίρτημα.
Αν με τη γεύση του έρωτα ψηλαφούμε τη ζωή, κάθε ανέραστη εγκύστωση
στο εγώ είναι επιλογή θανάτου.
Γνωρίζουμε τον έρωτα μόνο στην απόσταση της αποτυχίας.
Σπουδάζουμε τον έρωτα μόνο εξόριστοι από την πληρότητα
της ζωής που αυτός χαρίζει.


Πρέπει να σε ναυτολογήσει ο θάνατος για να περιπλευσεις τη ζωή,
να καταλάβεις ότι πρόκειται για την πληρότητα της σχέσης.
Ακόμα και στον προθάλαμο του έρωτα, στην τέχνη,
κάτι αναδεύει σαν πρώιμη βεβαιότητα.


Δεν μπορείς να το περιγράψεις ούτε να το ζωγραφίσεις. Δεν μπορείς να το θαυμάσεις ούτε να το αισθανθείς, αυτός είναι ο Εαυτός σου ο αληθινός. Κι αν ο κόσμος όλος χαθεί, αυτός δεν θα χαθεί.
Γνωρισε καλα την ανδρικη σου φυση, αλλα ακολουθησε το θηλυκο ρυθμο.


Γινε καναλι του συμπαντος!
Να ονειρευεσαι.


Στα ονειρα ο άνθρωπος είναι πραγματικά ελεύθερος, έτσι ήταν και έτσι θα είναι πάντα.
Ωριμάζεις την στιγμή που θα γελάσεις ειλικρινά με τον εαυτό σου.
Το ένα μοιάζει να βρίσκεται μέσα σε όλα. Κι όλα μοιάζουν να βρίσκονται στο ένα.


Να εισαι παντα καλα. Να Εισαι.


ΙΑΝΙΣ