FAOS SAMADHI 2

Εναλλακτικος χωρος αναζητησης και θεραπευτικων τεχνων.

Εργαστηρι Αυτογνωσιας.

Ολιστικες ψυχοθεραπευτικες προσεγγισεις μεσω της Βοτανικης Ιατρικης, του Διαλογισμου, της Μεταφυσικης, της Ανθρωπολογιας, της Νεας Φυσικης και της Νεας Ενεργειας.


Κάπου στα βάθη της γενετικής μας μνήμης, βρίσκεται η γνώση του σύμπαντος και των κόσμων, όπου η ζωή είναι απαλλαγμένη από την αυταπάτη του χρόνου και του χώρου.

Όπως ακριβώς είχε προγραμματιστεί μέσα μας για να επαναφυπνιστεί την τέλεια στιγμή, έτσι τώρα προσκαλεί την προσοχή μας.

Έχουμε ένα σκοπό πολύ μεγαλύτερο από όσο μπορέσαμε ποτέ να φανταστούμε.

Ο σκοπός αυτός ζητά να τον αναγνωρίσουμε τώρα και ζητά επίσης να αποκόψουμε τα κυκλώματα που μας συνδέουν με τα πρότυπα σκέψης και τα άχρηστα συναισθήματα τα οποία μας κρατούν δέσμιους στην αυταπάτη και στη σύγχυση των κατώτερων βασιλείων.

Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2009

Κουνταλίνι: ένας υπεραγωγός της ενέργειας της Ύπαρξης. Ψύχωση ή Υπέρβαση; Ένα ψυχολογικό σχόλιο για την Κουνταλίνι.



Το 1930, όταν ο Καρλ Γιούνγκ έγραφε το « Ένα ψυχολογικό σχόλιο για την Κουνταλίνι», λίγοι στo Δυτικό κόσμο είχαν ακούσει για αυτήν και ακόμα λιγότεροι είχαν βιώσει σχετικές εμπειρίες. Σήμερα οι διάφορες σχολές Γιόγκα είναι η κύρια πηγή γνώσης για την Κουνταλίνι στη Δύση, ενώ ανάλογες αναφορές παρατηρούμε σε διάφορους πολιτισμούς. Στην ελληνική παράδοση η πιο διάσημη απεικόνιση της είναι το Κηρύκειο του Ερμή.

Η Κουνταλίνι είναι η πνευματική κοσμική ενέργεια ή Πράνα ή Σάκτι.


Όλο το σύμπαν δονείται και δημιουργείται από αυτήν. Είναι η ενέργεια που συμπυκνώνεται για να δημιουργήσει την ύλη. Αντίστοιχες περιγραφές υπάρχουν σήμερα στην Κβαντική Φυσική με άλλους όρους βεβαίως, (Πεδίο Μηδενικού Σημείου, ενέργεια Τάχυον, Ταχυόνια).

Έπειτα από την δημιουργία της υλικής μορφής, ένα μέρος της κοσμικής ενέργειας παραμένει στο σώμα και ονομάζεται Σάκτι Κουνταλίνι. Από αυτή ένα μέρος της τροφοδοτεί το σώμα για της καθημερινές του λειτουργίες ενώ το υπόλοιπο περιμένει τις κατάλληλες συνθήκες να ξεδιπλωθεί και να ενεργοποιήσει νευρικά και ενεργειακά κέντρα. Γι αυτό και ενέργεια της Κουνταλίνι στη Γιόγκα απεικονίζεται συχνά ως δικέφαλο φίδι με έδρα το πρώτο τσάκρα κοντά στη βάση της σπονδυλικής στήλης, υποδηλώνοντας τις δύο όψεις της.

Η διαφορά ανάμεσα στην εν δυνάμει και στην πλήρως αφυπνισμένη Κουνταλίνι αντιπροσωπεύει δύο στάδια συνειδητότητας-εξέλιξης. Το πρώτο είναι αυτό που γνωρίζουμε οι περισσότεροι στο μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής μας: Βιώνουμε τον κόσμο μέσω τις ταύτισής μας με το Εγώ σε κατάσταση διαχωρισμού από την Ύπαρξη. Το δεύτερο στάδιο είναι μια όλο και πιο παγιωμένη αίσθηση ευδαιμονίας, γαλήνης, πληρότητας στην οποία το Θείο δεν είναι μία αφηρημένη έννοια αλλά μία θετική πραγματικότητα. Όλοι μας έχουμε έστω και φευγαλέες εμπειρίες μέσω του διαλογισμού της προσευχής ή της επαφής μας με τη φύση.

Έχει ενδιαφέρον να δούμε το πώς αυτές οι Γιογκικές θεωρίες ενσωματώνονται στην επιστήμη.

Το 1976 στις Η.Π.Α. μια ομάδα ιατρών και επιστημόνων ίδρυσε την Κλινική χειρισμού κρίσεων της Κουνταλίνι (Kundalini Crisis Clinic). Σκοπός της ήταν να ερευνήσει τη διαφορά από κλασσικές ψυχώσεις και παράλληλα να υποστηρίξει έναν όλο και αυξανόμενο αριθμό δυτικών που βίωναν φαινόμενα αφύπνισης της Κουνταλίνι είτε έπειτα από άσκηση είτε αυθόρμητα.
(Δρ.Σανέλλα: «Κουνταλίνι: Ψύχωση ή Υπέρβαση;»).


Αναπτύχθηκε δε από τον φυσικό Ι.Μπέντοβ, ένα επιστημονικό μοντέλο του φαινομένου από τη σκοπιά της φυσιολογίας και κλινικής παρατήρησης. Διαπιστώθηκε ότι εκατοντάδες ήταν ικανοί να βιώσουν έναν πρώτο κύκλο αφύπνισης διάρκειας ενός ή δύο ετών που υποστηριζόταν με τακτούς διαλογισμούς και αφοσίωση στα Θεία, ζώντας μία αρμονική και ισορροπημένη ζωή και ακολουθώντας μία ανάλογη διατροφή.

Κανείς όμως στο πλαίσιο της κλινικής δεν παρατηρήθηκε να περάσει στον δεύτερο ολοκληρωμένο κύκλο αφύπνισης, δηλαδή να μεταμορφώσει και να παγιώσει πλήρως τη συνειδητότητά του.

Ο ιατρός Dr . Gabriel Cousens (Δρ. Γκάμπριελ Κάζενς) 63 ετών, που υπήρξε ενεργά αναμεμιγμένος στην παραπάνω έρευνα, είναι παγκόσμια αυθεντία στην ολιστική διατροφή. Η επαφή του με τη Γιόγκα ξεκίνησε τη δεκαετία του 70 ως μαθητής του Γιόγκι Μουκτανάντα και εξακολουθεί να αποτελεί μέρος της καθημερινής του ζωής.

Έχοντας ένα τέτοιο υπόβαθρο βιωμάτων που συνδυάζουν παραδόσεις Ανατολής και Δύσης, οδηγήθηκε στο να αναθεωρήσει το ισχύον μηχανιστικό μοντέλο διατροφής και να το επανεξετάσει από μια ολιστική-ενεργειακή βάση. Με λίγα λόγια πώς αντί του να ζούμε για να τρώμε ή να τρώμε για να ζούμε, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις έτσι ώστε το σώμα μας να έχει την δυνατότητα να γίνει ένας υπεραγωγός της ενέργειας της Ύπαρξης.

Από τη σκοπιά της Γιόγκα, να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για την αρμονική αφύπνιση της Κουνταλίνι. Για τον Δρ Κάζενς αυτή είναι η φυσική εξελικτική πορεία των ανθρώπων.

Ως προετοιμασία για το πλήρες αρμονικό ξεδίπλωμα της Κουνταλίνι ο Δρ. Κάζενς προτείνει τα "Εξι θεμέλια για την Πνευματική Ζωή" που εξισορροπούν το σώμα το νου και το πνεύμα:

1. Διατροφή: Βιολογική, ωμή , χορτοφαγική, χωρίς ζωικά με λίγα σάκχαρα, υψηλή περιεκτικότητα μετάλλων , χωρίς υπερβολές στις ποσότητες, με λήψη υψηλής καθαρότητας νερού. Η δίαιτα πρέπει να είναι εξατομικευμένη και να συμπεριλαμβάνει περιόδους Πνευματικής Νηστείας.

2. Αυξηση της Πράνα (ζωτικής ενέργειας): Τεχνικές γιόγκα ( asanas ), αναπνοές ( pranayama ), Τάι Τσι, Ρέικι, Τάχυον ή άλλες ενεργειακές πρακτικές

3. Υπηρεσίες και Φιλανθρωπία: Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προσκολλήσεις μας αλλά και να αισθανθούμε την σύνδεσή μας με όλη την οικογένεια της ανθρωπότητας .

4. Πνευματική καθοδήγηση και έμπνευση: Το να βρίσκεται κανείς δίπλα στην παρουσία ενός ζώντος Πνευματικού Δασκάλου, να είναι σε επαφή με πνευματικούς δασκάλους ή κοινότητες . Εκλεπτύνοντας το πνεύμα με την ανάγνωση ιερών κειμένων και μυστών ποιητών. Σημαντικό ρόλο έχει και η επαφή με τη φύση

5. Σιωπή: Διαλογισμός, προσευχή, μάντρας. Η πηγή της πνευματικής σοφίας πηγάζει από τη σιωπή του Θείου.

6. Αφύπνιση της Κουνταλίνι: Εναρμόνιση (Shaktipat). Συνήθως συμβαίνει μέσω ενός ζώντος αφυπνισμένου πνευματικού δασκάλου χωρίς να αποκλείεται να συμβεί και αυθόρμητα.

Ο Δρ. Κάζενς δηλώνει ότι τα παραπάνω δεν αποτελούν αυτοσκοπό, απλώς μπορούν να μας προετοιμάσουν για την μαζική αλλαγή συνειδητότητας που έχει ξεκινήσει στον πλανήτη. Κινητήρια δύναμη, για να μην παραμείνουν τα έξι θεμέλια για την Πνευματική ζωή (αλλά και όποιες άλλες τεχνικές ακολουθούμε) στείρες πρακτικές, είναι η Αγάπη για το Θείο, όπως ο καθένας μας το αισθάνεται.


http://treeoflife.org.il/greece/
Michalis Paribodha Christopoulos