FAOS SAMADHI 2

Εναλλακτικος χωρος αναζητησης και θεραπευτικων τεχνων.

Εργαστηρι Αυτογνωσιας.

Ολιστικες ψυχοθεραπευτικες προσεγγισεις μεσω της Βοτανικης Ιατρικης, του Διαλογισμου, της Μεταφυσικης, της Ανθρωπολογιας, της Νεας Φυσικης και της Νεας Ενεργειας.


Κάπου στα βάθη της γενετικής μας μνήμης, βρίσκεται η γνώση του σύμπαντος και των κόσμων, όπου η ζωή είναι απαλλαγμένη από την αυταπάτη του χρόνου και του χώρου.

Όπως ακριβώς είχε προγραμματιστεί μέσα μας για να επαναφυπνιστεί την τέλεια στιγμή, έτσι τώρα προσκαλεί την προσοχή μας.

Έχουμε ένα σκοπό πολύ μεγαλύτερο από όσο μπορέσαμε ποτέ να φανταστούμε.

Ο σκοπός αυτός ζητά να τον αναγνωρίσουμε τώρα και ζητά επίσης να αποκόψουμε τα κυκλώματα που μας συνδέουν με τα πρότυπα σκέψης και τα άχρηστα συναισθήματα τα οποία μας κρατούν δέσμιους στην αυταπάτη και στη σύγχυση των κατώτερων βασιλείων.

Πέμπτη 3 Απριλίου 2008

Tα Chacras ως πυκνωτες ενεργειας.



Τα τσακρας είναι ενεργητικές πύλες που επιτρέπουν τη συμπαντική ενέργεια να κυλάει μέσα και έξω από τα σώματα μας. Βρίσκονται παράλληλα με τη σπονδυλική μας στήλη στο ίδιο επίπεδο με την αύρα μας (το ηλεκτρο­μαγνητικό δυναμικό πεδίο που μας περιβάλλει και πηγάζει από το σώμα μας). Ενεργούν σαν πύλες. Μέσα από αυτές έχουμε πρόσβαση σε συγκεκριμένες διαστάσεις του εαυτού μας.
Η λέξη chakra σημαίνει «ρόδα ή «δίσκος» και προέρχεται από τα σανσκριτικά (αρχαία γλώσσα της Ινδίας). Τα Chakras μπορούμε να τα δούμε σαν περιστρεφόμενους δίσκους ενέργειας που μεταλ­λάσσουν και κατευθύνουν τη συμπαντική ενέργεια στο σώμα μας, τροφοδο­τώντας το φυσικό, συναισθηματικό και πνευματικό επίπεδο της ύπαρξης μας. Συνδέονται με τα όργανα του σώματος μας αλλά και με τις ψυχολογικές λει­τουργίες. Αυτά τα επίπεδα συνειδητού δεν φαίνονται. Γίνονται αντιληπτά με τη διαίσθηση.

Τα αρχέτυπα που αντιπροσωπεύουν τις στοιχειώδεις δυνάμεις (γη, νερό, φωτιά, αέρας, αιθέρας, νους, φως) είναι μεταφορικές αντιπροσω­πεύσεις της ενεργητικής έκφρασης κάθε Chakra. Η γη είναι στερεή, βαριά και πυκνή, το νερό είναι που κυλάει, η φωτιά που ακτινοβολεί και μεταμορφώνει, ο αέρας που είναι μαλακός, ο αιθέρας που μεταφέρει τον ήχο, το μυαλό που αποθηκεύει πληρο­φορίες, το φως που κουβαλάει την υψηλότερη συχνότητα ενότητας. Καθένα από τα επτά Chakras πάλλεται σε μια συγκεκριμένη συχνότητα που αντιστοιχεί σε ένα χρώμα. Καθένα από τα Chakras αντιπροσωπεύει μια όψη του συνειδη­τού, απαραίτητη για τη ζωή μας.



Φυσιολογικά κάθε Chakra είναι ενωμένο με ενδοκρινείς αδένες και όρ­γανα του σώματος των οποίων η υγιής λειτουργία συνδέεται με τη λειτουργία των Chakras. Όταν κάθε Chakra είναι ισορροπημένο και λειτουργικό, είμαστε στην κορυφή της πολυδιάστασής μας. Όταν τα Chakras είναι σε ισορροπία και εμείς είμαστε σε ισορροπία. Είμαστε πλάσματα σε εξέλιξη, ψυχές σε συνεχείς μετενσαρκώσεις ψάχνοντας για την ελευθερία. Ελευθερία από την δυαδική πραγματικότητα που έχει αποκοπεί από την αρχική ενότητα με την πηγή. Δημιουργούμε όμοια σενάρια, όμοια πλοκή, διαφορετικά τοπία και χαρακτήρες, τη μία ζωή μετά την άλλη μέχρι τελικώς να μάθουμε τι κάνουμε. Όταν μάθουμε τα πρότυπα που μας περιορίζουν, μπορούμε να αλλά­ξουμε την πλοκή και να γίνουμε αυτό που πραγματικά είμαστε. Όλα τα πιστεύω μας, που έχουν δημιουργηθεί μέσα από πρότυπα, βρίσκονται στο DNA μας, στα ενεργειακά πεδία και στα Chakras μας. Τα Chakras είναι αποθήκες πληροφοριών, συναισθημάτων και προηγούμενων εμπειριών.




Αν πάρουμε την πραγματική έννοια της λέξης - «δίσκος» - και της δώ­σουμε μια σύγχρονη ερμηνεία μπορούμε να τη χαρακτηρίσουμε ως ένα ψυχι­κό floppy disk, ένα για κάθε Chakra, που περιέχει προγράμματα σχετικά με το πώς αντιμετωπίζουμε διάφορα γεγονότα της ζωής μας. Τα προγράμματα αυ­τά μπορεί να είναι θετικά ή αρνητικά, βασισμένα στην αγάπη ή στο φόβο. Πε­ριορίζοντας μας ή υποστηρίζοντας μας να εκφράσουμε τις πλήρεις δυνατότη­τες μας. Όμως καμία φορά στα προγράμματα αυτά δημιουργούνται παράσιτα από τις σκέψεις ή τις πράξεις που είναι βασισμένες στο φόβο.




Η επεξεργασία των σκέψεων μας, τα πιστεύω μας και τα συναισθήματα μας επηρεάζουν την ποσότητα της ενέργειας που μετακινείται μέσα από τα Chakras. Αν οι σκέψεις μας και τα πιστεύω μας είναι θετικά, τα Chakras μας βρί­σκονται σε ισορροπία. Αλλιώς τα Chakras μας μπορεί να γίνουν υπερενεργητικά ή υποενεργητικά. Ένα υποενεργητικό Chakra μπορεί να θεωρηθεί σαν ένα Chakra που είναι κλειστό. Ένα υπερενεργητικό Chakra μπορεί να μπλοκάρει από την υ­περβολική κυκλοφορία ενέργειας. Βασικά, αν ένα Chakra είναι υπερενεργητικό ή υποενεργητικό προκαλεί μπλοκάρισμα και αναχαιτίζει την ελεύθερη ροή ενέργειας στο σώμα. Όμως μπορούμε να ξαναπρογραμματίσουμε και να καθαρίσουμε τα Chakras μας μέσα από τεχνικές αναπνοής, χρωματικές απεικονίσεις, χορευτικές κινή­σεις ή μεταδίδοντας παγκόσμια ενέργεια.

Το μπλοκαρισμα της ροης της ενεργειας στις φραγμενες διοδους στο σωμα, είναι η αιτια κάθε παθησης.


Ξεμπλοκάροντας τις ενέργειες με Χάθα Γιόγκα.

Η φύση και ο Θεός έχουν δημιουργήσει αυτό το σώμα με όλες τις δυνατότητες και τις προοπτικές. Εχουμε έτσι διαφορές πρα­κτικές της Γιογκα που είναι ανάγκη να διδαχτούν και να μαθευ­τούν. Από αυτές, η πιο σπουδαία είναι η Χαθα Γιόγκα. Η Χαθα Γιόγκα είναι μια μέθοδος με την οποία χρησιμοποιουμε αυτό το σώμα για να δημιουργήσουμε αρμονία στο συμπαθητικό και το παρα­συμπαθητικό νευρικό σύστημα. Οι πρακτικές της Χαθα Γιόγκα απο­τελούνται από στάσεις του σώματος και τις αναπνευστι­κές πρακτικές(πραναγιαμα). Οι Ασανες δεν είναι σωματικές ασκήσεις, είναι στάσεις που διατηρούνται για ορισμένο χρονικό διάστημα.


Υπάρχουν δυο μορφές ενεργειας που ρέουν μέσα σ’αυτο το σώ­μα. Η μια είναι γνωστή σαν η ζωτική ενεργεια και η άλλη σαν η νοητική ενεργεια. Οταν υπάρχει μπλοκάρισμα στη ροή μιας από αυτές τις ενέργειες, τότε έχουμε τις ασθένειες. Η ασθένεια δεν είναι απλώς μια φυσική κατάσταση. Το φυσικό αυτό σώμα πρέπει να κατανοηθεί σωστά, όχι μονο σαν μια μάζα από σάρκες αίμα και οστά, αλλά σαν ένα σύμπλεγμα ενεργειακών κινήσεων. Για παράδειγμα, ένα ηλεκτρονικό όργανο έχει ένα περίβλημα, μέσα του όμως έχει και ένα πολύπλοκο ηλεκτρονικό σύμπλεγμα. Με τον ίδιο τρόπο, σ αυτο το φυσικό σώμα υπάρχουν δυο τύποι ενεργειας που ελέγχουν ολόκληρη την κίνηση την ύπαρξη και την ομοιογένεια του. Εξ αίτιας των λανθασμένων σκέψεων, της λανθασμένης τροφής και της λανθασμένης ζωής, μερικές φορές γίνεται ένα μπλοκάρισμα στη δομή και την δίοδο της ενεργειας.



Εχει βρεθεί επίσης στις επιστημονικές μελέτες ότι η σπον­δυλική στήλη δεν είναι απλώς ένα σύνολο από οστά και χονδρους. Στον νωτιαίο μυελό υπάρχουν 6 ευαίσθητοι κόμβοι. Εχει αποδειχ­τεί σε επιστημονικές έρευνες ότι όταν ασκείται κάποιος στις Ασανες και την Πραναγιαμα, τα ηλεκτρόδια που είναι προσαρμο­σμένα στους διαφόρους κόμβους καταγραφουν λεπτά ενεργειακά φορτία. Οι κόμβοι αυτοί ελέγχουν τη διανομή της ζωτικής και της νοητικής ενεργειας σε όλα τα μέρη του σώματος. Αν όμως υπάρχει κάποιο μπλοκάρισμα ή ελάττωμα στους κόμβους, τότε η διανομή της ενεργείας δεν γίνεται όπως πρέπει και προκαλούνται διαφορές ασθένειες και διαταραχές.


Εχει βρεθεί ότι, γενικά οι κόμβοι αυτοί δεν παρουσιάζουν σωστή ροή της ενεργειας. Οταν κάποιος υποφέρει από νευρική καταθλιψη, επιληψια ή μεγάλη έξαψη και θυμό, εμφανίζει πολύ χαμηλή εκπομπή ενεργειας. Αυτό σημαίνει πως όταν η ενεργεια δεν διοχετεύεται κατάλληλα στα διαφορα όργανα του σώματος, προκαλούνται νευρικές εντάσεις.



Απελευθερώνοντας την συσσωρευμενη ενταση.


Ποιο είναι το παγκόσμιο πρόβλημα σήμερα;
Είναι η πείνα, η φτώχεια, τα ναρκωτικά η ο φόβος πολέμου; Οχι, το παγκόσμιο πρόβλημα του αιώνα μας είναι η ένταση, η υπέρταση, η καθολική ένταση. Αν ξέρουμε πώς να απαλλαγουμε από την ένταση, ξέρουμε πως να λύσουμε τα προβλήματα μας στη ζωή. Αν ξέρουμε πώς να εξ­ισορροπουμε τις εντάσεις, ξέρουμε πώς να ελέγξουμε τα συναισθή­ματα μας, τον θυμό και τα πάθη. Αν ξέρουμε πώς να ξεπεράσουμε την ένταση, μπορουμε να ελέγξουμε τις καρδιοπάθειες, την υπέρ­ταση, την λευχαιμία και τη στηθάγχη.
Οποιοσδήποτε κι αν εξεταστει, θα βρεθει με εντάσεις. Εχουν υπο­βληθει εκατοντάδες άτομα σε επιστημονική παρατήρηση αμέσως μετά την είσοδο τους στον βαθυ ύπνο και όλοι τους βρίσκονταν σε ένταση παρά τον τέλειο ύπνο. Αυτό συμβαίνει ε­πειδή δεν καταλαβαίνουμε τι σημαίνει η λέξη ένταση. Οι εντά­σεις είναι τριών τύπων: μυϊκές, νοητικές και συναισθηματικές. Αν κοιμηθουμε καλά, θα απαλλαγουμε από τις μυϊκές εντάσεις. Ακόμα όμως κι αν κοιμομαστε αδιάκοπα επί μήνες δεν μπορουμε να εξαλείψουμε τις συναισθηματικες εντάσεις.


Υπάρχει καμια επιστήμη στον κόσμο που να μπορεί να βοηθήσει να απελευθερωθουν οι εντάσεις; Υπάρχει κανένα ναρκωτικό ή φάρμακο που να μπορεί να ανακουφίσει τις εντάσεις;
Οι διάφοροι τύποι έντασης προκαλούνται από χαμηλή εκπομπη εν­εργειας. Εχει διαπιστωθεί ότι όταν κάνουμε Γιόγκα και Πραναγιαμα, οι κόμβοι στον νωτιαίο μυελό εμφανίζουν υψηλή εκπομπή ενεργειας. Γι αυτό, η εφαρμογή της Χαθα Γιόγκα είναι τόσο σημαντική για το καθάρισμα των φραγμένων διόδων της ενεργειας, στα διαφορά μέρη του σώματος και την απελευθέρωση της συσσω­ρευμένης έντασης.



Πραναγιαμα και εγκέφαλος




Στην Χαθα Γιόγκα υπάρχει ένας σπουδαίος κλάδος γνωστός σαν Πραναγιαμα. Συνηθως, στη Δύση, η Πραναγιαμα μεταφραζεται σαν αναπνευστικές ασκήσεις ή έλεγχος της αναπνοής. Στην πραγ­ματικότητα, η Πραναγιαμα δεν είναι μονο μια αναπνευστική άσ­κηση ή έλεγχος της αναπνοής. Είναι ένα σύστημα εκπαίδευσης των διαφορων κέντρων στον εγκέφαλο.
Υπάρχουν δυο τύποι αναπνοής. Τις αποκαλούμε εκούσια ανα­πνοή και ακουσια αναπνοή. Οταν αναπνέουμε αυτόματα ολόκληρο το 24ωρο, αυτό λέγεται ακουσια αναπνοή, και καταγράφεται από τον κατώτερο εγκέφαλο, την ινιακή περιοχή. Τη στιγμή όμως που αρχίζουμε την εκούσια αναπνοή ένας διαφορετικός υπολογιστής στον πρόσθιο εγκέφαλο την καταγραφει. Ετσι, η εκούσια αναπνοή μας επιτρέπει να ελέγχουμε τα διαφορετικά ημισφαίρια του εγκεφάλου.


Να ένα παράδειγμα εκούσιας αναπνοής:
Εισπνέετε από το αριστερό ρουθούνι,, συγκρατείτε τον αέρα για ένα διά­στημα, και μετά εκπνέετε από το δεξί ρουθούνι. Εισπνέετε από το δεξι ρουθούνι, κρατάτε τον αέρα για ένα διάστημα, και μετά εκπνέετε από το αριστερό ρουθούνι. Στις επιστημονικές μελέτες εχει βρεθει ότι όταν εισπνέουμε από το αριστερό ρουθούνι, αρχίζει δραστηριότητα στο δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου, και όταν εισπνέουμε από το δεξί ρουθούνι, η δραστηριότητα αρχίζει στο αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου. Και όταν συγκρατουμε την αναπνοή, και τα δυο ημισφαίρια λειτουργούν ταυτόχρονα.
Εχει παρατηρηθεί επίσης ότι η αναπνοή που περνάει από το αριστερό ρουθούνι έχει ελαφρά χαμηλότερη θερμοκρασία από την αναπνοή που περνάει από το δεξί. Αυτό επειδή το αριστερό ρουθούνι σχετίζεται με το Ιντα Νάντι, τη ροή της νοητικής ενερ­γειας, ενώ το δεξι ρουθούνι σχετίζεται με το Πίνγκαλα Νάντι, τη ροή της ζωτικής ενεργειας.


Στις μέρες μας, στα επιστημονικά πειράματα χρησιμοποιούν ηλεκτροκαρδιογραφήματα (ECG) και ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα (EEG) για να καταγραφούν τα κύματα της καρδιας και του εγκε­φάλου, και γαλβανικές μετρήσεις της αντίστασης του δέρματος (GSR) για να μετρήσουν την ηλεκτρική δραστηριότητα του δέρμα­τος. Εχουν ανακαλυψει ότι η πρακτική της Πραναγιαμα επιφέρει μια πολύ συγχρονισμένη ροή κυμάτων άλφα, δέλτα και θητα, η οποία εναρμονίζει την δραστηριότητα του εγκεφάλου. Οι εντά­σεις που καταγράφονται στις περιόδους δραστηριότητας των κυ­μάτων βήτα αλλάζουν όταν υπάρχουν κύματα άλφα, θητα ή δέλτα. Οταν εκδηλώνονται τα κύματα άλφα στον εγκέφαλο έχει διαπιστωθει ότι οι εντάσεις στο σώμα μειώνονται και η καρδια ελευθε­ρώνεται από την πίεση.


Επομένως, όταν μιλάμε για την ένταση ή την υπέρταση πρέπει οπωσδήποτε να ξέρουμε πώς να χειριστούμε, να ελέγξουμε ή να εκπαιδεύσουμε τον εγκέφαλο να παράγει κύματα άλφα. Πάνω σ’αυτη ακριβώς τη βαση έχει γίνει πολλή εργασία στον τομέα της Βιοαναδρασης. Πάντως, για να ελέγξουμε τον εγκέφαλο, χρειάζομαστε μια μέθοδο για να εκπαιδεύσουμε τον νου. Δεν μπορουμε να τον ελέγξουμε με την ρήξη, τον τρόμο η τον φοβο. Ο εγκέφαλος, που είναι η έδρα του νου, μπορεί να ελεγχθεί με χειρισμό των διαφόρων κέντρων μεσω μιας συστηματικής μεθόδου Πραναγιαμα.

Πηγη:
Πανελληνιο συνεδριο «Γιογκα και Υγεια».
Σατυαναντα Παραμχαμσα ,7.4.1981,Θεσ/κη.