FAOS SAMADHI 2

Εναλλακτικος χωρος αναζητησης και θεραπευτικων τεχνων.

Εργαστηρι Αυτογνωσιας.

Ολιστικες ψυχοθεραπευτικες προσεγγισεις μεσω της Βοτανικης Ιατρικης, του Διαλογισμου, της Μεταφυσικης, της Ανθρωπολογιας, της Νεας Φυσικης και της Νεας Ενεργειας.


Κάπου στα βάθη της γενετικής μας μνήμης, βρίσκεται η γνώση του σύμπαντος και των κόσμων, όπου η ζωή είναι απαλλαγμένη από την αυταπάτη του χρόνου και του χώρου.

Όπως ακριβώς είχε προγραμματιστεί μέσα μας για να επαναφυπνιστεί την τέλεια στιγμή, έτσι τώρα προσκαλεί την προσοχή μας.

Έχουμε ένα σκοπό πολύ μεγαλύτερο από όσο μπορέσαμε ποτέ να φανταστούμε.

Ο σκοπός αυτός ζητά να τον αναγνωρίσουμε τώρα και ζητά επίσης να αποκόψουμε τα κυκλώματα που μας συνδέουν με τα πρότυπα σκέψης και τα άχρηστα συναισθήματα τα οποία μας κρατούν δέσμιους στην αυταπάτη και στη σύγχυση των κατώτερων βασιλείων.

Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Σκόρδο, πανάκεια για την υγεία μας. Αντιοξειδωτικό, αντιγηραντικό, αντικαρκινικό, αντικαταθλιπτικό, αγχολυτικό, αντιβιοτικό, αντι-ικό, αντιυπερτασικό, αντιπηκτικό, αντιθρομβωτικό, αντιφλεγμονώδες






Eρευνα- Συλλογή πληροφοριων & επιμέλεια παρουσίασης: Γιάννης  Δογάνης, για το Faos Samadhi 2  


Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ: 

Aσπίδα για την καρδιά και τον εγκέφαλο.  Πρόκειται για μια τροφή που δυστυχώς αποφεύγεται λόγω της έντονης χαρακτηριστικής οσμής της. Aν όμως αναλογιστούμε τα οφέλη που μπορούμε να αποκομίσουμε από αυτήν, ίσως αναθεωρήσουμε τις απόψεις μας και φροντίσουμε να την εντάξουμε στη διατροφή μας. Όταν μία σκελίδα σκόρδου κοπεί σε πολλά μικρά κομματάκια, τότε αρχίζει μια χημική αντίδραση, η οποία παράγει μια ουσία που ονομάζεται αλισίνη και είναι υπεύθυνη για τη χαρακτηριστική οσμή του, αλλά και για τις περισσότερες ευεργετικές επιδράσεις του. Συστήνεται, λοιπόν, να περιμένουμε 15 λεπτά από το ξεφλούδισμα και το κόψιμο του σκόρδου μέχρι το ψήσιμό του, έτσι ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για να παραχθεί η ουσία αυτή και να ωφεληθούμε περισσότερο από τις ευεργετικές της ιδιότητες. Πλούσιο σε κάλιο και βιταμίνες C και B6. Tα 100 γρ. παρέχουν 98 θερμίδες, ενώ η μία σκελίδα (3γρ.) δίνει μόλις 3 θερμίδες. Το σκόρδο περιέχει ισχυρές θειούχες ενώσεις, με γνωστότερη και πιο δραστική την αλισίνη. Η αλισίνη αποτελεί το φυσικό «προστάτη» του σκόρδου κατά των επιθέσεων από έντομα και μικροοργανισμούς. Επιπλέον, το σκόρδο είναι πλουσιότατο σε μαγγάνιο, βιταμίνη Β6 και βιταμίνη C, ενώ θεωρείται και καλή πηγή σεληνίου.

Καθαρίζει τον οργανισμό από λιπώδεις και ασβεστούχες εναποθέσεις, βελτιώνει τον μεταβολισμό, και σαν αποτέλεσμα, τα αιμοφόρα αγγεία γίνονται ελαστικά, μειώνεται το βάρος του σώματος στο φυσιολογικό, διαλύονται τα πήγματα αίματος (θρόμβοι), προλαμβάνει και θεραπεύει το έμφραγμα του μυοκαρδίου, την στενοκαρδία, την αρτηριοσκλήρωση, την ισχαιμία, το χρόνιο συνάχι, την υπέρταση, την αμυγδαλίτιδα, τις χρόνιες παθήσεις των πνευμόνων (όπως πνευμονία και βρογχίτιδα), βοηθάει στην φυματίωση των πνευμόνων, υποχωρούν πλήρως οι πονοκέφαλοι και ο θόρυβος στο κεφάλι, εξαλείφονται οι γαστρίτιδες και επουλώνονται τα έλκη στομάχου και 12δακτύλου, απορροφούνται όλοι οι τύποι όγκων εσωτερικών και εξωτερικών μορφωμάτων όπως επίσης και εκείνοι που εμφανίζονται κατά τη νόσο Basedow (εξόφθαλμο βρογχοκήλη), αποκαθίσταται πλήρως η όραση, ολόκληρος ο οργανισμός ανανεώνεται, υποχωρούν τα οιδήματα και επέρχεται αποκατάσταση της σεξουαλικότητας.

Έχει προστατευτική δράση στην καρδιά, καθώς και στα κύτταρα του εγκεφάλου, γι’ αυτό και πιστεύεται ότι χαρίζει μακροζωία. Eίναι αποτοξινωτικό, τονωτικό του οργανισμού και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Έπειτα από συστηματική χρήση, έχει την ιδιότητα να μειώνει τη χοληστερίνη, την αρτηριακή πίεση, καθώς και την πηκτικότητα του αίματος. Mια άλλη ιδιότητα του σκόρδου είναι ότι καταπολεμά τα βακτηρίδια και τους μύκητες, και κατά συνέπεια μειώνει τον κίνδυνο μολύνσεων και τροφικών δηλητηριάσεων από επικίνδυνα μικρόβια. Tέλος, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, ενδέχεται να προστατεύει από κάποιες μορφές καρκίνου, όπως ο καρκίνος του στομάχου, του παχέος εντέρου και του προστάτη. H ποσότητα σκόρδου που φαίνεται να είναι αποτελεσματική είναι το ισοδύναμο μίας σκελίδας ημερησίως ή μία ταμπλέτα σκόρδου 300 mg.

Το σκόρδο με όλες τις απίθανες χημικές ενώσεις που περιέχει, δρα κατά πάντων (εξοντώνει ιούς, βάκιλους, βακτήρια κτλ) και εξοντώνει, ότι βρεθεί στον δρόμο του, για την υγεία μας δε, είναι σχεδόν πανάκεια. Από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα, το σκόρδο θεωρούνταν ως εξαίρετο φάρμακο και αφροδισιακό. Επίσης το είχαν σαν φυλακτό ενάντια στα κακά δαιμόνια και τους βρικόλακες καθώς και κατά του ματιάσματος. Υπάρχουν πολλές λαϊκές παραδόσεις σχετικά με το σκόρδο. Έτσι μία πλεξούδα από σκόρδα σε ένα σπίτι ή χωράφι διώχνει το μάτιασμα και την γλωσσοφαγιά.

Αν θέλετε να ζήσετε μια μακρά ζωή γεμάτη ενεργητικότητα και υγεία, τροφοδοτήστε τα κύτταρα σας με σκόρδο – το πανάρχαιο βότανο με τις ιαματικές ιδιότητες- που χρησιμοποιείται πάνω από 10.000 χιλιάδες χρόνια ως τονωτικό και θεραπευτικό για όλες σχεδόν τις ασθένειες. Η επιστήμη μόλις τώρα αρχίζει να ανακαλύπτει γιατί συμβαίνει αυτό. Ο βολβός του σκόρδου περιέχει τουλάχιστον τετρακόσιες χημικές ουσίες μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες προσδίδουν στο σκόρδο τις εκπληκτικές, ισχυρές ιδιότητες του στην προφύλαξη των κυττάρων από τις οξειδωτικές βλάβες και στην προστασία ολοκλήρου του σώματος από την πρόωρη γήρανση.

Κατά της γήρανσης, του καρκίνου, του Αλτζχάιμερ, της κατάθλιψης, των αλλεργιών, του εμφράγματος, του κρυώματος, των ιών, των μικροβίων… τέλος δεν έχει η λίστα με τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει ο άνθρωπος από αυτό το μικρό θαυματουργό δώρο της φύσης. Καταναλώστε σκόρδο είτε με την φυσική του μορφή είτε σε μορφή δισκίων.

Αν σας αρέσει, μπορείτε να το τρώτε ωμό η ελαφρά μαγειρεμένο, λιωμένο η κομμένο σε φέτες. Αν δεν σας αρέσει η γεύση του η δεν σας ενθουσιάζει η χαρακτηριστική οσμή που αφήνει στο στόμα, ή απορρίπτετε το φρέσκο σκόρδο για οποιοδήποτε άλλο λόγο, μπορείτε να παίρνετε συμπληρώματα σκόρδου. Είναι το ίδιο αποτελεσματικά, (κατά προσέγγιση) χωρίς οσμή.



Ποιοί πρέπει να το αποφεύγουν

Γυναίκες που θηλάζουν, γιατί προκαλεί κολικούς στο μωρό.
Άτομα που κάνουν αντιπηκτική θεραπεία, λόγω του κινδύνου αιμορραγίας που μπορεί να προκύψει.
Yποτασικοί, γιατί μειώνει την αρτηριακή πίεση.
Aσθενείς του ιού του AIDS, γιατί μειώνει την αποτελεσματικότητα ορισμένων φαρμάκων.

 Για να αποφύγετε την κακοσμία από την κατανάλωση του σκόρδου, μπορείτε να μασήσετε 2-3 κόκκους καφέ, μερικούς σπόρους γλυκάνισου, ένα κλωναράκι μαϊντανό ή να πιείτε λίγο σιρόπι λάιμ.
Παρά το γεγονός ότι συχνά αναφέρονται από πολλούς ερευνητές, σημαντικές ευεργετικές δράσεις του σκόρδου για το καρδιαγγειακό σύστημα και για την πρόληψη του καρκίνου, εντούτοις χρειάζεται προσοχή διότι η υπερβολική κατανάλωση του δημοφιλούς αυτού φυτού μπορεί να έχει παρενέργειες.
Εκτός από τη γνωστή κακοσμία του στόματος και του δέρματος που προκαλεί το σκόρδο, σε περιπτώσεις υπερβολικής κατανάλωσής του, έχουν αναφερθεί περιστασιακά αλλεργικές αντιδράσεις, διαταραχές του στομαχιού, διάρροια, μείωση των πρωτεϊνών και του ασβεστίου αίματος, συσχετισμός με βρογχικό άσθμα, έκζεμα επαφής και πιθανές επιδράσεις στην παραγωγή σπερματοζωαρίων.


Για την άσχημη μυρωδιά δεν ευθύνεται το σκόρδο αλλά το σώμα, το αδύναμο ανοσοποιητικό και οι άσχημη κατάσταση που  βρίσκεται.

Εδώ χρειάζεται να δώσουμε λίγη προσοχή. Το σκόρδο πρέπει να μασιέται στο στόμα και να καταπίνεται μαζί με λίγο νερό. Έχουμε γίνει όμως μάρτυρες, συνήθως μεγαλύτερων σε ηλικία ανθρώπων που τρώνε σκόρδο, γιατί γνωρίζουν πως ρίχνει την πίεση, να αναδίδουν μια πολύ άσχημη μυρωδιά. Θεωρούμε πως ευθύνεται γι αυτό το σκόρδο, αλλά δεν είναι έτσι.

Ένα μικρό παιδί, ή ένας υγιής άνθρωπος, όταν τρώει σκόρδο, μασώντας το, δεν μυρίζει άσχημα, μυρίζει σκόρδο. Ένας άνθρωπος με άσχημη σωματική κατάσταση, ασθενής, όταν φάει σκόρδο, βρωμάει από χιλιόμετρα μακριά. Δεν ευθύνεται το σκόρδο, αλλά οι τοξίνες από τα κρέατα, τηγανιτά, γαλακτοκομικά που ταυτόχρονα, καταναλώνει. Το σκόρδο προσπαθώντας να καθαρίσει, δημιουργεί αταξία στο σώμα και στις οσμές του.

Είναι παρατηρημένο πως οι ασθενείς, μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι, που καταναλώνουν σκόρδο,  ταυτοχρονα κάνουν και άσχημη διατροφή. Τι να κάνει το σκόρδο μετά; Είπαμε είναι πανάκεια αλλά σε μια ισορροπημένη διατροφή, με ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Παϊδάκια με πατάτες τηγανιτές, αλάτι και κόκα κόλα και μετά δυο σκελίδες σκόρδο για την χοληστερίνη και την πίεση, μόνο οι ανόητοι το κάνουν και δυστυχώς είναι πολλοί με αποτέλεσμα να βρωμάνε. Είναι κι ένας καλός δείκτης, και κριτήριο, αν τρως σκόρδο και δεν βρωμάς, αν το στομάχι σου το χωνεύει, έχεις καλό ανοσοποιητικό.


Πως Ενεργεί το Σκόρδο;

 Το σκόρδο περιέχει ένα απίστευτα σύνθετο μίγμα χημικών ενώσεων και οι επιστήμονες ακόμα προσπαθούν να ανακαλύψουν σε ποιες από αυτές τις ουσίες οφείλει τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Όμως είναι γνωστό ότι οι χημικές ενώσεις που περιέχονται στο σκόρδο έχουν ποικίλες δράσεις – ως αντιβιοτικές η αντί-ικές, ουσίες, παράγοντες μείωσης της αρτηριακής πίεσης, αναστολείς του καρκίνου, αποσυμφορητικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες και επιδεικνύουν προστατευτική δράση έναντι της γήρανσης στα κύτταρα του εγκεφάλου. Τα πειραματόζωα στα όποια χορηγήθηκε σκόρδο λειτουργούν καλυτέρα σε προχωρημένη ηλικία και ζουν περισσότερο.

Γιατι το σκορδο θεωρειται  Υπερτροφή Δυναμης και Αντιδοτο κατά παντων.


Το σκόρδο και ο ρόλος του στην πρόληψη του καρκίνου. 

Αρκετές επιδημιολογικές έρευνες συσχετίζουν την αυξημένη κατανάλωση σκόρδου με το μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία συμπεριλαμβάνει το σκόρδο στις τροφές με πιθανές αντικαρκινικές ιδιότητες. Μάλιστα, σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «American Journal of Clinical Nutrition» (2006), διαπιστώθηκε ότι η συστηματική κατανάλωση σκόρδου, καθώς και κρεμμυδιού, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διάφορων μορφών καρκίνου (όπως του φάρυγγα, του λάρυγγα, του οισοφάγου, του μαστού, των ωοθηκών, του προστάτη και των νεφρών). Τα ποσοστά μείωσης του κινδύνου εμφάνισης νεοπλασίας κυμαίνονταν από 19% (για τον καρκίνο του προστάτη) έως 57% (για τον καρκίνο στον οισοφάγο).

Μέχρι σήμερα έχουν γίνει πολλές έρευνες που εξέτασαν το ρόλο που έχει το σκόρδο στην πρόληψη του καρκίνου.

Οι έρευνες έγιναν σε πληθυσμούς που καταναλώνουν ή δεν καταναλώνουν σκόρδο, σε πειραματόζωα όπως επίσης και σε καλλιέργειες κυττάρων.

Οι περισσότερες μελέτες έδειξαν ότι οι ωφέλιμες αντικαρκινικές δράσεις του σκόρδου παρατηρούνται σε διάφορα όργανα και ιστούς. Επηρεάζουν διάφορες καρκινογόνες ουσίες και εκδηλώνονται και σε άλλους οργανισμούς εκτός από τον άνθρωπο.

Τα δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι σήμερα από επιδημιολογικές έρευνες στον άνθρωπο, τεκμηριώνουν το γεγονός ότι υπάρχει μια στενή συσχέτιση της κατανάλωσης του σκόρδου και της πρόληψης του καρκίνων του στομαχιού και του προστάτη. 

Εκείνο που χρειάζεται για να αποδειχθεί τελεσίδικα ότι το σκόρδο πράγματι μπορεί να λαμβάνεται σαν πρόληψη εναντίον διαφόρων μορφών καρκίνου, είναι κλινικές θεραπευτικές δοκιμές όπου οι μισοί συμμετέχοντες θα λαμβάνουν σκόρδο και οι υπόλοιποι όχι. Με την πάροδο ενός σημαντικού χρονικού διαστήματος, θα πρέπει να εξετασθεί κατά πόσο αυτοί που έπαιρναν σκόρδο παρουσίασαν λιγότερους καρκίνους από αυτούς που δεν έπαιρναν σκόρδο.  
 
Εάν αυτοί που έπαιρναν σκόρδο παρουσιάζουν λιγότερους καρκίνους και εάν απομακρυνθεί η πιθανότητα της αλλοίωσης των αποτελεσμάτων από πιθανούς παράγοντες που να προκαλούν λανθασμένα συμπεράσματα (confounding factors), τότε θα μπορούμε να παίρνουμε ίσως συστηματικά σκόρδο ή παράγωγά του, για σκοπούς πρόληψης του καρκίνου.


Βασιμες ενδειξεις των ιδιοτητων του σκορδου από τις μεχρι τωρα ερευνες.

Αποκλείει και κατατροπώνει τον καρκίνο. Το σκόρδο μπορεί να βοηθήσει να αποφύγεις τον καρκίνο καθώς μεγαλώνεις. Οι άνθρωποι που καταναλώνουν σκόρδο έχουν λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από ορισμένες μορφές καρκίνου, όπως καρκίνο του στομάχου και του παχέος εντέρου. Όπως έδειξε μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του πανεπιστήμιου της Μινεσότα και στη όποια πήραν μέρος 60 χιλιάδες ηλικιωμένες γυναίκες από την πολιτεία της Αιόβα, που έτρωγαν σκόρδο περισσότερο από μια φορά την εβδομάδα είχαν τις μισές πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του εντέρου σε σχέση με αυτές που δεν έτρωγαν ποτέ σκόρδο. Παράλληλα μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στην Κίνα και την Ιταλία, έδειξαν ότι τα άτομα που καταναλώνουν σκόρδο και κρεμμύδια, στο πλαίσιο αυστηρά υγιεινής διατροφής,  διατρέχουν λιγότερες από τις μισές πιθανότητες να προσβληθούν από καρκίνο του στομάχου.

Επιπλέον, Το σκόρδο μπορεί να δράση και ως χημικοθεραπευτικός παράγοντας, επιβραδύνοντας η και καταστέλλοντας την ανάπτυξη του καρκίνου στους καρκινοπαθείς. Νέα ερευνητικά δεδομένα από το Ογκολογικό κέντρο Μεμόριαλ Σλοαν Κέτερινγκ στη Νέα Υόρκη δείχνουν ότι τα συστατικά του σκόρδου στην πραγματικότητα περιορίζουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Σε μελέτη που πραγματοποίησε ο Δρ Τζον Πιντο του Σλοαν Κετερινγκ Ογκολογικού κέντρου, τα καρκινικά κύτταρα του ανθρώπινου προστάτη που είχαν εκτεθεί σε ένα από τα συστατικά του σκόρδου, που είναι γνωστό ως SAMC αναπτύσσονταν με πολύ βραδύτερο ρυθμό, ἰσο με το τέταρτο του αναμενόμενου ρυθμού ανάπτυξης.

 Σύμφωνα με τον Δρα Πιντο, είναι πλέον σαφές ότι το σκόρδο μπορεί όχι μόνο να προστατέψει τους ανθρώπους από τον καρκίνο, αλλά και να παρατείνει σημαντικά τη ζωή αυτών που έχουν ήδη προσβληθεί από την νόσο.

Όπως αναφέρει ο Τζον Μιλλερ, ερευνητής των ιδιοτήτων του σκόρδου στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανία, το σκόρδο δείχνει ότι αναστέλλει την ανάπτυξη του καρκίνου σε όλους τους ιστούς, συμπεριλαμβανόμενων των ιστών του μαστού, του ήπατος και του εντέρου.

Η χημεία του σκόρδου είναι πολύπλοκη. Στην αντικαρκινική του δράση εμπλέκονται διάφορες ουσίες που περιέχει.

Το σκόρδο περιέχει θειούχες και άλλες ουσίες οι οποίες επιβραδύνουν ή προλαμβάνουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Οι θειούχες ενώσεις του σκόρδου, προκαλούν βλάβες στα καρκινικά κύτταρα τα οποία αυξάνονται με ταχύ ρυθμό. 

Οι βλάβες αυτές είναι μεγαλύτερες παρά αυτές που προκαλούνται από τις ίδιες ενώσεις του σκόρδου πάνω στα φυσιολογικά κύτταρα του οργανισμού. Το αποτέλεσμα είναι η καταστολή της ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων.

Ο τρόπος επεξεργασίας του σκόρδου επηρεάζει την ποιότητα των ενεργών συστατικών του που είναι ωφέλιμα για την υγεία. Ίσως αυτός να είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους υπάρχουν αντιφατικά αποτελέσματα από ορισμένες μελέτες.

Για παράδειγμα το ξεφλούδισμα του σκόρδου απελευθερώνει ένα ένζυμο που οδηγεί στην σύνθεση μιας ενεργούς ένωσης (diallyl disulfide, DADS), η οποία έχει σημαντική αντικαρκινική δράση. Εάν το ξεφλουδισμένο σκόρδο μαγειρευτεί αμέσως, τότε δεν δίνεται ο απαραίτητος χρόνος για να λάβει χώρα η σειρά των χημικών αντιδράσεων, που θα οδηγήσουν στη σύνθεση του DADS.

Για το λόγο αυτό συστήνεται από τους επιστήμονες να περιμένουμε 15 λεπτά από το ξεφλούδισμα του σκόρδου μέχρι το ψήσιμό του. Έτσι δεν χάνεται η ευκαιρία παραγωγής της χρήσιμης αντικαρκινικής θειούχας ένωσης.

Το φρέσκο κομμένο σκόρδο όπως επίσης και η διαδικασία με την οποία παράγεται λάδι ή σκόνη από το σκόρδο, δημιουργούν μια σειρά από άλλους παράγοντες που έχουν τη δυνατότητα να καταπολεμούν τον καρκίνο.

Χρειάζεται όμως προσοχή διότι τα διάφορα εμπορικά σκευάσματα παραγώγων που κατασκευάζονται από το σκόρδο, δεν έχουν ομοιόμορφη σύνθεση όσον αφορά τα ενεργά συστατικά. Ορισμένες έρευνες, δεν έχουν λάβει υπ' όψη τις διαφορές αυτές, με αποτέλεσμα να υπάρχουν δυσκολίες στην ερμηνεία των αποτελεσμάτων τους.

Η έρευνα για το δημοφιλές αυτό φυτό δεν έχει τελειώσει. Οι χημικές ουσίες που περιέχει είναι πολλές και οι πιθανές αντικαρκινικές δράσεις τους, είναι ενδιαφέρουσες.

Η κατανάλωση με μέτρο του σκόρδου έχει ευεργετικές επιδράσεις σε διάφορα συστήματα του οργανισμού μας και αναμένονται νέες εξελίξεις στο κατά πόσο τελικά, θα χορηγείται στο μέλλον σκόρδο ή παράγωγά του, για την πρόληψη ορισμένων καρκίνων όπως αυτούς του στομαχιού και του προστάτη.


Το σκόρδο μπορεί να μας προστατεύσει από την οστεοαρθρίτιδα του ισχίου

Οι ερευνητές από το  King s College  του Λονδίνου και από το Πανεπιστημιο της East Anglia ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες που η διατροφή τους είναι πλούσια σε λαχανικά του γένους allium όπως το σκόρδο, τα κρεμμύδια και τα πράσα,  έχουν χαμηλότερα επίπεδα οστεοαρθρίτιδας του ισχίου.

Η έρευνα αυτή είναι η πρώτη του είδους και μελετά τις διατροφικές συνήθειες και τις επιρροές που αυτές έχουν στην ανάπτυξη και στην πρόληψη μιάς πάθησης. Μελέτησε 1000 υγιείς δίδυμες γυναίκες  εκ των οποίων πολλές δεν είχαν καμία πάθηση. Η  αξιολόγηση ήταν λεπτομερής. Το αποτέλεσμα έρχεται να επιβεβαιώσει την αρχ,  ότι η διατροφή έχει άμεσες επιπτώσεις στον οργανισμό μας.

Οι επιπτώσεις αυτές είναι θετικές όταν στις καθημερινές μας διατροφικές συνήθειες έχουμε εντάξει τα λαχανικά και τα φρούτα όλων των ομάδων και των γενών καθώς επίσης και τα βοτάνα.

Με την σωστή διατροφή ο οργανισμός μας προστατεύεται και οι ασθένειες δεν έχουν δίοδο.

Από τις χίλιες γυναίκες της έρευνας,  αυτές που έτρωγαν πολλά φρούτα και λαχανικά ιδιαίτερα του γένους allium είχαν ελάχιστες πιθανότητες να αναπτύξουν στο μέλλον οστεοαρθρίτιδα σε σύγκριση με αυτές που δεν έτρωγαν τις συγκεκριμένες τροφές. 

Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό BMC Musculoskeletal Disorders και επισημαίνεται ότι α) προστατευόμαστε από την οστεοαρθρίτιδα όταν η διατροφή μας περιέχει σκόρδο, κρεμμύδια, πράσα και...β) τα αποτελέσματα αυτά θα βοηθήσουν τους ερευνητές να αναπτύξουν νέες θεραπείες για τις συγκεκριμένες παθήσεις.


 
Φιλικό με τα αγγεία 

Oι ερευνητές πιστεύουν ότι μια από τις πιο σημαντικές καρδιοπροστατευτικές δράσεις του σκόρδου είναι η ικανότητά του να παρεμποδίζει την οξείδωση της «κακής» χοληστερίνης - μια διαδικασία που θεωρείται η πλέον καθοριστική για τη δημιουργία της αθηρωματικής πλάκας στα αγγεία. Μάλιστα, υπάρχουν πολλές μελέτες που υποστηρίζουν την ευεργετική δράση του σκόρδου κατά της αθηρωμάτωσης. Σε σχετική έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Preventive Medicine» (2004) παρατηρήθηκε ότι οι ασθενείς που κατανάλωναν σκόρδο παρουσίασαν σημαντικά μικρότερο βαθμό εναπόθεσης ασβεστίου στις αρτηρίες τους (7,5%), συγκριτικά με εκείνους που έπαιρναν εικονικό φάρμακο, δηλαδή placebo (22,2%). Η εναπόθεση ασβεστίου αποτελεί έναν αξιόπιστο δείκτη μέτρησης της αρτηριοσκλήρυνσης. Επιπλέον, σε έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Βερολίνου, που δημοσιεύτηκε το 2002 στην «JAMA» (Journal of the American Medical Association), παρατηρήθηκε ότι η κατανάλωση σκόρδου συμβάλλει στη μείωση του σχηματισμού της αθηρωματικής πλάκας σε ποσοστό που φτάνει το 40%, κατά τα πρώτα στάδια της δημιουργίας της. Κατά συνέπεια, το σκόρδο φαίνεται ότι προστατεύει την καρδιά μας, συμβάλλοντας στη διατήρηση της ελαστικότητας των αγγείων μας.


Καταπολεμά την πίεση και τη χοληστερίνη

● Πολλές εργαστηριακές έρευνες έχουν δείξει ότι το σκόρδο συμβάλλει στη μείωση της υψηλής χοληστερίνης και της πίεσης, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «Journal of Nutrition» (2006). Μάλιστα, οι συγγραφείς της εν λόγω μελέτης υπολόγισαν ότι από το 1993 το 44% των κλινικών ερευνών σε ανθρώπους έδειξαν ότι το σκόρδο μειώνει την ολική χοληστερίνη. Ωστόσο, υπάρχουν και έρευνες που δεν καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα, όπως αυτή που δημοσιεύτηκε στην «British Journal of Nutrition» (2004), όπου παρατηρήθηκε ότι με την κατανάλωση σκόρδου η χοληστερίνη των συμμετεχόντων δεν διαφοροποιήθηκε, αλλά τα τριγλυκερίδιά τους μειώθηκαν κατά 12%.

● Αντιφατικά είναι και τα συμπεράσματα των κλινικών μελετών όσον αφορά την πίεση, γεγονός όμως που, σύμφωνα με τους συγγραφείς, αποδίδεται σε πιθανά ερευνητικά λάθη (όπως π.χ. η μικρή διάρκεια των ερευνών, αλλά και ο μικρός αριθμός των σχετικών μελετών, η λανθασμένη επιλογή των συμμετεχόντων και τα ακατάλληλα σκευάσματα σκόρδου). Για παράδειγμα, πρόσφατη επιδημιολογική μελέτη σε 7.703 ασθενείς με υπέρταση, που δημοσιεύτηκε στην «International Journal of Cardiology» (2007), δεν κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση σκόρδου μειώνει σημαντικά την αρτηριακή πίεση. Εντούτοις, οι ερευνητές θεωρούν ότι το σκόρδο είναι πολλά υποσχόμενο όσον αφορά τον έλεγχο των παραγόντων κινδύνου που απειλούν την καρδιά -όπως η υψηλή πίεση και η χοληστερίνη- και θεωρούν ότι χρειάζονται περισσότερες κλινικές μελέτες.


Μειώνει την χοληστερόλη.

Συμφώνα με μια σημαντική επισκόπηση όλων των επιστημονικών δεδομένων που πραγματοποιήθηκε από τον Στηβεν Γουορσοφσκι στο ιατρικό κολέγιο της Νέας Υόρκης, η κατανάλωση μισής έως μιας σκελίδας σκόρδου, η ισοδύναμης ποσότητας σε συμπλήρωμα σκόρδου, είχε ως αποτέλεσμα τη μέση μείωση της υψηλής χοληστερόλης κατά 23 μονάδες, δηλαδή κατά 9% περίπου. Στην ανάλυση του χρησιμοποιήθηκαν και δοκιμάστηκαν καθημερινά 900mg ταμπλέτες σκόνης σκόρδου kwai, σκονη σκόρδου που είχε υποστεί ξήρανση με ψεκασμό και 1000 mg υδατικό εκχύλισμα Kyolic.

Έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι μια η δυο σκελίδες σκόρδου ημερησίως, η ισοδύναμη ποσότητα συμπληρώματος σκόρδου μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικά όπως και τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την μείωση της χοληστερόλης, τα όποια θεωρούνται επιτυχή όταν επιφέρουν μείωση της χοληστερόλης κατά 15%.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι προκειμένου να επωφεληθεί κάνεις από τα ευεργετικά αποτελέσματα του σκόρδου στη μείωση της χοληστερόλης, απαιτείται συνεχής λήψη σκόρδου, για χρονικό διάστημα ενός έτους, στα πλαίσια μιας ισορροπημένης υγιεινής διατροφής. Μια παρόμοια Βρετανική μετά-ανάλυση, η στατιστική ανάλυση των μέχρι σήμερα επιστημονικών δεδομένων, έδειξε ότι η λήψη συμπληρωμάτων σκόρδου είχε ως αποτέλεσμα την μέση μείωση της χοληστερόλης κατά 12%.

Γερμανοί ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Μονάχου απομόνωσαν 6 χημικές ενώσεις του σκόρδου, οι οποίες μειώνουν την χοληστερόλη του αίματος με τρόπο ανάλογο με αυτόν του φαρμάκου mevacor που χορηγείται για την μείωση της χοληστερόλης, καταστέλλοντας την παράγωγη της χοληστερόλης από το ήπαρ. Το σκόρδο κατέστειλε την χοληστερόλη κατά 50% στα πειραματόζωα.  Ενα από τα ισχυρότερα συστατικά του σκόρδου που επιδρούν στην μείωση της χοληστερόλης ήταν το ατζοένιο, ένα συστατικό που αποτρέπει επίσης τον σχηματισμό θρόμβων και βρίσκεται και στο ωμό και στο μαγειρεμένο σκόρδο.


 Το σκόρδο μειώνει την αρτηριακή πίεση. 

Μια διπλή τυφλή μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Γερμάνια έδειξε ότι η κατανάλωση ποσότητας σκόρδου ισοδύναμης με δυο σκελίδες σκόρδου ημερησίως είχε ως αποτέλεσμα την μείωση της αρτηριακής πίεσης από 171/102 σε 152/89 έπειτα από τρεις μήνες, μέσα σε πρόγραμμα υγιεινής διατροφής, χωρίς κρεατοφαγία.

Καταπολεμά την δημιουργία θρόμβων, άλλος ένα σημαντικός τρόπος με τον όποιο το σκόρδο καταπολεμά τις καρδιακές νόσους είναι, με την αποτροπή του σχηματισμού επικινδύνων θρόμβων η αλλιώς διευκολύνοντας την ομαλή ροη του αίματος στις αρτηρίες.

Το σκόρδο εμποδίζει την συσσωμάτωση των αιμοπεταλίων και την προσκόλληση τους στα τοιχώματα των αρτηριών, γεγονός που αποτελεί το πρώτο στάδιο για την απόφραξη των αρτηριών. Ο Ερικ Μπλοκ, καθηγητής χημείας στο πολιτειακό πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στο Ολμπανι, έχει απομονώσει ένα συστατικό του σκόρδου το ατζοένιο το οποίο έχει ισχυρότατες αντιπηκτικές ιδιότητες.

Το σκόρδο επίσης ενισχύει το ινωδολητικό σύστημα που έχει την ικανότητα να διασπά τους θρόμβους. Σε μια διπλή τυφλή μελέτη Ινδών φοιτητών της ιατρικής, η χορήγηση τριών σκελίδων σκόρδου ημερησίως βελτίωσε την θρομβολυτική δράση του ιδονολυτικου συστήματος κατά 20% περίπου. Το μαγειρεμένο σκόρδο δείχνει να έχει ακόμη μεγαλύτερες αντιθρομβωτικές ιδιότητες. Το σκόρδο καταπολεμά επίσης την γήρανση και την απόφραξη των περιφερικών αρτηριών, καθώς και των αρτηριών της καρδίας.


Φυσικό αντιβιοτικό 

Η αλισίνη του σκόρδου θεωρείται ένας ισχυρός αντιμικροβιακός παράγοντας που, σε συνδυασμό με τη βιταμίνη C που περιέχει, ενισχύει την αντιβακτηριακή του δράση. Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Nutrition» (2001) παρατηρήθηκε ότι το σκόρδο παρουσίασε ισχυρή αντιμικροβιακή δράση κατά πολλών παθογόνων μικροοργανισμών, ακόμη και στελεχών μικροβίων που παρουσιάζουν ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά. Μάλιστα, οι ερευνητές προτείνουν τη διεξαγωγή περισσότερων ερευνών, ούτως ώστε να διαπιστωθεί αν το σκόρδο μπορεί να αποτελέσει μια βιώσιμη εναλλακτική λύση τόσο για τη συντήρηση των τροφίμων (σε αντιδιαστολή με τη χρήση χημικών συντηρητικών), όσο και για τη διατήρηση του ωμού κρέατος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στα ράφια των σουπερμάρκετ.


Για γερό στομάχι 

Η ισχυρή αντιμικροβιακή δράση του σκόρδου φαίνεται ότι προστατεύει και από το έλκος του στομάχου. Στο πλαίσιο της μελέτης που αναφέρ- θηκε παραπάνω, για την αντιβακτηριδιακή δράση του σκόρδου, και η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Nutrition», παρατηρήθηκε ότι το σκόρδο καταπολεμά και το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Πρόκειται για ένα βακτήριο που διαβιοί στο στομάχι μας και, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, ενοχοποιείται για την πρόκληση έλκους του στομάχου. Oι ερευνητές παρατήρησαν ότι το σκόρδο καταπολεμά ακόμη και ορισμένα στελέχη του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Για το λόγο αυτό προτείνουν τη διεξαγωγή κλινικών μελετών για να διερευνηθεί η πιθανότητα το σκόρδο να αποτελεί μια οικονομική μέθοδο εκρίζωσης αυτού του βακτηρίου.

Λιώστε το!

Αντί να φάτε τις σκελίδες του σκόρδου ολόκληρες, είναι προτιμότερο να τις ψιλοκόψετε ή να τις χτυπήσετε στο γουδί προτού τις καταναλώσετε, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε πέρυσι στην επιθεώρηση «Journal of Agricultural and Food Chemistry». Με αυτό τον τρόπο, απελευθερώνονται και γίνονται πιο δραστικές οι ευεργετικές ουσίες του σκόρδου, όπως η αλισίνη


Αναζωογονεί τον εγκέφαλο και το ανοσοποιητικό σύστημα. 

Εντυπωσιακές νέες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε πειραματόζωα στην Ιαπωνία αποκάλυψαν ότι η κατανάλωση σκόρδου μπορεί να αποκαταστήσει σε φυσιολογικά επίπεδα την λειτουργία του εγκέφαλου και του ανοσοποιητικού συστήματος σε ηλικιωμένους αρουραίους, αφού είναι γνωστό ότι η λειτουργία του εγκεφάλου και του ανοσοποιητικού συστήματος επιδεινώνονται με την αύξηση της ηλικίας.

Συμφώνα με τον Δρα Χιροσι Σαιτο καθηγητή φαρμακευτικών επιστήμων στο πανεπιστήμιο του Τόκιο οποίος έχει εξετάσει δεκάδες φυσικά και συνθετικά προϊόντα, αναζητώντας νέα φάρμακα για την γεροντική άνοια, το σκόρδο μπορεί ακόμη και να συμβάλει στην αποτροπή η την αναστροφή της «άνοιας» τύπου Αλτσχαιμερ. Ο Δρ Σαιτο παρατήρησε και κατέγραψε ότι το εκχύλισμα σκόρδου καταστέλλει την καταστροφή των κυττάρων του εγκέφαλου (των νευρώνων) και κατά τρόπο ακόμη πιο εντυπωσιακό διεγείρει την ανάπτυξη δικτύων νέων νευρώνων του εγκεφάλου.

Έτσι, όπως αναφέρει ο Δρ Σαιτο, το σκόρδο διασφαλίζει την επιβίωση των κυττάρων του εγκεφάλου και «οδηγεί στην νευρωνική αναζωογόνηση του εγκεφάλου» που σημαίνει ότι καθιστά τους γερασμένους εγκεφάλους και πάλι νέους. Πράγματι, ο Δρ Σαιτο βρήκε ότι το σκόρδο ενδυνάμωσε και αναζωογόνησε τους εγκεφάλους των ηλικιωμένων ποντικών. Τα ποντίκια που κατανάλωσαν σκόρδο πέτυχαν καλύτερες αποδοσεις στα τεστ μνήμης και μάθησης στα όποια υποβλήθηκαν σε σχέση με τα ηλικιωμένα ποντίκια στα οποία δεν χορηγήθηκε σκόρδο. Τα ποντίκια που κατανάλωσαν σκόρδο, παρήγαν επίσης, περισσότερα αντισώματα και λεμφοκύτταρα που είναι τα λευκοκύτταρα που καταπολεμούν τις λοιμώξεις και τον καρκίνο.

Λιώστε μισό κιλό σκόρδου και προσθέστε το σε ένα δοχείο που περιέχει το χυμό 24 λεμονιών, αφήστε το σκεπασμένο για 24 μέρες στη συνέχεια πάρτε ένα κουταλάκι του γλυκού κάθε βράδυ. Είναι ένα παραδοσιακό φάρμακο που χορηγείται στην Ουκρανία για την αντιμετώπιση της γεροντικής ατονίας και εξασθένησης.


Επιμηκύνει την ζωή. 

Ο Δρ Σαιτο, ένας από τους πιο διακεκριμένους ερευνητές της Ιαπωνίας στον τομέα της γήρανσης, παρατήρησε ότι το σκόρδο είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του ορίου ζωής των ποντικιών που χρησιμοποίησε στο εργαστήριο του. Ομολόγει ότι άρχισε να δοκιμάζει το σκόρδο στα πειραματόζωα του, επειδή είναι πολύ γνωστό, πανάρχαιο Ιαπωνικό φάρμακο για την γεροντική άνοια. Το ωριμασμένο εκχύλισμα σκόρδου που χρησιμοποίησε στα πειράματα του είναι αυτό που πωλείται στις ΗΠΑ με την εμπορική ονομασία Kyolic.

Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι η αλλισίνη, ένα από τα κυριότερα συστατικά του σκόρδου, στο όποιο οφείλει τη χαρακτηριστική οσμή του, είχε επίσης ως αποτέλεσμα την αύξηση της ενδογενούς παράγωγης δυο ισχυρών αντιοξειδωτικών ενζύμων, της καταλασης και της περοξειδασης της γλουταθειονης που έχουν αποδειχτεί ότι παρατείνουν τη διάρκεια του βίου στις κατώτερες μορφές ζωής.


Το Σκόρδο είναι το φυσικό αγχολυτικό και αντικαταθλιπτικο.

 “Το σκόρδο είναι αγχολυτικό, ηρεμιστικό, ενώ επιπλέον λειτούργει και ως αντικαταθλιπτικό, όπως το Πρόζακ και με πολύ ηπιότερο τρόπο” αναφέρει ο Δρ Ζιλ Φιλιον του ινστιτούτου Παστέρ στη Γαλλία, “η κατανάλωση σκόρδου μπορεί απλά να σας κάνει να αισθανθείτε καλυτέρα” Ο Δρ Φιιον έχει ανακαλύψει ότι το σκόρδο επηρεάζει την απελευθέρωση της σεροτονινης- μιας χημικής ουσίας που υπάρχει σε μεγάλη συγκέντρωση στον εγκέφαλο και συμμετέχει στη διαμόρφωση της ψυχολογικής διάθεσης και της συμπεριφοράς του ανθρώπου και κατά συνέπεια διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο άγχος, στην κατάθλιψη, στο άλγος, στην επιθετικότητα, στο στρες, στον ύπνο και στη μνήμη.

Τα υψηλά επίπεδα της σεροτονίνης στον εγκέφαλο λειτουργούν ως ηρεμιστικό, κατευνάζουν και ηρεμούν, βοηθούν στον ύπνο και ανακουφίζουν από την κατάθλιψη . Ο Δρ Φιλιον πιστεύει ότι το σκόρδο συμβάλλει στη ρύθμιση του συστήματος της σεροτονἰνης. Μια ιαπωνική μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε ποντικούς έδειξε ότι το εκχύλισμα σκόρδου είχε το 60% της αποτελεσματικότητας του βάλιουμ στην ανακούφιση από το στρες.

Η ικανότητα του σκόρδου να αποτρέπει τον εκφυλισμό του εγκεφάλου και του ανοσοποιητικού συστήματος στα ηλικιωμένα ζώα είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Αυτό δε σημαίνει ότι το σκόρδο μπορεί να αποκαταστήσει τη χαμένη νεότητα η να αναχαιτίσει ολοκληρωτικά τη διαδικασία της γήρανσης. Μπορεί, όμως, να την επιβραδύνει σημαντικά. Δρ Γιονχιανγκ Τσανγκ, Πανεπιστήμιο του Τόκιο.


ΣΥΝΟΨΙΖΟΝΤΑΣ:

Ενισχύει τη λειτουργία και ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Μειώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης, σχεδόν όπως κάνουν και ορισμένα από τα συνθετικά φάρμακα που χορηγούνται με συνταγή γιατρού.

Λειτουργεί ως αντιπηκτικό, αραιώνοντας το αίμα και αποτρέποντας τη λειτουργία των επικινδύνων θρόμβων.

 Προστατεύει τους γερασμένους εγκεφάλους από τη διανοητική δυσλειτουργία, που περιλαμβάνει την απώλεια μνήμης, τη μειωμένη ικανότητα σκέψης και μάθησης, την κατάθλιψη και την άνοια.

 Αναστέλλει τις κυτταρικές μεταβολές που οδηγούν στην εμφάνιση του καρκίνου και συμβάλλει στην καταστροφή των καρκινικών κυττάρων.

 Καταστέλλει τη γενική επιδείνωση της φυσικής που προκαλείται από τις επιθέσεις των ελεύθερων ριζών στα κύτταρα.

Το σκόρδο περιέχει τουλάχιστον δώδεκα ισχυρότατες αντιοξειδωτικές ουσίες.




Ποιος τύπος σκόρδου είναι ο πιο κατάλληλος;

 Όπως υποστηρίζει ο Δρ Μιλερ του πανεπιστήμιου της Πενσυλβανία, ο οποίος έχει δοκιμάσει πολλές μορφές σκόρδου, μπορείτε να τρώτε τα σκόρδα ωμά η μαγειρεμένα. Μπορείτε ακόμα να πάρετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα σκόρδου, και συμπληρώνει,  ότι ακόμα και η σκόνη σκόρδου που παίρνουμε κατευθείαν από το ράφι με τα μπαχαρικά έχει αντιγηραντική ενεργεια και δράση.

Ωστόσο το μαγείρεμα και η σύνθλιψη μεταβάλλουν τις ιδιότητες του σκόρδου. Για παράδειγμα, το ωμό σκόρδο που το έχουμε συνθλίψει η το έχουμε κόψει σε φέτες περιέχει μεγάλη ποσότητα αλλισίνης η οποία είναι ουσία που προσδίδει στο σκόρδο την χαρακτηριστική του οσμή και τις ισχυρές αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες. Το μαγειρεμένο η επεξεργασμένο σκόρδο που έχει υποστεί απόσμηση,  δεν περιέχει σημαντική ποσότητα αλλισίνης με αποτέλεσμα να έχει μικρή η καθόλου αντιβακτηριδιακή και αντί-ιικη δράση. Όπως υπογραμμίζει ο Δρ Ερικ Μπλοκ, το ωμό, τεμαχισμένο σκόρδο είναι πολύ αποτελεσματικό ως αντιβιοτικό. Το σκόρδο νικάει τον καρκίνο. Ο καρκίνος το μυρίζει και… φεύγει!


Τι συμβαινει με τα δισκία σκόρδου;

Στις περισσότερες περιπτώσεις (όχι όμως και σε όλες) τα συμπληρώματα σκόρδου περιέχουν τις ίδιες αντιγηραντικές χημικές ενώσεις όπως και το ωμό σκόρδο. Αυτού του είδους τα συμπληρώματα έχουν δοκιμαστεί εκτεταμένα σε ζώα και σε ανθρώπους, ιδιαίτερα στη Γερμανία ,στην Ιαπωνία και στις ΗΠΑ και έχουν επιδείξει συγκεκριμένα αντικαρκινικά και καρδιαγγειακά οφέλη. Τα δισκία σκόρδου αποτελούν το πιο δημοφιλές συμπλήρωμα διατροφής, που έρχεται πρώτο σε πώλησης μεταξύ των συμπληρωμάτων και φαρμάκων που μπορεί να προμηθευτεί κάνεις δίχως συνταγή γιατρού στη Γερμανία.

Πολλοί ερευνητές στις ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι λαμβάνουν τακτικά συμπληρώματα σκόρδου, όπως και ωμό σκόρδο. Τα συμπληρώματα σκόρδου που έχουν δοκιμαστεί ευρύτερα είναι το συμπλήρωμα με την εμπορική ονομασία Kyolic που παρασκευάζεται στην Ιαπωνία και το συμπλήρωμα με την εμπορική ονομασία Kwai που παρασκευάζεται στη Γερμανία. Οι κατασκευαστές του Kyolic καυχώνται ότι το 80% της έρευνας για της ιδιότητες του σκόρδου έχει πραγματοποιηθεί με το προϊόν τους

Το Ιαπωνικό Kyolic που είναι συνώνυμο του ‘ωριμασμένου εκχυλίσματος σκόρδου’ το όποιο έχει υποστεί ψυχρή συμπίεση,είναι άοσμο υγρό η ξηρή σκόνη που έχει υποστεί ωρίμανση σε αλκοόλη και είναι γεμάτο από ενώσεις του θειου. Ορισμένοι ερευνητές το προτιμούν διότι περιέχει μια τιτλοδοτημένη, σταθερή ποσότητα ενός από τα φαρμακολογικά ενεργά συστατικά του σκόρδου, της S-αλλυκυστεινης. Το Kyolic δεν περιέχει αλλισίνη.

Το γερμανικό συμπλήρωμα σκόρδου με την εμπορική ονομασία Kwai είναι επίσης ένα καλά δοκιμασμένο παρασκεύασμα ξηρού σκόρδου, το όποιο, αντίθετα με το Kyolic, αναφέρεται ότι απελευθερώνει αλλισἰνη και βασίζει μεγάλο μέρος των ιαματικών ιδιοτήτων του σε αυτή την ουσία. Είναι επικαλυμμένο και διασπάται στην εντερική οδό και όχι στο στομάχι.

Σε καλά σχεδιασμένες μελέτες και το Kwai και το Kyolic είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα και της αρτηριακής πίεσης και την παράγωγή αντιοξειδωτικών και αντισηπτικών αποτελεσμάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, η λήψη των συμπληρωμάτων σκόρδου είναι καλυτέρα να γίνεται με τα γεύματα.


Ποια ποσότητα σκόρδου είναι αρκετή; 

Δυο η τρεις σκελίδες σκόρδου ημερησίως είναι αρκετές για να δώσουν στα κύτταρα σας την τονωτική ένεση που θα διαφυλάξει τη νεότητα σας.


Ποιό σκόρδο είναι ισχυρό;

 Η αντιγηραντική ισχύς του σκόρδου εξαρτάται από το μέγεθος της σκελίδας και την ποιότητα του εδάφους στο οποίο καλλιεργήθηκε. Για παράδειγμα, το σκόρδο που αναπτύχτηκε σε χώμα πλούσιο σε σελήνιο περιέχει ιδιαίτερα υψηλή συγκέντρωση του ιχνοστοιχείου σελήνιο, που ενισχύει τις αντιγηραντικές ιδιότητες του βολβού.  Θα αναφέρουμε εδώ, τις ισοδύναμες ποσότητες σκόρδου που περιέχονται στις φρέσκες σκελίδες σκόρδου, στη σκόνη σκόρδου και στα δισκία σκόρδου προκειμένου να μπορεί να συγκρίνει κάνεις τις διάφορες μορφές του προϊόντος που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Δυο η τρεις φρέσκες σκελίδες σκόρδου ισοδυναμούν με ένα κουταλάκι του γλυκού σκόρδο σε μορφή σκόνης (όπως είναι αυτό που υπάρχει στα μπουκαλάκια των μπαχαρικών) με τέσσερις ταμπλέτες κονιορτοποιημένου σκόρδου του ενός γραμμαρίου(1000mg)όπως είναι οι ταμπλέτες του προϊόντος της εταιρείας Kwai, με τέσσερις κάψουλες σκόρδου Kyolic η ένα κουταλάκι του γλυκού εκχυλίσματος σκόρδου Kyolic.


Ποια είναι η μεγίστη ασφαλής ποσότητα που μπορούμε να καταναλώνουμε;

Το ωμό σκόρδο μπορεί να είναι τοξικό σε υψηλές δόσεις, ειδικά σε ένα καταβεβλημένο σώμα με εξαντλημένο ανοσοποιητικό. Όμως ο κίνδυνος αυτός είναι πολύ μικρός όταν το σκόρδο μαγειρεύεται ελαφρά. Η κατανάλωση ποσότητας μεγαλύτερης των πέντε σκελίδων σκόρδου ημερησίως μπορεί να προκαλέσει διάρροια, αέρια, τυμπανισμό. Η κατανάλωση περισσότερο από 20 gr σκόρδου ημερησίως (ποσότητα που ισοδυναμεί με επτά έως δέκα σκελίδες σκόρδου) μπορεί να προκαλέσει γαστρική αιμορραγία. Μέτρο, ΝΟΥΣ  και ισορροπία επιβάλλεται και εδώ. Η Υπερβολή είναι σε όλα καταστροφική και δρα ενάντια σε αυτό που η ισορροπία προστατεύει και ενισχύει.




Σκόρδο και κρεμμύδι: Τα «θαυματουργά» λαχανικά      

Μια σαλάτα με φρέσκο κρεμμυδάκι, ένα φαγητό με λίγο σκόρδο αποτελούν μέρος της Ελληνικής κουζίνας. Άραγε κατά πόσο είναι γνωστές οι φαρμακευτικές δράσεις του σκόρδου και του κρεμμυδιού. Αυτά τα τόσο διαδεδομένα λαχανικά χρησιμοποιούνται από τα αρχαία χρόνια για πολλούς θεραπευτικούς σκοπούς. Στις μέρες όμως, όλες αυτές οι σημαντικές ευεργετικές δράσεις για την υγεία, φαίνονται να επιβεβαιώνονται από πολλές κλινικές και επιδημιολογικές μελέτες που διεξάγονται σε όλον τον κόσμο.

Το σκόρδο είναι ο φρέσκος βολβός του Allium Sativum, ανήκει στα βολβώδη λαχανικά, συγγενεύει με το κρεμμύδι και το πράσο και χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια ως φαρμακευτικό μέσο για πολλές διαταραχές της υγείας. Χρονολογείται ότι χρησιμοποιείται εδώ και 3000 χρόνια από τους Κινέζους ενώ και άλλοι πολιτισμοί το χρησιμοποιούσαν για θεραπευτικούς σκοπούς όπως οι Αιγύπτιοι, οι Βαβυλώνιοι και οι Ρωμαίοι. Το 1858, ο Παστέρ διαπίστωσε ότι το σκόρδο είχε αντιμικροβιακές ιδιότητες και χρησιμοποιήθηκε ως αντισηπτικό για την αποφυγή της γάγγραινας κατά την διάρκεια του Ά Παγκοσμίου Πολέμου.

Εκείνο το συστατικό του σκόρδου, το οποίο έχει ιδιαίτερα ευεργετική δράση είναι η αλλισίνη. Η αλλισίνη προέρχεται από την αλίϊνη που υπάρχει στο φρέσκο σκόρδο, όταν αυτό τεμαχίζεται ή λειώνει. Η αλλισίνη με την σειρά της μπορεί να μετατραπεί σε διαλλυλο-δισουλφίδη και η τελευταία σε διάφορες σουλφιδοενώσεις που προσδίδουν την χαρακτηριστική μυρωδιά στο σκόρδο ενώ ταυτόχρονα έχουν και αυτές ευεργετική δράση για τον οργανισμό.

Σημαντική είναι η υπολιπιδαιμική και υποχοληστερολαιμική δράση του σκόρδου. Πιο συγκεκριμένα, πολλές κλινικές έρευνες έδειξαν μια σημαντική μείωση της ολικής χοληστερόλης του αίματος μετά από χορήγηση σκόρδου. Ο μηχανισμός που προτάθηκε για την δράση αυτή ήταν η μείωση της δραστικότητας του ενζύμου που παίρνει μέρος στην βιοσύνθεση της χοληστερόλης από τον οργανισμό.

Ακόμη, το σκόρδο δρα ικανοποιητικά στην μείωση των τριγλυκεριδίων μέσω αναστολής του ενζύμου συνθετάση των λιπαρών οξέων από τα συστατικά s- αλλυλοκυστεΐνη και s-αιθυλοκυστεΐνη του σκόρδου. Χαρακτηριστική είναι η κλινική έρευνα που συνέκρινε την δράση του σκόρδου και ενός εμπορικού φάρμακου που χρησιμοποιείται για την μείωση των λιπιδίων (περιέχει φιμπρικό οξύ). Το αποτέλεσμα της έρευνας ήταν πως το σκόρδο μείωνε εξίσου σημαντικά τα λιπίδια της έρευνας όσο και το φάρμακο.

Πολλές εργαστηριακές μελέτες και έρευνες σε ζώα έχουν τεκμηριώσει τις αντικαρκινικές δράσεις του σκόρδου και των συστατικών του. Αυτές οι μελέτες δείχνουν ότι η αλλισίνη, οι παραγόμενες ενώσεις από αυτό και άλλες ενώσεις συμβάλλουν στα αντικαρκινικά αποτελέσματα του σκόρδου. Τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχουν διάφοροι μηχανισμοί με τους οποίους το σκόρδο και τα συστατικά του μπορούν να ασκήσουν αντικαρκινική δράση, όπως αναστολή της μεταλλαξιογένεσης και εμποδίζει τη σύνθεση των Ν-νιτρωδοενώσεων.

Έξι δεκαετίες πριν, τα ποσοστά προσβολής από καρκίνο ήταν αρκετά χαμηλά σε περιοχές όπου το σκόρδο καταναλώνεται συχνά όπως Βαλκάνια, Ιταλία, Ολλανδία, Αίγυπτος, Ινδία και Κίνα. Ο καρκίνος στομάχου είναι εκείνος ο τύπος που αποφεύγεται με την κατανάλωση σκόρδου περισσότερο από τους υπόλοιπους.

Εντυπωσιακή ήταν και η έρευνα του “Iowa Women’s Study” όπου διαπιστώθηκε πως το σκόρδο είναι το μοναδικό τρόφιμο το οποίο έδειχνε τόσο αυξημένη στατιστικά σύνδεση με τον καρκίνο του παχέως εντέρου. Στον καρκίνο που εμφανίζεται στο παχύ έντερο, μια μέτρια κατανάλωση σκόρδου (ένα ή περισσότερα ισοδύναμα ανά εβδομάδα) είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση έως και 35% των πιθανοτήτων προσβολής. Θειοαλλυλικά συστατικά που αποδείχτηκε να έχουν την πιο αποτελεσματική αντικαρκινική δράση είναι η θείο-αλλυλοκυστεΐνη, το αλλυλικό δισουλφίδιο και η αλλικίνη.

Πάντως, τα συστατικά του σκόρδου δεν φαίνεται να έχουν αντι-υπερτασικές επιδράσεις. Έχουν δημοσιευθεί γύρω στις 30 έρευνες σχετικά με την το εάν το σκόρδο μειώνει την αρτηριακή πίεση. Μόνο ένα 20 % αυτών έδειξαν μείωση της πίεσης και οι περισσότερες από αυτές ήταν πολύ μικρές έτσι ώστε να έχουν στατιστική δύναμη.

Αποτελεσματική δόση του σκόρδου δεν έχει ακόμη οριστεί. Η βιβλιογραφία προτείνει 4 gr σκόρδου ημερησίως (που αντιστοιχεί σε 1 σκελίδα) ή μια ταμπλέτα 300 mg αποξηραμένης σκόνης (να περιέχει 1.3% αλλισίνη). Πάντως χρειάζεται προσοχή από ορισμένα άτομα, διότι το μπορεί να αυξήσει την αιμορραγική διάθεση του οργανισμού όταν λαμβάνεται παράλληλα με αντιπηκτικά, ασπιρίνη ή αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα.

Εξίσου σημαντική διατροφική αξία έχει και το κρεμμύδι, το οποίο και αυτό είναι ευρύτατα διαδεδομένο. Ανήκει στην οικογένεια Allium Cepa και προέρχεται μάλλον από τη νοτιανατολική Ασία. Δεν έχει φύλλα παρά μόνο βλαστό και άνθη τα οποία εμφανίζονται στην κορυφή σαν ταξιανθία και είναι μικρά και λευκοπράσινα. Οι βάσεις των φύλλων του φυτού διογκώνονται και σχηματίζουν τον υπόγειο βλαστό.

Πιθανολογείται ότι το φυτό ήταν γνωστό σε κάποιους λαούς (Ινδία, Κίνα, Μέση Ανατολή) ήδη από τα αρχαία χρόνια. Φαίνεται πως ο χυμός του κρεμμυδιού χρησιμοποιούνταν για διάφορους θεραπευτικούς σκοπούς. Ενδιαφέρον έχουν στοιχεία της Ελληνικής λαογραφίας που αναφέρουν ότι όσο περισσότερα «στρώματα» έχει το κρεμμύδι τόσο πιο βαρύς θα είναι ο χειμώνας.

Φαίνεται πλέον πως η σημαντική διατροφική αξία του κρεμμυδιού βασίζεται σε δυο κατηγορίες φλαβονοειδών, που ονομάζονται φλαβονόλες και ανθοκυανίνες. Στα κρεμμύδια με καφέ και κόκκινο εξωτερικό περίβλημα έχει βρεθεί πως περιέχονται κυρίως φλαβονόλες και συγκεκριμένα quercetin (μέχρι 2.1% επί ξηρού βάρους). Συγκρίνοντας με άλλα φρούτα και λαχανικά, τα κρεμμύδια έχουν 300mg/kg, τα μπρόκολα 100mg/kg, τα μήλα 40mg/kg ενώ το τσάι 30 mg/kg. Στα κρεμμύδια με λευκό και κίτρινο εξωτερικό περίβλημα περιέχονται κυρίως ανθοκυανίνες.

Τις δυο τελευταίες δεκαετίες εκτεταμένες κλινικές και επιδημιολογικές έρευνες συνέδεσαν έναν μεγάλο αριθμό φλαβονοειδών με ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία όπως αντιβακτηριακή, αντιφλεγμονώδη, αντιαλλεργική, αντιμεταλλαγονιδιακή, αντινεοπλαστική, αντιθρομβωτική και αγγειοδιαστολική. Όλες αυτές οι δράσεις βασίζονται στην αντιοξειδωτική δραστηριότητα των φλαβονοειδών μέσω της ιδιότητας τους να εξουδετερώνουν υδροξυλικές ρίζες, υπεροξειδικά ανιόντα και λιπιδικές υπεροξειδικές ρίζες. Επίσης, προστατεύουν κάποιες άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες όπως τη βιταμίνη C ειδικά κατά την παρουσία μεταλλικών ιόντων.

Αρκετές επιδημιολογικές έρευνες συνέδεσαν την πρόσληψη των φλαβονοειδών με μείωση του κινδύνου από καρδιαγγειακά νοσήματα μέσω της μείωσης της οξείδωσης των LDL λιποπρωτεϊνών. Χαρακτηριστικά είναι τα αποτελέσματα της δανέζικης έρευνας ( Zutphen Elderly Study) η οποία εξέτασε την λήψη φλαβονοειδών 805 αντρών ηλικίας 65-84 για 5 χρόνια. Το ποσοστό θανάτων ηλικιωμένων από στεφανιαίο νόσο διαπιστώθηκε πως μειώθηκε κατά ένα μεγάλο ποσοστό.

Πολλές ακόμη είναι και οι επιδημιολογικές έρευνες που εξετάζουν την σχέση φλαβονοειδών με την πρόληψη του καρκίνου. Πολλές από αυτές διαπίστωσαν πως τα φλαβονοειδή αναστέλλουν την δράση και την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε το 1997 από Φιλανδούς ερευνητές, αποδείχτηκε ο μειωμένος κίνδυνος προσβολής από καρκίνο σε 9959 Φιλανδούς άντρες και γυναίκες, ηλικίας 15-99. 

Στα ίδια μειωμένα ποσοστά προσβολής από καρκίνο του στομάχου κατέληξε και μια άλλη ομάδα ερευνητών (The Netherlands Cohort Study) για εκείνο το ποσοστό του πληθυσμού που κατανάλωνε μεγάλες ποσότητες κρεμμυδιού. Σε αυτήν την αντικαρκινική δράση του κρεμμυδιού παίζουν ρόλο και κάποια θειοαλλυλικά συστατικά τα οποία προέρχονται από το κόψιμο και λιώσιμο του κρεμμυδιού. Σε αυτές τις χημικές διεργασίες πάντως, δεν παράγεται αλλισίνη όπως το σκόρδο.

Σημαντική είναι και η δράση των φλαβονοειδών του κρεμμυδιού κατά των αλλεργικών συμπτωμάτων (φαγούρα, πρησμένα και υγρά μάτια, ρινικές καταρροές). Μια αλλεργική αντίδραση δημιουργείται από μια ξαφνική απελευθέρωση ισταμίνης. Τα φαρμακευτικά σκευάσματα που χρησιμοποιούνται σήμερα για την ανακούφιση από τα αλλεργικά συμπτώματα δρουν μέσω της απενεργοποίησης των κυτταρικών υποδοχέων της ισταμίνης χωρίς όμως να εμποδίζουν την αρχική απελευθέρωσή της.

Ενδιαφέρουν παρουσιάζουν αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύτηκαν από Ιάπωνες επιστήμονες οι οποίοι εξέτασαν πως επηρεάζουν οι διάφοροι τρόποι μαγειρέματος στο περιεχόμενο φλαβονοειδών του κρεμμυδιού. Σύμφωνα με αυτά τα αποτελέσματα, ο φούρνος μικροκυμάτων και το τηγάνισμα δεν επηρεάζουν το περιεχόμενο των φλαβονοειδών ενώ το βράσιμο τα μείωσε κατά ένα ποσοστό 30%.
Όλα τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν για άλλη μια φορά πως η φύση έχει προσδώσει αρκετά «όπλα» στον άνθρωπο για την πρόληψη και αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας που στην προκειμένη περίπτωση αποτελούν το σκόρδο και το κρεμμύδι, τα οποία μπορούν να αποτελούν μέρος μιας υγιεινής διατροφής με ιδιαίτερα ευεργετικά αποτελέσματα.

Πηγες: www.iatronet.gr,  TerraPapers, vita.gr, medlook.net














.