Ξεμπλοκάροντας τις ενέργειες με Χάθα Γιόγκα.
Η φύση και ο Θεός έχουν δημιουργήσει αυτό το σώμα με όλες τις δυνατότητες και τις προοπτικές. Εχουμε έτσι διαφορές πρακτικές της Γιογκα που είναι ανάγκη να διδαχτούν και να μαθευτούν. Από αυτές, η πιο σπουδαία είναι η Χαθα Γιόγκα. Η Χαθα Γιόγκα είναι μια μέθοδος με την οποία χρησιμοποιουμε αυτό το σώμα για να δημιουργήσουμε αρμονία στο συμπαθητικό και το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα. Οι πρακτικές της Χαθα Γιόγκα αποτελούνται από στάσεις του σώματος και τις αναπνευστικές πρακτικές(πραναγιαμα). Οι Ασανες δεν είναι σωματικές ασκήσεις, είναι στάσεις που διατηρούνται για ορισμένο χρονικό διάστημα.
Υπάρχουν δυο μορφές ενεργειας που ρέουν μέσα σ’αυτο το σώμα. Η μια είναι γνωστή σαν η ζωτική ενεργεια και η άλλη σαν η νοητική ενεργεια. Οταν υπάρχει μπλοκάρισμα στη ροή μιας από αυτές τις ενέργειες, τότε έχουμε τις ασθένειες. Η ασθένεια δεν είναι απλώς μια φυσική κατάσταση. Το φυσικό αυτό σώμα πρέπει να κατανοηθεί σωστά, όχι μονο σαν μια μάζα από σάρκες αίμα και οστά, αλλά σαν ένα σύμπλεγμα ενεργειακών κινήσεων. Για παράδειγμα, ένα ηλεκτρονικό όργανο έχει ένα περίβλημα, μέσα του όμως έχει και ένα πολύπλοκο ηλεκτρονικό σύμπλεγμα. Με τον ίδιο τρόπο, σ αυτο το φυσικό σώμα υπάρχουν δυο τύποι ενεργειας που ελέγχουν ολόκληρη την κίνηση την ύπαρξη και την ομοιογένεια του. Εξ αίτιας των λανθασμένων σκέψεων, της λανθασμένης τροφής και της λανθασμένης ζωής, μερικές φορές γίνεται ένα μπλοκάρισμα στη δομή και την δίοδο της ενεργειας.
Εχει βρεθεί επίσης στις επιστημονικές μελέτες ότι η σπονδυλική στήλη δεν είναι απλώς ένα σύνολο από οστά και χονδρους. Στον νωτιαίο μυελό υπάρχουν 6 ευαίσθητοι κόμβοι. Εχει αποδειχτεί σε επιστημονικές έρευνες ότι όταν ασκείται κάποιος στις Ασανες και την Πραναγιαμα, τα ηλεκτρόδια που είναι προσαρμοσμένα στους διαφόρους κόμβους καταγραφουν λεπτά ενεργειακά φορτία. Οι κόμβοι αυτοί ελέγχουν τη διανομή της ζωτικής και της νοητικής ενεργειας σε όλα τα μέρη του σώματος. Αν όμως υπάρχει κάποιο μπλοκάρισμα ή ελάττωμα στους κόμβους, τότε η διανομή της ενεργείας δεν γίνεται όπως πρέπει και προκαλούνται διαφορές ασθένειες και διαταραχές.
Εχει βρεθεί ότι, γενικά οι κόμβοι αυτοί δεν παρουσιάζουν σωστή ροή της ενεργειας. Οταν κάποιος υποφέρει από νευρική καταθλιψη, επιληψια ή μεγάλη έξαψη και θυμό, εμφανίζει πολύ χαμηλή εκπομπή ενεργειας. Αυτό σημαίνει πως όταν η ενεργεια δεν διοχετεύεται κατάλληλα στα διαφορα όργανα του σώματος, προκαλούνται νευρικές εντάσεις.
Απελευθερώνοντας την συσσωρευμενη ενταση.
Ποιο είναι το παγκόσμιο πρόβλημα σήμερα;
Είναι η πείνα, η φτώχεια, τα ναρκωτικά η ο φόβος πολέμου; Οχι, το παγκόσμιο πρόβλημα του αιώνα μας είναι η ένταση, η υπέρταση, η καθολική ένταση. Αν ξέρουμε πώς να απαλλαγουμε από την ένταση, ξέρουμε πως να λύσουμε τα προβλήματα μας στη ζωή. Αν ξέρουμε πώς να εξισορροπουμε τις εντάσεις, ξέρουμε πώς να ελέγξουμε τα συναισθήματα μας, τον θυμό και τα πάθη. Αν ξέρουμε πώς να ξεπεράσουμε την ένταση, μπορουμε να ελέγξουμε τις καρδιοπάθειες, την υπέρταση, την λευχαιμία και τη στηθάγχη.
Οποιοσδήποτε κι αν εξεταστει, θα βρεθει με εντάσεις. Εχουν υποβληθει εκατοντάδες άτομα σε επιστημονική παρατήρηση αμέσως μετά την είσοδο τους στον βαθυ ύπνο και όλοι τους βρίσκονταν σε ένταση παρά τον τέλειο ύπνο. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν καταλαβαίνουμε τι σημαίνει η λέξη ένταση. Οι εντάσεις είναι τριών τύπων: μυϊκές, νοητικές και συναισθηματικές. Αν κοιμηθουμε καλά, θα απαλλαγουμε από τις μυϊκές εντάσεις. Ακόμα όμως κι αν κοιμομαστε αδιάκοπα επί μήνες δεν μπορουμε να εξαλείψουμε τις συναισθηματικες εντάσεις.
Υπάρχει καμια επιστήμη στον κόσμο που να μπορεί να βοηθήσει να απελευθερωθουν οι εντάσεις; Υπάρχει κανένα ναρκωτικό ή φάρμακο που να μπορεί να ανακουφίσει τις εντάσεις;
Οι διάφοροι τύποι έντασης προκαλούνται από χαμηλή εκπομπη ενεργειας. Εχει διαπιστωθεί ότι όταν κάνουμε Γιόγκα και Πραναγιαμα, οι κόμβοι στον νωτιαίο μυελό εμφανίζουν υψηλή εκπομπή ενεργειας. Γι αυτό, η εφαρμογή της Χαθα Γιόγκα είναι τόσο σημαντική για το καθάρισμα των φραγμένων διόδων της ενεργειας, στα διαφορά μέρη του σώματος και την απελευθέρωση της συσσωρευμένης έντασης.
Πραναγιαμα και εγκέφαλος
Στην Χαθα Γιόγκα υπάρχει ένας σπουδαίος κλάδος γνωστός σαν Πραναγιαμα. Συνηθως, στη Δύση, η Πραναγιαμα μεταφραζεται σαν αναπνευστικές ασκήσεις ή έλεγχος της αναπνοής. Στην πραγματικότητα, η Πραναγιαμα δεν είναι μονο μια αναπνευστική άσκηση ή έλεγχος της αναπνοής. Είναι ένα σύστημα εκπαίδευσης των διαφορων κέντρων στον εγκέφαλο.
Υπάρχουν δυο τύποι αναπνοής. Τις αποκαλούμε εκούσια αναπνοή και ακουσια αναπνοή. Οταν αναπνέουμε αυτόματα ολόκληρο το 24ωρο, αυτό λέγεται ακουσια αναπνοή, και καταγράφεται από τον κατώτερο εγκέφαλο, την ινιακή περιοχή. Τη στιγμή όμως που αρχίζουμε την εκούσια αναπνοή ένας διαφορετικός υπολογιστής στον πρόσθιο εγκέφαλο την καταγραφει. Ετσι, η εκούσια αναπνοή μας επιτρέπει να ελέγχουμε τα διαφορετικά ημισφαίρια του εγκεφάλου.
Να ένα παράδειγμα εκούσιας αναπνοής:
Εισπνέετε από το αριστερό ρουθούνι,, συγκρατείτε τον αέρα για ένα διάστημα, και μετά εκπνέετε από το δεξί ρουθούνι. Εισπνέετε από το δεξι ρουθούνι, κρατάτε τον αέρα για ένα διάστημα, και μετά εκπνέετε από το αριστερό ρουθούνι. Στις επιστημονικές μελέτες εχει βρεθει ότι όταν εισπνέουμε από το αριστερό ρουθούνι, αρχίζει δραστηριότητα στο δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου, και όταν εισπνέουμε από το δεξί ρουθούνι, η δραστηριότητα αρχίζει στο αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου. Και όταν συγκρατουμε την αναπνοή, και τα δυο ημισφαίρια λειτουργούν ταυτόχρονα.
Εχει παρατηρηθεί επίσης ότι η αναπνοή που περνάει από το αριστερό ρουθούνι έχει ελαφρά χαμηλότερη θερμοκρασία από την αναπνοή που περνάει από το δεξί. Αυτό επειδή το αριστερό ρουθούνι σχετίζεται με το Ιντα Νάντι, τη ροή της νοητικής ενεργειας, ενώ το δεξι ρουθούνι σχετίζεται με το Πίνγκαλα Νάντι, τη ροή της ζωτικής ενεργειας.
Στις μέρες μας, στα επιστημονικά πειράματα χρησιμοποιούν ηλεκτροκαρδιογραφήματα (ECG) και ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα (EEG) για να καταγραφούν τα κύματα της καρδιας και του εγκεφάλου, και γαλβανικές μετρήσεις της αντίστασης του δέρματος (GSR) για να μετρήσουν την ηλεκτρική δραστηριότητα του δέρματος. Εχουν ανακαλυψει ότι η πρακτική της Πραναγιαμα επιφέρει μια πολύ συγχρονισμένη ροή κυμάτων άλφα, δέλτα και θητα, η οποία εναρμονίζει την δραστηριότητα του εγκεφάλου. Οι εντάσεις που καταγράφονται στις περιόδους δραστηριότητας των κυμάτων βήτα αλλάζουν όταν υπάρχουν κύματα άλφα, θητα ή δέλτα. Οταν εκδηλώνονται τα κύματα άλφα στον εγκέφαλο έχει διαπιστωθει ότι οι εντάσεις στο σώμα μειώνονται και η καρδια ελευθερώνεται από την πίεση.
Επομένως, όταν μιλάμε για την ένταση ή την υπέρταση πρέπει οπωσδήποτε να ξέρουμε πώς να χειριστούμε, να ελέγξουμε ή να εκπαιδεύσουμε τον εγκέφαλο να παράγει κύματα άλφα. Πάνω σ’αυτη ακριβώς τη βαση έχει γίνει πολλή εργασία στον τομέα της Βιοαναδρασης. Πάντως, για να ελέγξουμε τον εγκέφαλο, χρειάζομαστε μια μέθοδο για να εκπαιδεύσουμε τον νου. Δεν μπορουμε να τον ελέγξουμε με την ρήξη, τον τρόμο η τον φοβο. Ο εγκέφαλος, που είναι η έδρα του νου, μπορεί να ελεγχθεί με χειρισμό των διαφόρων κέντρων μεσω μιας συστηματικής μεθόδου Πραναγιαμα.
Πηγη:
Πανελληνιο συνεδριο «Γιογκα και Υγεια».
Σατυαναντα Παραμχαμσα ,7.4.1981,Θεσ/κη.