Το Υπουργείο Υγείας των Η. Π. Α. έχει εκδώσει ένα ογκώδες βιβλίο με το οποίο πληροφορεί το Αμερικάνικο κοινο σχετικά με εναλλακτικούς τρόπους αυτο-θεραπείας και προληπτικής υγιεινής. Μπορείτε να το παραγγείλετε γράφοντας στο:.SUPERINTENDENT OF DOCUMENTS, PUBLICATION SERVICE SECTION, SSOS, WASHINGTON D.C. 20402 U.S.A. Μερικά αποσπάσματα αυτού του βιβλίου ακολουθούν:
Στην Αμερική (η γιόγκα) αξιοποιείται πιο συχνά οαν μέρος ενός ολιστικού προγράμματος βελτίωσης της υγείας, καθώς επίοης οαν μια φυσική θεραπεία για αρρώστιες. Ένα παράδειγμα είναι η εφαρμογή της γιόγκα από τον Δρ. Dean Ornish (καρδιολόγος), μαζί με αλλαγές διατροφής, αεροβική άσκηση, διαλογισμό και ομάδες συναισθηματικής υποστήριξης, για ν' ανατρέψει παθήσεις της καρδιάς (ORNISH 1990).
Τα σωματικά και ψυχολογικά οφέλη της γιόγκα περιλαμβάνουν:
μάλαξη των μυών και των εσωτερικών οργάνων, αυξημένη κυκλοφορία του αίματος, εξισορρόπηση του συμπαθητικού και παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος, αύξηση των ενδορφινών στον εγκέφαλο (εγκεφαλίνες, σεροτονίνη), αντιστροφή των αρνητικών επιδράσεων της βαρύτητας πάνω στα όργανα, αύξηση θρεπτικών ουσιών στους ιστούς και αυξημένη παρουσία κυμάτων Άλφα και Θήτα στον εγκέφαλο, που δημιουργούν μεγαλύτερη ηρεμία.
Απ' το 1920, όταν ξεκίνησαν οι επιστημονικές έρευνες, ως το 1989, όταν γράφτηκε αυτό το βιβλίο, περίπου 1600 μελέτες έχουν αναφερθεί. Από τότε έχουν γίνει πολλές ακόμα. Ακολουθούν μόνο λίγες απ' αυτές που περιέχονται στην αναφορά του Υπουργείου Υγείας των Η.Π.Α.
1. Ανθρωποι που κάνουν γιόγκα:
α. είναι πιο ανθεκτικοί στο στρες (GAERTNER 1965),
β. η καρδιά τους λειτουργεί πιο αποτελεσματικά (ORNISH 1983),
γ. έχουν μειωμένη πίεση του αίματος (ANANDA & CHHINA 1961)
δ. και τα εγκεφαλικά τους κύματα δείχνουν μια πιο ήρεμη κατάσταση (ANAND & CHINA 1961, BLACKNELL 1975, FENWICK 1977).
2. Σε συνδυασμό με αλλαγές στη διατροφή:
α. επιτυγχάνεται μείωση της χοληστερίνης (ORNISH 1983}
β. και του επιπέδου σακχάρου οτο αίμα (MONROE & FITZGERALD 1986).
3. Λόγω των ψυχολογικών ωφελειών, η γιόγκα βοηθά στην απεξάρτηση από τα ναρκωτικά και το κάπνισμα (BENSON 1969}.
4. Η αξιοποίηση της, σε συνδυασμό με άλλες κλασσικές θεραπείες, συνεισφέρει στηναντιμετώπιση του άσθματος (GORE 1982), της υπέρτασης (BLACKNELL 1975),των ημικρανιών (BENSON 1977), του καρκίνου (FRANK 1975) και της αρθρίτιδας{COUDRON&COUDRON 1987).