FAOS SAMADHI 2

Εναλλακτικος χωρος αναζητησης και θεραπευτικων τεχνων.

Εργαστηρι Αυτογνωσιας.

Ολιστικες ψυχοθεραπευτικες προσεγγισεις μεσω της Βοτανικης Ιατρικης, του Διαλογισμου, της Μεταφυσικης, της Ανθρωπολογιας, της Νεας Φυσικης και της Νεας Ενεργειας.


Κάπου στα βάθη της γενετικής μας μνήμης, βρίσκεται η γνώση του σύμπαντος και των κόσμων, όπου η ζωή είναι απαλλαγμένη από την αυταπάτη του χρόνου και του χώρου.

Όπως ακριβώς είχε προγραμματιστεί μέσα μας για να επαναφυπνιστεί την τέλεια στιγμή, έτσι τώρα προσκαλεί την προσοχή μας.

Έχουμε ένα σκοπό πολύ μεγαλύτερο από όσο μπορέσαμε ποτέ να φανταστούμε.

Ο σκοπός αυτός ζητά να τον αναγνωρίσουμε τώρα και ζητά επίσης να αποκόψουμε τα κυκλώματα που μας συνδέουν με τα πρότυπα σκέψης και τα άχρηστα συναισθήματα τα οποία μας κρατούν δέσμιους στην αυταπάτη και στη σύγχυση των κατώτερων βασιλείων.

Δευτέρα 10 Αυγούστου 2009

Χρειάζεται αλλαγή συνειδητότητας και η αλλαγή που χρειάζεται μπορεί να γίνει μόνο μέσα στις καρδιές των ανθρώπων.





Προσπαθώντας να "επιδιορθώσω" τους ανθρώπους που με "περιβάλλουν" ή που "προσελκύω" στη ζωή μου, είναι σα να τρίβω τον καθρέπτη για να καθαρίσω το πρόσωπό μου!
Νίκος Μαγαλιός

Υπάρχει μια άλλη διάσταση μέσα μας, ένα άλλο επίπεδο του εαυτού μας, το οποίο είναι πραγματικό, αληθινό, γνήσιο, ειλικρινές. Είναι ο Αυθεντικός μας Εαυτός, το κέντρο μας. Είναι εκείνη η περιοχή μέσα μας, που δεν ορίζεται από τη δουλειά ή τους ρόλους που εχει ο καθενας μας, που δεν καθοριζεται από τους άλλους, αλλά που αποτελείται από τη σοφία , τα ταλέντα και τις ικανότητές του κάθε ατομου. Είναι όλα εκείνα που είναι μοναδικά δικά σου και που αν δεν τα εκφράσεις αισθάνεσαι ‘μισός’.






Μερικά από τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που ζουν κυρίως μέσα από τον Αυθεντικό Εαυτό τους είναι :

Αποδέχονται τον εαυτό τους και τους άλλους - έχουν ‘ανοιχτό ’ τρόπο σκέψης και τους αρέσει να μαθαίνουν από οτιδήποτε μπορεί να τους διδάξει.

Τους διακρίνει μια φρεσκάδα και φυσικότητα στη συμπεριφορά τους καθώς και πηγαίος αυθορμητισμός.

Μπορούν να έχουν βαθιές και σημαντικές διαπροσωπικές σχέσεις.

Έχουν την ικανότητα να βλέπουν μέσα από ‘φρέσκια ματιά’ ακόμα και τα πιο απλά βασικά καθημερινά πράγματα και να νιώθουν ευχαρίστηση, θαυμασμό, δέος ακόμα και έκσταση.

Έχουν τις δικές τους μοναδικές αξίες και ηθική, η προσωπικότητά τους χαρακτηρίζεται από δημοκρατικότητα με τη βαθύτερη έννοια.

Έχουν βαθύτερη την αίσθηση της ένωσης με τους άλλους ανθρώπους, σαν να είναι όλοι μέλη της ίδιας οικογένειας.

Έχουν συνήθως την ικανότητα να διακρίνουν το μη αυθεντικό ή μη ειλικρινές, για παράδειγμα στις προσωπικότητες των ανθρώπων ή στην τέχνη.






Κάποιες φορές μπορεί να είναι πιο ‘εύκολο’ να εκπληρώνει κανεις τις προσδοκίες και να παίζει τους ρόλους που περιμένουν οι άλλοι απ’ αυτον, π.χ. η οικογένεια , οι φίλοι , οι συνάδελφοί παρά να εξελίσσεται κανεις σε αυτό που αυτος θέλει να είναι. Όταν, όμως, αγνοεί κανεις και αδιαφορεί για τα μοναδικά του ταλέντα τότε σαμποτάρει την αυθεντική του εξέλιξη σε αυτό που πραγματικά είναι.



Μερικοί τρόποι που μπορεί να σαμποτάρει κανεις τον Αυθεντικό του Εαυτό είναι :

Τα δογματικά και αδιάλλακτα πιστεύω.

Ο αυστηρός και άκαμπτος τρόπος σκέψης.

Το να ορίζεσαι από τις γνώμες των άλλων.

Η υπερβολική ανάγκη να ευχαριστείς συνέχεια τους άλλους.

Το να λειτουργείς μέσα από κοινωνικούς ρόλους, προκαταλήψεις και στερεότυπα.


" Η Ύπαρξη είναι αιώνια, παντοτινά παρούσα. Μία Ζωή που παίρνει μυριάδες μορφές ζωής που γεννιούνται και πεθαίνουν κάθε μέρα. Βρίσκεται μέσα σε κάθε μορφή ως η εσώτατη αόρατη και άφθαρτη ουσία της. Αυτό σημαίνει ότι είναι τώρα προσιτή σε σένα ως ο βαθύτατος εαυτός σου, η αληθινή σου φύση. Όμως μην επιδιώξεις να τη συλλάβεις με το νου σου. Μην προσπαθήσεις να την κατανοήσεις. Μπορείς να τη γνωρίσεις μόνον όταν ο νους σου είναι ακίνητος, όταν είσαι παρών, ολοκληρωτικά και έντονα, στο Τώρα... "

Ο ίδιος ο νους είναι εκείνος που προκαλεί τα προβλήματά μας, όχι οι άλλοι άνθρωποι, όχι ο κόσμος "εκεί έξω". Ο ίδιος μας ο νους, με την αδιάκοπη ροή των σκέψεων, με το να σκέφτεται το παρελθόν και να ανησυχεί για το μέλλον. Κάνουμε το μεγάλο λάθος να ταυτιζόμαστε με το νου μας, να σκεφτόμαστε ότι είμαστε αυτός, ενώ στην πραγματικότητα είμαστε πολύ ανωτερα όντα.


Να θυμάσαι τούτο: Να είσαι παρών στο Τώρα

Αλλαγή είναι αυτή η διαδικασία που αποκαλείται Ζωή. Η απόφασή να αλλάξει κανεις τα πράγματα είναι η απόφασή του να ζήσει. Είναι η επιλογή να ζήσει με σκοπό, να είναι αυτος η Aιτία της αλλαγής των πραγμάτων, αντί να είναι το Αποτέλεσμα αυτής.
Μερικές φορές, ο καλύτερος τρόπος ν' αγαπάς κάποιον, η μεγαλύτερη βοήθεια που μπορείς να του προσφέρεις, είναι να τον αφήσεις ήσυχο ή να του δώσεις τη δυνατότητα να βοηθήσει μόνος του τον εαυτό του. Αντί να του δίνεις ψάρια, μάθε τον να ψαρεύει.

Και η εξέλιξη μιας κοινωνίας μετριέται από το πόσο καλά συμπεριφέρεται στους λιγότερο τυχερούς.
Κανείς δεν είναι πραγματικά "ευκατάστατος", αν υπάρχουν κάποιοι άλλοι που λιμοκτονούν.


Η Αλλαγή είναι ουσιαστικη μονο σε πνευματικό επίπεδο.
Δεν γινεται να λύσει κανεις τα προβλήματα που μαστίζουν την ανθρωπότητα μέσα από την κυβερνητική δράση ή με πολιτικά μέσα. Το προσπαθουμε αυτό εδώ και χιλιάδες χρόνια.
Η αλλαγή που χρειάζεται μπορεί να γίνει μόνο μέσα στις καρδιές των ανθρώπων. Χρειάζεται αλλαγή συνειδητότητας.








" Η συνείδηση δεν μπορεί να εξελιχθεί ασυνειδήτως ", ελεγε ο Γκουρτζίεφ.

Και
ο Οσσο, μιλωντας για την συνειδηση, την συνειδητοτητα, τις συμβουλες, την μεταμορφωση και την καθαρση, ελεγε:


«Η συνειδητότητα είναι δική σου. Η συνείδηση σου δίνεται από την κοινωνία, είναι μια επιβολή πάνω από τη συνειδητότητα σου. Διαφορετικές κοινωνίες επιβάλλουν διαφορετικές ιδέες στη συνειδητότητα σου, όλες όμως επιβάλλουν αυτό ή εκείνο. Και όταν κάτι επιβάλλεται στη συνειδητότητα σου, δεν μπορείς ν' ακούσεις τη συνειδητότητα σου. Βρίσκεται πολύ μακριά. Ανάμεσα στη συνειδητότητα σου και σ' εσένα στέκεται ένας χοντρός τοίχος της συνείδησης, που η κοινωνία έχει επιβάλλει πάνω σου από την παιδική σου ακόμη ηλικία.

Η κοινωνία δεν σκοτίζεται για τη συνειδητότητά σου. Για την ακρίβεια, η συνειδητότητα είναι πρόβλημα για την κοινωνία. Η κοινωνία δεν σε θέλει να συμπεριφέρεσαι σαν ανθρώπινο ον, σε θέλει να συμπεριφέρεσαι σαν μηχάνημα, ώστε να σε κάνει πιο αποτελεσματικό, πιο παραγωγικό, λιγότερο συνειδητό. Αυτό είναι αυτοματοποίηση. Εσύ γίνεσαι αποτελεσματικός, όμως η ψυχή σου χάνεται. Όλη η προσπάθεια των τεχνικών διαλογισμού είναι να σε βγάλουν από αυτή τη μηχανική κατάσταση, να σε κάνουν και πάλι ξυπνητό, να σε κάνουν και πάλι ένα ανθρώπινο ον, όχι μια μηχανή.

Όταν η συνειδητότητά σου είναι υγιής, δεν υπάρχει κανένα εγώ. Δεν γνωρίζεις τίποτα σχετικά με τον εαυτό σου. Δεν υπενθυμίζεις στον εαυτό σου 'εγώ είμαι αυτό' ή 'εγώ είμαι το άλλο,' απλώς χαλαρώνεις. Υπάρχεις, μα δεν υπάρχει κανένα εγώ. Ο εαυτός δεν υπάρχει.

Δεν προσφέρω καμία συμβουλή. Δεν σου λέω να κάνεις αυτό ή εκείνο. Απλώς σου λέω να γίνεις σιωπηλός, τόσο που να μπορείς να ακούς τη δική σου μικρή, γαλήνια φωνή. Αυτή είναι ο αληθινός σου οδηγός. Ο οδηγός βρίσκεται μέσα σου.

Η μεγαλύτερη επιθυμία στον κόσμο είναι για εσωτερική μεταμόρφωση. Η επιθυμία για χρήμα δεν είναι τίποτα, η επιθυμία για εξουσία, για κύρος, δεν είναι τίποτα. Η μεγαλύτερη επιθυμία είναι η λεγόμενη πνευματική μεταμόρφωση. Και από τη στιγμή που παγιδεύεσαι μέσα σ' αυτή την επιθυμία, θα παραμείνεις δυστυχισμένος για πάντα.

Η μεταμόρφωση είναι εφικτή, όχι όμως επιθυμώντας την. Η μεταμόρφωση είναι εφικτή μόνο χαλαρώνοντας μέσα σ' αυτό που υπάρχει, οτιδήποτε κι αν είναι αυτό.

Η χωρίς όρους αποδοχή φέρνει μεταμόρφωση.

Πρώτα πρέπει να ελευθερωθεί ο γορίλας — όλο αυτά που έχεις καταπιέσει. Το να βγάλεις το γορίλα έξω από το είναι σου είναι το βαθύτερο καθάρισμα, η βαθύτερη κάθαρση. Κι όταν όλο το ζωώδες ή πιο σωστά, ανθρωποειδές έχει βγει έξω από σένα, δεν είναι μακριά η βουδικότητα — απλώς ένα βήμα ».
Οsho