FAOS SAMADHI 2

Εναλλακτικος χωρος αναζητησης και θεραπευτικων τεχνων.

Εργαστηρι Αυτογνωσιας.

Ολιστικες ψυχοθεραπευτικες προσεγγισεις μεσω της Βοτανικης Ιατρικης, του Διαλογισμου, της Μεταφυσικης, της Ανθρωπολογιας, της Νεας Φυσικης και της Νεας Ενεργειας.


Κάπου στα βάθη της γενετικής μας μνήμης, βρίσκεται η γνώση του σύμπαντος και των κόσμων, όπου η ζωή είναι απαλλαγμένη από την αυταπάτη του χρόνου και του χώρου.

Όπως ακριβώς είχε προγραμματιστεί μέσα μας για να επαναφυπνιστεί την τέλεια στιγμή, έτσι τώρα προσκαλεί την προσοχή μας.

Έχουμε ένα σκοπό πολύ μεγαλύτερο από όσο μπορέσαμε ποτέ να φανταστούμε.

Ο σκοπός αυτός ζητά να τον αναγνωρίσουμε τώρα και ζητά επίσης να αποκόψουμε τα κυκλώματα που μας συνδέουν με τα πρότυπα σκέψης και τα άχρηστα συναισθήματα τα οποία μας κρατούν δέσμιους στην αυταπάτη και στη σύγχυση των κατώτερων βασιλείων.

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

Δεξι και αριστερο ημισφαιριο του εγκεφαλου. Τεχνικες συγχρονισμού – συντονισμου - εξισορροπησης των 2 ημισφαιρίων.






Του Γιαννη Δογανη

Το δεξί ημισφαίριο είναι αυτό που μας ενώνει με το άπειρο και τον κόσμο όλο, αναμιγνύοντας όλες τις λεπτομέρειες μεταξύ τους, ακολουθώντας τη σύνδεση και ανυψώνοντάς τις σε ένα μεγαλύτερο πλαίσιο που περιλαμβάνει τα πάντα και όλα συνδεδεμενα και ενωμένα,

ενώ το αριστερό ημισφαίριο είναι αυτό που ακολουθεί τη γραμμική ροή του παρελθόντος και του μέλλοντος, που βάζει τις λεπτομέρειες σε τάξη και τις κατηγοριοποιεί, τις αναλύει, δίνοντάς μας την ατομική υπόσταση των λεπτομερειών που μας διαχωρίζουν από το γενικό σύνολο, χαρακτηρίζοντάς μας ως ξεχωριστά άτομα.


Ο εγκέφαλος είναι κάτι το συναρπαστικό. Ο άνθρωπος από πολύ νωρίς άρχισε να ενδιαφέρεται γι΄αυτόν, όταν θέλησε να μάθει που είναι η έδρα της ψυχής.

Ο Δημόκριτος και οι προσωκρατικοί φιλόσοφοι παρουσίασαν τον εγκέφαλο σαν φύλακα της διάνοιας και της ψυχής. Οι Ιπποκρατικοί γιατροί επίσης ήταν πρωτοπόροι στην μελέτη της επιληψίας (κατ΄εξοχήν νευρολογικής αρρώστιας). Ήταν οι πρώτοι που υπέδειξαν ότι οφειλόταν σε δυσλειτουργία της φυσιολογίας. Ο έλληνας γιατρός Γαληνός (200 μ.Χ.) συμβούλευε τους ασθενείς που έπασχαν από μανία, να κάνουν μπάνιο σε αλκαλικές πηγές. Είναι πιθανόν το αλάτι (lithium carbonate) ν΄απορροφιόταν από το δέρμα και να ηρεμούσε τον ασθενή.

(Το lithium θεωρήθηκε το πρώτο αντικαταθλιπτικό φάρμακο μόλις το 1949! από τον Dr John Cade ).

Όμως όλες αυτές οι διαπιστώσεις δεν εμπόδισαν τους Αιγύπτιους και την πλειοψηφία των Ελλήνων να παραμείνουν πεπεισμένοι πως η καρδιά ήταν η έδρα της ψυχής και των παθών. Ο Αριστοτέλης συνέβαλε πολύ στην καρδιοκεντρική θεωρία που επικρατούσε μέχρι τον Μεσαίωνα. Τελικά, χρειάστηκε να φθάσουμε στον 20ο αιώνα για να εκτιμήσουμε την πολυπλοκότητα του εγκεφάλου. Μόνο τότε έγινε δεκτό ότι ο εγκέφαλος είναι όργανο πολύ πιο περίπλοκο από την καρδιά και μάλιστα τόσο περίπλοκο όσο ολόκληρος ο υπόλοιπος άνθρωπινος οργανισμός.

Ο Jean - Pierre Changeux διευθυντής του εργαστηρίου Μοριακής Νευροβιολογίας του Ινστιτούτου Παστέρ στο βιβλίο του " ο νευρωνικός άνθρωπος ( L΄homme neuronal) " λέει ότι η νευροβιολογική επανάσταση μόλις έχει αρχίσει. Ο 21ος αιώνας θα είναι ο αιώνας των νευροεπιστημών. Πράγματι τα τελευταία χρόνια οι έρευνες είχαν αστραπιαία εξέλιξη .

Για ν΄αποκρυπτογραφηθεί ο εγκέφαλος χρειάστηκε να συγκλίνουν επιστήμες τόσο διαφορετικές όπως: η φυσιολογία, η βιοχημεία, η φαρμακολογία, η μοριακή γενετική και η ανατομία. Αυτό συνέβαλε στην εμφάνιση των νευροεπιστημών. (Κάτι ανάλογο έγινε στις αρχές του αιώνα στο χώρο της φυσικής (κβαντομηχανική, σχετικότητα). Και το μεγάλο αίνιγμα στην αναζήτηση αυτή αποτελεί η συνείδηση.

Το πρώτο μέλημα της επιστήμης στην έρευνα του εγκεφάλου είναι να καταλάβει την χημεία του, βελτιώνοντας έτσι τις γνώσεις για την γενετική των μορίων του. Δηλαδή τους δέκτες, τα ιονικά κανάλια και τα ένζυμα που συνθέτουν τους νευροδιαβιβαστές και τους μεταφορείς τους. Ακόμη δεν έχει γίνει κατανοητό πως παρεμβαίνουν τα μόρια στους μηχανισμούς κυτταρικής επικοινωνίας. Ένα άλλο μέλημα της έρευνας είναι η μελέτη των λειτουργιών που είναι ενσωματωμένες στον ανθρώπινο εγκέφαλο, χρησιμοποιώντας την εγκεφαλική εικονογραφία και την πειραματική ψυχολογία.


Οι τεχνικές της εγκεφαλικής εικονογραφίας αναπτύσσονται ταχύτατα, για παράδειγμα η στατική κάμερα ή η πυρηνική μαγνητική αντήχηση, εργαλεία που επιτρέπουν τον καθορισμό των ζωνών του εγκεφάλου που μπαίνουν σε λειτουργία για μία δεδομένη δραστηριότητα. Μία πρόσφατη ανακάλυψη είναι ότι οι οπτικοί χώροι του εγκεφάλου των τυφλών μπαίνουν σε λειτουργία (!) όταν ο τυφλός διαβάζει Μπράιγ με τα δάκτυλα.


Επίσης ομάδα βρεττανών ερευνητών διαπίστωσε ότι η σχιζοφρένεια οφείλεται σε κακή κυκλοφορία πληροφοριών μεταξύ των δύο ημισφαίριων του εγκεφάλου.

(Η έρευνα διεξήχθηκε από τον Μax Birchwood στο νοσοκομείο του Μπέρμινχαμ "ALL SAINTS")


Τα 200 εκατομμύρια νευρικές ίνες που συνδέουν το δεξί με το αριστερό ημισφαίριο και ονομάζονται CORPUS CALLOSUM, ελέγχουν την διέλευση των πληροφοριών. Μία κακή σύνδεση, στην οποία το ένα ημισφαίριο θα θεωρούσε την δραστηριότητα που λαμβάνει χώρα στο άλλο, σαν προερχόμενη από εξωτερική πηγή, θα μπορούσε να εξηγήσει πολλά συμπτώματα της σχιζοφρένειας.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το αριστερό ημισφαίριο δρα υπερβολικά όταν δεν λαμβάνει κανονικά πληροφορίες από το δεξί. Είναι όμως δυνατόν να δυναμώσει κανείς το CORPUS CALLOSUM και επομένως ν΄αυξήσει την επικοινωνία μεταξύ των δύο ημισφαιρίων, ασκούμενος στην χρησιμοποίηση και των δύο χεριών. Ο ισθμός, που αποτελεί ένα μέρος του CORPUS CALLOSUM, θα μπορούσε να διπλασιαστεί σε όγκο, αν οι δεξιόχειρες μάθουν να χρησιμοποιούν και το αριστερό χέρι...


Είναι γνωστό ότι τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου λειτουργούν σαν δύο ξεχωριστοί θάλαμοι ανάλυσης πληροφοριών, είτε ανεξάρτητα, είτε παράλληλα. Είναι δηλαδή σύνθετα αντιληπτικά συστήματα. Λόγο αυτής της ιδιότητας, οι συνειδησιακές καταστάσεις μπορούν να προσδιοριστούν όχι μόνο με βάση τις αναλογίες της συχνότητας των εγκεφαλικών κυμάτων, αλλά και βάσει της ημισφαιρικής εξειδίκευσης ή αλληλεπίδρασης.

Έτσι η αντιληπτική ικανότητα ενός ατόμου και κατ΄επέκταση η ικανότητα αντίληψης της πραγματικότητας, εξαρτάται από την ικανότητα του να βιώνει διαφορετικές συνειδησιακές καταστάσεις...

Στην καθημερινή κατάσταση της ανθρώπινης συνείδησης το φαινόμενο του συντονισμού των δύο ημισφαιρίων είναι εξαιρετικά σπάνιο και διαρκεί ελάχιστα. Αυτή η εξισορρόπηση είναι μικρής διάρκειας ακόμη και από άτομα που έχουν εξασκηθεί σε διαλογιστικές ή αναπνευστικές τεχνικές.



«Το ημισφαίριο που μιλάει, δεν γνωρίζει. Το ημισφαίριο που γνωρίζει δεν μιλάει».

Στην επιστημη της γιογκα, το Ίντα και το Πίνγκαλα είναι τα κύρια κανάλια (Ναντις),
μέσα από τα οποία ταξιδεύουν …ρεύματα. Η μία είναι η αισθητήρια η άλλη η κινητήρια, η μια κεντρομόλος η άλλη φυγόκεντρος. Η μία μεταφέρει τις αισθήσεις στον εγκέφαλο ή άλλη από τον εγκέφαλο στο σώμα.

Το Πίνγκαλα είναι η Αρσενική δύναμη, η ενεργητικότητα, το φως, ο ήλιος, η δημιουργικότητα, η διάκριση, ο χρυσός. Το Ίντα είναι το θηλυκό στοιχείο, είναι η άρνηση, η Σελήνη, το σκοτάδι, το κρύο. Ο Γιούνγκ το αποκαλούσε Άνιμα. Είναι το Ασήμι. Η μη-διάκριση και η διαίσθηση.


Οι δυο αυτές δυνάμεις διανέμονται τελικά σε ολόκληρο το σώμα μέσα από ένα δίκτυο νευρικών καναλιών. Το συμπαθητικό και το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, στην επιστημονική τους ορολογία. Τα δύο αυτά συστήματα είναι υπεύθυνα για την απρόσκοπτη ροή ενέργειας στα διάφορα όργανα του σώματος, τα νεφρά, την καρδιά, τους πνεύμονες, το πάγκρεας, το στομάχι. Όταν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα στον έλεγχο και την ροή της ενέργειας, εκδηλώνεται ασθένεια.


Στόχος της Γιόγκα δεν είναι τόσο να αφυπνίσει αυτά τα δυο Νάντις, αλλά η εξισορρόπηση τους, η εξάγνισή τους και η πειθαρχία τους. Το Ίντα και το Πίνγκαλα λειτουργούν εναλλάξ και επηρεάζουν άμεσα την θερμοκρασία του σώματος, τις πεπτικές και ορμονικές εκκρίσεις, τα εγκεφαλικά κύματα και όλα τα όργανα του σώματος. Το Ίντα και το Πίνγκαλα λειτουργούν σύμφωνα με το φυσιολογικό κύκλο, εξ’αιτίας όμως των κακών συνηθειών τις ζωή μας, κακής διατροφής εντάσεων και δυσαρμονίας ο κύκλος αυτός αποσυντονίζεται και απορυθμίζεται με αποτέλεσμα την γενικότερη διαταραχή. Πότε λοιπόν έτσι κυριαρχεί το ένα Νάντι και πότε το άλλο υπολειτουργεί.

Αυτό μπορούμε και εμείς με απλό τρόπο να το διαπιστώσουμε κατά την διάρκεια της ημέρας. Πότε το αριστερό και πότε το δεξιό ρουθούνι μας λειτουργούν περισσότερο ή λιγότερο. Όταν αισθάνεστε ενεργητικότητα και δυναμική διάθεση, παρατηρήστε ότι το δεξιό σας ρουθούνι είναι σε απόλυτη λειτουργία, ενώ το αριστερό σας υπολειτουργεί. Όταν αισθάνεστε κόπωση, νωθρότητα και αδράνεια, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.


Κατά συνέπεια η εξισορρόπηση αυτών των δύο καναλιών, των Νάντις, είναι κατά βάση ο σκοπός της Πραναγιάμα και της Χάθα Γιόγκα. Αποτέλεσμα είναι η χαρακτηριστική καλή υγειά που θα κερδίσουμε και η επίμονη ανοχή μας στις ασθένειες.


Μπορούμε κυριολεκτικά να πούμε ότι όταν κάνουμε και ασκούμαστε συστηματικά με την Γιόγκα πάνω σε αυτές τις τεχνικές, στην πραγματικότητα βάζουμε παντός είδους ασθένεια στο συρτάρι, δεν αρρωσταίνουμε δηλαδή, από απλό κρυολόγημα, μέχρι και όλες τις άλλες σοβαρότερες ασθένειες που ταλανίζουν την ανθρώπινη υπόσταση. Αποκτάται αυτό που λέγεται στη Γιόγκα Συνειδητή κατάσταση υγείας.



Υπαρχει μια τεχνική συγχρονισμού των ημισφαιρίων που ανέπτυξε ο Ρομπερτ Μονρόε (1915 - 1995), το HEMI-SYNC (emispheric synchronization =συγχρονισμός των 2 εγκεφαλικών ημισφαίριων)


Το Hemi - Sync είναι μια πρωτοποριακή, επιστημονικά αποδεδειγμένη τεχνική ακουστικής τεχνολογίας, που ανταπτύχθηκε από το Ινστιτούτο Μονρόε και που επιφέρει ένα μοναδικό συνδυασμό των διαισθητικών και λογιστικών μας ικανοτήτων. Ο Μονρόε μαζί μ΄ένα επιτελείο ειδικών στην Βιοχημεία, στην ηλεκτρική μηχανική, στην Ιατρική, στην Φυσική, στην εκπαίδευση, οδηγήθηκε στην ανακάλυψη, ότι συγκεκριμένα ακουστικά ερεθίσματα, παράγουν ευεργετικά αποτελέσματα.


Δηλαδή, συγκεκριμένοι συνδυασμοί συχνοτήτων μπορούν ν΄αυξήσουν το επίπεδο εγρήγορσης, να επηρεάσουν τον ύπνο, να έχουν θεραπευτική επίδραση ή να προκαλέσουν διευρυμένες συνειδησιακές καταστάσεις. Η διαδικασία αυτή ακουστικής καθοδήγησης περιλαμβάνει ακολουθίες ηχητικών προτύπων που έχουν την τάση να προκαλούν συγκεκριμένα εγκεφαλικά κύματα.

Αυτός ο νευρολογικός μηχανισμός διοχέτευσης μίας ακουστικής ακολουθίας συχνοτήτων, επιδρά στην συνολική λειτουργία του εγκεφάλου, συντελώντας τελικά στον συγχρονισμό των 2 ημισφαιρίων. Πιο συγκεκριμένα, η ακουστική αυτή ακολουθία συχνοτήτων βασίζεται στο συνδυασμό πολλαπλών ακουστικών κτύπων Binaural.

(Κτύπους Binaural ακούμε όταν δύο συναφείς ήχοι, παρόμοιας συχνότητας παρουσιάζονται ένας σε κάθε αυτί και ο εγκέφαλος ανιχνεύει διαφορές φάσης ανάμεσα σ΄αυτους τους ήχους.)


Αυτοί οι κτύποι συνδυάζονται με μουσική, με ήχους που μοιάζουν με σφύριγμα ή με τους φυσικούς ήχους των κυμάτων στην ακρογιαλιά. Οι κτύποι Binaural ανιχνεύονται κάτω από τα 1000 Hz και διεγείρουν το ηλεκτροχημικό περιβάλλον του εγκεφάλου. Όταν τα εγκεφαλικά κύματα μετακινούνται σε χαμηλότερες συχνότητες και η αντίληψη παραμένει ανεπηρέαστη, μια μοναδική κατάσταση συνείδησης αναδύεται.


Όταν η συχνότητες γίνονται υψηλότερες, τότε συνδέονται με υψηλή εγρήγορση και εστιασμένη πνευματική δραστηριότητα. Υπάρχει ένα ολόκληρο φάσμα συχνοτήτων με την βοήθεια των οποίων μπορεί κανείς να ενισχύσει κάθε επιθυμητή συνειδησιακή δραστηριότητα (αυτοίαση, ανέβασμα της ζωτικότητας, δημιουργική διοχέτευση του στρές, διαισθητική λήψη ορθών αποφάσεων, εστιασμένη και παραγωγική εγκεφαλική κατάσταση, ανάδειξη δεξιοτήτων και ταλέντων κ.τ.λ.)


Η έρευνα του εγκεφάλου έχει καταφέρει πολλά. Ο αυτοέλεγχος συνειδησιακών καταστάσεων μέσω μοναδικών συνδυασμών ηχητικών συχνοτήτων, δεν είναι μικρό πράγμα. Βρίσκεται όμως ακόμα στην αρχή. Το μόνο σίγουρο - όταν αναφερόμαστε στον εγκέφαλο είναι ότι πρόκειται για μία "terra incognita’’ ένα παρθένο δάσος που η αποψίλωση του οποίου έχει να μας οδηγήσει σε θαυμαστές ανακαλύψεις στα επόμενα χρόνια.

Γιαννης Δογανης / Faos satori – Faos Samadhi – Faos art Ianis
 

HEMI-SYNC






Η
νευροανατόμος Jill Bolte Taylor μπόρεσε να μελετήσει τον ανθρώπινο εγκέφαλο και τις λειτουργίες του, μεσα από την δικη της εμπειρια από ένα εγκεφαλικο επεισοδιο.















Χημεια του εγκεφαλου. Επίφυση, Ενδορφίνες, Γιογκα και Φωτοθεραπεια.



Σε κάθε φυσική και ψυχοσωματική εκδήλωση του ανθρώπου, που έχει να κάνει με συναίσθημα, παρόρμηση, έκφραση, διάθεση, εναρμόνιση κ.λ.π, αντιστοιχεί μια περίεργη και περίπλοκη έκκληση βιοχημικών ουσιών που στην νευροβιολογια ονομάζονται μεταβολικά ένζυμα και νευροπεπτίδια. Αυτά σαν νευροδιαβιβαστές μεταφέρουν συγκεκριμένες αντιδράσεις ερεθίσματα, μηνύματα στον ανθρώπινο εγκέφαλο.


Αρχικά είχαν εντοπίσει έξι τέτοιους νευροδιαβιβαστές, αλλά μέχρι σήμερα έχουν ανακαλυφθεί περίπου, γύρω στους διακόσιους (200), οι οποίοι δεν έχουν αποκωδικοποιηθεί τόσο για την λειτουργία τους αλλά και για την επίδρασή τους. Οι υποδοχείς των εγκεφαλικών κυττάρων είναι προγραμματισμένοι, άλλοι να δέχονται και άλλοι να απορρίπτουν την επίδρασή τους. Παράδειγμα, υπάρχουν φυσικές οπιούχες εκκρίσεις του εγκεφάλου που ορισμένα κύτταρά του, τις αποδέχονται και τις αφομοιώνουν.


Οι ουσίες (ορμόνες) αυτές επιστημονικά λέγονται Ενδορφίνες, που σημαίνει: Ενδογενής-μορφίνη. Δηλαδή εσωτερική μορφίνη.


Τέτοιες ουσίες είναι: η Β-ενδορφίνη, Ακετυλοχολίνη, Μελατονίνη, Ντοπαμίνη, Σεροτονίνη, Γλυκίνη, η Δυνορφίνη, οι Εγκεφαλίνες, η Σωματοστατίνη κ.α.


Είναι γνωστή η αντικαταθλιπτική δράση της νοραδρεναλίνης, η έντονη παυσίπονη δράση της δυνορφίνης, ο ρόλος της ντοπαμίνης στη σχιζοφρένεια και τη νόσο του πάρκινσον(φάρμακο Λεβεντόπα), αλλά και η συμμετοχή της σεροτονίνης στη διευκόλυνση του ύπνου. Κατά ένα μεγάλο ποσοστό, η συμπεριφορά μας, οι σκέψεις μας, τα συναισθήματά μας, οι αντιδράσεις μας στη χαρά και τη λύπη, ρυθμίζονται από ένα βιοχημικό νευρικό σύστημα ελέγχου, μέσω των ενδογενών ουσιών.


Νέοι τομείς της επιστήμης προσπαθούν να εξερευνήσουν τον μέχρι πριν λίγα χρόνια άγνωστο κόσμο της χημείας του εγκεφάλου. Ο ρυθμιστικός, αναλγητικός, αγχολυτικός και γενικά ευεργετικός για την υγεία ρόλος του βελονισμού, μπορεί να αποδοθεί στη δυνατότητά του να επεμβαίνει στον ομιχλώδη αυτό κόσμο του εγκεφαλικού κυττάρου, επαναπροσδιορίζοντας διαταραγμένες χημικές ισορροπίες του οργανισμού.


Αυτές λοιπόν οι ουσίες που όπως είπαμε δεν γνωρίζουμε ακόμα την πραγματική επίδρασή τους, παράγονται στον εγκέφαλο και έχουν ιαντική, θεραπευτική επίδραση στον άνθρωπο και όχι μόνον. Έχει αποδειχθεί, παραδείγματος χάριν ότι οι Μαραθωνοδρόμοι παρουσιάζουν αυξημένες μετρήσεις της Βήτα-ενδορφίνης, όπως αντίστοιχα και τα άτομα εκείνα που κάνουν διαλογισμό.


Οι μαραθωνοδρόμοι παράγουν ενδορφίνες, που προκαλούν διέγερση και ευφορία κατά τη διάρκεια της κούρσας.


Αντίστοιχα, άλλες δραστηριότητες που προκαλούν έκλυση των ενδορφινών, είναι η μουσική, η διασκέδαση, το μασάζ, η προσευχή και ο διαλογισμός.






Η μείωση της συγκέντρωσης της σεροτονίνης στον εγκέφαλο όπως επίσης και οι αλλοιώσεις της συγκέντρωσής της, που παρατηρήθηκαν ανάλογα με τις εποχές του χρόνου, είχαν συσχετισθεί με αλλαγές της συμπεριφοράς, της ψυχικής διάθεσης και της συναισθηματικής κατάστασης.


Σήμερα μέσα από τις πιο πρόσφατες επιστημονικές μελέτες για τον ανθρώπινο εγκέφαλο, σε άτομα τα οποία παρουσιάζουν φαινόμενα κατάθλιψης αλλά και μανιοκατάθλιψης, αναγνωρίσθηκε ότι αυτό οφείλεται στην έλλειψη νευροδιαβιβαστών και ενδορφινών στα κύτταρα του εγκεφάλου. Η επαναδραστηριοποίηση τους είναι σύμφωνα με την ψυχιατρική το κλειδί για την θεραπεία τέτοιων ψυχικών ασθενειών.


Σε άτομα που πάσχουν από εποχιακές συναισθηματικές διαταραχές με κύριο χαρακτηριστικό την κατάθλιψη, η φωτοθεραπεία βοηθά.


Η υποβολή των ασθενών αυτών σε έντονο φως, βελτιώνει την ψυχική τους διάθεση και τη συναισθηματική τους κατάσταση. Δεν έχει γίνει ακόμη κατανοητό με ποιο τρόπο το ηλιακό φως και η φωτοθεραπεία προκαλούν τις θετικές επιδράσεις τους.


Η αύξηση της παραγωγής της σεροτονίνης είναι ένα από τα αποτελέσματα της δράσης του φωτός, που φαίνεται ότι βελτιώνει την ψυχική και συναισθηματική κατάσταση. Στον οργανισμό υπάρχουν και άλλες λειτουργίες και χημικές ουσίες ή ορμόνες οι οποίες επηρεάζονται από το φως.


Η Επιφυση και η σύνθεση της μελατονίνης για παράδειγμα, επηρεάζονται από την έκθεση στο φως. Από στατιστικές που έγιναν μάλιστα σε ομάδα ατόμων που έκαναν ασκήσεις γιόγκα ή έκαναν πρακτική διαλογισμού, παρατηρήθηκε ότι παρουσιάστηκαν τα λιγότερα καρδιοαγγειακά προβλήματα σε σχέση με την άλλη ομάδα που βρισκόταν μακριά από αυτή την μορφή έκφρασης.


Αρχικά η έκλυση αυτής της ουσίας φαίνεται να προκαλεί ένα δυνατό αίσθημα ευφορίας και κατευναστικής επίδρασης στον άνθρωπο. Από έρευνες που έγιναν μάλιστα σε ποντίκια εργαστηριου, όταν άρχισαν να τους χορηγούν, παρόμοιες ουσίες ενδορφινών, παρατηρήθηκε ότι αυτά προτιμούσαν την κατανάλωσή τους αντί της τροφής, με αποτέλεσμα να φτάνουν σε οριακά όρια ασιτίας. Ο αριθμός ή τύπος των ενδορφινών που ενυπάρχουν ή παράγονται μέσα μας, είναι ακόμα επιστημονικά απροσδιόριστος.


Η αρκούδα επίσης παρουσιάζει ένα καταπληκτικό τέτοιο φαινόμενο ενδορφινικής συμπεριφοράς, κατά τη διάρκεια της χειμερίας νάρκης.


Παρόλο το μέγεθός της και παρόλο που δεν βρίσκεται σε πραγματική χειμερία νάρκη, διότι κινείται και αντιλαμβάνεται τι γίνεται γύρω της, δεν έχει ανάγκη, ούτε διάθεση για τροφή, ούτε να κινηθεί, αλλά επίσης παρόλο το μέγεθος και την ακινησία, δεν παρουσιάζει ποτέ καρδιακά προβλήματα. Το φαινόμενο της ενδορφινικής συμπεριφοράς της αρκούδας ελπίζει να ερευνήσει η επιστήμη, ώστε τα αποτελέσματα του να βοηθήσουν τα προβλήματα καρδιακών παθήσεων που εμφανίζει ο άνθρωπος.



http://www.yogaclub.gr/