FAOS SAMADHI 2

Εναλλακτικος χωρος αναζητησης και θεραπευτικων τεχνων.

Εργαστηρι Αυτογνωσιας.

Ολιστικες ψυχοθεραπευτικες προσεγγισεις μεσω της Βοτανικης Ιατρικης, του Διαλογισμου, της Μεταφυσικης, της Ανθρωπολογιας, της Νεας Φυσικης και της Νεας Ενεργειας.


Κάπου στα βάθη της γενετικής μας μνήμης, βρίσκεται η γνώση του σύμπαντος και των κόσμων, όπου η ζωή είναι απαλλαγμένη από την αυταπάτη του χρόνου και του χώρου.

Όπως ακριβώς είχε προγραμματιστεί μέσα μας για να επαναφυπνιστεί την τέλεια στιγμή, έτσι τώρα προσκαλεί την προσοχή μας.

Έχουμε ένα σκοπό πολύ μεγαλύτερο από όσο μπορέσαμε ποτέ να φανταστούμε.

Ο σκοπός αυτός ζητά να τον αναγνωρίσουμε τώρα και ζητά επίσης να αποκόψουμε τα κυκλώματα που μας συνδέουν με τα πρότυπα σκέψης και τα άχρηστα συναισθήματα τα οποία μας κρατούν δέσμιους στην αυταπάτη και στη σύγχυση των κατώτερων βασιλείων.

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Από τη στιγμή που γειώνεσαι στη γη και στο κέντρο του σεξ, θα νιώθεις τελείως άνετος, ήρεμος, κεντραρισμένος και γειωμένος




Ένα από τα πιο διαδεδομένα προβλήματα του σύγχρονου ανθρώπου, από το οποίο υποφέρει ολόκληρη η ανθρωπότητα, είναι η αίσθηση ξεριζωμού.

 Όταν το αντιληφθείς αυτό, θα νιώσεις στα πόδια σου ένα ρίγος αβεβαιότητας, επειδή τα πόδια είναι πραγματικά οι ρίζες του ανθρώπου. Μέσα από τα πόδια ριζώνει ο άνθρωπος στη γη.

 Κάνε λοιπόν δύο – τρία πράγματα.
  
Πρώτον:

Κάθε πρωί, αν βρίσκεσαι κοντά στη θάλασσα, πήγαινε στην παραλία και τρέχε πάνω στην άμμο. Αν δεν βρίσκεσαι κοντά στην θάλασσα, τότε τρέχε οπουδήποτε μπορείς να τρέξεις χωρίς παπούτσια και νιώσε την επαφή των ποδιών σου με τη γη.

 Σύντομα, μέσα σε λίγες βδομάδες, θα αρχίσεις να νιώθεις μεγάλη ενέργεια και δύναμη στα πόδια σου. Τρέχε λοιπόν με γυμνά πόδια. Αυτό είναι το ένα πράγμα.
  
Το δεύτερο:

Πριν αρχίσεις να τρέχεις κι όταν έχεις τελειώσει το τρέξιμο, κάνε αυτό: Στάσου όρθιος με τα πόδια ελάχιστα ανοιχτά, ένα – δύο εκατοστά και κλείσε τα μάτια σου.

 Ύστερα ρίξε όλο σου το βάρος πρώτα στο δεξί πόδι, σαν να στέκεσαι μόνο στο δεξί. Στο αριστερό δεν πέφτει καθόλου βάρος. Νιώσε το κι ύστερα μετατοπίσου στο αριστερό πόδι. Ρίξε όλο σου το βάρος στο αριστερό κι ελάφρυνε εντελώς το δεξί, σαν να μην έχει τίποτα να κάνει. Βρίσκεται εκεί, πάνω στη γη, μα δεν υπάρχει καθόλου βάρος πάνω του.

 Κάνε το αυτό τέσσερις με πέντε φορές.

 Νιώσε αυτή τη μετατόπιση ενέργειας. Ύστερα δοκίμασε να στέκεσαι ακριβώς στη μέση – ούτε μόνο στο αριστερό ούτε μόνο στο δεξί, αλλά και στα δύο πόδια. Τώρα το μισό βάρος πέφτει στο ένα πόδι και το άλλο μισό πέφτει στο άλλο.
  
Αυτό το μισό – μισό θα σε ριζώσει περισσότερο στη γη. Άρχιζε και τελείωνε το τρέξιμο μ’ αυτό και θα σε βοηθήσει πάρα πολύ.

 Το τρίτο πράγμα:

Άρχισε να παίρνεις βαθιές αναπνοές. Με τη ρηχή αναπνοή, νιώθει κανείς ξεριζωμένος. Η αναπνοή πρέπει να πηγαίνει μέχρι τη ρίζα του είναι σου και η ρίζα είναι το κέντρο του σεξ.

 Ο άνθρωπος γεννιέται από το σεξ. Η ενέργεια είναι σεξουαλική. Αναπνέοντας, πρέπει να πηγαίνεις και να κάνεις επαφή με τη σεξουαλική σου ενέργεια, ώστε η αναπνοή να κάνει ένα συνεχές μασάζ στο κέντρο του σεξ. Τότε θα νιώθεις ριζωμένος.
  
Αν η αναπνοή σου είναι ρηχή και δεν πηγαίνει ποτέ στο κέντρο του σεξ, τότε υπάρχει ένα χάσμα. Αυτό το χάσμα θα σου δίνει ρίγη αβεβαιότητας και σύγχυση, δεν θα ξέρεις ποιος είσαι, δεν θα ξέρεις που πηγαίνεις, δεν θα ξέρεις ποιος είναι ο σκοπός σου πάνω στη γη, γιατί υπάρχεις.

 Θα νιώθεις ότι απλώς σέρνεσαι. Τότε, σιγά – σιγά θα γίνεις ανόρεχτος, χωρίς ζωντάνια. Επειδή, πως μπορεί να υπάρξει ζωή, όταν δεν υπάρχει κανένας σκοπός. Και πως μπορεί να υπάρξει σκοπός, όταν δεν είσαι ριζωμένος μέσα στην ίδια σου την ενέργεια;

 Πρώτα λοιπόν γειώνεσαι στη γη, που είναι η μητέρα των πάντων. Ύστερα γειώνεσαι στο κέντρο του σεξ, που είναι ο πατέρας των πάντων.

 Από τη στιγμή που γειώνεσαι στη γη και στο κέντρο του σεξ, θα νιώθεις τελείως άνετος, ήρεμος, κεντραρισμένος και γειωμένος

 Οσσο






Η Γη και οι κάτοικοι της ανεβάζουν την δόνησή τους. Οι αλλαγές που συμβαίνουν στον πλανήτη, επηρεάζουν το σώμα μας με θετικες μεταλλαξεις – αλλαγες, σε σωματικο νοητικο και συναισθηματικο επιπεδο. Αποτελεσματα εργαστηριακών αναλύσεων του αίματος δειχνουν πως υπάρχει ανάπτυξη νέων ελίκων στο DNA των ανθρώπων

.




Σε αυτό το άρθρο της Patricia Resh, η γιατρός Berrebda Fox  μας εξηγεί τις κυτταρικές αλλαγές και του DNA.  H γιατρός Fox είναι μια ολιστική θεραπεύτρια γιατρός του κέντρου Avalon Wellness στο όρος Σάστα (Mount Shasta) στην Καλιφόρνια.

Η Κλινική Avalon ξαναφέρνει στην επιφάνεια την θεραπευτική ιδέα και μεθόδους όπως εφαρμοζόντουσαν αρχικά στο νησί Avalon . H ολιστική γιατρός απέδειξε, μέσω εργαστηριακών αναλύσεων του αίματος, πως στην πραγματικότητα υπάρχει ανάπτυξη νέων ελίκων στο DNA των ανθρώπων.

Ερώτηση:

Μπορείτε να μας πείτε ποια είστε και ποιο είναι το βιογραφικό σας ;

Απάντηση :

Έχω ντοκτορά στην φυσιολογία και στην naturopaty. Όταν εκπαιδευόμουν και φοιτούσα στην Ευρώπη , έδωσα πολλές συνεντεύξεις στα ΜΜΕ ,έλαβα μέρος σε τηλεοπτικές εκπομπές και εργάζομαι στο κανάλι FOX  σε προγράμματα που έχουν να κάνουν με εξωγήινους και το ρόλο που παίζουν σε όλα αυτά που συμβαίνουν στο ανθρώπινο γένος αυτούς τους καιρούς.

Ερώτηση :

Ποιες είναι οι αλλαγές που συμβαίνουν – γίνονται στον πλανήτη και πως αυτές οι αλλαγές επηρεάζουν το σώμα μας ;

Απάντηση :

Υπάρχουν μεγάλες αλλαγές , τροποποιήσεις και μεταλλάξεις , που με τα λεγόμενα των γενετιστών έχουν αρχίσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
Πριν ένα χρόνο, στο Μεξικό, έγινε ένα συνέδριο γενετιστών από όλο τον κόσμο, με αρχικό θέμα « η αλλαγή του DNA». Ζούμε μια επαναστατική αλλαγή , παρόλα αυτά δεν γνωρίζουμε σε τι πραγματικά αλλάζουμε.

Ερώτηση :

Πως αλλάζει το DNA μας ;

Απάντηση :

Ο κάθε ένας από εμάς έχει μια διπλή έλικα  DNA .Εκείνο το οποίον βλέπουμε να συμβαίνει είναι πως σχηματίζονται και άλλες έλικες. Στην διπλή έλικα υπάρχουν δύο αλυσίδες ή νήματα σε σχήμα σπείρας , εκείνο που κατανοώ είναι πως θα αναπτυχθούν 12 έλικες. Αυτό το φαινόμενο φαίνεται πως άρχισε πριν 5-10 χρόνια. ΟΝΤΩΣ ΜΕΤΑΛΛΑΣΟΜΕΘΑ –ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ! Αυτή είναι η επιστημονική εξήγηση! Πρόκειται για μια μετάλλαξη – αλλαγή του είδους μας προς κάτι που ακόμα μας είναι άγνωστο. Οι αλλαγές αυτές ακόμη δεν έχουν δημοσιευθεί γιατί ή επιστημονική κοινότητα πιστεύει πως αυτό θα τάραζε τον πληθυσμό. Παρομοίως αλλάζουν και τα κύτταρα μας. Αυτή την συγκεκριμένη στιγμή εργάζομαι με τρία παιδιά που έχουν  3 έλικες στο DNA τους. Ήδη πολλές θρησκείες έχουν μιλήσει για αυτές τις αλλαγές και γνωρίζουμε πως αυτό θα γίνει με κάποιον τρόπο. Γνωρίζουμε πως πρόκειται για μια θετική μετάλλαξη – αλλαγή, τόσο σωματική όσο και νοητική και συναισθηματική και αυτό μπορεί να παρεξηγηθεί και να  προκαλέσει και ανησυχία ακόμη.


Ερώτηση :

Αυτά τα παιδιά τι το ιδιαίτερο έχουν ή και παρουσιάζουν ;

Απάντηση :

Πρόκειται για παιδιά που μπορούν να μετακινήσουν αντικείμενα με την σκέψη ή ακόμα και να πάρουν ένα ποτήρι νερό κοιτάζοντας το μονάχα, πρόκειται για τηλεπαθητικά παιδιά. Κοιτάζοντας τα μπορείς να σκεφτείς πως πρόκειται για  υπεράνθρωπους ή κατά κάποιον τρόπο αγγελικά όντα, αλλά δεν είναι έτσι, κατά την ταπεινή μου γνώμη  έτσι  θα είμαστε και εμείς στις επόμενες δεκαετίες.

Ερώτηση  :

Νομίζετε πως αυτό θα συμβεί σε όλους μας ;

Απάντηση :

Φαίνεται πως το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού  που γεννήθηκε πριν το 1940 δεν είναι ικανό να πραγματοποιήσει αυτή την μετάλλαξη – αλλαγή, όμως οι επόμενες γενιές κάτι άρχισαν που τους δίνει την ικανότητα και δυνατότητα να σχηματίζουν μια επιπλέον έλικα κατά την διάρκεια της ζωής τους. Τα συστήματά μας – ανοσοποιητικό και ενδοκρινολογικό – παρουσιάζουν πολλά σημεία αυτής της αλλαγής. 

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον εργάζομαι στον ερευνητικό τομέα με αποδείξεις και θεραπείες. Μερικοί ενήλικες που εξέτασα και μελέτησα έχουν αρχίσει να σχηματίζουν μια νέα έλικα, άλλοι έχουν ήδη την Τρίτη. Αυτά τα άτομα ζουν πολλές αλλαγές στο σώμα τους και στην συνειδητότητά τους , που οφείλονται στο γεγονός πως όλα είναι ΕΝΑ.

Η γνώμη μου είναι πως η Γη και οι κάτοικοι της  ανεβάζουν την δόνησή τους.
Πολλοί που γεννήθηκαν τελευταία  έχουν φωτεινά σώματα. Οι πιο παλιοί που διαλέγουν να αλλάξουν  πρέπει να περάσουν μέσα από πολλές φυσικές αλλαγές.





Ερώτηση :

Ποια είναι η αιτία της αλλαγής σε όλους εκείνους που γεννήθηκαν με την κανονική διπλή έλικα ;

Απάντηση :

Η πιο εύκολη μορφή της μετάλλαξης – αλλαγής του DNA είναι μέσω ενός ιού. Συνεπώς οι ιοί δεν είναι πάντα κακοί. Οι ιοί  ζουν πάνω σε ένα ζωντανό ιστό, οι ονομαζόμενοι ιοί DNA όπως είναι ο ιός του Epstain Barr και ο ιός Herpes 6.

Σχεδόν όλα τα άτομα που ζουν ένα τέτοιο φαινόμενο μετάλλαξης και που είναι ζωντανά ή έχουν μια καινούργια δουλειά ή έχουν ένα καινούργιο τρόπο που σκέφτονται ή αρχίζουν μια καινούργια ζωή.

Παρόλο που μπορεί να αισθανθούν σαν άρρωστοι ή απελπισμένοι, αυτό όμως είναι ένα μεγάλο δώρο, τους δόθηκε η δυνατότητα να αλλάξουν την δομή του DNA και του σώματος με μια δομή πιο φωτεινή και περισσότερο υγιή, που θα τους επιτρέψει να ζήσουν τις επόμενες γενιές . Κατά την γνώμη μου, πάντα, αυτό το φαινόμενο θα ολοκληρωθεί πριν το 2012.

Ερώτηση :

Τι αλλαγές να περιμένουμε ;

Απάντηση :

Δεν θα υπάρχουν αρρώστιες , θα έχουμε την ικανότητα να παίρνουμε τα μαθήματά μας στην ζωή όχι πια μέσα από τον πόνο αλλά μέσα από την χαρά και την αγάπη.

Τα παλιά συστήματα θα πρέπει να καταρρεύσουν εάν θέλουμε να δούμε να γεννιέται κάτι νέο : μέχρι τώρα  βλέπουμε πολέμους, συστήματα πολιτικό- οικονομικα και υγείας που δεν λειτουργούν… Πολλά παλιά  πρότυπα  δεν πρέπει πια να υπάρχουν.

Όλοι εκείνοι που διάλεξαν να ζήσουν σε αυτή την συγκεκριμένη στιγμή , είναι οι πρόδρομοι του νέου είδους.

Βρισκόμαστε  στην εποχή  της αποκάλυψης και εμφάνισης του ουρανού πάνω στην γη. Δεχόμαστε βοήθειες από εκείνους που άλλοι αποκαλούν Δασκάλους, άλλοι εξωγήινους, άλλοι, αγγελικές οντότητες …. Όλοι μαζί ενωμένοι θα είμαστε ικανοί να ακούσουμε την εσωτερική φωνή των ουρανών, όλοι μαζί ενωμένοι θα είμαστε συντονισμένοι με τις αλλαγές που έρχονται.

Ερώτηση :

Τι άλλες αντιδράσεις θα υπάρχουν από αυτή την μετάλλαξη ;

Απάντηση :

Με την κυτταρική αλλαγή που θα γίνει , το άτομο κάποιες φορές θα αισθάνεται σαν να  βρίσκεται αλλού,  μπορεί να αισθανθεί εξουθενωμένος και αυτό γιατί θα γίνει μια ριζική κυτταρική αλλαγή από την στιγμή που θα μετατραπούμε σε καινούργιες υπάρξεις, θα αισθανθούμε σαν μωρά που μόλις γεννήθηκαν, μπορεί να αισθανθούν νοητική σύγχυση ή να μην μπορούν να συγκεντρωθούν στις καθημερινές τους ασχολίες. Πολύ κοινό θα είναι οι πόνοι και οι κακοδιαθεσίες  σε όλο το σώμα, χωρίς κάποια εμφανή αιτία. Πολύς κόσμος αισθάνεται «παράξενα». Εάν αυτά τα άτομα πάνε στον γιατρό πολύ εύκολα τους συνταγογραφεί κάποιο αντικαταθλιπτικό, γιατί δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει.

Είναι μια δύσκολη στιγμή για την ιατρική κοινότητα γιατί δεν είναι συνηθισμένη να αντιμετωπίσει τα ενεργειακά σώματα. Οι γυναίκες βιώνουν ορμονικές αλλαγές , μπορεί να κλαίνε χωρίς λόγο και αιτία, άλλες μπορεί να μπαίνουν σε εμμηνόπαυση πρόωρα. Οι άνδρες μπορεί να αισθανθούν καταπιεσμένοι από την κούραση, μπορεί να αισθανθούν να  αναπτύσσεται η διαίσθησή τους.

Ερώτηση:

Πως αντιμετωπίζεται τους ανθρώπους που διανύουν αυτή την αλλαγή ;

Απάντηση :

Τους προσεγγίζω ατομικά και δεν τους αντιμετωπίζω σαν ασθένεια. Ιατρός στα λατινικά σημαίνει «εκπαιδευτής». Η μοναδική πραγματική θεραπεία, σαν αληθινός θεραπευτής που θεωρούμαι, είναι να εμψυχώσω τους ανθρώπους προσφέροντας τους όλα τα αναγκαία εργαλεία και προσπαθώντας να τους καθησυχάσω σε ότι τους συμβαίνει. Τους εξηγώ πως μπορούν να θεραπευτούν και να απελευθερωθούν από τα «αρνητικά» συμπτώματα, καθ’ όλη την διάρκεια της μετάλλαξης – αλλαγής.

Κάνω ανοσολογικούς ελέγχους  και κατόπιν εξηγώ τα πάντα στον ενδιαφερόμενο και τον πληροφορώ δίνοντας του να καταλάβει πως εκείνος έχει την δύναμη να αυτοθεραπευθεί. Δεν είμαι εγώ ο θεραπευτής αλλά μονάχα το εργαλείο του ατομικού του θεραπευτικού φαινόμενου .

Ο καθένας μας έχει την δύναμη της αυτοθεραπείας . Το κλειδί βρίσκεται εις το να αναλάβει ο καθένας την ευθύνη και να δράσει από μόνος του. Εγώ χρησιμοποιώ διάφορες θεραπευτικές μεθόδους για να βοηθήσω το ορμονικό σύστημα και το DNA, όπως ομοιοπαθητική, φυτοθεραπεία, συμπληρώματα διατροφής, βέβαια η θεραπεία που θα ακολουθήσω είναι εξατομικευμένη και ανάλογα τις ανάγκες του κάθε ανθρώπου.

Ερώτηση:

Πως βλέπετε την εξέλιξη της εργασίας σας ;

Απάντηση :

Την  βλέπω σαν μια γέφυρα : η εργασία μου είναι και επιστημονική  αλλά και τέχνη. Η Ιαση είναι και τεχνη και επιστημη. Δεν νομίζω πως για όλη μου την ζωή θα είμαι μια θεραπεύτρια αφού οι αρρώστιες θα εξαλειφθούν. Σαν συνειδητά όντα θα εξαλείψουμε τις αρρώστιες και τα βάσανα.







Βιοσυντονισμός. Σύμφωνα με την Κβαντική Φυσική, τα κύτταρα κάθε ζώσας ύλης ανταλλάσουν συνεχώς πληροφορίες με τη μορφή ηλεκτρομαγνητικών συχνοτήτων δημιουργώντας ένα μοναδικό μαγνητικό πεδίο.

 




Όλες οι χημικές διεργασίες και μεταβολές στο ανθρώπινο σώμα, αλλά και στα ζώα, ρυθμίζονται ανάλογα με το είδος της πληροφορίας που ανταλλάσσεται με ηλεκτρομαγνητικά κύματα. Οι διάφορες διαταραχές εκδηλώνονται αρχικά σε αυτό το άυλο σώμα, σαν μια παρεμβολή, ένα αποσυντονισμό στο ενεργειακό υπόστρωμα. Αυτός ο αποσυντονισμός συμβαίνει πολύ πριν οι διαταραγμένες συχνότητες εμφανιστούν σαν παθολογικές οντότητες στο σωματικό επίπεδο. Αν βάλουμε σε εφαρμογή την πιο πάνω θεωρία ο Βιοσυντονισμός θα αποτελέσει την ασπίδα για την ανάπτυξη όλων των διαταραχών.


Οι διαταραγμένες συχνότητες μπορούν να ανιχνευτούν και να μετρηθούν με ειδικές συσκευές Βιοσυντονισμού που την ίδια στιγμή εξουδετερώνουν τις βλαβερές συχνότητες, στέλνοντας τις κατάλληλες ταλαντώσεις που βρέθηκαν, επαναφέροντας έτσι την ισορροπία. Όταν σε ένα οργανισμό διαταραχτεί η δικιά του αρμονική ταλάντωση γίνεται επιρρεπής σε παθογόνους οργανισμούς. Είναι ακριβώς όπως όταν συντονίζουμε ένα ραδιόφωνο ή άλλο δέκτη στην κατάλληλη συχνότητα.


Οι συσκευές Βιοσυντονισμού χρησιμοποιούν τις συχνότητες διαφόρων ουσιών που συχνά μπορεί να είναι επιβλαβείς για τον οργανισμό στέλνοντας την ανάλογη πληροφορία στο σώμα και λαμβάνοντας την ανάλογη απάντηση. Είναι λοιπόν ένα είδος επικοινωνίας σε ενεργειακό επίπεδο. Έτσι, υπάρχει η δυνατότητα να ελεγχτούν κατά πόσο αυτές οι ουσίες είναι βλαβερές ή όχι για τον άνθρωπο. Ανάλογα τη συσκευή, μπορούν να ανιχνευτούν ταλαντώσεις από δυσανεξίες τροφίμων, βιταμινών ή ιχνοστοιχείων. Εκτός από τις πληροφορίες που ανταλλάσσονται στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων, οι ερευνητές μπορούν να ανιχνεύσουν ταλαντώσεις παθογόνων οργανισμών, τοξικές ουσίες και μέταλλα καθώς και αλλεργιογόνες ουσίες.

Στη διάρκεια εφαρμογής της μεθόδου, το σώμα μας ανταποκρίνεται άμεσα στις υγιείς συχνότητες που λαμβάνει, ενεργοποιώντας τους μηχανισμούς αποτοξίνωσης και αυτοθεραπείας. Επίσης, σε υγιή άτομα βοηθά στη διατήρηση της ομοιόστασης ενισχύοντας και δυναμώνοντας την ικανότητα και τους μηχανισμούς του σώματος για αυτοΐαση.

Το e-Lybra®, η πιο σύγχρονη συσκευή Βιοσυντονισμού στην Αγγλία, έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύει βλαβερές αλλά και χρήσιμες ταλαντώσεις στο ενεργειακό σώμα όπως: χημικές ουσίες, αλλεργίες, βακτήρια, βαρέα μέταλλα, αμαλγάματα, τοξικά κατάλοιπα από τροφές ή έκθεση σε ακτινοβολία, δυσανεξίες, βιταμίνες, βότανα, ιχνοστοιχεία και 2.500 περίπου ομοιοπαθητικά σκευάσματα. Επίσης, διαταραγμένες συχνότητες στο νοητικό και συναισθηματικό επίπεδο όπως κατάθλιψη νοητική αδράνεια κ.ά.. Έχει μεγάλη εφαρμογή σε περιπτώσεις εξαρτήσεων βουλιμίας και παχυσαρκίας. Παρασκευάζει ομοιοπαθητικά σκευάσματα με την πιο κατάλληλη και εξατομικευμένη πληροφορία. Έχει εφαρμογή σε ανθρώπους, ζώα και φυτά.

Ο θεραπευτής από την πλευρά του έχει τη δυνατότητα να φτιάξει τη δικιά του φόρμουλα που κρίνει κατάλληλη για την κάθε περίπτωση.





Μια θεραπεία βασισμένη στη γνώση και τη συναίσθηση (MBCT ( Mindfulness Based cognitive Therapy)) ελπιδοφόρο όπλο κατά της κατάθλιψης. Το πρόβλημα δεν είναι η θλίψη και η κακή διάθεση, αλλά το πώς αντιδρούν η ψυχή και το μυαλό μας σε αυτήν. Με τον διαλογισμο, το μυαλό στρέφεται προς τα μέσα και αδειάζει από σκέψεις και συναισθήματα.




Ο Τζον Κάμπατ - Ζιν , ο οποίος είναι καθηγητής γενικής ιατρικής και επικεφαλής της Κλινικής Μείωσης του Στρες της ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, περισσότερα από τριάντα χρόνια πριν ξεκινούσε μια ιδιαίτερη ψυχοθεραπευτική τεχνική που επρόκειτο να εξελιχθεί σε ένα από τα πιο ελπιδοφόρα όπλα κατά της κατάθλιψης.

Η MBCT ( Mindfulness Based cognitive Therapy) η οποία στα ελληνικά μεταφράζεται ως θεραπεία βασισμένη στη γνώση και τη συναίσθηση, «εγκαινιάστηκε» πειραματικά το 1979 στο πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης.

Ο Δρ Κάμπατ –Ζιν χρησιμοποίησε τεχνικές διαλογισμού με απλές ασκήσεις αναπνοής και κινήσεις της γιόγκα και του τσι κουνγκ , με σκοπό να κάνει τους ασθενείς του να αποκτήσουν τη συνείδηση του εαυτού τους, να απολαμβάνουν κάθε στιγμή της ζωής τους και να έχουν τον έλεγχο του σώματος και του μυαλού τους.

Και εδώ βρίσκεται το κομβικό σημείο που συνδέει τη μέθοδο με την κατάθλιψη.

Σύμφωνα με τον ειδικό, την στιγμή που κυριευόμαστε από το άγχος ή τη θλίψη, το μυαλό μας, αλλά και ολόκληρη η ύπαρξή μας μπαίνει σε μια κατάσταση αυτόματου πιλότου, καθοδηγώντας μας μηχανικά.

Τις ώρες που είμαστε παρόντες σωματικά, αλλά απόντες ψυχικά, είναι αυτός ο μηχανισμός που παίρνει τις αποφάσεις για εμάς.

Το πρόβλημα λοιπόν, δεν είναι η θλίψη και η κακή διάθεση, αλλά το πώς αντιδρούν η ψυχή και το μυαλό μας σε αυτήν. Με το διαλογισμό μαθαίνουμε να μπαίνουμε σε μια κατάσταση πλήρους συνειδητότητας και ελέγχουμε όσα συμβαίνουν γύρω μας.

Ο διαλογισμός που βασίζεται στη γνώση και τη συναίσθηση, επιτρέπει σε όποιον τον εφαρμόζει να αποδέχεται και να αντιμετωπίζει κάθε τι αρνητικό.

Αυτό άλλωστε υποστηρίζουν μια σειρά από πρόσφατες έρευνες.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στην αμερικανική Επιθεώρηση για την Προσωπικότητα και την Κοινωνική Ψυχολογία δείχνει ότι αυτού του τύπου ο διαλογισμός μπορεί να μεταβάλει τη λειτουργία του ίδιου του εγκεφάλου και να επηρεάσει σημαντικά τη ψυχολογία.

Παράλληλα με πρόσφατη μελέτη του κέντρου Διαλογισμού Γνώσης και Συναίσθησης του πανεπιστημίου της Οξφόρδης έβγαλε το συμπέρασμα ότι η συγκεκριμένη μέθοδος βοήθησε όσους πάσχουν από κατάθλιψη να παρακολουθούν τις σκέψεις τους και να αντιλαμβάνονται τις στιγμές εκείνες που η διάθεσή τους αλλάζει. Έτσι μια για πάντα κατάφερναν να σπάσουν τα δεσμά ανάμεσα σε ένα αρνητικό συναίσθημα και μια αρνητική σκέψη και να νιώθουν καλύτερα.

Τις παραπάνω έρευνες επαληθεύει και ο καθηγητής ψυχοπαθολογίας Ρίτσαρντ Ντέιβιντσον του πανεπιστημίου του Γουισκόνσιν, ο οποίος ταξίδεψε μέχρι το μακρινό Θιβέτ και υπέβαλε μοναχούς σε εκτενείς μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου την ώρα που διαλογίζονταν.

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Οι διαφορές στον ιππόκαμπο και στους πρόσθιους λοβούς ήταν σημαντικές γεγονός το οποίο επιβεβαιώνει την αλλαγή που συντελείται στις εγκεφαλικές διεργασίες την ώρα της πρακτικής.

Σε όλες ανεξαιρέτως τις περιπτώσεις υπήρχε μια σημαντική αύξηση σε κύματα γάμα, τα οποία αποδεικνύουν ενισχυμένη εγκεφαλική δραστηριότητα, διαύγεια και συνειδητότητα. Μάλιστα ποτέ άλλοτε σε πείραμα της νευροεπιστήμης δεν καταγράφηκε μεγαλύτερη αλλαγή και εκπομπή από κύματα γάμα!

Στην Αμερική σε περισσότερα από διακόσια κέντρα αυτή τη στιγμή κάνουν διαλογισμό με τη μέθοδο MBCT βοηθώντας πάνω από δυο εκατομμύρια καταθλιπτικά άτομα.

Στην Μεγάλη Βρετανία όμως τα αντίστοιχα κέντρα είναι ελάχιστα, με αποτέλεσμα στον Εθνικό Οργανισμό Υγείας να σκέφτονται σοβαρά να εντάξουν το διαλογισμό στο Εθνικό Σύστημα Υγείας δίνοντας δικαίωμα πρόσβασης σε εκατομμύρια ασθενείς.

Με τη διαρκή επανάληψη ενός μάντρα το μυαλό στρέφεται προς τα μέσα και αδειάζει από σκέψεις και συναισθήματα.

Πρόσφατα έγιναν μελέτες σε δύο Πανεπιστήμια. Σε αυτές συμμετείχαν συνολικά περισσότερα από εκατό άτομα τα οποία μυήθηκαν στην συγκεκριμένη μέθοδο.

Στο τέλος των ερευνών τα αποτελέσματα εξέπληξαν ακόμα και τον ίδιο τον Μαχαρίσι. Τα συμπτώματα της κατάθλιψης στην ομάδα των διαλογιστών μειώθηκαν κατά 48% ποσοστό ρεκόρ!

Ο Χέκτορ Μάγιερς, καθηγητής ψυχολογίας στο UCLA, υποστηρίζει ότι:

« Τα αποτελέσματα μας ενθαρρύνουν να χρησιμοποιήσουμε τον υπερβατικό διαλογισμό ως συμπλήρωμα της φαρμακευτικής θεραπείας για την κατάθλιψη», ενώ δεν δίστασε να εκφράσει ελπίδες ότι στο μέλλον «μπορεί να αποτελέσει σημαντικό όπλο σε περιπτώσεις που τα φάρμακα και η ψυχοθεραπεία δεν ωφελούν».