Τι είναι ορθομοριακή ψυχιατρική
Είναι ένα εναλλακτικό ρεύμα ψυχιατρικής το οποίο, αντί για συμβατικά ψυχοφάρμακα (τα οποία έχουν πολλές παρενέργειες) χρησιμοποιεί στη θέση αυτών ειδικά σκευάσματα που περιέχουν μεγαδόσεις βιταμινών, μεταλλικών αλάτων και αμινοξέων (θρεπτικών συστατικών που βρίσκονται στον οργανισμό από τη φύση).
Η ορθομοριακή ιατρική και ψυχιατρική υποστηρίζει ότι ο οργανισμός του καθενός ανθρώπου είναι μοναδικός και γι’ αυτό έχει μοναδικές και ιδιαίτερες ανάγκες, άρα δεν έχουν όλοι οι οργανισμοί ανάγκη τα ίδια σκευάσματα. Η ορθομοριακή ιατρική, για να γίνει σωστά, πρέπει να «ρωτήσουμε» τον οργανισμό με ειδικά μηχανήματα και τεχνικές που χρησιμοποιούν μόνο κάποιοι εναλλακτικοί ιατροί τι πραγματικά έχει ανάγκη και τότε μόνο να του χορηγήσουμε ότι χρειάζεται. Η ορθομοριακή ιατρική δεν χρησιμοποιεί συμβατικά (χημικά τεχνητά) φάρμακα παρά σε ορισμένες περιπτώσεις μόνο και για περιορισμένο χρονικό διάστημα, αν τα συμπτώματα της ασθένειας είναι σε έξαρση, και έως ότου αυτά τα συμπτώματα καταλαγιάσουν.
Η εναλλακτική ιατρική ψάχνει, βρίσκει και προσπαθεί να αφαιρέσει τις πραγματικές αιτίες της ασθένειας, και μάλιστα με φυσικό τρόπο, κινητοποιώντας τους εγγενείς θεραπευτικούς μηχανισμούς του οργανισμού, με τους οποίους είναι προικισμένος ο κάθε ζωντανός οργανισμός από τη φύση του.
Ο όρος «ορθομοριακή» ιατρική προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις «ορθά μόρια», δηλαδή σημαίνει «σωστά μόρια». Οι ορθομοριακοί ιατροί αποκαλούν ορθά μόρια όλα τα θρεπτικά συστατικά (π.χ. βιταμίνες, αμινοξέα, ιχνοστοιχεία, ένζυμα κλπ) που έχει ανάγκη ο οργανισμός και στις σωστές για τον συγκεκριμένο οργανισμό δοσολογίες προκειμένου ο οργανισμός να λειτουργήσει στο μέγιστο και βέλτιστο σημείο των δυνατοτήτων του.
Υπάρχουν πολλά πρωτόκολλα ορθομοριακής ιατρικής και ψυχιατρικής, τα οποία εφαρμόζουν αποκλειστικά κάποιοι εναλλακτικοί ιατροί (όχι οι «κλασσικοί» συμβατικοί ιατροί). Ένα από αυτά τα πρωτόκολλα είναι το Καναδέζικο πρόγραμμα ορθομοριακής ψυχιατρικής Truehope (www.truehope.com)
Πως ξεκίνησε το Καναδέζικο πρόγραμμα Truehope
Το σκεύασμα Truehope εξελίχθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 στον Καναδά από τον Anthony Stephan και τον Hardy. Ο Anthony Stephan ήταν ένας απίστευτα πονεμένος και απελπισμένος άνθρωπος, ο οποίος είχε χάσει τον πεθερό του και τη γυναίκα του από αυτοκτονία (έπασχαν και οι δύο από διπολική διαταραχή) και αργότερα δύο από τα παιδιά του αρρώστησαν και εκείνα από διπολική διαταραχή. Τα δύο του παιδιά, όταν αρρώστησαν δεν τα «έπιανε» κανένα συμβατικό ψυχοφάρμακο και έτσι η ζωή τους και η ζωή του πατερά τους ήταν σκέτη κόλαση• ήταν υποχρεωμένος να βάζει ανθρώπους να φροντίζουν και να επιτηρούν την κόρη του την Autumn και τον αδερφό της επί 24ώρου βάσεως. Μια μέρα για καλή του τύχη συνάντησε τον Hardy και του είπε για το πρόβλημα του.
Ο Hardy δούλευε στην κτηνοτροφία και η δουλειά του ήταν να χορηγεί βιταμίνες και εν γένει θρεπτικά συστατικά σε χοίρους. Ο Hardy γνώριζε ότι στα σύγχρονα χοιροστάσια πολλές φορές οι χοίροι πάθαιναν αμόκ και άρχιζαν λυσσαλέα να δαγκώνουν το ένα τα αυτιά και την ουρά του άλλου (αυτό λέγεται “Ear and Fail Biting Syndrome”). Χορηγώντας λοιπόν θρεπτικά συστατικά στους χοίρους, εκείνοι αμέσως ηρεμούσαν. Ο Hardy γνώριζε επίσης ότι, όταν ενισχύουν οι κτηνοτρόφοι και οι κτηνίατροι τα ζώα (εν προκειμένω τους χοίρους) με βιταμίνες, τότε αυτά γίνονταν όχι μόνο πιο υγιείς οργανισμοί, αλλά μπορούσαν να γεννούν και περισσότερα μικρά, τα οποία μάλιστα ήταν πιο γεροί οργανισμοί σε σχέση με μικρά που γεννούσαν θηλυκοί χοίροι που δεν τους είχαν χορηγηθεί βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά.
Ο Hardy λοιπόν πρότεινε στον Stephan να δώσουν μεγαδόσεις βιταμινών και λοιπών θρεπτικών συστατικών στα δύο διπολικά παιδιά του. Μόλις πήραν τα θρεπτικά συστατικά στις σωστές δόσεις, η Autumn και ο αδερφός της άρχισαν αμέσως να βελτιώνονται. Πολύ σύντομα, καθώς ο Hardy τους χορηγούσε θρεπτικά συστατικά με μικρές δοκιμές (trial and error approach) η Autumn και ο αδερφός της ξεπέρασαν (έλεγξαν αποτελεσματικά) το ψυχιατρικό πρόβλημά τους και άρχισαν να συμπεριφέρονται φυσιολογικά. Έτσι ο πατέρας τους, μαζί με τον Hardy ίδρυσαν μία μη κερδοσκοπική εταιρεία η οποία εξέλιξε και έκανε παραγωγή το σκεύασμα αυτό που δόθηκε στα παιδιά του Stephan. Η εταιρεία αυτή ονομάστηκε Truehope και το σκεύασμα ονομάστηκε Empowerplus.
Μέχρι σήμερα το σκεύασμα Empowerplus έχει υποστεί εννέα βελτιώσεις, δηλαδή βρισκόμαστε στην 10η γενεά του σκευάσματος Empowerplus.
Υπάρχουν και άλλα πρωτόκολλα ορθομοριακής ψυχιατρικής όπως εκείνα του Hoffer, του Pfeiffer και άλλων πρωτοπόρων ερευνητών.
Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή (2009) το πρωτόκολλο Truehope είναι το πιο εύκολο και απλούστερο να εφαρμοστεί απ’ όλα τα άλλα ορθομοριακά πρωτόκολλα ψυχιατρικής.
Γιατί άραγε το πρωτόκολλο Truehope ξεκίνησε από την κτηνοτροφία;
Απλούστατα διότι στην κτηνοτροφία συμφέρει οικονομικά το ζώο να είναι πράγματι υγιές και σε πολύ καλή βιολογική κατάσταση ενώ στους ανθρώπους συμβαίνει το αντίθετο (περισσότερα στο άρθρο μου «(Ασφαλής) Ψυχιατρική Χωρίς Συμβατικά Ψυχοφάρμακα»). Πάντως τα υπόλοιπα πρωτόκολλα ορθομοριακής ψυχιατρικής τα εξέλιξαν ιατροί (Hoffer, Pfeiffer και άλλοι).
Τι μπορώ να κερδίσω εφαρμόζοντας το πρωτόκολλο Truehope;
Μπορείτε να είστε ψυχιατρικά υγιής χωρίς να παίρνετε συμβατικά ψυχοφάρμακα, ή παίρνοντας αυτά σε πολύ μικρότερες δόσεις και κατά συνέπεια ο οργανισμός σας να επιβαρύνεται πολύ λιγότερο από τα συμβατικά ψυχοφάρμακα και τις παρενέργειές τους, καθώς και τις μακροχρόνιες μη αναστρέψιμες ζημιές στην υγεία σας. (βλ. άρθρο «(Ασφαλής) Ψυχιατρική Χωρίς Συμβατικά Ψυχοφάρμακα» και αφιέρωμα «βιβλιοκριτική: Παρενέργειες των Συμβατικών Ψυχοφαρμάκων»).
Προσοχή: για να λειτουργήσει καλά και αποτελεσματικά το πρόγραμμα Truehope σ’ εσάς (ή σε οποιονδήποτε άλλον άνθρωπο) πρέπει πρώτα να «ρωτήσουμε» τον οργανισμό σας αν αυτό το πρωτόκολλο «του πάει». Αυτό γίνεται με ειδικά μηχανήματα και ειδικές τεχνικές που χρησιμοποιούν ορισμένοι εναλλακτικοί ιατροί.(Περισσότερα στο άρθρο «πώς να επιλέξουμε τα κατάλληλα ψυχοφάρμακα, συμβατικά ή ορθομοριακά»). Αν «ρωτήσουμε» τον οργανισμό σας αν αποζητά το σκεύασμα Truehope κι εκείνος «απαντήσει» ότι δεν το χρειάζεται, τότε καλύτερα να μην το κάνετε, και αν θέλετε να αναζητήσετε άλλο πρωτόκολλο (π.χ. του Hoffer) ή να επιλέξετε συμβατικά ψυχοφάρμακα.
Μπορώ να είμαι πραγματικά υγιής ψυχιατρικά αν δεν παίρνω τίποτα; (δηλ. ούτε συμβατικά ούτε ορθομοριακά ψυχοφάρμακα;)
Η γνώμη μου είναι ότι είναι εξαιρετικά σπάνιο κάποιος που έχει σοβαρή ψυχική πάθηση να καταφέρει να είναι καλά χωρίς να παίρνει απολύτως τίποτα. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν θεωρώ ασφαλή την ψυχιατρική εκείνη που δεν χορηγεί τίποτα στον ασθενή, ούτε καν βιταμίνες. Μπορεί να κόψετε όλα σας τα φάρμακα και να είστε καλά για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά υπάρχουν πάρα πολλές πιθανότητες κάποια στιγμή να υποτροπιάσετε (δηλαδή να επανεμφανιστεί η ψυχική ασθένεια).
Πρέπει να γνωρίζετε ότι αν παίρνετε ορθομοριακό ψυχοφάρμακο (π.χ. το Truehope Empowerplus) θα πρέπει να το παίρνετε με συνέπεια και χωρίς διακοπή, όπως ακριβώς θα έπρεπε να παίρνετε τα συμβατικά σας ψυχοφάρμακα.
Μια απόδειξη αυτού είναι ένα περιστατικό που έγινε παλιότερα στον Καναδά με το Truehope Empowerplus. Οι ιδρυτές της Truehope πολεμήθηκαν ανελέητα από συμφέροντα της συμβατικής ψυχιατρικής. Οι εκπρόσωποι των δεύτερων κατάφεραν με διάφορα «κονναί» να μπλοκάρουν την εισαγωγή του Empowerplus από τις ΗΠΑ, όπου παραγόταν, προς τον Καναδά, όπου υπήρχαν άνθρωποι που είχαν κόψει τα συμβατικά τους ψυχοφάρμακα και έπαιρναν πλέον το Empowerplus. Μόλις αυτοί οι ασθενείς έπαψαν να έχουν πρόσβαση στο Empowerplus, οι περισσότεροι υποτροπίασαν και, επειδή δεν τους χορηγήθηκαν αμέσως υποκατάστατα ψυχοφάρμακα, υπήρξαν κάποιοι που υποτροπίασαν τόσο, που αυτοκτόνησαν. Σήμερα αυτό το πρόβλημα έχει επιλυθεί πλέον με δικαστική απόφαση διότι έγιναν δικαστήρια και τελικά το πρόβλημα λύθηκε, πράγμα που σημαίνει ότι πιθανότατα στο μέλλον δεν θα υπάρξει πρόβλημα καθότι υπάρχει πλέον δεδικασμένο και είναι πλέον χιλιάδες άνθρωποι που βοηθήθηκαν με το Empowerplus.
Το δίδαγμα όμως αυτής της ιστορίας είναι ότι αν έχετε σοβαρό ψυχικό νόσημα, πρέπει κάτι να παίρνετε, είτε αυτό είναι συμβατικό ψυχοφάρμακο, είτε ορθομοριακό.
Πως μπορώ να ξεκινήσω το πρωτόκολλο Truehope;
Υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που πήραν το σκεύασμα Truehope και πήγαν εξαιρετικά καλά. Υπάρχουν όμως και αρκετοί που δεν πήγαν καλά. Για να πάτε καλά με το Truehope (όπως και κάθε άλλο πρωτόκολλο), θα πρέπει κατ’ αρχάς να διερευνήσετε αν αυτό «πηγαίνει καλά» στον δικό σας οργανισμό, που είναι βιοχημικά μοναδικός. (βλ. άρθρο Πώς να επιλέξουμε τα κατάλληλα ψυχοφάρμακα, συμβατικά η/και ορθομοριακά). Αν ο οργανισμός σας «απαντήσει» ότι «του πάει» το πρωτόκολλο Truehope, τότε μπορείτε να προχωρήσετε με ασφάλεια. Αν όχι, τότε επιλέξτε άλλο πρωτόκολλο ή συμβατική ψυχιατρική.
Αν τώρα δείτε ότι το πρωτόκολλο Truehope «σας πάει καλά», δεν μπορείτε να ξεκινήσετε από αύριο το πρωί. Πρέπει πρώτα να γίνουν κάποιες ενέργειες προκειμένου αυτό να εφαρμοστεί σωστά.
Τι πρέπει να γίνει πριν αρχίσω να παίρνω το σκεύασμα Truehope;
Όπως είπαμε, πρώτα-πρώτα να «ρωτήσουμε» τον οργανισμό μας αν «του πηγαίνει καλά» το σκεύασμα. Αν απαντήσει εκείνος θετικά, τότε προχωράμε ως εξής:
Πρώτον φέρνουμε το πεπτικό μας σύστημα σε υγιή κατάσταση με την εναλλακτική ιατρική και την ορθομοριακή διατροφή. Δηλαδή:
1) Κάνουμε θεραπεία για τυχόν πρόβλημα παθογόνου επιθετικής μορφής του μύκητα Candida Albicans και εν γένει δυσβίωσης στο έντερό μας. Εν συνεχεία θεραπεύουμε το «Σύνδρομο του διαπερατού εντέρου» (leaky gut syndrome) πάλι με τη βοήθεια εναλλακτικού ιατρού.
2) Ταυτόχρονα κάνουμε στον οργανισμό μας το «Τεστ Τροφικών Δυσανεξιών» και εφαρμόζουμε διατροφή τέτοια που να είναι συμβατή με αυτό. Περνάμε σε υγιεινές διατροφικές συνήθειες και παραμένουμε εκεί. Το τεστ αυτό ξαναγίνεται κάθε εξάμηνο και αργότερα μία φορά το χρόνο. Καταναλώνουμε βιολογικά προϊόντα διατροφής.
3) Κόβουμε ανθυγιεινές συνήθειες (π.χ. κάπνισμα, αλκοόλ, ξενύχτι, καθιστική ζωή, ναρκωτικά κλπ).
4) Αν μπορούμε κάνουμε ψυχοθεραπεία με έναν καλό ψυχοθεραπευτή.
5) Μαθαίνουμε πολλές πληροφορίες για την ψυχιατρική μας πάθηση. Για παράδειγμα, αν πάσχουμε από διπολική διαταραχή, φροντίζουμε να μάθουμε για την διαταραχή μας αυτή από εκλαϊκευμένα βιβλία και ιστοσελίδες ( Αν πάσχετε από διπολική διαταραχή, αναζητήστε πληροφορίες στο άρθρο «Βιβλία και πληροφορίες για την διπολική διαταραχή στα ελληνικά και τα αγγλικά» ή με μια μηχανή αναζήτησης στο διαδίκτυο (π.χ. Google) αναζητήστε πληροφορίες με κωδικές λέξεις «Διπολική διαταραχή» στα ελληνικά ή “Bipolar Disorder” στα αγγλικά. Σήμερα ευτυχώς υπάρχουν αρκετές πληροφορίες στα ελληνικά στο διαδίκτυο, ενώ πριν τρία χρόνια δεν υπήρχε στο διαδίκτυο απολύτως τίποτα, ούτε και σε εκλαϊκευμένα βιβλία).
6) Βρίσκουμε έναν ψυχίατρο ο οποίος θα μπορεί να μας παρακολουθεί στενά και να μας επιτηρεί όσο θα είμαστε στο πρόγραμμα Truehope και στη διαδικασία διακοπής των φαρμάκων. (προσοχή: η συντριπτική πλειοψηφία των ψυχιάτρων στην Ελλάδα του σήμερα δεν γνωρίζει τι είναι η ορθομοριακή ψυχιατρική, ούτε γνωρίζει το πρόγραμμα Truehope και πόσο ασφαλές μπορεί να είναι. Συνεπώς, πρέπει όχι μόνο να βρείτε έναν ψυχίατρο για να σας επιτηρεί αν τυχόν πάει κάτι στραβά, αλλά πρέπει πρώτα απ’ όλα να τον εκπαιδεύσετε(!) στο τι είναι ορθομοριακή ψυχιατρική και το πρόγραμμα Truehope. Οι ψυχίατροι (ειδικά στην Ελλάδα του σήμερα) είναι εξαιρετικά δύσπιστοι απέναντι σε τέτοια εγχειρήματα, όπως ήταν και ο δικός μου όταν, πριν ξεκινήσω το πρόγραμμα, του ζήτησα να με επιτηρήσει σ’ αυτό το εγχείρημα).
7) Παράλληλα, κατεβάζουμε από την ιστοσελίδα της Truehope (www.truehope.com) όλο το υλικό που μπορούμε και το διαβάζουμε με πολλή επιμέλεια. Δυστυχώς για πολλούς Έλληνες, όλο αυτό το υλικό είναι στα Αγγλικά. Για να πετύχει λοιπόν το πρόγραμμα, πρέπει κάποιος που θα κάνει το πρόγραμμα να γνωρίζει καλά Αγγλικά. Αν αυτή η προϋπόθεση δεν υπάρχει, σας συνιστώ να ξεκινήσετε ταχύρρυθμα μαθήματα Αγγλικών. Αν δεν εξοικειωθείτε με τις πληροφορίες που υπάρχουν στην ιστοσελίδα, καλύτερα αναβάλλετε το πρόγραμμα μέχρι να γίνει αυτό.
Μπορείτε να μάθετε για το πρόγραμμα Truehope και από τα δύο αγγλικά βιβλία (το ένα το έγραψε η Autumn Stringham, κόρη του Tony Stephan, και το άλλο ο David Moyer, που ήταν πατέρας ενός διπολικού νεαρού ο οποίος βοηθήθηκε πολύ με το πρόγραμμα Truehope).
Τα στοιχεία των δύο αυτών βιβλίων είναι:
α) Stringham, A (2007) A Promise of Hope –The astonishing true story of a woman afflicted with bipolar disorder and the miraculous treatment that cured her. Toronto Canada. Harper Calling.
ISBN-13: 978-0-00-200884-6 & ISBN-10: 0-00-200884-X
β) Moyer, D (2003) Too good to be true? Nutrients quiet the unquiet brain – A four generation bipolar odyssey. Penn Valley, California, USA. Publ.: Nu- Tune Press
ISBN: O-9717990-0-8 & ISBN: 0-9717990-1-6
Πως εφαρμόζεται το πρόγραμμα Truehope
Αν καταφέρατε να πληρείτε όλες τις παραπάνω προϋποθέσεις, τότε πιστεύω ότι θα πάτε πάρα πολύ καλά με το πρόγραμμα Truehope. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχετε πρόσβαση σε υπολογιστή με σύνδεση στο Διαδίκτυο.
Η εφαρμογή του προγράμματος γίνεται ως εξής:
Επικοινωνείτε με την εταιρεία ( support@truehope.com) και κάνετε εγγραφή ως «συμμετέχων» στο πρόγραμμα (participant). Αφού δώσετε κάποιες πληροφορίες για τον εαυτό σας που θα σας ζητήσουν οι Καναδοί, μπορείτε να ξεκινήσετε. Θα επικοινωνείτε τακτικά με το πρόσωπο της Truehope που σας έχει «αναλάβει», μέσω email (ηλεκτρονικού ταχυδρομείου). Επίσης αν χρειαστεί, θα πρέπει να τους τηλεφωνήσετε ή να σας τηλεφωνήσουν. Κάθε βράδυ θα πρέπει να συμπληρώνετε μία ηλεκτρονική φόρμα της Truehope (SEF – Symptom Evaluation Form), στην οποία θα γράφετε πως ήσασταν όλη τη μέρα ως προς τα ψυχιατρικά συμπτώματα και τι ακριβώς φάρμακα και σκευάσματα πήρατε, καθώς και πως κοιμηθήκατε την προηγούμενη νύχτα. Όλες αυτές οι πληροφορίες διαβάζονται από τον υπεύθυνο της Truehope που σας παρακολουθεί και οι πληροφορίες αυτές οργανώνονται αυτόματα σε στατιστικούς πίνακες και σχεδιαγράμματα, τα οποία τόσο εσείς, όσο και ο υπεύθυνος της Truehope, όσο και ο ψυχίατρος σας στην Ελλάδα θα μπορούν να βλέπουν.
Παράλληλα, θα πρέπει να βρίσκεστε σε τακτική επαφή με τον ψυχίατρο που επιλέξατε να σας παρακολουθεί, με email, τηλεφωνήματα και επισκέψεις (όλα σε πολύ τακτική βάση).
Το πρόγραμμα Truehope απευθύνεται μόνο σε ανθρώπους με διπολική διαταραχή;
Όχι απαραίτητα. Αν και το σκεύασμα εξελίχθηκε σε διπολικούς ασθενείς, έχουν βοηθηθεί με αυτό εξίσου καλά και άνθρωποι με άλλες ψυχιατρικές διαγνώσεις (π.χ. μονοπολική κατάθλιψη, κρίσεις πανικού, παιδιά με σύνδρομο διάσπασης προσοχής και υπερκινητικότητας ΔΕΠ-Υ, άνθρωποι με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD) και άλλοι. Το πρόβλημα δεν είναι τόσο τι διάγνωση έχετε, αλλά αν το συγκεκριμένο πρωτόκολλο «σας πάει καλά» βιοχημικά. Όμως η προσωπική μου εμπειρία με το πρωτόκολλο Τruehope είναι ότι δεν είναι καλό για ψυχωσικά συμπτώματα.
Το πρόγραμμα Truehope καλύπτεται από ασφαλιστικά ταμεία;
Στην Ελλάδα ακόμα όχι (και μάλλον θα αργήσει πολύ να καλυφθεί). Αν επιλέξετε να κάνετε πρόγραμμα ορθομοριακής ψυχιατρικής (όπως και οποιεσδήποτε εναλλακτικές θεραπείες εν γένει), θα πρέπει να τις πληρώσετε αποκλειστικά ο ίδιος από την τσέπη σας. Υπολογίστε χοντρά-χοντρά το κόστος γύρω στα 200 με 300 ευρώ το μήνα.
Πρακτικές συμβουλές στην εφαρμογή του προγράμματος:
Κατά την εφαρμογή του προγράμματος θα πρέπει να ξέρετε κάποια βασικά πράγματα:
1) Να παίρνετε το σκεύασμα Empowerplus (αυτό με τις βιταμίνες και τα μεταλλικά άλατα) αμέσως μετά το φαγητό και το σκεύασμα Total Amino Solution (αυτό με τα αμινοξέα) μισή ώρα πριν το φαγητό, με εντελώς άδειο στομάχι. (Οδηγίες για τη δοσολογία θα σας δοθούν από τους Καναδούς)
2) Μην παίρνετε ποτέ το Empowerplus αργότερα από τις 7 το βράδυ.
3) Ελάχιστη χρονική διαφορά δύο λήψεων του Empowerplus είναι οι 2 ώρες. Για παράδειγμα, αν πήρατε μία δόση Empowerplus στις 9πμ, τότε η επόμενη δεν πρέπει να ληφθεί νωρίτερα από τις 11πμ.
4) Δεν πρέπει να παίρνετε ποτέ περισσότερες από 5 κάψουλες Empowerplus τη φορά (η 1 μεζούρα (scoop) αν παίρνετε την έκδοση σε σκόνη και όχι σε κάψουλες)
5) Αν είστε σε φάση μείωσης ή διακοπής των συμβατικών σας ψυχοφαρμάκων μην παραβιάζετε τις οδηγίες που δίνει η Truehope στο σημείο Possible Limiting Factors (πιθανοί παράγοντες που περιορίζουν την αποδοτικότητα του προγράμματος). Για παράδειγμα, υπερβολική σωματική άσκηση μπορεί να πυροδοτήσει Protracted Withdrawal και να έχετε άσχημα ψυχιατρικά συμπτώματα.(διαβάστε πολύ καλά το Conference Call με θέμα “Post Withdrawal Syndrome” όπως άλλωστε όλα τα Conference Calls και να είστε τυπικοί σε όλα τα σημεία).
Καλή επιτυχία
Επιμέλεια: Νατάσα Βασιλάκη
.