FAOS SAMADHI 2

Εναλλακτικος χωρος αναζητησης και θεραπευτικων τεχνων.

Εργαστηρι Αυτογνωσιας.

Ολιστικες ψυχοθεραπευτικες προσεγγισεις μεσω της Βοτανικης Ιατρικης, του Διαλογισμου, της Μεταφυσικης, της Ανθρωπολογιας, της Νεας Φυσικης και της Νεας Ενεργειας.


Κάπου στα βάθη της γενετικής μας μνήμης, βρίσκεται η γνώση του σύμπαντος και των κόσμων, όπου η ζωή είναι απαλλαγμένη από την αυταπάτη του χρόνου και του χώρου.

Όπως ακριβώς είχε προγραμματιστεί μέσα μας για να επαναφυπνιστεί την τέλεια στιγμή, έτσι τώρα προσκαλεί την προσοχή μας.

Έχουμε ένα σκοπό πολύ μεγαλύτερο από όσο μπορέσαμε ποτέ να φανταστούμε.

Ο σκοπός αυτός ζητά να τον αναγνωρίσουμε τώρα και ζητά επίσης να αποκόψουμε τα κυκλώματα που μας συνδέουν με τα πρότυπα σκέψης και τα άχρηστα συναισθήματα τα οποία μας κρατούν δέσμιους στην αυταπάτη και στη σύγχυση των κατώτερων βασιλείων.

Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2009

Η φυσιολογία της Γιόγκα.






Ο άνθρωπος είναι ένα αρμονικό συγκρότημα 7 σωμάτων ή επιπέδων.

Η Δυτική Ιατρική, ασχολείται μόνο με το φυσικό μέρος, που είναι το πρώτο τμήμα του πρώτου επίπεδου -του λεγόμενου αιθεροφυσικού- ονομάζεται έτσι γιατί αποτελείται από δύο μέρη το φυσικό σώμα και τους αιθέρες του. Για τους αιθέρες δηλ. το δεύτερο λεπτότερο τμήμα του όχι μόνο δεν ασχολείται αλλά και τους αγνοεί και τους αρνείται. Και όμως η ενασχόληση με αυτό τον λεπτό τομέα ίσως θα έλυνε πάρα πολλά προβλήματα στους τομείς των ασθενειών της ψυχολογίας κ.α.


Η Γιόγκα οχι μόνο δεν αγνοεί το λεπτόφυες σωμα του ανθρωπου, αλλά δίνει και τις πρακτικές αυτές που επιτρέπουν την ενεργοποίησή του. Aσχολείται όχι μόνο με το φυσικό σώμα αλλά και με το αιθερικό τμήμα του καθώς και με τους αμέσως επόμενους φορείς δηλ. το πρανικό σώμα, το συγκινησιακό και το νοητικό. Η γνώση για το ζωτικό σώμα έχει δημοσιευτεί ενώ για τα άλλα παραμένει μυστική. Αυτό συνεπάγεται μια εκδήλωση δυνάμεων που ο συνηθισμένος άνθρωπος ούτε καν μπορεί να ονειρευτεί και που κατά καιρούς οι Γιόγκι έχουν εμφανίσει δημόσια και χαρακτηρίζονται ως παραψυχολογικά φαινόμενα, θαύματα κ.λ.π. Όμως δεν είναι ακριβώς αυτος ο στόχος της πραγματικής Γιόγκα.

Ο στόχος είναι η κατάκτηση και η εκδήλωση των ανώτερων αρετών που μπορεί να έχει το ον άνθρωπος. Τα παραψυχολογικά φαινόμενα και δυνάμεις είναι σαν "υποπροϊόντα" αυτής της διαδικασίας και οι πραγματικοί Γιόγκι τα προσπερνούν χωρίς να τους δίνουν σημασία.

Σύμφωνα λοιπόν με αυτές τις πανάρχαιες γνώσεις μέσα στον άνθρωπο κοιμάται σε λανθάνουσα κατάσταση μια ανώτερη δύναμη η οποία ονομάζεται Κουνταλίνι (Η ονομασία "Κουνταλίνι" προέρχεται από την σανσκριτική λέξη Κούνταλ=σπείρα. Αυτό γιατί μοιάζει με ένα συσπειρωμένο φίδι που κοιμάται στην βάση της σπονδυλικής στήλης).

Στον κανονικό άνθρωπο παραμένει αδρανές συσπειρωμένο στη βάση της σπονδυλικής στήλης. Από αυτή τη βάση η οποία ονομάζεται Μουλαντάρα Τσάκρα ξεκινούν μια σειρά 7 κέντρων ενέργειας που βρίσκονται σε διάφορα σημεία του ανθρώπινου σώματος μέχρι την κορυφή του κεφαλιού όπου βρίσκεται το ανώτερο.

Επίσης από την βάση που προαναφέραμε ξεκινούν τρία κανάλια τα οποία ονομάζονται Νάντις.

Η Σουσούμνα το κεντρικό και δύο άλλα, το Ίντα αριστερά και το Πινγκάλα δεξιά.

Αυτά τα δύο κέντρα διοχετεύουν θετική και αρνητική ενέργεια, αρνητική η Ίντα και θετική η Πινγκάλα. Καθώς ανεβαίνουν αυτά τα δύο κανάλια διασταυρώνονται μεταξύ τους και στα σημεία που διασταυρώνονται τοποθετούν οι Γιόγκι την ύπαρξη των κέντρων ενέργειας που ονομάζουν Τσάκρας ή Πάντμας.

Η λέξη Τσάκρα σημαίνει τροχός και τά ονομάζουν έτσι γιατί όταν ενεργοποιηθούν περιστρέφονται σαν τροχοί. Αποκαλούνται επίσης Πάντμας που σημαίνει Λωτοί γιατί έχουν πέταλα τα οποία είναι κλειστά και όταν μπουν σε ενέργεια ανοίγουν και μοιάζουν με λωτούς.

Η εικόνα των δύο καναλιών που διασταυρώνονται με το κεντρικό, μας δίνει την εικόνα του Κηρύκειου του Ερμή και φαίνεται ότι οι αρχαίοι με αυτό ήθελαν να μεταδώσουν με συμβολικό τρόπο αυτή την μυστική γνώση. Όμως εκτός από τα κύρια αυτά κανάλια-Νάντις που αναφέραμε υπάρχουν και αναρίθμητα άλλα μικρότερα.

Αν θέλαμε να τα παραστήσουμε θα είχαμε μια εικόνα παρόμοια με αυτές που μας δίνουν το νευρικό ή το κυκλοφοριακό σύστημα του ανθρώπου. Αυτό μας θυμίζει και την παραδοσιακή γνώση του κινέζικου βελονισμού ο οποίος μας μιλά για τους μεσημβρινούς του ανθρώπινου σώματος απ'όπου ρέει η κοσμική ενέργεια και διαμοιράζεται στο ανθρώπινο σώμα. Αυτή η ενέργεια ονομάζεται Πράνα στην Γιόγκα, Τσι στην Κίνα και Κι στην Ιαπωνία.

Θεωρείται ότι τα ανθρώπινα όντα ζουν μέσα στον ωκεανό αυτής της ενέργειας που είναι η αιτία της ζωτικής δύναμης όλων των όντων που ζουν στον πλανήτη. Το οξυγόνο είναι σε ένα κατώτερο επίπεδο -το φυσικό- η αιτία της ζωής.

Η Πράνα είναι το "οξυγόνο" για το Πρανικό-ζωτικό επίπεδο του ανθρώπου. Ο στόχος λοιπόν είναι να χρησιμοποιήσει αυτήν την δύναμη ο άνθρωπος. Να μπορεί να την αντλήσει και να την διοχετεύσει κατάλληλα. Όμως αυτό δεν είναι τόσο απλό. Είναι αρκετά περίπλοκο και επικίνδυνο ακόμα. Και αυτό γιατί αφυπνίζονται δυνάμεις τις οποίες ο άνθρωπος πρέπει να είναι σε θέση να ελέγξει. Γι'αυτό παράλληλα με την εξάσκηση ελέγχου αυτών των δυνάμεων πρέπει να υπάρχει και ένας αυτοελεγχος σε όλα τα επίπεδα.

Σύμφωνα με την πρακτική γνώση της Γιόγκα ο ασκούμενος πρέπει να κατορθώσει να ξυπνήσει την λανθάνουσα δύναμη της Κουνταλίνι η οποία θα αρχίσει να ανεβαίνει από τον κεντρικό αγωγό την Σουσούμνα. Στην άνοδό της ξυπνά διαδοχικά τα διάφορα Τσάκρας τα οποία αρχίζουν να λειτουργούν σαν πύρινοι περιστρεφόμενοι τροχοί. Το ξύπνημα κάθε Τσάκρα αντιστοιχεί και με την ενεργοποίηση αντίστοιχων δυνάμεων, μέχρι που ο Γιόγκι κατορθώσει να ανεβάσει την Κουνταλίνι μέχρι την κορυφή της κεφαλής όπου -στην αιθερική διάσταση- βρίσκεται ο λεγόμενος Λωτός των χιλίων πετάλων ή Σαχασράρα Τσάκρα.

Όποιος κατορθώσει αυτο το επίτευγμα έχει ολοκληρώσει την διαδικασία εναρμονισμού των αντίθετων ενεργειών, ξεπερνά τον δυισμό και περνά σε μια άλλη κατάσταση την οποία μόνο αυτοί που έχουν φτάσει μπορούν να περιγράψουν. Όμως και αυτοί το αποφεύγουν γιατί δεν θα γίνουν κατανοητοί από τους υπόλοιπους. Αναφέρονται σ'αυτήν με συμβολικό τρόπο.


Φθάνουν σε μια κατάσταση όπου δεν υπάρχει καλό-κακό, ζωή-θάνατος, αλλά η μία Αληθινή Πραγματικότητα πέρα από δυισμούς. Έτσι κατακτούν την ειρήνη. Οι υπόλοιποι άνθρωποι θα βρίσκονται μέσα στον κόσμο των αντιθέσεων μέχρι να μπορέσουν αργά και βασανιστικά μέσα από την εξέλιξη να φθάσουν και αυτοί στο επίπεδο αυτό. Γιατί η Γιόγκα είναι ένα είδος πνευματικής Αλχημείας, μια διαδικασία που επιταχύνει την ανθρώπινη εξέλιξη.

Οι διάφορες ασκήσεις για το ξύπνημα της Κουνταλίνι και των Τσάκρας περιλαμβάνουν όλα αυτα τα στάδια που αναφέραμε στην αρχή. Μέσα στις ασκήσεις περιλαμβάνεται η συνειδητή αναπνοή (μέσω της επιστήμης της Πραναγιάμα) ασκήσεις καθαρισμού και εξαγνισμού του σώματος, έλεγχος διάφορων κέντρων (Μπάντας) ώστε η ενέργεια να εγκλωβίζεται ή να κατευθύνεται κατά βούληση σε διάφορες περιοχές του σώματος, κ.α.


Πολύ σημαντικές είναι οι Ασάνας (Σημαίνει στάση. Πρόκειται για τις φυσικές στάσεις που διευκολύνουν τον ασκούμενο.), οι Μούντρας (είναι ασκήσεις διαλογισμού στις κατάλληλες Ασάνας, ενώ τα χέρια έχουν συγκεκριμένες τοποθετήσεις των δακτύλων) καθώς και τα λεγόμενα Μάντραμς (είναι χαρακτηριστικές φράσεις ή και μόνο συλλαβές ή ήχοι που "απελευθερώνουν ενέργεια". Σχετίζονται με τη δύναμη του ήχου και του δημιουργικού λόγου) που πρέπει να ξέρει να εκφωνεί ο ασκούμενος.


Όλοι αυτοί οι τομείς είναι επιμέρους επιστήμες της μεγάλης επιστημης που είναι η Γιόγκα. Μάλιστα κάθε τσάκρας σχετίζεται με πολλά πράγματα: έχει την θέση του, τα χρώματά του, τον χαρακτηριστικό ήχο του, το στοιχείο της φύσης με το οποίο σχετίζεται, όργανο και άδένα του σώματος και πολλά άλλα.


Η Γιόγκα λοιπόν δεν είναι ένα σύστημα γυμναστικής, χαλάρωσης ή αναπνοών.


Είναι μια φιλοσοφία και μια επιστήμη που η γνώση και η πρακτική της εξάσκηση δίνουν στον άνθρωπο την δυνατότητα να ξεπεράσει τον εαυτό του.










Σουρυα Ναμασκαρ ( Ο χαιρετισμος στον Ηλιο ) video

Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΓΙΟΓΚΑ .

ΓΙΟΓΚΑ - ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΟΥ.

"Νους υγιής εν σώματι υγιεί"

 

«Κανείς δεν βάζει καινούριο κρασί σε παλιά ασκιά.
Αλλιώς το κρασί θα σκίσει τα ασκιά και το κρασί θα χυθεί
και τα ασκιά θα καταστραφούν.»
(Κατά Μάρκον)









Μια διαχρονική, αρχαία (3.000 π.Χ.) μέθοδος ευζωίας, παγκόσμια διαδεδομένη. Προγενέστερη όλων των γνωστών θρησκειών και φιλοσοφικών συστημάτων. Διατηρήθηκε στην Ινδία και από εκεί πρόσφατα διαθόθηκε και στη Δύση. Είναι ταυτόχρονα κοσμοθεωρία και μέθοδος, για έναν αρμονικό τρόπο ύπαρξης στον κόσμο, που ενώνει τον άνθρωπο με τη Δημιουργική Αρχή. Πρακτική τέχνη, βασισμένη στην τακτική εξάσκηση σοφών τεχνικών, που καλλιεργούν το σώμα και το νου. Βοηθά τους ασκητές της να έχουν αρμονία, υγεία, ευεξία, ηρεμία, άφθονη ενέργεια και αυξημένη συνείδηση.

Η γιόγκα είναι το πιο γνωστό και το πιο διαδεδομένο Ινδικό σύστημα ψυχοσωματικής
θεραπείας. Οι θεραπευτικές ιδιότητες της γιόγκα είναι πλέον γνωστές και εφαρμόσιμες και στην Δυτική Επιστήμη. Η γιόγκα είχε ήδη συστηματοποιηθεί πριν από 2100 χρόνια.

Σύμφωνα με την γιόγκα, μέσα στο ανθρώπινο σώμα υπάρχουν ενεργειακά κανάλια που ονομάζονται Nadis και κέντρα που ονομάζονται Chakras. Μέσα σε αυτά κυκλοφορεί η ενέργεια της Kundalini. Η απελευθέρωση και ανύψωση αυτής της ενέργειας ενεργοποιεί τις λανθάνουσες ικανότητες του οργανισμού.
Ο φημισμένος Patanjali παρουσιάζει 8 στάδια της γιόγκα:

Yama (παγκόσμιες ηθικές εντολές), Niyama (αυτο-εξαγνισμός μέσω της πειθαρχίας), Asana (στάσεις), Pranayama (έλεγχος της αναπνοής), Pratyahara (αποκόλληση του νου από τα εξωτερικά αντικείμενα), Dharana (συγκέντρωση), Dhyana (διαλογισμός) και Samadhi (κατάσταση υπερσυνείδησης).

Η σύγχρονη ιατρική, φυσιοθεραπεία, αλλά και ψυχολογία, αναγνωρίζοντας την αξία της γιόγκα ενσωματώνουν πολλές πρακτικές αλλά και νοοτροπίες της, προσφέροντας έτσι μια πιο εκλεπτυσμένη και ποιοτικά ανώτερη θεραπεία στους ασθενείς.

Η Yoga δεν είναι θρησκεία, δεν είναι δόγμα, δεν είναι πολίτευμα. Μπορεί να εφαρμοστεί από όλους. Είναι τρόπος ζωής, είναι φυσική, σωματική και νοητική άσκηση που μας βοηθά να γνωρίσουμε τον εαυτό μας, να συμφιλιωθούμε μαζί του και να ζήσουμε περισσότερο υγιείς.

Είναι η ευκαιρία μας να μάθουμε να ζούμε μια πιο ισορροπημένη ζωή. Να μπορούμε να δεχόμαστε την κάθε μας εμπειρία, και να μαθαίνουμε από αυτήν, αντί να αντισκεκόμαστε συνέχεια στη ζωή. Σε λίγο μπορεί να αντιληφθούμε ότι οι φόβοι μας έχουν μειωθεί, ότι δρούμε πιο ήρεμοι, και πιο χαρούμενοι στη ζωή μας.

Η Υoga μπορεί να εφαρμοστεί από παιδιά, ενήλικες, ηλικιωμένους, γυναίκες σε εγκυμoσύνη, άτομα που πάσχουν από ψυχοσωματικά προβληματα. Υποστηρίζει την αποκατάσταση ενός ευρέος φάσματος περιπτώσεων όπως:

πόνοι μέσης - αυχενικό σύνδρομο - ατονία - δυσκαμψία - εύκολη κόπωση - ορθοσωμικά προβλήματα σπονδυλικής στήλης - θέματα πεπτικού - αναπνευστικού - κυκλοφορικού συστήματος κ.α.

Η Hatha Yoga αποτελείται από σωματικές στάσεις (ασάνες) και αναπνευστικές ασκήσεις. Οι ασάνες, οι αναπνοές και η χαλάρωση εναρμονίζουν το νευρικό μας σύστημα, αυξάνουν τη ροή αίματος προς τους ενδοκρινείς αδένες, και χαλαρώνουν όλα τα συστήματα.
.
 

Σαν ένας τρόπος σωματικής άσκησης, η Γιόγκα είναι απαράμιλλη.

Πιο αποτελεσματική από κάθε άλλο σύστημα, για τη βελτίωση της ευλυγισίας, του μυϊκού τόνου, της αντοχής, της σωματικής στάσης.

Μέθοδος πρόληψης και αυτοθεραπείας.

Ρυθμίζει το Νευρικό και το Ορμονικό σύστημα.

Τονώνει την κυκλοφορία, την άμυνα και την αναρρωτική ικανότητα.
Αυξάνει την ενέργεια, τη ζωτικότητα, την ευεξία και τη δημιουργικότητα.

Κρατά τον οργανισμό γερό, νεανικό και ακμαίο.

Χαρίζει χαρούμενη, ανάλαφρη, θετική ψυχική διάθεση.

Αναπτύσσει την ευφυΐα, την αντίληψη, τη μνήμη και τη λογική.


Η Γιόγκα δίνει στον καθένα αυτό που του λείπει.
Ο καθένας μπορεί να πάρει από τη Γιόγκα ότι χρειάζεται.

Η Γιόγκα ωφελεί τους πάντες, άσχετα από ηλικία, φυσική κατάσταση, σωματικές ικανότητες και επίπεδο ευλυγισίας. Προσφέρει ενδυνάμωση και ευλυγισία και χαλάρωση, χωρίς το ένα να δρα σε βάρος του άλλου.

Βοηθά σαν μέθοδος προθέρμανσης, χαλάρωσης και ξεκούρασης όσους καταπονούνται από εντατικά αθλήματα, πρόβες και προπονήσεις (αθλητές, ηθοποιούς, τραγουδιστές, χορευτές...).
Απαραίτητη για όσους πάσχουν από άγχος, υπερένταση, νευρικότητα, έλλειψη αυτοπεποίθησης.







ΚΥΡΙΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΤΗΣ ΧΑΘΑ ΓΙΟΓΚΑ
Μάθε τέχνη κι άστηνε!


Η Χάθα Γιόγκα χρησιμοποιεί τις εξής τεχνικές αυτοελέγχου:


Κάθαρσης (Κρίγια)
Σωματικές ασκήσεις & στάσεις (Ασάνες)
Αναπνευστικές ασκήσεις (Πραναγυάμα)
Χαλάρωσης (Νίντρα)
Αποστασιοποιημένης αυτοπαρατήρησης (Πρατυαχάρα)
Συγκέντρωσης του νου (Νταράνα)
Διαλογισμού (Ντυάνα).



ΤΑ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΙΟΓΚΑ


Η Γιόγκα δίνει στον καθένα αυτό που χρειάζεται, ακόμα κι αν δεν το ξέρει
Όσοι δοκιμάζουν Γιόγκα, δικαιολογημένα ενθουσιάζονται.
Μέσα σε λίγα μαθήματα, διαπιστώνουν τα ευεργετικά της αποτελέσματα.
Τα οφέλη αυξάνονται, με τα χρόνια της εξάσκησης.
Δεν τη βαρυέται κανείς ποτέ.
Δίνει πάντα μια απολαυστική, φρέσκια και αποκαλυπτική εμπειρία.
Ότι επενδύει κανείς στη Γιόγκα, ανάλογα αποτελέσματα αποκομίζει.
Για συγκεκριμένα ΟΦΕΛΗ, δες το αντίστοιχο παράθυρο, κάτω.







ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΤΗΣ ΓΙΟΓΚΑ


Το μαχαίρι κόβει το ψωμί, αλλά μπορεί και να πληγώσει αυτόν που το κόβει
Η Γιόγκα έχει και κινδύνους, όταν δεν την εκτελεί κανείς σωστά.
Σαν τέχνη, η Γιόγκα χρειάζεται μέθοδο, τεχνική, καθοδήγηση από έμπειρο δάσκαλο, ατομικές προσαρμογές και διορθώσεις, σταδιακή βελτίωση και τακτική εξάσκηση.
Περιλαμβάνει ασυνήθιστες στάσεις και πολύ ακραίες θέσεις για τις αρθρώσεις.
Οι κίνδυνοι αυξάνονται όταν οι ασκήσεις γίνονται με ανταγωνιστική προσπάθεια και υπέρβαση των ορίων ασφαλείας.
Κακότεχνη Γιόγκα μπορεί να προξενήσει φθορά στις αρθρώσεις - ισχία, γόνατα, καρπούς - πόνους της μέσης, της πλάτης ή του αυχένα, αυξημένη υπερένταση και εξάντληση.





ΤΙ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΜΕΘΟΔΟΥΣ, ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ & ΧΩΡΟΥΣ;


Σκάψε σε 50 μεριές 1 μέτρο και δε θα βρεις τίποτε.
Σκάψε σε 1 μέρος 50 μέτρα και θα βρεις νερό.


Υπάρχουν πολλές μέθοδοι και όλες δίνουν οφέλη.
Εξαρτώνται από την πείρα και τη δεξιότητα του δάσκαλου, καθώς και από την τακτικότητα εξάσκησης των μαθητών.
Ο καλύτερος τρόπος για έναν αρχάριο είναι η κλασική Χάθα Γιόγκα.
Αν είστε νέοι, ευλύγιστοι, γυμνασμένοι και εύρωστοι, μπορείτε να ξεκινήσετε και με δυναμική Γιόγκα, εφόσον καθοδηγείστε κατάλληλα.
Προτιμήστε σχολή Γιόγκα, με ολιγομελή και σταθερά τμήματα, χωριστών επιπέδων.
Αγάλι, αγάλι γίνεται η αγουρίδα μέλι.
Η Γιόγκα διέπεται από αρχές και μεθόδους, που η εφαρμογή τους καταλήγει σε προβλέψιμα, επαναλαμβανόμενα και πανανθρώπινα αποτελέσματα.
Χαρίζει ευεργετική αυτομεταμόρφωση, σε όλους όσους κάνουν τακτική εξάσκηση.
Η σωματική άσκηση της Γιόγκα δεν είναι μόνο για γυμναστική, αλλά και ένα μέσο πνευματικής εξέλιξης.
Σταδιακά, αποβάλλει τα εμπόδια που κρύβουν την έμφυτη τελειότητά μας.





ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΧΑΘΑ ΓΙΟΓΚΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

Βελτιώνει το Μυοσκελετικό σύστημα.
Αυξάνει και τη δύναμη και την ευλυγισία.
Κάνει τις αρθρώσεις πιο ευκίνητες.
Διορθώνει τη στάση του σώματος.
Βελτιώνει τη σταθερότητα και την ισορροπία.
Κάνει το σώμα ευλύγιστο.
Αποτοξινώνει και καθαρίζει τον οργανισμό.
Αποβάλλει χρόνιες μυϊκές εντάσεις, σπασμούς και μειώνει τους πόνους.
Βελτιώνει το Νευρικό, Ορμονικό, Ανοσοποιητικό, Κυκλοφορικό,
Αναπνευστικό, Πεπτικό, Αναπαραγωγικο & Απεκκριτικό σύστημα.
Ξεκουράζει και ξανανιώνει.
Δίνει ενέργεια.
Βελτιώνει την ψυχική διάθεση και μειώνει το άγχος.
Εξαλείφει αρνητικότητα από το νου και καταπολεμά την κατάθλιψη.
Βελτιώνει τη μνήμη, τη συγκέντρωση και τη δημιουργικότητα.
Αυξάνει: αυτοσυνείδηση, θέληση, αυτοκυριαρχία, λογική, υπευθυνότητα & ηθική δύναμη.





ΕΙΔΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΥ
ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ Η ΓΙΟΓΚΑ


Συνηθισμένα προβλήματα, στα οποία θα δει κανείς άμεση και αισθητή βελτίωση, είναι:
α. ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΑ
Οστεοπόρωση
Αρθριτικά
Δυσκαμψία
Αυχενικό, καρπιαίο, πυελικό σύνδρομο
Οσφυαλγία
Ισχιαλγία
Πόνους στην πλάτη και τους ώμους
Ανισορροπίες σπονδυλικής στήλης
(δισκοπάθεια, δισκοκήλη, κύφωση, λόρδωση, σκολίωση, ευθειασμό).
Προβλήματα από παλιά ατυχήματα, χτυπήματα, εγχειρήσεις και μέρη του
σώματος που έχουν καταπονηθεί πολύ, λόγω επαναληπτικής κίνησης
(δουλειά, αθλήματα, χόμπι, κακές συνήθειες).
β. ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΑ

Άσθμα
Δύσπνοια
Άπνοια κατά τον ύπνο
Χρόνια Βρογχίτιδα
Συχνά κρυολογήματα, βήχα, συνάχι, πονόλαιμο
Αναπνευστική ανεπάρκεια
Αναπνευστικές αλλεργίες
γ. ΝΕΥΡΙΚΑ
Άγχος
Αϋπνίες
Υπερένταση
Εκνευρισμό
Υπερκινητικότητα
Ατονία
Κατάθλιψη
Πονοκεφάλους
Συναισθηματική υπερευαισθησία
δ. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΑ
Υπόταση
Υπέρταση
Ταχυπαλμίες
Φλεβίτιδα
Καρδιακά προβλήματα
ε. ΟΡΜΟΝΙΚΑ
Εμμηνόπαυση
Δυσμηνόροια
Αμηνόρροια
Προεμμηνοϊκό σύνδρομο,
Αιμορραγία και πόνοι περιόδου
Ανωμαλίες του θυρεοειδή (υπέρ - υπό - όζοι)
στ. ΑΜΥΝΤΙΚΑ - ΛΕΜΦΙΚΑ
Κατακράτηση υγρών
Κυτταρίτιδα
Αυτοάνοσα νοσήματα (ρευματοειδή αρθρίτιδα, κ.λ.π.).
Συχνές ιώσεις, μολύνσεις, βακτηριδιάσεις.
Χρόνια κόπωση
Πεσμένη άμυνα
Αδύναμη αναρρωτική ικανότητα
ζ. ΠΕΠΤΙΚΑ
Νεύρωση στομαχιού
Διαβήτη
Κολίτιδα
Δυσπεψία
η. ΑΠΕΚΚΡΙΤΙΚΑ
Δυσκοιλιότητα
Διάρροιες
Πόνοι στα έντερα
Αιμορροΐδες (ξεπρήζονται και παύουν να πονούν


ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΓΙΟΓΚΑ ΜΕ ΑΛΛΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ


Δεν είναι τυχαίο, που στο εξωτερικό, η Γιόγκα είναι πλατιά διαδεδομένη εδώ και δεκαετίες, σαν ένα σύστημα για πρόληψη, διατήρηση και διόρθωση της υγείας. Έχει ειδικές εφαρμογές σε νοσοκομεία, σχολεία, κέντρα αποτοξίνωσης και αποκατάστασης ναρκομανών, για εγκύους, για σπουδαστές, για επιχειρηματίες, για μαθητές σχολείου, για καλλιτέχνες, για αθλητές, χορευτές, ηθοποιούς κ.λ.π. Όλοι γίνονται καλύτεροι στον τομέα τους, όταν κάνουν Γιόγκα!


Πηγή πληροφοριών Ακαδημία Γιόγκα Λωτός
















Ξέρετε κάτι επειδή το βλέπετε; ή βλέπετε κάτι επειδή το ξέρετε;





Μεταφυσικές θεραπείες χτές… επιστημονικές σήμερα !!!

απο ομιλία του ιατρού Βασιλείου Ε. Τριτάκη



Θα ξεκινήσω απευθύνοντας προς στο κοινό ένα ερώτημα :
«Ξέρεις ότι βλέπεις , ή Βλέπεις ότι ξέρεις» ;

Με τον τρόπο που θέτω αυτό το ερώτημα , αρχίζουμε να προσεγγίζουμε την έννοια τής αναζήτησης και τής έρευνας τού μεταφυσικού και τού αγνώστου.

Με διαφορετική διατύπωση το ίδιο ερώτημα γίνεται ως εξής :


μήπως υπάρχει κάτι γύρω μας που δεν το βλέπουμε ακόμη ; επειδή δεν το ξέρουμε ακόμη ; ….

Μήπως βλέπουμε κάτι επειδή ήδη το ξέρουμε και δεν μπορούμε να δούμε κάτι άλλο επειδή δεν το ξέρουμε ακόμη ; Και αν βρεθεί κάποιος και μάς το δείξει ή μάς μάθει πώς να το διακρίνουμε… έκτοτε πλέον το αναγνωρίζουμε και το βλέπουμε ; …


Και πόσα πράγματα υπάρχουν ακόμη που δεν τα βλέπουμε , επειδή δεν βρέθηκε ακόμη κάποιος που να τα γνωρίζει ήδη , ώστε να τα δείξει και σε μάς ; !!!

Στη σημερινή μου ομιλία θα παρουσιάσω διάφορες περιπτώσεις , γεγονότα , θεραπείες , γνώσεις και ανθρώπινες καταστάσεις ή δυνατότητες που αν δεν τις έχεις ξαναδεί - δεν πιστεύεις ότι μπορεί να υπάρχουν , ή ότι είναι αληθινές.

Και για μένα , όλα αυτά που θα δείτε σήμερα , ήταν θέμα έρευνας και αναζήτησης , και έπρεπε να ταξιδέψω πολύ για να τα συναντήσω και να έχω έναν ειδικό δάσκαλο κάθε φορά , για να μού εξηγεί πώς να τα κατανοώ , πώς να τα εξηγώ με τις γνώσεις που έχει ένας δυτικός γιατρός , ώστε να αρχίσω σιγά-σιγά να τα διακρίνω και τελικά να τα βλέπω !!! …Και να φθάσω να τα δείχνω και σε σάς σήμερα !!

Τα ίδια ερωτηματικά και τις ίδιες επιφυλάξεις που έχετε εσείς σήμερα όταν τα πρωτο-αντικρίζετε , είχα και εγώ πριν από 20 - 25 χρόνια όταν άρχισα να τα ερευνώ και να τα μελετάω. Γι' αυτό αποφάσισα να ταξιδέψω σε διάφορα μέρη της Γης , ώστε να τα αντικρίσω αυθεντικά και στην πηγή τους και να ξεκαθαρίσω γρήγορα με την επιστημονική τους εξήγηση , χωρίς να μείνω με τις αμφιβολίες που μπορεί να έχει κάποιος όταν τα διαβάζει όλα αυτά από βιβλία , ή όταν τα ακούει από διηγήσεις τρίτων.

Δεν έχω απόλυτα την πεποίθηση ότι θα σάς πείσω με την πρώτη φορά που ανακοινώνω τα σημερινά μου θέματα , αλλά εφ' όσον έχετε ερευνητική διάθεση , ανοιχτό μυαλό και εγρήγορση - ετοιμότητα , νομίζω ότι δεν θα χάσετε τον χρόνο σας με το να δείτε και να ακούσετε γύρω από τις προσωπικές μου έρευνες ανά τον κόσμο.

Περιληπτικά θα αναφέρω τώρα , για τα θέματα που θα παρουσιάσω σήμερα :

Τι έκαναν οι Κινέζοι γιατροί σε περιπτώσεις εγκυμοσύνης όπου το έμβρυο κατά τους τελευταίους μήνες έπαιρνε αντίθετη θέση και έστριβε με τα πόδια , αντί να είναι κανονικά με το κεφάλι προς τα κάτω , για την επερχόμενη γέννα. Τεχνικές και απλοί χειρισμοί που εφαρμόζουν στην Κίνα. Αν δεν τύχαιναν τέτοιες περιπτώσεις στο δικό μου νοσοκομείο, όταν έκανα ειδικότητα στον Βελονισμό το 1989 στην Κίνα , και δεν τις φωτογράφιζα ο ίδιος θα ήταν δύσκολο να τις πιστέψω αν τις άκουγα σε διηγήσεις άλλων - ειδικών ή μη.


Τι είχε διδάξει ο Γαληνός σε γιατρούς τού Θιβέτ - ποιά τεχνική διάγνωσης ; , που την διατηρούν σε χρήση ακόμη και σήμερα (Οκτ. 1990 που την φωτογράφησα ο ίδιος στα Ιμαλάία , από τον προσωπικό ιατρό τού Δαλάϊ Λάμα). Έμεινα ένα μήνα κοντά του αναζητώντας τις αρχές και την φιλοσοφία της θιβετανικής ιατρικής και με καλοδέχτηκε με τιμή επειδή ήμουν Έλληνας , δείχνοντάς μου τα αρχαία βιβλία που είναι γραμμένο ότι επί 4ου Δαλάϊ Λάμα είχε επισκεφθεί ο Μέγας Γαληνός το Θιβέτ και είχε διδάξει στην ιατρική σχολή τής Ποτάλλα επί 2 έτη , τις αρχές και τους κανόνες τής ελληνικής ιατρικής - που αργότερα κατέκλυσε την Ασία !!!

Τι συμβαίνει με την ενέργεια Τσί που έχουν ή εκπέμπουν οι άνθρωποι ; είναι εικασία ή πραγματικότητα ;


Θα παρουσιάσω αρκετές φωτογραφίες από διάφορες επιστημονικές εργασίες και έρευνες , που έχω συναντήσει ο ίδιος σε παγκόσμια συνέδρια με θέμα το ιατρικό Qigong (Τσι Γκούνγκ) (όπως και Γκούνγκ Φού). Όπως επίσης και φωτογραφίες από 2 νοσοκομεία τής Κίνας που έτυχα ο ίδιος να γίνονται θεραπείες με την ενέργεια Τσι Γκούνγκ που την κάνουν γιατροί με τριετή ειδική εκπαίδευση, και μού επετράπη να φωτογραφήσω , διότι βρίσκονται σε ερευνητικό στάδιο. Όπως και την μηχανή που παράγει και μεταδίδει Τσι σε ασθενείς και είναι ακόμη κρατικό μυστικό τής Κίνας.








Σήμερα πολλοί Κινέζοι επιστήμονες είναι καθηγητές πανεπιστημίων σε αλλοδαπά κράτη (εκτός Κίνας) και κάνουν εντατικές έρευνες για θέματα που οι δυτικοί είναι δύσπιστοι και τα θεωρούν «μεταφυσικά». Πολλοί δυτικοί επιστήμονες είτε από ζήλεια, είτε από πείσμα , είτε επειδή δεν «βλέπουν ακόμη»… προσπαθούν να υποτιμήσουν και να χλευάσουν διάφορες πανάρχαιες τεχνικές που αναπτύχθηκαν στην Κίνα : όπως ο Βελονισμός , το θεραπευτικό Τσι Γκούνγκ κλπ. αλλά άλλοι τόσοι Κινέζοι ακαδημαϊκοί ανά τον κόσμο θα τους αντικρούσουν σύντομα με ισχυρά και ατράνταχτα επιστημονικά επιχειρήματα.

Τι συμβαίνει στο πιο ανεξερεύνητο και ανέγγιχτο μέρος τού ανθρωπίνου σώματος : στην κοιλιά του ; που από εκεί αρχίζει η ζωή , αλλά από εκεί αρχίζει και ο θάνατος και η καταστροφή τού ανθρώπου ;


Αν δεν βρισκόμουν ο ίδιος επί σειρά ετών σε θεραπευτήρια τής βόρειας και νότιας Ταϊλάνδης όπου γίνεται (σποραδικά) ένα σπάνιο μασάζ τών κοιλιακών οργάνων για την απελευθέρωση ολοκλήρου τού οργανισμού και αν δεν ξανασυναντούσα παρόμοιο μασάζ στους σαμουράϊ τής Ιαπωνίας , επίσης στην Κίνα και στην Ινδία , δεν θα μπορούσα να φανταστώ σε πόσες περιπτώσεις ασθενών μπορεί να προσφέρει σημαντική παράλληλη βοήθεια (με όποια άλλη αγωγή ακολουθούν ήδη) και πόσο μεγάλη υποστήριξη σε ολόκληρο τον οργανισμό , είτε πάσχει - είτε όχι ακόμη εμφανώς…

Τι πλούτο γνώσεων είχαμε στην αρχαία ελληνική ιατρική , που με την εκστρατεία τού Μεγάλου Αλεξάνδρου την διδάξαμε στην τότε οικουμένη , αλλά σήμερα την υποτιμούμε (την ιατρική τών βοτάνων και την πραγματική φυσική Πρόληψη) ;


Και υπάρχουν ακόμη και τώρα σε όλη την Ασία γιατροί που διατηρούν τον τίτλο : «Έλληνες γιατροί» και εφαρμόζουν τους κανόνες και τις αρχές του Ασκληπιού, του Ιπποκράτη, του Διοσκουρίδη , του Γαληνού και λοιπών. Γιατί η λήψη τών σφυγμών και η διάγνωση από την «εσωτερική δόνηση» τού ανθρώπου , να φαίνεται σε κάποιους δύσπιστους «μεταφυσική» …ενώ κάποιοι άλλοι την εφαρμόζουν με επιτυχία εδώ και εκατοντάδες χρόνια και έχουν διατηρήσει τόσα δισεκατομμύρια ανθρώπων σε υγεία και δημιουργικότητα. Τόσα ξένα πανεπιστήμια κάνουν επιστημονικές μελέτες για να αποδείξουν την αξιοπιστία τής παραδοσιακής διάγνωσης δια τών σφυγμών , εμείς τα γνωρίζαμε όλα αυτά ;

Τι συμβαίνει με την σεξουαλική ενέργεια (δυναμικό) που αν την χρησιμοποιούμε σωστά δίνουμε χρόνια και ευεξία στη ζωή μας , ενώ αν την σπαταλάμε άσκοπα και χωρίς επίγνωση , όλα μάς έρχονται ανάποδα , γιατί απλά δεν μάς επαρκεί ή δεν μάς περισσεύει ζωτική δύναμη.


Στο θρυλικό μοναστήρι Σάο Λιν , στην κεντρική Κίνα (όπου βουδιστές μοναχοί δεν στρέφουν και το άλλο μάγουλο σ'αυτόν που τους χαστούκισε - αλλά σε τουλουμιάζουν στο ματσούκι , αν φανείς άμυαλος και τους προσβάλεις πρώτος τον ζωτικό τους χώρο…), θα δούμε πώς εξασκούνται παράλληλα με το Κουνγκ Φού και στην διατήρηση και στην ενίσχυση τής ζωτικής τους ενέργειας. Θα χρειαστεί μάλιστα να συγκρίνουμε εμείς οι Έλληνες : πώς άλλοι λαοί (όπως οι κινέζοι) διατηρούν με σεβασμό τις παραδόσεις τους , ενώ εμείς που είχαμε μια αξιοθαύμαστη πολεμική παράδοση και εκγύμναση τών αντρών και τών νέων μας, τώρα την έχουμε παραμελήσει , διότι κάτι μάς διέβαλε…


Θα διαπιστώσουμε δηλαδή, πώς στην σημερινή Κίνα 10.000 παιδιά (αγόρια κυρίως) φοιτούν στο μοναστήρι Σάο Λιν και ανατρέφονται με την σκληραγωγία τού πολεμιστή, σύμφωνα με τις πανάρχαιες παραδόσεις τους - αλλά ταυτόχρονα μαθαίνουν computer και αγγλικά , για να ζουν στο «εδώ και τώρα», διότι θα στελεχώσουν την αυριανή Κίνα , και 'μεις στην Ελλάδα εξασφαλίζουμε στα παιδιά μας γαριδάκια, κινητά και φροντιστήρια και μέχρι στιγμής τα έχουμε κάνει τα πιο υπέρβαρα και παχύσαρκα τής ευρωπαϊκής κοινότητας…

Στην Μαχαράστρα (δυτική Ινδία) σε ένα ταντρικό μοναστήρι θα συναντήσουμε και την αντίθετη άποψη : την τιθάσευση (ή την καταστολή) τής σεξουαλικής ενέργειας από άλλους μοναχούς με άλλη γνωσιακή κουλτούρα και παραδόσεις , με σκοπό την πνευματική πρόοδο. Εδώ φαίνεται ότι οι άνθρωποι διαφέρουν σε κράση και βιολογικές λειτουργίες. Και επειδή διαφέρουν , αντιλαμβάνονται το περιβάλλον και τα γεγονότα διαφορετικά. Επειδή διαφέρουν σε βιολογική κατασκευή : βλέπουν και διαφορετικά τα ίδια γεγονότα τής καθημερινής ζωής !! Επειδή «βλέπουν» διαφορετικά πράγματα , δημιουργούν διαφορετικά δόγματα και «πιστεύω».


Γι' αυτό έχουμε και το παράδοξο: η Τάντρα να έχει 2 δρόμους. Τον δρόμο τού δεξιού χεριού και τον δρόμο τού αριστερού χεριού. Αυτούς που ισχυρίζονται ότι η αποχή από την σεξουαλικη ζωή οδηγεί προς την φώτιση και αυτούς που ισχυρίζονται ότι αντίθετα : η σεξουαλική ενεργοποίηση τής Κουνταλίνι οδηγεί πιο γρήγορα προς τη φώτιση. Δείτε τα δεδομένα και διαλέξτε ποιόν δρόμο θα ακολουθήσετε…

Και τέλος θα δείτε : Τι μού εκμυστηρεύτηκε ο Ινδός κύριος Ράο στην Μουμ-μπάϊ για την εκδίκηση τών ηττημένων Περσών (μετά το πέρασμα τού Μεγαλέξανδρου από την Ασία) ; και σκεφτείτε : πώς γίνεται να υπάρχει ακόμη σήμερα μια αρχαία θρησκεία : ο Ζωροαστρισμός η οποία λειτουργεί κανονικά για εκατομμύρια ανθρώπους και συνεχίζει απτόητη ; ενώ ο λαός που νίκησε , επικράτησε και κυριάρχησε στην Ασία για 500 έτη , να μην έχει πλέον ζωντανή την καθεαυτού θρησκεία του ;

Ο ιατρός Βασ. Ε. Τριτάκης στη συνεχεια, παρουσιασε μερικές από τις 10.000 φωτογραφίες του , που τράβηξε ταξιδεύοντας μόνος , σε 60 κράτη τα τελευταία 25 χρόνια.






Εκχαρτ Τολε : Η δυναμη του τωρα./ Mερος 4/ video

Ισορροπια μεταξυ ανιδιοτελους υπηρεσιας και οικονομικων ευθυνων.



Οικονομικές ευθύνες και κάρμα

 

Πως μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά στην κοινωνία που ζούμε και ταυτόχρονα να τα βγάλουμε πέρα οικονομικά;
Είναι μια ερώτηση που απασχολεί πολλούς δασκάλους της γιόγκα. Οι περισσότεροι είναι γενναιόδωροι από τη φύση τους: προσφέρουν το χρόνο, την ενέργεια και τις γνώσεις τους απλόχερα. Έχουν, όμως, και οικονομικές υποχρεώσεις που καθιστούν το karma margi - το μονοπάτι της αγνής, ανιδιοτελούς προσφοράς - δύσβατο. Η πρόκληση που έχουν να αντιμετωπίσουν είναι να βρουν μια ισορροπία μεταξύ της εργασίας που φέρνει φαγητό στο τραπέζι και της εργασίας που γίνεται για το όφελος των άλλων.

Πολύ ενδιαφέρον για το θέμα αυτό έχουν τα λόγια του δασκάλου της γιόγκα Rusty Wells:

«Όσοι ακολουθούν τη διδασκαλία της γιόγκα είναι στην ουσία τροφοδότες. Είναι ευάλωτοι στην υπερβολική αφιλοκερδή προσφορά των ικανοτήτων, των ταλέντων και των πηγών τους. Πολύ συχνά, όλο αυτό αφήνει το δάσκαλο «άδειο» - πνευματικά, σωματικά και οικονομικά».


Η γενναιοδωρία αποτελεί αξίωμα στη φιλοσοφία της γιόγκα. Ένα από τα πέντε yamas είναι η Aparigraha. Ουσιαστικά αυτό σημαίνει να μην έχουμε πλεονεξία και να προσφέρουμε τα πράγματα που δεν χρειαζόμαστε πραγματικά. Έτσι θα λέγαμε ότι η προσφορά βρίσκεται στο επίκεντρο της ζωής του γιόγκι. Παρόλα αυτά ο μεγάλος δασκαλος της γιόγκα B.K.S. Iyengar στο βιβλίο του Light on Yoga γράφει:

«ούτε κανείς θα έπρεπε να λάβει κάτι χωρίς να εργαστεί γι' αυτό ή ως χάρη από κάποιον άλλο».
Με άλλα λόγια η αμοιβή θα πρέπει να αντιμετωπίζεται όχι ως δικαίωμα αλλά ως κάτι για το οποίο θα πρέπει κανείς να εργαστεί. Αν λοιπόν κανείς είναι ειλικρινής και προσφέρει το 100% του μέσα από τη διδασκαλία του, τότε θα πρέπει να αμειφθεί γι' αυτό.

Όλα αυτά φέρνουν σε δύσκολη θέση πολλούς γιόγκι. Το να εξισορροπήσουν αυτό το εργασιακό κομμάτι με την ευχαρίστηση της διδασκαλίας τους είναι λίγο δύσκολο.

Ίσως θα πρέπει σε αυτό το σημείο να υπενθυμίσουμε ότι η πράξη της διδασκαλίας αποτελεί από μόνη της μια υπηρεσία. Δεν έχει σημασία αν πληρώνεστε ή όχι. Και στις δύο περιπτώσεις προσφέρετε - με την προϋπόθεση ότι η καρδιά σας βρίσκεται στο σωστό σημείο.

Εναλλακτικά κάθε δάσκαλος μπορεί να προσφέρει μαθήματα όπου ο κάθε μαθητής θα είναι ελεύθερος να πληρώσει ότι επιθυμεί. Κάτι τέτοιο βοηθάει τους μαθητές να ανακαλύψουν την αξία της γιόγκα και -παραδόξως- τους κρατά πιο αφοσιωμένους απ' ότι τα δωρεάν μαθήματα.

Δεν υπάρχει κάποια μυστική συνταγή που να εξισορροπεί τη δουλειά με το κάρμα, αλλά μερικές ιδέες μπορεί να φανούν χρήσιμες.

Ζώντας μέσα σε έναν υλικό κόσμο, πολλοί δάσκαλοι που ξεκινούν τώρα να διδάσκουν, προκειμένου να τα βγάλουν πέρα, εργάζονται πολλές ώρες και ξεπερνούν τις αντοχές τους. Μπορείτε να ξεκινήσετε να διδάσκετε επιλεκτικά ενώ θα κρατήσετε και μια δεύτερη - πιθανόν πιο κερδοφόρα - εργασία.

Προσφέροντας δωρεάν μαθήματα. Το να επενδύσετε χρόνο σε δωρεάν μαθήματα μπορεί να εμπλουτίσει τη διδασκαλία σας. Και πάντα είναι ευχάριστο να συνδεόμαστε με ανθρώπους που εκτιμούν το γεγονός και μόνο ότι είμαστε δίπλα τους.

Διατηρώντας την πρακτική σας. Είναι πολύ σημαντικό να προσφέρουμε και στον εαυτό μας αυτό που χρειάζεται και όχι μόνο στους άλλους. Η συνεχής εκπαίδευση παρακολουθώντας διάφορα σεμινάρια, ο διαλογισμός και η μελέτη αποτελούν τα τέλεια εργαλεία για την αυτοβελτίωση σας.

Ότι κι αν αποφασίσετε να κάνετε βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να δεσμευτείτε. Δεν είναι η καλύτερη επιλογή να ξεκινήσετε να προσφέρετε δωρεάν μαθήματα στην κοινότητά σας και στην πορεία να τα παρατήσετε για κάποια ευκαιρία που προέκυψε. Μην ξεχνάτε ότι πάντα υπάρχουν άνθρωποι που εξαρτώνται από εσάς, είτε πληρώνουν είτε όχι.