FAOS SAMADHI 2

Εναλλακτικος χωρος αναζητησης και θεραπευτικων τεχνων.

Εργαστηρι Αυτογνωσιας.

Ολιστικες ψυχοθεραπευτικες προσεγγισεις μεσω της Βοτανικης Ιατρικης, του Διαλογισμου, της Μεταφυσικης, της Ανθρωπολογιας, της Νεας Φυσικης και της Νεας Ενεργειας.


Κάπου στα βάθη της γενετικής μας μνήμης, βρίσκεται η γνώση του σύμπαντος και των κόσμων, όπου η ζωή είναι απαλλαγμένη από την αυταπάτη του χρόνου και του χώρου.

Όπως ακριβώς είχε προγραμματιστεί μέσα μας για να επαναφυπνιστεί την τέλεια στιγμή, έτσι τώρα προσκαλεί την προσοχή μας.

Έχουμε ένα σκοπό πολύ μεγαλύτερο από όσο μπορέσαμε ποτέ να φανταστούμε.

Ο σκοπός αυτός ζητά να τον αναγνωρίσουμε τώρα και ζητά επίσης να αποκόψουμε τα κυκλώματα που μας συνδέουν με τα πρότυπα σκέψης και τα άχρηστα συναισθήματα τα οποία μας κρατούν δέσμιους στην αυταπάτη και στη σύγχυση των κατώτερων βασιλείων.

Δευτέρα 24 Μαρτίου 2008

Η δραστηριότητα των κυμάτων του εγκεφάλου.



Ο εγκέφαλος είναι φτιαγμένος από εκατομμύρια νευρικά κύτταρα ή νευρώνες, από τα όποια το καθένα έχει να εκτελέσει τη δική του λειτουργία καί καθήκον κι ωστόσο το καθένα συσχετίζεται με κάποιο τρόπο, με όλα τα άλλα κύτταρα. Ό εγκέφαλος δέχεται μηνύματα από τον εξωτερικό κόσμο μέσω των αισθητηρίων οργάνων, καθώς καί από τα έσωτερικά όργανα του σώματος καί τους μυς. Τότε ο εγκέφαλος αποφασιζει πως πρεπει να ενεργησουμε και πως δεν πρέπει να ενεργήσουμε, σύμφωνα με τίς καταγραμμένες στό παρελθον έμπειριες καί την μνήμη μας.

Ό έγκέφαλος είναι ένας εξαιρετικά πολύπλοκος κομπιούτερ καί οί 4 τύποι κυμάτων αντανακλούν τον χαρακτήρα του. Συνήθως ή κυματική συχνότητα βήτα (30-13 Hz) συνδέεται με την ενεργητική λειτουργία του εγκεφάλου. Ό ρυθμός άλφα (12-8 Ηz) συνδέεται με την κατάσταση δεκτικότητας του εγκεφάλου. Ό ρυθμός Θήτα (7-4 Ηz) συνδέεται με την κατάσταση που ό voυς είναι συγκεντρωμένος σε ένα σημείο. Ο ρυθμός δελτα (3-4 Ηz) εμφανίζεται σχεδόν αποκλειστικά κατά τη διάρκεια βαθύ ύπνου.
Σέ έναν ενήλικο άνθρωπο πού αναπαύεται, με τα μάτια κλειστά, επιτρέποντας στο νου να περιπλανιέται ελεύθερα, ή πιο εξέχουσα συνιστώσα του EEG είναι ένα αρκετά ομαλό σχεδιο ρυθμων αλφα που είναι χαράκτηριστικά συγχρονισμένοι.
Ωστόσο ή συχνότητα του ρυθμού άλφα μπορεί επίσης να εμφανισθεί εξ αίτιας ορισμένων ανισορροπιών στο σώμα οπως χαμηλό επίπεδο γλυκόζης στο αιμα, χαμηλή θερμοκρασία σώματος, χαμηλό επίπεδο των γλυκοκορτικοειδών όρμονών των επινεφριδίων καί υψηλή αρτηριακή επί μέρους πίεση του διοξειδίου του άνθρακος. Οταν το σώμα είναι τελείως ελεύθερο από στρες καί λειτουργεί σε μια κατάσταση βαθιάς μεταβολικής ισορροπίας, πού αντιστοιχεί στην μεγίστη του ικανότητα, τότε ή δεκτικότητα του νου ανήκει στον ρυθμό άλφα. Εκείνη την ώρα, ό άνθρωπος έχει την ικανότητα να σκεφθεί, να ενεργήσει καί να διακρίνει κατά τον καλύτερο τρόπο, καί όλες οι νοητικές ικανότητες συντονίζονται τέλεια μεταξύ τους.

Η επιρροή των ηχητικών δονήσεων πάνω στον εγκέφαλο έχει επίσης ερευνηθεί. Ό ήχος είναι μορφή ενέργειας πού επηρεάζει τον νου καί την επίγνωση, χωρίς να οφείλει να γίνεται νοητικά αντιληπτός μέσα στα όρια του συστήματος των κατηγοριών. Η επιστήμη των δονήσεων (Μάντρας), είναι μια συστηματοποιημένη γνώση των ήχων καί των επιδράσεων τους πάνω στην ανθρώπινη προσωπικότητα. Εχει αποδειχθει οτι όρισμενες ηχητικες δονήσεις έπηρεάζουν μεταβολικές λειτουργίες του σώματος, αλλοι ήχοι μειωνουν την ανησυχία καί τη νοητική αστάθεια κ. ο. κ. "Ερευνα στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης έχει αποκαλύψει ότι ό συγχρονισμός καί ή ένταση στα κύματα άλφα αυξάνουν σε ορισμένες ηχητικές συχνότητες, ενώ οι δονήσεις του " Ομ " επιφέρουν δραστηριότητα τύπου θήτα στον εγκέφαλο.

Συμπεράσματα
Οί Άσάνας, οί Πραναγιάμας, ή συγκέντρωση, ή χαλάρωση καί ό διαλογισμός διοχετεύουν σε κανάλια, συντονίζουν καί συγχρονίζουν τις δραστηριότητες του εγκεφάλου καί των συστημάτων του σώματος. Αυτό επηρεάζει τον συνειδητό νου ώστε να δρα καί να διευρύνει τίς ικανότητες του. Καθώς αναπτύσσεται ή επίγνωση με την εξάσκηση της Γιόγκα, επιτυγχάνεται μεγαλύτερη αρμονία μεταξύ των διαφόρων διαστάσεων της ανθρώπινης προσωπικότητας. Ή διεύρυνση της επίγνωσης πραγματοποιείται όταν κανείς έχει ταυτόχρονα επίγνωση των συνειδητών καί ασυνειδήτων αντιλήψεων. Καθώς οί πράξεις, τα αισθήματα, οί επιθυμίες καί τα συναισθήματα συντονίζονται, ό νους εξελίσσεται. Αρχίζει να ανοίγει άλλες διαστάσεις καί ενοποιεί τίς διάφορες φάσεις της συνειδητότητας. Σέ κάθε τομέα της προσωπικότητας, σε κάθε κατάσταση της επίγνωσης σε κάθε διάσταση της συνειδητότητας υπάρχει ολοκληρωτική αρμονία, ισορροπία καί συνεργασία, πού οδηγεί σε μια ελεύθερη έκφραση της προσωπικότητας καί της εσωτερικής ύπαρξης.

Ερευνες πάνω στις Άσάνας καί την Πραναγιάμα.






Κλινικές καί επιστημονικές έρευνες γίνονται από τη Σχολή Γιόγκα του Μπιχάρ. Επιστήμονες όπως ό Dr. Aleksandrowicz, Τ. Pasek καί W. Romanowski στην Πολωνία, Μ.A. Wenger καί Β.Κ. Bagchi στην Ινδία, αποδεικνύουν ότι με την εφαρμογή των Ασάνας (σωματικες ασκησεις), ένας ασκουμενος έχει καλυτερα αποτελέσματα στην εργαστηριακή μέτρηση της ισορροπίας του αυτόνομου συστήματος καί χαμηλότερες τιμές δραστηριότητας του συμπαθητικού. Οί χτύποι της καρδιάς, ή πίεση του αιματος καί ή ροή του αίματος συγχρονίζονται καί σταθεροποιούνται, πράγμα πού βοηθάει να δημιουργηθεί ένας τύπος απόηχου στίς εσωτερικές ακούσιες λειτουργίες του σώματος. Το σκελετικό, το μυϊκό, το ενδοκρινικό καί το νευρικό σύστημα αντιδρούν τότε με έναν εξαιρετικά ευαίσθητο τρόπο για να εξασφαλίσουν καλή λειτουργία καί να διατηρήσουν την υγεία.

Περαιτέρω έρευνες στην Πραναγιάμα (αναπνευστικες ασκησεις), έχουν άποκαλυψει ότι οί ασκούμενοι εχουν μειωμένη δραστηριότητα της φλοιώδους μοίρας των επινεφριδίων, πού μπορεί να ερμηνευθει σαν αυξημένη ικανότητα άντίστασης στο στρές. Ή δραστηριοτητα του εγκεφάλου δεσπόζεται από κύματα άλφα, πού δείχνουν μικρότερη νευρική έρεθιστικότητα. Οί ασκουμενοι επίσης εκδήλωσαν λιγότερο νευρωτισμό, μειωμένη διανοητική κόπωση, μεγαλύτερη επίγνωση, χαμηλή κατανάλωση οξυγόνου καί χρήση ολόκληρης της χωρητικότητας των πνευμόνων. Ή καρδιακή καί αναπνευστική λειτουργία βελτιώθηκαν καί υπήρχε μια αξιοσημείωτη αύξηση της σωματικης αντοχής.

Υπάρχουν Πραναγιάμας πού τεντώνουν καί συμπιέζουν ειδικές περιοχές του σώματος, αποκαθιστώντας θαυμάσια τους νευρικούς συνδέσμους με τα ζωτικά όργανα, περιλαμβανομένων καί των ενδοκρινών αδένων. 'Ορισμένες άλλες Πραναγιάμας διεγείρουν καί αναστέλλουν εναλλακτικά το συμπαθητικό καί παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα. Οί ενδοκρινείς αδένες πού συνδέονται με αυτά τα νεύρα, συνεπώς χαλαρώνουν καί δραστηριοποιούνται συστηματικά, καί αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη βελτίωση της λειτουργίας τους. Εφ' όσον αυτοί οί αδένες βρίσκονται πολύ συχνά σε μια κατάσταση ύπερλειτουργίας,, ή Πραναγιάμα τους δίνει την ανάπαυση πού χρειάζονται ώστε να εργάζονται σωστά καί αρμονικά για καλύτερη υγεία καί σωματική ευεξία.
 
Ή εφαρμογή πιο δυναμικών Πραναγιάμας συνεπάγεται υπερβολικό αερισμό καί σαν αποτέλεσμα υπάρχει αύξηση στη συγκέντρωση οξυγόνου στους εγκεφαλικούς ιστούς καί το εγκεφαλονωτιαίο υγρό.

Στήν ατμόσφαιρα βρίσκονται καί θετικά καί αρνητικά ιόντα καί μέσω των τεχνικών της Πραναγιάμα αυτά απορροφιούνται εκλεκτικά μέσα στο σύστημα, ώστε να εμπλουτίσουν τη ροή του αίματος, την καρδιά, τους πνεύμονες, τον εγκέφαλο, άλλους ιστούς καί όργανα με ζωογόνο ενέργεια. Αυτό προκαλεί μια αλλαγή στον συντονισμό των φυσικών λειτουργιών καί των νοητικών στάσεων. Ή εφαρμογή της Πραναγιάμα επηρεάζει επίσης τίς ανώτερες λειτουργίες του εγκεφάλου, όπως ή νόηση, ή αντίληψη καί ή μνήμη.





Πραναγιαμα κι εξισορρόπηση του εγκεφάλου .

Οι τεχνικες ελεγχου της αναπνοης ( Πραναγιαμα) επηρεάζουν τον αδένα της επιφυσης που βρίσκεται στην κορυφή της σπονδυλικής στήλης, στον προμήκη μυελό. Η επιφυση είναι γνωστη σαν το "Τρίτο Μάτι" . Οι γιογκις το λένε Αγια Τσακρα. Είναι το κέντρο ελέγχου από οπου το αναπνευστικό σύστημα, το απεκκριτικό σύστημα κι όλα τα αλλα συστήματα στο σώμα παίρνουν εντολές κι ελέγχονται. Ακόμα και η παράλυση, η παράλυση της επιφυσης, η μυϊκή ατροφία κι άλλες ασθένειες μπορούν να τεθούν άμεσα υπό έλεγχο με εξάσκηση της επιφυσης, του Αγια Τσακρα. Επιστημονικά το αποκαλούμε κέντρο ελέγχου και μπορεί να εκπαιδευτεί με την Πραναγιαμα.


Εισπνεουμε από το αριστερό ρουθούνι, εκπνεουμε από το δεξί, εισπνεουμε από το δεξί, εκπνεουμε από το αριστερό. Απλό είναι. Κι απλώς ελέγχουμε (κρατημα) την αναπνοή για ένα δευτερόλεπτο, δυο, τρία, τέσσερα, πέντε σταδιακα. Οι επιστημονικές μελέτες εχουν δειξει ότι όταν εισπνέουμε από το αριστερο ρουθουνι, ενεργοποιειται το δεξί ημισφαιριο του εγκεφάλου. Συστελλεται και διαστέλλεται, συστέλλεται και διάστελλεται, συστέλλεται και διαστέλλεται... Οταν εισπνέουμε από το δεξί ρουθούνι, ενεργοποιείται το αριστερό ημισφαίριο. Με τον τρόπο αυτό εκπαιδεύουμε ένα πολύ σημαντικό μέρος του σώματος μας, τον εγκέφαλο και τον αδένα της επιφυσης. Πιο παλια, τον καιρό που διδασκόταν η Πραναγιαμα, αυτό γινόταν με σκοπό τα παιδια να έχουν την επιφυση σε υγιή κατάσταση για πολλά χρονια, ώστε να έχουν ισορροπημένη προσωπικότητα, ισορροπία μεταξύ συναισθήματος, σκέψης κι εμπειρίας .
Ετσι λοιπον, όπως ακριβώς μπορουμε να βελτιώσουμε την ποιότητα των πάντων, μπορουμε να βελτιώσουμε και την ποιότητα του εγκεφάλου. Είναι δυνατόν.

Πηγη: περιοδικο Γιογκα, Satuanandashram