FAOS SAMADHI 2

Εναλλακτικος χωρος αναζητησης και θεραπευτικων τεχνων.

Εργαστηρι Αυτογνωσιας.

Ολιστικες ψυχοθεραπευτικες προσεγγισεις μεσω της Βοτανικης Ιατρικης, του Διαλογισμου, της Μεταφυσικης, της Ανθρωπολογιας, της Νεας Φυσικης και της Νεας Ενεργειας.


Κάπου στα βάθη της γενετικής μας μνήμης, βρίσκεται η γνώση του σύμπαντος και των κόσμων, όπου η ζωή είναι απαλλαγμένη από την αυταπάτη του χρόνου και του χώρου.

Όπως ακριβώς είχε προγραμματιστεί μέσα μας για να επαναφυπνιστεί την τέλεια στιγμή, έτσι τώρα προσκαλεί την προσοχή μας.

Έχουμε ένα σκοπό πολύ μεγαλύτερο από όσο μπορέσαμε ποτέ να φανταστούμε.

Ο σκοπός αυτός ζητά να τον αναγνωρίσουμε τώρα και ζητά επίσης να αποκόψουμε τα κυκλώματα που μας συνδέουν με τα πρότυπα σκέψης και τα άχρηστα συναισθήματα τα οποία μας κρατούν δέσμιους στην αυταπάτη και στη σύγχυση των κατώτερων βασιλείων.

Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Ο ανθρωπος βρισκεται στη διαδικασια αλλαγης σε μορφες φωτος που δεν είναι αυτου του κοσμου.




Πίνω νερό κόβω καρπό
Χώνω το χέρι μου στις φυλλωσιές του ανέμου
Οι λεμονιές αρδεύουνε τη γύρη της καλοκαιριάς
Τα πράσινα πουλιά σκίζουν τα όνειρά μου
 Φεύγω με μια ματιά
Ματιά πλατιά όπου ο κόσμος ξαναγίνεται
όμορφος από την αρχή στα μέτρα της καρδιάς.

Ελύτης













Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

…Είναι καλή ιδέα έχοντας υπόψη τα ελαττώματα της φυλής σας, να αρχίσετε να ευλογείτε τη φυλή σας και να την βλέπετε ως ήδη ολοκληρωμένη, πλήρη και ψυχικά υγιή. Έχετε τα άκρα αντίθετα σε πολύ μεγάλη φόρτιση. Αυτή η πληγή σας ή θα σας οδηγήσει στο κενό ή θα σας οδηγήσει στο Θεό... « Ελληνικο Ψυχικό Κάρμα ». / Ανωτερη επικοινωνια, σχετικα με τη καρμική ψυχική επιβάρυνση που υπάρχει στην Ελλάδα.



Αν δεν καταλαβαίνετε ότι κάτι συμβαίνει αυτή την περίοδο, μην εφησυχάζετε. Θα συμβούν διάφορα που θα είναι το αποτέλεσμα του ποταμού που ρέει ήσυχα... Η περίοδος εγκυμονεί μεγάλα άλματα. Ο ρυθμός αφύπνισης της Χριστικής συνειδητότητας αυξάνει.

Η επίγνωση μπορεί να μας διευκολύνει τη ζωή. Είναι πολύ σημαντική η ανάπτυξη καινούργιων ευαισθησιών. Μπορούμε να ευαισθητοποιηθούμε και να αισθανθούμε περισσότερο. Μπορούμε να το κάνουμε με χάρη και ευκολία, ή με ζόρι και δυσκολία. Δεν υπάρχει μέσος δρόμος. Ο μέσος δρόμος, που είναι ο μισός χάρη και ο μισός δυσκολία, άχαρος είναι κι αυτός.

Επιδιώξτε να βρίσκεστε πιο συχνά στη φύση, όπου μπορείτε να είστε πιο κοντά στον εαυτό σας, χωρίς αντιπερισπασμούς. Εκεί μπορείτε να ξανανιώσετε λίγο την γαλήνια ενέργειά σας, που είναι ήρεμη, που δεν έχει ανησυχία, που χαίρεται με το τιτίβισμα ενός πουλιού, που ευχαριστιέται ακούγοντας το θρόϊσμα των φύλλων, που νοιώθει όμορφα με τον κόσμο αυτό.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Περλ έρχεται αυτή τη χρονιά. Και στους Έλληνες θα συμβούν πολλά αυτή τη χρονιά. Είναι μια χρονιά που θα κληθούν να προχωρήσουν ουσιαστικά. Για την Ελλάδα αυτή η χρονιά θα είναι πολύ σημαντική.

Έχει δοθεί ένα κάλεσμα ασυνείδητο προς τους Έλληνες (δεν ξέρω για την υπόλοιπη ανθρωπότητα). Οι Έλληνες έχουν κληθεί να απαντήσουν σ’ αυτό μέσα σ’ αυτή τη χρονιά. Η απάντηση σ’ αυτό σχετίζεται μ’ αυτά που θα συμβούν τις χρονιές που ακολουθούν και θα καθορίσει πολλά από τα μελλοντικά συμβάντα. Από το 2008.

Είναι καλή ιδέα έχοντας υπόψη τα ελαττώματα της φυλής σας, να αρχίσετε να ευλογείτε τη φυλή σας και να την βλέπετε ως ήδη ολοκληρωμένη, πλήρη και ψυχικά υγιή.

Οι Έλληνες μπορεί να φημίζονται για πολλά μεγάλα πράγματα, αλλά όσοι κατοικούν μέσα στην Ελλάδα μπορούν να σας πουν ότι εκτός από τα καλά, οι Έλληνες έχουν φθόνο και πολλές κακίες μεταξύ τους. Οι Έλληνες δεν φθονούν τους αλλοδαπούς, φθονούν τον εαυτό τους, τα σωθικά και τα σπλάχνα τους. Ίσως να είναι η μόνη φυλή στον κόσμο που αντιπαθεί τον εαυτό της. Που δεν της αρέσει ο ίδιος της ο εαυτός, και που θα έκανε οτιδήποτε προκειμένου να καταστρέψει τον εαυτό της.

Ίσως αυτή να είναι η κατάλληλη εποχή να ξεκινήσετε να φαντάζεστε ότι οι δικοί σας οδηγοί, οι δικοί σας φύλακες άγγελοι αλλά και όλοι οι άγγελοι του Θεού, μαζί με τους αγγέλους του κόσμου της Γης (τις νεράϊδες, τα ξωτικά), και τους γήινους αγγέλους, ότι όλοι μαζί ευλογούν τη φυλή και τη βοηθούν δίνοντάς της περισσότερη ενέργεια, περισσότερη ευλογία, περισσότερο φως ώστε να ανακτήσει κάθε μέλος της την υπόληψή του, τον αυτοσεβασμό του, την εσωτερική του ακεραιότητα, την αλήθεια του, την αγάπη για τους υπόλοιπους, το φιλότιμό του, την αλληλουποστήριξη, την αδελφοσύνη.

Στείλτε σ’ αυτή τη φυλή τόνους νεραιδόσκονη ή αγγελόσκονη, γεμάτη από αδελφοσύνη, από αγάπη, από φως, από ακεραιότητα, που θυμίζει στην ψυχή κάθε Ελληνα την πραγματική του καταγωγή, την πραγματική του ενέργεια, το δυναμικό της ψυχής του. Ίσως τότε οι Έλληνες απαντήσουν μ’ ένα διαφορετικό τρόπο μέχρι το τέλος του 2007, και ίσως αυτά που θα εκδηλωθούν από τις αρχές του 2008 να είναι σε μια άλλη κλίμακα γι’ αυτό τον τόπο κι όχι μόνο.

Λίγο περίεργα ξεκινήσαμε σήμερα. Και μάλλον τώρα πρέπει να προχωρήσουμε, γιατί αλλιώς συνήθως ξεκινάμε, αλλά αλλιώς σήμερα αρχίσαμε.

Ερ: Όταν λέτε Ελληνες, είναι μονάχα οι γεννημένοι εδώ ή και οι αλλοδαποί που έρχονται μετανάστες;

Απ: Όσοι κατοικούν εδώ. Δεν ισχύει για τους αλλοδαπούς που ζουν στην Ελλάδα. Δεν έχουν το ίδιο βάρος ψυχισμού μέσα τους. Τα παιδιά που γεννιούνται εδώ, από γονείς που είναι και οι δύο αλλοδαποί, έχουν πολύ μικρό μέρος της καρμικής ψυχικής επιβάρυνσης που υπάρχει στην Ελλάδα. Όσο ο παράγοντας «Έλληνας» αυξάνει στην οικογενειακή χημεία, δηλαδή έχουμε ένα γονιό Έλληνα και έναν ξένο, η ψυχική καρμική επιβάρυνση αυξάνει. Όταν είναι και οι δύο γονείς Έλληνες είναι πλήρης.

Υπάρχει λοιπόν με τους Έλληνες μια μακραίωνη ιστορία ως φυλή, η οποία έχει ξεκινήσει από την Ατλαντίδα και φέρνει τους Έλληνες σε άμεση σχέση με τις ατλάντιες ενέργειες. Ένα μέρος τους υπήρχε στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή. Υπάρχει λοιπόν μια μακραίωνη ιστορία, η οποία συνδέει την ελληνική φυλή με την εποχή που η ανθρωπότητα βρισκόταν σε πολύ υψηλότερη συνειδητότητα. Τότε, η συνολική ικανότητα ως προς την ευθύνη, δεν ήταν πλήρης και επαρκής.

Αυτός είναι ο λόγος που  οι Έλληνες αρνούνται [οι περισσότεροι] ν’ αναλάβουν την ψυχική εργασία που τους αναλογεί. Οι Έλληνες είναι από τους πιο απρόθυμους λαούς στην αφύπνιση, γιατί είναι αυτοί που περισσότερο από όλους τους άλλους φοβούνται ν’ αναλάβουν τη δύναμή τους. Φοβούνται μήπως ξανακάνουν κάποιο τραγικό λάθος. Αν φοβάστε στα μύχια της ψυχής σας ν’ αναλάβετε τη δύναμη και τις ικανότητες που έχετε, αυτό σημαίνει ότι κάποτε είχατε μεγάλες ικανότητες. Επίσης σας λέει ότι εκεί που δεν τα πήγατε καλά, ήταν η διάκριση. Η ικανότητα να διακρίνετε και να κρίνετε τι πρέπει και τι δεν πρέπει. Τι είναι ηθικό και τι δεν είναι. Τι είναι πλήρες και ώριμο και τι είναι ανεπαρκές και στερείται σοφίας.

Αυτός είναι ο λόγος που φαίνεται ότι η ψυχική διαφθορά είναι στο απόγειό της στην ελληνική φυλή. Ο φόβος να αναλάβετε τη δύναμη του εαυτού σας, αυξάνεται γιατί νοιώθετε το κάλεσμα. Επίσης αυξάνεται και η τάση της διαφθοράς σας, για να γλυτώσετε από το κάλεσμα. Είναι κάπως σαν την τραμπάλα. Θα σας ζητήσουμε σ’ αυτό που φαίνεται τώρα να συμβαίνει με την ελληνική φυλή -ένα συνολικό απόγειο διαφθοράς ψυχικής, συναισθηματικής αλλά και νοητικής, να δείτε την υπόσχεση ενός καλύτερου αύριο. Να δείτε τον ερχομό μιας μεγάλης αλλαγής. Μόνο όποιος φτάσει να διαφθαρεί μέχρι τον πυρήνα και το μεδούλι του, μπορεί αποφασίσει να κάνει ένα μεγάλο άλμα. Μόνο όποιος πατώσει μέσα στο πηγάδι, αποφασίζει να πάρει καθαρό αέρα. Μόνο όποιος μπουκώσει από τη δυσοσμία που ο ίδιος προκαλεί, μπορεί ν’ αποφασίσει να κάνει κάτι γι’ αυτό.

Αυτή η καρμική ψυχική επιβάρυνση είναι μια μεγάλη ενέργεια ευθύνης και υπευθυνότητας. Συνδέεται με την ευθύνη και την ακεραιότητα απέναντι στον εαυτό και στους άλλους. Η καρμική επιβάρυνση της φυλής δεν είναι μια απροσδιόριστη και γενική. Αφορά ουσιαστικά την υπευθυνότητα απέναντι στον εαυτό και στους υπόλοιπους.

Η ειλικρίνεια και η ακεραιότητα έχουν να κάνουν με το βαθμό υπευθυνότητας. Αυτό λοιπόν που σας βαραίνει αναπόφευκτα είναι ο φόβος της ευθύνης ν’ απαντήσετε στο κάλεσμα, ο φόβος του να πάρετε θέση, ο φόβος να τολμήσετε να σταθείτε μέσα σε ένα πεδίο δύναμης και δημιουργίας.

Έχουμε παρατηρήσει πολλές φορές ότι υπάρχουν Έλληνες οι οποίοι τολμούν και κάνουν άλματα, αλλά έχουμε παρατηρήσει επίσης ότι αυτοί είναι ελάχιστοι. Μέσα στους περισσότερους Έλληνες η ψυχή και η καρδιά φτερουγίζει για τέτοια μεγάλα άλματα και μεγάλα οράματα. Η φυλή σας λαμβάνει τεράστια έμπνευση από το Σύμπαν, από τον πνευματικό κόσμο. Εντούτοις αυτή η φυλή έχει το μεγαλύτερο φόβο απέναντι σ’ αυτήν την έμπνευση.

Οι ενέργειες έρχονται και φτερουγίζουν μέσα στο ψυχισμό σας και σας μιλάνε για δυνατότητες. Εσείς θέλετε να απογειωθείτε, αλλά συνήθως βρίσκετε τον εαυτό σας να συνεχίζει να κάθεται στην καρέκλα. Όλοι έχετε νοιώσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο αυτό το οποίο ακούτε. Έχετε νοιώσει το κάλεσμα για να μεγαλουργήσετε. Ο καθένας να κάνει τα προσωπικά του μεγάλα πράγματα, τα προσωπικά του μεγάλα στοιχήματα.

Ξέρετε ότι αυτή η δύναμη και η δυνατότητα, δεν είναι απλώς μια υπόσχεση. Καθένας σας έχει αυτή τη δυνατότητα. Και, πιστέψτε μας, δεν είναι όλες οι φυλές και όλοι οι χώροι σ’ όλη τη Γη, παντού οι ίδιοι. Δεν είναι όλα τα όντα παντού ευλογημένα με τον ίδιο τρόπο και δεν έχουν προικιστεί με την ίδια ενέργεια. Κάθε ον έχει προικιστεί με ενέργεια, αλλά δεν είναι παντού ίδια. 

Και δεν αντιστοιχεί σ’ όλα τα πλάσματα η ίδια προίκα. Σ’ εσάς όμως, αγαπητοί, έχει δοθεί μια πολύ μεγάλη προίκα, στην οποία θα σας καλέσουμε να ανταποκριθείτε και θα σας πούμε ότι οφείλετε, κυρίως απέναντι στη φυλή σας και στην ιστορία της και στις δυνατότητες τις πραγματικές τις ψυχικές σας, να ανταποκριθείτε στο δυναμικό με το οποίο έχετε προικιστεί. Δεν υπάρχει ούτε ένας μέσα σ’ αυτό το χώρο στον οποίο βρισκόμαστε τώρα μαζί σας, ο οποίος δεν τρέχει να αποφύγει την πλήρη πραγμάτωση του δυναμικού του!

Πιστέψτε μας… Δεν χαιρόμαστε γι’ αυτό που λέμε εδώ σήμερα… Όμως κρίνουμε ότι είναι αναγκαίο να ειπωθεί. Με πολλή αγάπη, σας καλούμε να συνειδητοποιήσετε ότι δεν αξιοποιείτε στο έπακρο και ούτε τις μισές από τις δυνατότητες που έχετε! Βρίσκεστε σε μια χώρα Υδροχοϊκής ενέργειας. Αυτή η ενέργεια αφορά το συλλογικό και τα μεγάλα οράματα για την ανθρωπότητα. Αυτή η ενέργεια μιλάει για κάτι όμορφο για το μέλλον. Έχετε την ενέργεια μιας μεγάλης μήτρας κι εσείς κάθεστε μέσα σ’ αυτή με ενέργειες που δεν θυμίζουν το πεπρωμένο του χώρου.

Αισθάνεστε καλά που κοινωνείτε ένα μέρος από την ενέργεια του τόπου, αλλά δεν κάνετε τίποτα για να αξιοποιήσετε αυτή την ενέργεια. Ίσως ακουγόμαστε σκληροί… Μέσα από τα δικά μας μάτια οι δυνατότητές σας είναι τόσο πολύ περισσότερες απ’ αυτές που αξιοποιείτε. Μπορείτε να κάνετε πολύ μεγαλύτερα πράγματα απ’ αυτά που κάνετε. Είστε πολύ πιο μεγαλειώδεις απ’ ότι συνειδητοποιείτε. 

Εγκαταλείπεστε μέσα στους αντιπερισπασμούς, μέσα στον αποπρογραμματισμό. Αφήνεστε στον ρου των πραγμάτων, αλλά όχι στον πραγματικό ρου των πραγμάτων, φίλοι μας. Στον ρου, όπως σας βολεύει. Δεν μπαίνετε στο ρου της δημιουργίας, ώστε καθένας να ανταποκριθεί στο κάλεσμα και να κάνει κάτι γι’ αυτό, και να δημιουργήσετε έτσι τη βάση για το μέλλον. Νιώθετε το περιστέρι που φτερουγίζει μέσα σας, αλλά φοβάστε να πετάξετε μαζί του.

Δεν είναι μέσα στην πρόθεσή μας να σας στεναχωρήσουμε. Είναι όμως μέσα στην πρόθεσή μας να σας ταράξουμε και να σας αφυπνίσουμε ώστε να συνειδητοποιήσετε ποιοι είστε, τι κάνετε και γιατί. Είναι η εποχή και είναι η ώρα, αυτή εδώ τη στιγμή και καμία άλλη ίσως του χρόνου, να ακούσετε ότι πρέπει να αξιοποιήσετε τα καλέσματα που έχετε, τις εσωτερικές ωθήσεις σας. Πρέπει να γειώσετε την ενέργεια που σας καλεί να κάνετε πράξη τα οράματα.

Ο ρους του Θεού δεν είναι ένας ρους τεμπελιάς και αδράνειας. Είναι ένας ρους όπου τα ταλέντα σας, οι δεξιότητές σας, οι εμπνεύσεις σας, οι ιδέες σας, γίνονται κάτι. Υπάρχουν για κάποιο λόγο. Σας καλούμε για να συνειδητοποιήσετε ότι όπως όλα όσα συμβαίνουν στη ζωή σας έχουν αιτία, και η δημιουργία και οι ιδέες που σας έρχονται, και οι παρορμήσεις που έχετε, οι ανάγκες να εκφραστείτε που έχετε, έχουν αιτία. Έχουν σκοπό. Θέλουν να εκφραστούν μέσα από σας!

Είναι σαν να σας στέλνει ο Θεός 10 σάκους δημιουργίας κι εσείς να παίρνετε το 1/3 από τον έναν. Και θα σκεφθείτε για μας «μήπως είναι λίγο αχάριστοι; Μετά από όλα όσα έχουμε κάνει, έρχονται και μας λένε ότι δεν έχουμε κάνει τίποτα ή ότι έχουμε κάνει κάτι πολύ λίγο;¨

Η απάντησή μας είναι ότι «η απάντηση βρίσκεται μέσα σας. Αν αυτό που ακούτε είναι αλήθεια ή όχι, εσείς θα το κρίνετε». Εμείς ερχόμαστε να πούμε αυτό που αισθανόμαστε ότι οφείλουμε να πούμε.
Οι καρμικές ενέργειες, που είναι ενέργειες του παρελθόντος, ζητάνε πιο άμεση επίλυση. Οι υπευθυνότητες που αποφύγατε, θα γίνουν μεγαλύτερα καλέσματα σε καινούργιες ευθύνες. Τα ταλέντα που έχετε απαρνηθεί, θα γίνουν καταιγισμός από ιδέες και από ανάγκη έκφρασης. Εάν δεν κάνετε κάτι, θα νιώσετε δυστυχία. 

Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τη δημιουργία και είναι ώρα να ξεπεράσετε τον φόβο της ευθύνης σας. Θυμηθείτε ότι το να μην κάνετε κάτι και το να μην γίνεστε αυτό που είστε, κι αυτό είναι μια ευθύνη. Νομίζετε ότι απαλλάσσεστε των ευθυνών σας επειδή δεν κυνηγάτε το όνειρό σας, όμως συνειδητοποιήστε ότι αυτό είναι το κρυφτό που παίζετε. Το να μην στέκεστε στο χώρο του πάθους και του ονείρου σας και να μη βάζετε την ενέργεια για να γίνουν τα όνειρά σας πραγματικότητα, είναι επίσης ευθύνη.

Βρίσκεστε σε μια χώρα που έχει πεπρωμένο και δυναμικό το συλλογικό πεπρωμένο. Όχι το ατομικό. Δεν είναι τυχαίο που το μεγαλύτερο πρόβλημα σ’ αυτό το χώρο είναι ο φθόνος και η κακία του ενός προς τον άλλο. Ακριβώς επειδή το συλλογικό είναι το πεπρωμένο του χώρου, η ενότητα είναι το πεπρωμένο αυτού του χώρου. Το καλό της ανθρωπότητας είναι το πεπρωμένο του χώρου. Γι’ αυτό συναντάτε την ακριβώς αντίθετη πρόκληση μπροστά σας: την αντιπάθεια, την ζήλια και τον φθόνο του ενός προς τον άλλον! Εάν δεν το ξεπεράσετε, το πεπρωμένο σας θα μείνει αδρανές και μαζί μ’ αυτό, πολλά άλλα. Αν οι ίδιοι δεν θεραπεύσετε τη διττότητα που υπάρχει μέσα στην φυλή σας, η φυλή δεν μπορεί να εκπληρώσει το συλλογικό της σκοπό.

Μιλάμε σε σας σήμερα, αλλά να ξέρετε ότι θα υπάρξουν πολλά άλλα μάτια που θα τα διαβάσουν αυτά μέσα στους χώρους του διαδικτύου. Θα καταλάβουν αυτά που εσείς ακούτε αυτή τη στιγμή. Θα καταλάβουν γιατί τόσο πολύ μεταξύ σας στερείστε αδελφοσύνης. Θα κατανοήσουν γιατί φαίνεται να υπάρχουν τόσα αγκάθια και δηλητήρια ανάμεσα σας. Και θα θελήσουν να κάνουν κάτι για να θεραπεύσουν μέσα τους αυτό το μεγάλο αγκάθι για την ολοκλήρωση του πεπρωμένου της φυλής και του καθενός ατομικά.

Αγαπητοί φίλοι, δεν μπορεί το πεπρωμένο να εκπληρωθεί από έναν. Εκπληρώνεται από όλους μαζί, που δέχονται καθένας χωριστά και όλοι παρέα να θεραπεύσουν το βάρος που διχάζει τη φυλή, ώστε να έρθει κάτι καινούργιο κι όμορφο σ’ αυτό τον κόσμο. Δεν μπορεί να γίνει από τους ξένους, τους αλλοδαπούς, παρότι μένουν σ’ αυτό το χώρο. Πρέπει εσείς να δεχθείτε να επουλώσετε τις πληγές σας, πρέπει εσείς να θυμηθείτε τι υπάρχει πραγματικά μέσα σας. Και το θυμόσαστε, φευ, μόνο τις ώρες των μεγάλων καταστροφών. Μόνο όταν τα πάντα καταρρέουν. Αλλοίμονο, αν χρειάζεται ο Δίας να ξαναρίξει κεραυνούς και κόσμος να σκοτωθεί για να συνειδητοποιήσετε ότι μόνο ενωμένοι μπορείτε να λύσετε τα προβλήματα. Ότι μόνο αγαπημένοι και συναδελφωμένοι μπορείτε να πάτε μπροστά. Θα ήταν μεγάλο κρίμα αν έπρεπε το ρολόϊ να γυρίσει σε βιβλικές καταστροφές για να ξαναβρείτε την ενότητά σας.

Θα καλέσουμε κάθε έναν από σας που είστε σήμερα εδώ, που είστε όλοι θεραπευτές, είτε το ξέρετε είτε όχι, να κοιτάξετε αυτή την πληγή, γιατί έχει πόνο αλλά έχει και δύναμη. Έχει φόβο τεράστιο, αλλά έχει και μεγάλη δύναμη αγάπης. Έχει τα άκρα αντίθετα σε πολύ μεγάλη φόρτιση. Αυτή η πληγή σας ή θα σας οδηγήσει στο κενό ή θα σας οδηγήσει στο Θεό. Δεν υπάρχει μέσος δρόμος για τους Έλληνες, πιστέψτε μας. Είναι ίδιον και χαρακτηριστικό της φυλής σας, είτε να είστε ψηλά και να ενώνετε, να εμπνέετε, να φωτίζετε και να βοηθάτε, ή να είστε πολύ χαμηλά και να πολεμάτε ο ένας τον άλλον και να σκοτώνετε με γλυκούς τρόπους τα παιδιά σας, τους φίλους σας και τους άγνωστους που συναντάτε. Δεν υπάρχει μέση λύση. Καμία άλλη φυλή, πιστέψτε μας, δεν έχει τέτοια μεγάλη πρόκληση και τέτοιο μεγάλο δυναμικό.

Δεν το λέμε για να σας χαϊδέψουμε το μάγουλο, για να σας πούμε, «κοιτάξτε ποιοι είστε», γιατί ούτως ή άλλως ξέρετε ποιοι είστε. Τα λέμε γιατί θέλουμε να συνειδητοποιήσετε ότι το να μπορείς να είσαι Θεός, σημαίνει ότι μπορείς να είσαι και διάολος. Τόσο απλό. Μπορείς να είσαι φωτισμένος ή μπορείς να είσαι τελείως αφώτιστος. Μπορείς να είσαι και τα δύο. Και θέλετε να γίνετε Θεοί.
 
Θέλετε να ανακτήσετε το μέρος της ενέργειάς σας που αντιστοιχεί στην αδελφοσύνη και στην φώτιση και στην αγάπη. Σχεδόν 20 χρόνια πριν από σήμερα, οι ίδιοι είπατε, ότι έχετε δημιουργήσει αρκετό κακό και έχετε μάθει αυτά που ήταν να μάθετε και αποφασίσατε ότι θέλετε να φέρετε επιτέλους ειρήνη και αγάπη και αδελφοσύνη. Ότι θέλετε να φέρετε επίγνωση, αντίληψη, φώτιση, καινούργιες γνώσεις. Ότι θέλετε να γεμίσετε τον κόσμο σας με υγεία. Ότι θέλετε να γεμίσετε τον κόσμο σας με δυνατότητες. Ότι επιτέλους θέλετε να ζήσετε ειρηνικά μεταξύ σας - όλες οι φυλές. Εσείς το είπατε. Εσείς διαλέξατε αυτό που θέλετε να είστε. Πιστέψτε μας, ότι σε εκείνο το κάλεσμα, πριν από 20 χρόνια, θα μπορούσατε να είχατε διαλέξει και το ακριβώς αντίθετο.

Είναι αυτό το οποίο φοβάστε. Το έχετε ζήσει το κακό. Τι νομίζετε ότι είναι όλη αυτή η αδιαφορία, η σκληρότητα, η βία, οι πόλεμοι, οι θάνατοι, οι βιαιοπραγίες, οι καταχρήσεις, πέρα από το κακό; Και δυστυχώς το έχετε συνηθίσει τόσο πολύ, που δεν σας κάνει πια εντύπωση. Εντούτοις, η ανθρωπότητα διάλεξε να θυμηθεί ότι οι άνθρωποι είναι θεοί. Διαλέξατε να θυμηθείτε ότι έχετε τη δυνατότητα να κάνετε όμορφα πράγματα και να δημιουργήσετε έναν κόσμο καταφύγιο, για σας και για άλλους.

Ίσως σας φανεί δυσάρεστο να σας πούμε ότι οι πραγματικές δημοκρατίες στο σύμπαν -και δεν εννοούμε καθόλου τις δημοκρατίες που έχετε στη Γη, γιατί δεν είναι δημοκρατίες- δεν είναι πολλές. Δημοκρατίες σαν του δικού σας κόσμου, είναι αρκετές. Αλλά οι πραγματικές δημοκρατίες, όπου τα όντα ζουν μέσα σε αγάπη και σεβασμό και ειρήνη, είναι ελάχιστες. Αυτός ο κόσμος έχει σαν δυνατότητα να μπορεί να γίνει ένα από αυτά τα καταφύγια μέσα στον Κόσμο. Πριν από 20 χρόνια, όταν ερωτηθήκατε ως φυλή τι θα γίνει μ’ αυτό τον κόσμο, αποφασίσατε ότι αυτός ο κόσμος τελικά θα γινόταν ένα τέτοιο καταφύγιο, όπου πλάσματα και ζωντανά και πουλιά και ψάρια και άνθρωποι και άλλα όντα, θα μπορούσαν να συνυπάρχουν εν ειρήνη. Θα είχαν το δικαίωμα της διαφορετικότητάς τους μέσα στη ζωή. Θα έχαιραν σεβασμού.

Αυτό βαλθήκατε να πραγματοποιήσετε. Είναι μεγαλειώδες, εξαιρετικό και σίγουρα μιλάει στα τρίσβαθα της ψυχής σας γιατί η ψυχή σας θέλει να το δημιουργήσει. Πολλές φορές το λέμε παράδεισο επί της Γης, αλλά τι άλλο είναι ο παράδεισος, παρά ένα μέρος όπου κάθε ον έχει το δικαίωμα της διαφορετικότητάς του και δεν βάλλεται ούτε προσβάλλεται από κάποιο άλλο και χαίρει σεβασμού και υποστήριξης και αγάπης και μπορεί να είναι. Τι άλλο πιστεύετε ότι είναι ο παράδεισος; Παρά η αποδοχή και η αγάπη των όντων με σεβασμό και ειρήνη. Χρειάζεται μεγάλος χώρος καρδιάς για να γίνει αυτό.

Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, ο δάσκαλος Ιησούς κι όλοι όσοι εργάζονται μαζί του στον ουρανό και στη Γη και μέσα στη Γη ακόμα, έχουν επιταχύνει τις ενεργειακές διαδικασίες, ώστε να σας δώσουν την ευκαιρία να προσεγγίσετε το όνειρο της ψυχής σας και το όραμα του εαυτού σας και να το πραγματώσετε.

Η Χριστική ενέργεια στη Γη έχει αλλάξει τους τελευταίους μήνες. Θ’ αλλάξει κι άλλο. Το κάλεσμα της αγάπης και της αδελφοσύνης, για τις γέφυρες που σας ενώνουν μεγαλώνει. Η ενέργεια των Σανάντα έχει δημιουργήσει μια αιθερική σφαίρα, ένα θόλο προστασίας γύρω από τη Γη. Αυτό έχει δημιουργήσει κάποιες ιδιαιτερότητες: Εντείνει τις ενέργειες της ανθρωπότητας, και την προστατεύει από παρεμβάσεις μέσα στο ανθρώπινο πεδίο από άλλες αστρικές υπάρξεις. Οι ενέργειες οι οποίες μέχρι τώρα σας «τουμπάριζαν» την ζωή σας, αλλά τις οποίες για να μάθετε να τις διαχειρίζεστε, μειώνονται γιατί κι εσείς έχετε εξοικειωθεί μαζί τους αλλά και εκείνες μπαίνουν με διαφορετικό τρόπο, λόγω του φίλτρου των Σανάντα. 

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι αυτό το φίλτρο είναι ένα φίλτρο αγάπης και φίλτρο υποστήριξης. Σας δίνει μια περίοδο χάρης και πιστέψτε μας το εννοούμε κυριολεκτικά αυτό. Σας χαρίζει χρόνο για να μπορέσετε να βρείτε πιο γρήγορα και εύκολα τον εαυτό σας. Σας καλεί με έναν τρόπο αισθαντικό, μέσα από τις αισθήσεις σας, τις ευαισθησίες σας, να γίνετε αυτό που είστε, να ανταποκριθείτε στον ψυχισμό σας και να βρείτε την αλήθεια σας. Σας καλεί κυρίως συγκινώντας σας, φέρνοντας παλλίροιες μέσα στο σώμα σας, και περισσότερα φορτισμένα συναισθηματικά ιόντα. Δεν σας σπρώχνει, δεν σας αναγκάζει.

Θέλουμε όμως κι εσείς να συνειδητοποιήσετε ότι πρέπει να τιμήσετε το πέπλο της χάρης. Να τιμήσετε το γεγονός ότι δεν σπρώχνει, δεν αναγκάζει. Ν’ αναγνωρίσετε ότι ο τρόπος που εκφράζεται η Χριστική ενέργεια, μέσα από το πέπλο της χάρης στον πλανήτη σας, είναι ένας τρόπος εκτιμάται και από εσάς και στον οποίο μπορείτε να ανταποκριθείτε. Σας καλούμε, αγαπητοί φίλοι, να συνειδητοποιήσετε ότι εσείς αποδίδετε αξία στις ενέργειες της ζωής. Δεν έχει νόημα αν συνδέεστε με τη Χριστική συνειδητότητα και περιτρυγυρίζεστε από αγγέλους, αν δεν τιμάτε και δεν ανταποκρίνεστε στην ευαισθησία, στην αγάπη και στην υποστήριξή τους, γιατί τα θεωρείτε δεδομένα.

Σας παρακαλούμε να συνειδητοποιήσετε τι κάνετε. Λέτε ότι εάν σας μιλάνε οι φίλοι ή η οικογένειά σας με το καλό θα κάνετε αυτό που θέλουν. Δεν θέλετε να σας μιλούν άγρια γιατί θυμώνετε. Κι όμως, όσες φορές η θεϊκή ενέργεια και η χάρη σάς έχει μιλήσει πρόσωπο με πρόσωπο, ψυχή με ψυχή και καρδιά με καρδιά, έχετε κάνει πίσω. Έχετε δηλώσει το αντίθετο! Πές το μου πάλι, και πάλι, και πάλι … και αφού έχεις τόση καλοσύνη, δεν πειράζει αν εγώ στο ζητάω 500.000 φορές, δεν πειράζει αν εγώ δεν κάνω τίποτα, γιατί ξέρω ότι θα συνεχίσεις να μ’ αγαπάς.

Θέλουμε λοιπόν να συνειδητοποιήσετε τι κάνετε. Ανταποκριθείτε συνειδητά στο κάλεσμα της χάρης, της φώτισης και της αγάπης. Είστε παντοδύναμοι και όλες αυτές οι ενέργειες θα είναι μέχρι το τέλος μαζί σας και τίποτα και κανείς δεν θα φύγει. Όμως θέλουμε να απαντήσετε εάν αυτό είναι που εσείς θέλετε να κάνετε. Λέτε πάρα πολύ συχνά μεταξύ σας, ότι στον κόσμο που είστε τώρα, η καλοσύνη θεωρείται βλακεία, και θέλουμε να σας πούμε γελώντας, ότι ακριβώς το ίδιο λέτε και σε μας και σ’ όλους τους πνευματικούς δασκάλους και σ’ όλους όσους μεταφέρουν τη χριστική συνειδητότητα και σ’ όλους τους αρχαγγέλους που δουλεύουν μαζί σας! 

Είναι σαν συνεχώς να τους υπενθυμίζετε ότι με την καλοσύνη τους δεν πρόκειται εσείς να κάνετε κάτι. Το καλό είναι ότι ανήκουν σ’ ένα άλλο πεδίο συνειδητότητας, όπου ξέρουν ποιοι είστε και βλέπουν το δυναμικό και τις δυνατότητες που έχετε. Βλέπουν πόσο η ψυχή σας είναι αδιάφθορη, άτρωτη, υγιής. Γιατί τα όνειρά σας ζουν ατόφια μέσα της. Οι εικόνες τους είναι πλήρεις και καθαρές και εύκολα κάποιος μπορεί να δει μέσα στην ψυχή σας, τις όμορφες εικόνες που προβάλετε στο Σύμπαν για το μέλλον που θέλετε να δημιουργήσετε.

Μέσα σ’ αυτούς τους μήνες, κάτω από το Πέπλο της Χάρης, έχετε τη δυνατότητα να κάνετε τα βήματα της πραγμάτωσης του εαυτού σας. Αγαπητοί μας φίλοι, απαντήστε ότι η καλοσύνη είναι ένα κατάλληλο ερέθισμα για να ανταποκριθείτε και ότι η αγάπη είναι το καλύτερο κάλεσμα για να απαντήσετε. Απαντήστε ότι η αγάπη είναι αρκετό ερέθισμα και η καλοσύνη είναι αρκετό κίνητρο για να δεχθείτε την πρόσκληση. Η κατανόηση είναι σημαντικό πράγμα για να προχωρήσετε μπροστά. Δεν υπάρχει λόγος να φοβάστε το Θεό. Η διάθεση που έχει ο Θεός και οι πνευματικοί σας οδηγοί είναι να σας δουν να χαίρεστε, να γιορτάζετε γι’ αυτά τα οποία υλοποιήσατε, με τη χαρά της δημιουργίας.

Καθένας σας έχει έρθει φέρνοντας κάτι γι’ αυτό τον κόσμο. Είναι η ώρα να το δώσετε, να κάνετε πράξεις. Όπως κι αν ακούσετε το κάλεσμα, απαντήστε και κινηθείτε. Μπορεί να μην είναι να κάνετε κάτι επαγγελματικά, μπορεί να είναι να μπείτε σε ένα σύλλογο, σε ένα σωματείο, σε κάποιο μη κερδοσκοπικό οργανισμό, σε μια ένωση πολιτών που κάνει κάτι, σε μια ένωση φιλανθρωπική για κάτι άλλο. Μπορεί να είναι να δημιουργήσετε εσείς κάτι. Ένα σωματείο, ένα μικρό σύλλογο δύο ανθρώπων που κινητοποιούνται και κάνουν κάτι και βοηθάνε με τον τρόπο τους. Μπορεί να είναι να κάνετε εργασία με τους άλλους ανθρώπους. Όποιο κι αν είναι το κάλεσμα, σας παρακαλούμε, απαντήστε το. Είναι για τη δική σας ευτυχία. Εκεί σας περιμένει το δώρο που έχετε να δώσετε σ’ αυτό τον κόσμο. Γι’ αυτό το λόγο ξεκινήσατε από μακρινούς κόσμους.

Όλα αυτά ξεκίνησαν μέσα από μουσικές και μελωδίες χαράς και δημιουργίας. Και είδατε το σχέδιο της δημιουργίας όταν αποφασίσατε να ζήσετε μια ζωή, για να δώσετε το δώρο. Τότε βλέπατε παντού τις ευκαιρίες που θα είχατε για να χαρίσετε το δώρο. Και το δώρο είστε εσείς. Το δώρο βρίσκεται στο φτερούγισμα που έχετε νιώσει μέσα σας. Σας ζητά να εκφράσετε τη φιλανθρωπία σας, ή το ενδιαφέρον σας για τα παιδιά, ή σας ζητά να εκφράσετε την έγνοια σας για τη φύση και τα δέντρα και τα λουλούδια, ή σας μιλά για τη θάλασσα και την ανάγκη να την προστατεύσετε, ή σας μιλά για τους ανθρώπους και την ανάγκη να θεραπεύσετε τον πόνο και το φόβο, ή σας μιλά για οτιδήποτε άλλο. Από σας περιμένει να κάνετε και είναι η ώρα γι’ αυτό. Όσα λόγια κι αν ειπωθούν, δεν έχουν την ίδια αξία με ένα βήμα δικό σας. Πιστέψτε μας.

Κι αν όλα αυτά που ειπώθηκαν σήμερα, με περίσσια ταχύτητα, ήταν σημαντικά, πιστέψτε ότι έχουν πολύ μικρότερη αξία από 1 μόνο βήμα δικό σας. Ένα βήμα καθενός από εσάς, έχει τόση ενέργεια του ουρανού και της Γης μέσα του, που δεν μπορείτε ούτε να το αντιληφθείτε. Όλη η ενέργεια του Θεού υπάρχει σε ένα δικό σας βήμα. Όλη η ενέργεια της δημιουργίας. Είστε αυτοί που τιμώνται ως εκπρόσωποι της δημιουργικής ενέργειας του Θεού. Ένα δικό σας βήμα ενώνει κόσμους. Είναι τόσο εκθετικό, που αν το αισθανόσασταν, θα τυφλωνόσασταν από το φως!

Αγαπητοί μας φίλοι,

Ελπίζουμε να καταφέραμε σήμερα να ταράξουμε την ησυχία της ζωής σας. Ελπίζουμε να καταφέραμε να ζωντανέψουμε έστω και λίγο την πραγματική ενέργεια του εαυτού σας.
Και ελπίζουμε πάνω απ’ όλα ότι έστω και για 1 δευτερόλεπτο θυμηθήκατε καλύτερα ποιοι είστε.

Και έτσι είναι!


Ερωτήσεις – Απαντήσεις

Ερ: Πριν δύο μήνες λέγατε ότι είμαστε τόσο κοντά όσο ένα άγγιγμα του χεριού. Γιατί δεν το αντιλαμβανόμαστε; 

Απ: Γιατί, αγαπητοί μας φίλοι, η απάντηση είναι πολύ απλή. Ας πούμε ότι είναι να φτάσετε στην κορυφή ενός βουνού.Ξεκινάτε από την μακρινή πόλη στην οποία μένετε, ας πούμε από την Αθήνα, να φτάσετε στον Ολυμπο. Από ένα σημείο και πέρα, στην αρχή, νομίζετε ότι αυτό δεν πρόκειται να φτάσετε ποτέ. Δεν βλέπετε ούτε ίχνος από το στόχο. Βλέπετε τα ελαττώματα του εαυτού σας, τα μειονεκτήματα του εγώ σας, την προσωπικότητά σας, τους περιορισμούς σας, τους πόνους, τις πληγές, τις προδοσίες.

Τον πρώτο καιρό δεν υπάρχει κανένα φως ή ορατός στόχος. Σιγά-σιγά, όμως, καθώς η προσωπικότητα γίνεται πιο αντιληπτή, το εγώ εξισορροπείται, και τα συναισθηματικά τραύματα θεραπεύονται, αρχίζετε να έχετε μακρινές αναλαμπές της κορυφής του βουνού. Αυτό ίσως να σας εξηγεί γιατί οι περισσότεροι, στις πρώιμες συνεδρίες σας, στα πρώτα σεμινάριά σας, είχατε μεγαλειώδεις εμπειρίες. Όσο περισσότερο προχωράτε, τόσο οι εμπειρίες μικραίνουν σε ένταση και μεγαλείο.

Καθώς λοιπόν αρχίζετε να πλησιάζετε, βλέπετε από μακριά κάποιες στιγμές την κορυφή και παίρνατε θάρρος. Αισθάνεστε ότι είναι εφικτό να φτάσετε. Και συνεχίζετε. Όσο προχωράτε, βρίσκεστε πιο κοντά στο βουνό. Όταν βρίσκεστε στους πρόποδες ή στην ανάβαση, δεν βλέπετε πια την κορυφή. Την βλέπετε; Βλέπετε τα επόμενα μέτρα, τα δέντρα, τις πέτρες, το μονοπάτι, αλλά την κορυφή παύετε να τη βλέπετε. Είστε πλέον πολύ κοντά.
Όσο πιο κοντά βρίσκεστε, τόσο πιο πολύ η ουσία της εμπιστοσύνης, η ουσία της αγάπης, και η ουσία της αλήθειας κοσκινίζονται μέσα σας.

 ΕΡΩΤΗΣΗ: Μας καλείτε να ανεβάσουμε την αισιοδοξία μας σαν Έλληνες, να μαζέψουμε περισσότερους ανθρώπους γύρω μας , να ανεβάσουμε τον εαυτό μας. Το ερώτημα που έχω σε όλη αυτή την ιστορία είναι κατά πόσο μπορούμε να τα πετύχουμε όλα αυτά, εάν και εφόσον ασχοληθούμε πολύ σοβαρά πάνω στον εαυτό μας πρώτα απ’ όλα, να ξεπεράσουμε ανασφάλειες, κόμπλεξ, τυπικότητες και όλα αυτά τα πολύ ενδιαφέροντα θέματα που μας ταλανίζουν πολύ περισσότερο;

 ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν θα υπάρξει ποτέ μέρα, ούτε στα 10 χρόνια από σήμερα που θα αισθανθείτε έτοιμοι για να είστε δημιουργικοί. Δεν θα υπάρξει ποτέ μέρα που θα αισθανθείτε τέλειοι και δεν θα υπάρξει ποτέ εποχή όπου θα νιώθετε για ένα μήνα συνέχεια επαρκείς και πλήρεις και άψογοι. Γιατί δεν θα υπάρξει ποτέ μέρα όσο είσαστε άνθρωποι, που θα είσαστε τέλειοι. Και δεν υπάρχει από την ζωή την ίδια, αγαπητοί φίλοι,  προϋπόθεση να φτάσετε σε μια συγκεκριμένη ψυχική ωριμότητα προκειμένου να κάνετε τα αρχικά βήματα να υλοποιήσετε το πάθος που ήδη υπάρχει μέσα σας.

Θα σας πούμε ότι, κοιτάξτε να δείτε άλλοι άνθρωποι που υλοποίησαν μεγάλα όνειρα, μεγάλα οράματα, ότι αυτό που έκαναν είναι, σταμάτησαν να φοβούνται το όραμα κι άρχισαν να κάνουν κάτι γι’ αυτό. Δεν κάθισαν να κοιτάνε και ν’ αναλύουν τον εαυτό τους επί 2 δεκαετίες, θεωρώντας ότι πρώτα έπρεπε να φτάσουν σε μια συγκεκριμένη κατάσταση, προκειμένου ο Θεός, το Πνεύμα, η ζωή να τους τιμήσει με την εκπλήρωση του οράματος και του ονείρου τους.

Είναι μεγάλη ψευδαίσθηση κι αυτή και για την ακρίβεια είναι μεγάλη δικαιολογία. Μπορείτε να περάσετε 5 ζωές ακόμα κοιτώντας τον εαυτό σας. Και σας υποσχόμαστε ότι όσο τον κοιτάτε, θα βρίσκετε πράγματα. Δεν πρόκειται να σταματήσει ποτέ. Είναι σαν το μαγικό καπέλο του μάγου. Όσο βάζετε το χέρι σας μέσα, θα βγάζετε κάτι. Δεν έχει τέλος γιατί η ενέργεια δεν έχει τέλος. Δεν έχει ολοκλήρωση γιατί ποτέ δεν ολοκληρώνεται. Πως μπορεί το άπειρο να ολοκληρώσει μέσα στο περιορισμένο; Δεν γίνεται. Δεν μπορείτε να ολοκληρώσετε γιατί δεν υπάρχει τέλος για να φτάσετε. Γιατί ακόμα κι αν φωτιστείτε, θα υπάρχει συνέχεια μετά από αυτό. Και πάλι θα νιώθετε ανεπαρκής για τη συνέχεια. Θα λέτε είμαι φωτισμένος αλλά κοίτα ο άλλος από εκεί, πόσο καλύτερος από μένα είναι; Είναι 5 φορές πιο φωτισμένος, κάνει 500 πράγματα περισσότερα. Είναι σε μια πολύ καλύτερη δόνηση. Πω πω χάλια είμαι, καλύτερα να κάτσω στα αυγά μου.

Θέλουμε να πούμε ότι, να ξεκινήσετε να κάνετε πράξη βήμα-βήμα τα όνειρά σας και να ξεφοβηθείτε να βάλετε την ενέργειά σας να δουλεύει. Να δουλεύει για το όνειρό σας, για το όραμά σας, παρά να κάνετε μόνο τη θεωρητική ανάλυση του εαυτού σας και την ψυχική βελτίωση. Η ψυχική βελτίωση γίνεται και έρχεται με απίστευτη ταχύτητα, όταν μπαίνετε μέσα στη ζωή και όταν μπαίνετε μέσα στο πάθος σας. Όταν το όνειρό σας είναι να φτιάξετε ένα σχολείο και αρχίζετε να κάνετε τα βήματα, ότι χρειάζεται για να το στήσετε, έστω κι αν είναι μικρό, έστω κι αν ο χώρος δεν είναι τέλειος, έστω κι αν πρέπει να ξεκινήσετε με άλλους 2 μαζί, όταν αρχίζετε και εξετάζετε τις δυνατότητες, μπορεί άραγε να γίνει, τι θα χρειαστεί και μήπως τα έχω φουσκώσει τα πράγματα και δεν είναι τόσο εξωπραγματικό και μήπως βρω κάποιον με τον οποίο μαζί μπορώ να κάνω κάτι;

Γιατί εσείς μπορεί να λέτε, να έρθουν πρώτα τα λεφτά, να έρθουν πρώτα οι συνθήκες, να έχω κάνει αυτό να έχω κάνει εκείνο. Που σταματάει ο κατάλογος; Δεν σταματάει πουθενά.

Αν όμως αρχίζετε και συνειδητοποιείτε ότι πραγματικά θέλετε να φτιάξετε ένα σχολείο, πραγματικά θέλετε να έχετε δυνατότητα να μιλάτε σε ανθρώπους και να τους υποστηρίζετε χωρίς χρέωση και θέλετε να βάλετε μια γραμμή στο σπίτι σας που θα είναι απόρρητη π.χ. Δεν θα υπάρχει το όνομά σας και όποιος έχει πρόβλημα θα μπορεί να παίρνει σ’ αυτή τη γραμμή, που θα τη διαφημίσετε, θα πείτε γραμμή υποστήριξης. Όποιος έχει ανάγκη μπορεί να πάρει και να μιλήσει. Δεν είμαι ειδικός, δεν είμαι σύμβουλος, αλλά μπορεί να ακούσει μια γλυκιά φωνή. Ίσως και μια σοφή κουβέντα.

Μερικές φορές χρειάζεται κάτι τόσο λίγο για να συμβεί κάτι τόσο πολύ. Και μπορείτε πάντα να νιώθετε, ακόμα κι όταν μπείτε μέσα σ’ αυτό, θα θέλατε κάτι καλύτερο και κάτι καλύτερο κι αυτό δεν σταματάει ποτέ. Και το καλύτερο διάμεσο να είστε και ο καλύτερος θεραπευτής, θα θέλετε κάτι ακόμα καλύτερο. Και ο καλύτερος δάσκαλος να είσαστε, θα θέλετε ακόμα περισσότερο. Γιατί η ανάγκη για το καλύτερο και η ανάγκη της εξέλιξης, δεν σταματάει πουθενά και ποτέ. Δεν υπάρχει όριο, δεν υπάρχει ταμπέλα που λέει τώρα μπορείς να είσαι πλήρης, ακόμα κι όταν είσαι πλήρης, η ψυχή ονειρεύεται κάτι περισσότερο.

 ΕΡΩΤΗΣΗ: Δηλαδή θεωρείτε για την αυτοβελτίωση, δεν μπορούν να αποτελέσουν παράλληλη κίνηση με την όποια δημιουργικότητα μπορούμε να δώσουμε στο Σύμπαν και στους συνανθρώπους μας;

 ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είναι απόλυτα παράλληλη. Δεν μπορεί να είναι μοναδική. Η προσωπική εξέλιξη πρέπει να λειτουργεί μαζί.
Ο ρόλος και ο σκοπός μιας τέτοιας συνάντησης, είναι να δημιουργήσει ερεθίσματα ή κίνητρα ή αφορμές. Και στο συνειδητό αλλά κυρίως στο ασυνείδητο, να πάνε τα πράγματα, ο εαυτός του καθενός, λίγο πιο κάτω στη διαδρομή του. Δεν είναι στόχος αυτών των συναντήσεων, να μπει σε ατομικές φόρμουλες, γιατί τότε δεν θα μπορούσε να δουλεύει η ενέργεια για το συλλογικό.

Μέσα από αυτό που φαίνεται γενικό, αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε, είναι να σπρώξουμε γλυκά κάθε έναν, βοηθώντας τον να συνειδητοποιήσει αν αυτό που ακούει είναι αλήθεια κι αν έχει κάνει κάτι γι’ αυτό ή δεν έχει κάνει κάτι γι’ αυτό, όπως σήμερα, και μέσα από τον κάθε έναν ουσιαστικά, να δημιουργηθεί κάτι συλλογικό για το σύνολο. Δεν μπορούμε να εστιάσουμε το φακό μας σε μεμονωμένα άτομα, γιατί τότε θα χαθεί το σύνολο. Και δεν είναι και στόχος αυτών των συναντήσεων, να λειτουργήσουμε με case examples όσον αφορά την εξέλιξη, την διδασκαλία ή την επίγνωση, όσο είναι, να ανακινηθούν οι συλλογικές ενέργειες. Και μέσα από τις συλλογικές ενέργειες, για το κάθε άτομο, να γίνει κάτι.

 ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ:

1) Θέλω να υπάρχει ένα ξεκαθάρισμα. Αυτά τα μεταλλαγμένα τρόφιμα, έτσι όπως τα φτιάχνουν τα μεταλλαγμένα, έχει σχέση με τη λήθη;

2) Κι επειδή έχω διαβάσει για την αναχώρηση των δελφινιών, τι έχουν να πουν; Θα ισχύσει πράγματι αυτό;

 ΑΠΑΝΤΗΣΗ: 

1) Ναι.

2) Ήδη έχει υπάρξει ένα μεγάλο, ήδη έχει γίνει η αναχώρηση του μεγαλύτερου αριθμού των δελφινιών. Το μέλλον για μας που το βλέπουμε, είναι ότι τα δελφίνια θα επιστρέψουν στη Γη. Αυτό που βλέπουμε, δεν είναι η αποχώρηση είναι η επιστροφή. Θα υπάρχουν πάρα πολλά περισσότερα από ότι υπάρχουν τώρα. Αυτό το οποίο βλέπουμε για τα δελφίνια, το βλέπουμε από ένα σύνολο μέλλοντος, όπως μπορεί να προβληθεί μέσα στο χρόνο, και σ’ αυτό το σύνολο του μέλλοντος, φαίνεται ότι η ανθρωπότητα έκανε το άλμα και διάλεξε το δρόμο για τις ζωντανές και υγιείς τροφές. Σ’ αυτό το μέλλον, δεν υπάρχουν μεταλλαγμένα. Υπάρχουν όμως δελφίνια πολλά και πολύ περισσότερα ιπτάμενα πουλιά στους ουρανούς.
  
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ήθελα να ρωτήσω τη συνέχεια της ερώτησης που είχαμε κάνει για τις ομάδες αίματος, η ομάδα των ρέζους αρνητικών, έχουν τίποτα να μας πουν;

 ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν είναι για την ακρίβεια ομάδα. Αποτελεί μια διαφοροποίηση δύο βασικών ροών, αυτό που ονομάζεται αρνητικό και θετικό, και εκφράζουν με πολύ απλά λόγια τις κυρίαρχες θεμελιώδεις ενέργειες του αρσενικού και του θηλυκού. Κι αυτό όμως διαφοροποιείται. Δηλαδή, η ανθρωπότητα έχει ορίσει με πολύ απόλυτο τρόπο, την ποιότητα και την σύνθεση των ομάδων του αίματος των τάξεων. Αυτό που έρχεται είναι ότι, και το οποίο θα δημιουργήσει και μεγάλο μπέρδεμα στην επιστήμη,  είναι ότι θα εμφανιστεί πέρα από τη διπλή διτή και θεμελιώδη διάκριση της αρσενικής και θηλυκής ενέργειας, το λέμε πολύ χονδροειδώς, απλά είναι ακριβώς έτσι στην πραγματικότητα, το μείον και το συν του αίματος, πρόκειται να εμφανιστεί μια καινούργια κατάσταση του αίματος, η οποία δεν θα είναι ούτε καθαρά αρνητική, ούτε καθαρά θετική.

Και ήδη έχουν γεννηθεί κάποια πρώτα πλάσματα με αυτή την καινούργια κατάσταση, σύνθεση αιματολογική, στα οποία μέσα στον επόμενο χρόνο κιόλας θα δημοσιευθούν σε ιατρικές εφημερίδες, περιοδικά και στον ευρύτερο τύπο, ότι η εμφάνιση αυτού του καινούργιου μεγάλου κλάδου, θεμελιώδους ενέργειας για τη Γη. Όταν θα το διαβάσετε αυτό θα ξέρετε ίσως τότε πια, πέρα από κάθε αμφιβολία, ότι η ένωση των αντιθέτων έχει γίνει, και ότι ο πλανήτης πάει για τη φώτιση.

Σας ευχαριστούμε πολύ που μοιραστήκατε το χρόνο σας, που είναι πολύτιμος.
  
© 2007 Χαριτίνη Χριστάκου / 28 Απριλιου 2007 / Σμαραγδένιος Κύκλος 





ΟΙ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ. Η Cannabis Indica, με δραστικό συστατικό την Δ9-Τετραϋδροκανναβινόλη (ΤHC).



Έχοντας συνταγογραφήσει την κάνναβη επί τριάντα χρόνια ,είμαι πεπεισμένος ότι αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά φάρμακα που διαθέτουμε.
Dr. J. Reynolds, προσωπικός γιατρός της βασίλισσας Βικτωρίας της Αγγλίας, Lancet, 1890

Από πλευράς τοξικότητας, τα παράγωγα της κάνναβης πρέπει να θεωρούνται τα πιο ασφαλή από τα φάρμακα πλατιάς χρήσης.
Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, ΗΠΑ, 1971


Η κάνναβη κατέχει ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια στην παγκόσμια ιστορία της θεραπευτικής. Αφειδώς προσφερόμενη από τη φύση, ατοξική, ασφαλής και με ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών, χρησιμοποιείται απ’ όλους τους λαούς για την αντιμετώπιση πολλών ψυχικών δυσλειτουργιών και σωματικών ασθενειών, πάνω από τρεις χιλιάδες χρόνια.
 
«Η κάνναβη πέρασε στην ιατρική πρακτική πολλών χωρών και χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ποικίλων ασθενειών, όπως η χολέρα, η ελονοσία, η διάρροια, οι σπασμοί, η ανορεξία, η απώλεια της μνήμης, ο βήχας, οι ρευματισμοί, η αϋπνία και ο πόνος» για περισσότερο από τρεις χιλιάδες χρόνια.51

Από τον 16ο αιώνα η θεραπευτική πρακτική της δυτικής ιατρικής ήταν δεμένη σχεδόν αποκλειστικά με το όπιο και τα παρασκευάσματά του. Μετά τον 19ο αιώνα προστέθηκαν σ’ αυτά η κάνναβη και τα προϊόντα της. Και μέχρι τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, η έννοια ιατρικά θεραπευτικά μέσα εξαντλούνταν στα προϊόντα δύο φυτών: της οπιο-παπαρούνας και της κάνναβης.

Η κάνναβη ανακαλύφθηκε από τη δυτική ιατρική κατά τον 19ο αιώνα και έκτοτε κατείχε μια προνομιούχα θέση στο θεραπευτικό της οπλοστάσιο μέχρι και το 1937 που εξοβελίστηκε από το θεραπευτικό πεδίο για λόγους που δεν είχαν καμιά σχέση με την ιατρική.

- Το 1839, ο W. B. O‘Shaughnessy, Βρετανός γιατρός, καθηγητής Ιατρικής, δημοσίευσε μια εργασία του για τις αναλγητικές, αντισπασμικές και μυοχαλαρωτικές ιδιότητές της κάνναβης, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι «με την κάνναβη, ο ιατρικός κόσμος έχει αποκτήσει ένα αντισπασμικό φάρμακο μεγάλης αξίας».52

- Το 1860, ο Dr. R. M‘ Meen ανακοίνωσε τα ευρήματά του από τη μελέτη των ιατρικών χρήσεων της κάνναβης στην Επιτροπή για την Κάνναβη της Ιατρικής Εταιρείας του Οχάιο: «Η κάνναβη ενδείκνυται στον τέτανο, τη νευραλγία, τη δυσμηνόρροια, τους σπασμούς, το άσθμα, τους ρευματικούς πόνους, τη λεχωϊδική ψύχωση, τη γονόρροια και τη χρόνια βρογχίτιδα».53

- Το 1881, ο Dr. H. Kane διαπίστωσε τη χρησιμότητα της κάνναβης ως υποκατάστατου σε άτομα που ήταν εξαρτημένα από το αλκοόλ.

- Το 1889, ο Dr. Ε. Birch αποφάνθηκε ότι η κάνναβη «είναι αποτελεσματική για την αντιμετώπιση της εξάρτησης από τα οπιούχα και τη θεραπεία του τρομώδους παραληρήματος».

- Το 1899, ο sir William Osler, καθηγητής της ιατρικής στο Johns Hopkins και στο Oxford University, σε ανακοίνωσή του για την ημικρανία και το στρες, συμπέρανε ότι «η κάνναβη είναι προφανώς το πιο ικανοποιητικό φάρμακο για καταστάσεις στρες».54

- Το 1890, ο Dr. J. Reynolds, προσωπικός γιατρός της βασίλισσας Βικτωρίας της Αγγλίας, με άρθρο του στο ιατρικό περιοδικό «Lancet», διακήρυξε την αποτελεσματικότητά της κάνναβης στις ημικρανίες, διάφορες επιληπτικές καταστάσεις, την κατάθλιψη, το άσθμα και τη δυσμηνόρροια, και κατέληγε: «Εχοντας συνταγογραφήσει την κάνναβη επί τριάντα χρόνια είμαι πεπεισμένος ότι αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά φάρμακα που διαθέτουμε».55

- Το 1891, ο Dr. J. Mattisson αναγνώρισε τη θεραπευτική χρησιμότητα της κάνναβης σε πολλές σωματικές παθολογικές καταστάσεις και ψυχικές δυσλειτουργίες, και τόνισε ότι: «Η χρησιμότητα κάνναβης σε συνδυασμό με την ατοξικότητά της, επικυρώνουν τη θέση που κατείχε κάποτε στη θεραπευτική». 56

Μ’ αυτά τα δεδομένα, κατά την εκπνοή του 19ου αιώνα κανένας δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι μερικές δεκαετίες αργότερα η κάνναβη θα κατείχε μια εξέχουσα θέση ανάμεσα στις ουσίες-αποδιοπομπαίους τράγους και ότι οι χρήστες της θα αντιμετώπιζαν μια ανελέητη ποινική μεταχείριση με ποινές που θα κυμαίνονταν από φυλάκιση μερικών χρόνων έως ισόβια ή τη θανατική καταδίκη σε ορισμένες περιπτώσεις.

Μέχρι το 1937, η κάνναβη περιέχονταν σε περισσότερα από 30 φαρμακευτικά προϊόντα που κυκλοφορούσαν στις ΗΠΑ. Μετά το 1937 που θεσπίστηκε ο νόμος Marijuana Tax Act με τον οποίο η κάνναβη καταχωρήθηκε στις παράνομες ουσίες, έγινε εξαιρετικά δύσκολη η νόμιμη συνταγογράφηση των παραγώγων της κάνναβης για θεραπευτικούς λόγους.

Κατά την περίοδο του «κυνηγιού των μαγισσών» (1946-1960) πάγωσε κάθε ερευνητική δραστηριότητα σχετικά με τις θεραπευτικές χρήσεις της κάνναβης. Αλλά στις αρχές της δεκαετίας του 1960, η κοινή γνώμη άρχισε να απορρίπτει έμπρακτα την τρομοκρατική προπαγάνδα του «Ομοσπονδιακού Γραφείου Ναρκωτικών» και ο επιστημονικός κόσμος έστρεψε και πάλι το ερευνητικό του ενδιαφέρον στις θεραπευτικές ιδιότητες του «απαγορευμένου χόρτου», με αποτέλεσμα το 1965 να επιτευχθεί η σύνθεση της Δ9-Τετραϋδροκανναβινόλης (THC).

Κατά τη δεκαετία του 1970, η Διεύθυνση Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και η Διεύθυνση Καταστολής των Ναρκωτικών (DEA) των ΗΠΑ, υποχωρώντας στις πιέσεις της κοινής γνώμης, αποδέχτηκαν την εφαρμογή ενός πειραματικού προγράμματος μέσω του οποίου οι γιατροί είχαν πια τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν κάψουλες συνθετικής THC και τσιγάρα φυσικής μαριχουάνας για την αντιμετώπιση καταστάσεων ναυτίας και εμετού, ενώ παράλληλα 34 Πολιτείες νομιμοποίησαν τη χρήση της για ιατρικούς λόγους. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η μαριχουάνα ήταν (και παραμένει) καταχωρημένη στον Πίνακα Ι των Ελεγχόμενων Ουσιών της ομοσπονδιακής νομοθεσίας.

Κατά τη δεκαετία του 1980, ο όγκος των αποδείξεων για τη θεραπευτική αξία της φυσικής μαριχουάνας για πολλές σοβαρές αρρώστιες που συσσωρεύτηκαν από τα ομοσπονδιακά ερευνητικά προγράμματα, έκαναν επιτακτική την ανάγκη της αλλαγής του νομικού της καθεστώτος, πράγμα που βρισκόταν σε πλήρη αντίθεση με την «αντιναρκωτική πολιτική» των Reagan και Bush.

Το 1985, η αμερικανική κυβέρνηση, προσπάθησε να κερδίσει χρόνο, υιοθετώντας μια συμβιβαστική λύση: Το Υπουργείο Υγείας και η Διεύθυνση Τροφίμων Φαρμάκων που μέχρι το 1979 διακήρυτταν ότι η κάνναβη δεν έχει καμιά θεραπευτική αξία, αναγνώρισαν και παρουσίασαν στο κοινό 57 μια έκδοση της συνθετικής THC με την ονομασία Dronabinol που κυκλοφορεί στην αγορά με το εμπορικό όνομα Marinol58 από την εταιρεία Lilly. Αρχικά το Dronabinol είχε ως κύρια ένδειξη τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας, αλλά εν συνεχεία άρχισε να χρησιμοποιείται αποτελεσματικά και ως διεγερτικό της όρεξης σε ασθενείς με Aids. Λίγο αργότερα στο Dronabinol προστέθηκε μια ακόμη μορφή συνθετικής THC, το Nabilone που διατίθεται στην αγορά με το εμπορικό όνομα Cesamet. Έτσι, για πρώτη φορά εδώ και μισό αιώνα, άρχισαν να σημειώνονται κάποιες ρωγμές στο οικοδόμημα της καθολικής κυριαρχίας του διωκτικού παραληρήματος των απαγορευτών μέσα στους κόλπους του μπλοκ εξουσίας.

Αλλά το 1991, κατόπιν εντολών του G. Bush που επέμενε στην εφαρμογή της κατασταλτικής «αντιναρκωτικής πολιτικής» του, το Υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ προσπάθησε να σταματήσει την έρευνα για τις θεραπευτικές εφαρμογές της μαριχουάνας περικόπτοντας τα κονδύλια των ομοσπονδιακών προγραμμάτων ή αποθαρρύνοντας και εκφοβίζοντας τους ερευνητές. Κι επιπλέον, κι αυτό είναι το σοβαρότερο, αποπειράθηκε να πετύχει την καταστροφή όλου του ερευνητικού υλικού που συγκεντρώθηκε από τις κοπιώδεις ερευνητικές προσπάθειες των τριάντα τελευταίων χρόνων (1960-1990), εκδηλώνοντας μια νοοτροπία και υιοθετώντας μεθόδους παρεμφερείς μ’ αυτές του ναζισμού και μπολσεβικισμού. Αυτή η απόφαση, εκτός των άλλων είχε ως αποτέλεσμα και την παρεμπόδιση της ανάπτυξης νέων φαρμάκων από την κάνναβη, πράγμα που «συμπτωματικά» ευνοούσε τη μονοπώληση αυτού του πεδίου από τα προϊόντα της Lilly που κυκλοφορούσαν ήδη από το 1985. Ας σημειωθεί ότι ο G. Bush ανέλαβε διευθυντής της Lilly μετά την απομάκρυνσή του από την αρχηγία της CIA το 1977, η οικογένειά του είναι μεγαλομέτοχος σ’ αυτή την εταιρεία που ιδιοκτήτης της είναι ο Κουέιλ, ο γιός του οποίου (Ντάν Κουέιλ) ήταν αντιπρόεδρος του G. Bush…

Το 1969, ο καθηγητής T. Mikuriya ερεύνησε συστηματικά τη σχετική ιατρική φιλολογία και συνόψισε τις θεραπευτικές εφαρμογές των προϊόντων της κάνναβης στα εξής πεδία: «Σωματική παθολογία: άσθμα, επιληψία, σπασμοί, άλγη (γενικής αιτιολογίας, ημικρανίες, επώδυνα τικ), ταχυκαρδίες κατά τον τοκετό, ανορεξία, διάφορες λοιμώξεις, τοπική αναισθησία. Ψυχιατρική: Άγχος, κατάθλιψη, υποστηρικτική ψυχοθεραπεία, στερητικό σύνδρομο από αλκοόλ και οπιούχα».59

Και το 1990, ο καθηγητής J. Jaffe τον επιβεβαίωσε πλήρως, γράφοντας στο πλέον έγκυρο φαρμακο-θεραπευτικό εγχειρίδιο στους κύκλους της κατεστημένης ιατρικής «The Pharmacological Basis of Therapeutics» των Goodman και Gilman:
 
«Η μαριχουάνα, η Δ9-THC και κάποια συνθετικά ανάλογα έχουν μια καταξιωμένη και αρκετές δυνητικές θεραπευτικές εφαρμογές. Μερικά συνθετικά κανναβινοειδή θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα ως αναλγητικά και αντισπασμικά. Η ικανότητα ορισμένων φυσικών και συνθετικών κανναβινοειδών να μειώνουν την ενδοφθάλμια πίεση έχει ακόμη μικρή κλινική εφαρμογή. Η Δ9-THC και ένα συνθετικό κανναβινοειδές, το nabilone, διατίθενται σήμερα ως εντιεμετικά που λαμβάνονται από το στόμα και επίσης ενδείκνυνται για τον έλεγχο της ναυτίας που συνοδεύει τη χημειοθεραπεία».60

Σήμερα, η θεραπευτική χρησιμότητα της κάνναβης και των παραγωγών της είναι αποδεδειγμένη και αποδεκτή για το ακόλουθο ευρύ φάσμα παθολογικών καταστάσεων:

1. Γλαύκωμα (ενδοφθάλμια υπέρταση)
2. Παρενέργειες της χημειοθεραπείας (Ναυτία και εμετοί)
3. Άσθμα
4. Επιληψία και σπασμοί
5. Κατάθλιψη, άγχος, ανορεξία
6. Άλγη διαφόρου αιτιολογίας
7. Κακοήθεις νεοπλασίες
8. Εξάρτηση από οπιούχα και αλκοόλ.61

Η κάνναβη έχει τέσσερα σημαντικά πλεονεκτήματα που την καθιστούν μοναδική από θεραπευτική άποψη:

1. Είναι το πιο ατοξικό από τα διαθέσιμα φάρμακα.
2. Έχει ευρύτατο πεδίο θεραπευτικών εφαρμογών.
3. Δρα μέσω μηχανισμών που διαφέρουν απ’ αυτούς των άλλων φαρμάκων.
4. Μπορεί συνδυαστεί αποτελεσματικά και με ασφάλεια με οποιοδήποτε φάρμακο.
1. Γλαύκωμα (ενδοφθάλμια υπέρταση)

Ο όρος «γλαύκωμα» αναφέρεται σε μια ομάδα οφθαλμικών παθήσεων που έχουν ως κοινό τους χαρακτηριστικό την αύξηση της ενδοφάλμιας υπέρτασης, λόγω της οποίας προκαλούνται βλάβες στο οπτικό νεύρο με αποτέλεσμα τη μείωση και τελικά την απώλεια της όρασης.

Τα φάρμακα που διατίθενται σήμερα (μυωτικά, αναστολείς της καρβοανυδράσης, αδρεναλίνη) είναι ελάχιστα αποτελεσματικά, δεν κάνουν για όλους τους ασθενείς, έχουν σοβαρές παρενέργειες και πρέπει να λαμβάνονται ισοβίως. Οι ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται σ’ αυτά ή δεν μπορούν να ανεχθούν και να αντιρροπήσουν τις σοβαρές παρενέργειές τους, είναι υποχρεωμένοι να επιλέξουν ανάμεσα σε μια (αμφίβολης αποτελεσματικότητας) χειρουργική επέμβαση και την τύφλωση. Το γλαύκωμα αποτελεί τη δεύτερη αιτία τύφλωσης στις ΗΠΑ, και κάθε χρόνο οδηγεί στην απώλεια της όρασης περισσότερους από 240 χιλιάδες ανθρώπους σ’ όλο τον κόσμο.

Μέχρι το 1972 είχαν γίνει αρκετές παρατηρήσεις, έρευνες και ανακοινώσεις αναφορικά με τις επιδράσεις της μαριχουάνας και των παραγώγων της σε ασθενείς που έπασχαν από γλαύκωμα. Όπως γράφει ο καθηγητής J. Jaffe: 

«Οι επιστήμονες ενώ μελετούσαν συστηματικά τις επιπτώσεις γνωστών δόσεων μαριχουάνας σε νέους άνδρες εθελοντές, παρατήρησαν ότι η μαριχουάνα μείωνε την αρτηριακή πίεση στο μάτι. Έτσι συμπέραναν ότι αν συνέβαινε αυτό σε φυσιολογικά άτομα, θα μπορούσε ίσως να συμβαίνει και στα θύματα του γλαυκώματος. Και τελικά, αυτό συμβαίνει». 62

Στα πλαίσια της πολύχρονης έρευνας για την κάνναβη που προγραμμάτισε και χρηματοδότησε το Νational Institute on Drug Abuse (NIDA),63 οι προσπάθειες σ’ αυτό τον τομέα, επικεντρώθηκαν στη διερεύνηση των αποτελεσμάτων που προκαλεί α) το κάπνισμα της μαριχουάνας, β) η λήψη Δ9-THC από το στόμα και γ) η ενέσιμη χορήγησή της σε ασθενείς με γλαύκωμα. 64

1) Κάπνισμα μαριχουάνας και λήψη THC από το στόμα. Η σχετική έρευνα έγινε με τη μέθοδο του διπλού-τυφλού πειράματος από τους R. Hepler, I. Frank και R. Petrus της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Λος Αντζελες της Καλιφόρνιας (UCLA), ύστερα από παραγγελία του NIDA.65 

Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας66 και της επεξεργασίας των ευρημάτων τους, οι ερευνητές ανακοίνωσαν: «Διαπιστώθηκε ότι η ενδοφθάλμια πίεση μειώθηκε κατά 30% στους ασθενείς πήραν φυσική μαριχουάνα και Δ9-THC 2%. Ενώ στους ασθενείς που πήραν εικονικό φάρμακο μειώθηκε κατά 10% (έχουμε παρατηρήσει ότι η πίεση μειώνεται όχι μόνο υπό την επίδραση της Δ9-THC αλλά και άλλων κανναβινοειδών, τα οποία πρέπει να περιέχονταν σε ικανές ποσότητες στα χωρίς THC φύλλα μαριχουάνας που χρησιμοποιήθηκαν ως εικονικά φάρμακα)… Δεν υπάρχει καμιά ένδειξη τοξικής δράσης του καπνίσματος της μαριχουάνας στην οπτική λειτουργία ή τη δομή του οφθαλμού. Είναι λογικό να θεωρούμε ότι η πτώση της ενδοφθάλμιας πίεσης που προκαλεί η μαριχουάνα γίνεται μ’ ένα μηχανισμό που πρέπει να διαφέρει από το μηχανισμό δράσης των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται σήμερα κατά του γλαυκώματος… Ελπίζουμε πως ένα παράγωγο της μαριχουάνας ή μια τυποποιημένη μορφή χορήγησής της, θα μας εφοδιάσει με ένα αποτελεσματικό μέσο που θα είναι απαλλαγμένο από τις ψυχοτρόπες ενέργειες αυτού του φαρμάκου».67

2) Ενέσιμη χορήγηση Κανναβινοειδών. Η σχετική μελέτη ανατέθηκε από το NIDA στους ερευνητές M. Perez-Reyes, D. Wagner, M. Wall και K. Davis, της ιατρικής σχολή του πανεπιστημίου της Β. Καρολίνας, οι οποίοι συνόψισαν την εργασία και τα ευρήματά τους, ως εξής: «Xορηγήσαμε 6 διαφορετικά κανναβινοειδή σε 12 υγιή άτομα και καταμετρήσαμε τα αποτελέσματά στην ενδοφθάλμια πίεσή τους: H Δ8-THC, η Δ9-THC και η 11-hydroxy-Δ9-THC προκάλεσαν αξιοσημείωτες μειώσεις στην ενδοφθάλμια πίεση, ενώ η κανναβινόλη, η 8β-ΟΗ-Δ9-THC και η κανναβινδιόλη αποδείχτηκαν λιγότερο αποτελεσματικές».68

Σήμερα, είναι πλέον γενικά αποδεκτό ότι «η μαριχουάνα αποδεδειγμένα μειώνει την ενδοφθάλμια υπέρταση του γλαυκώματος, η οποία καταστρέφει το οπτικό νεύρο και οδηγεί βαθμιαία σε τύφλωση»69 και ήδη από το 1990 άρχισε να διατίθεται στο εμπόριο συνθετική THC σε σταγόνες.

Παρενέργειες της χημειοθεραπείας (ναυτία και εμετοί)

Παρά τις περί του αντιθέτου προσδοκίες των υποστηρικτών της απαγόρευσής της, η θεραπευτική αξία της κάνναβης είναι γενικά αναγνωρισμένη σήμερα στο πεδίο της αντιμετώπισης των παρενεργειών της χημειοθεραπείας στην οποία υποβάλλονται ασθενείς με καρκίνο, ενώ παράλληλα είναι ήδη σε κυκλοφορία ειδικά σκευάσματά της γι’ αυτό το σκοπό.

Ο καθηγητής J. Jaffe γράφει στην όγδοη έκδοση του «The Pharmacological Basis of Therapeutics» των Goodman και Gilman (1990), που ας σημειωθεί είναι το πλέον έγκυρο και εκτιμώμενο φαρμακο-θεραπευτικό εγχειρίδιο στους κύκλους της κατεστημένης ιατρικής, διεθνώς: «Η μαριχουάνα, η Δ9-THC και κάποια συνθετικά ανάλογα έχουν μια καταξιωμένη και αρκετές δυνητικές θεραπευτικές εφαρμογές… Η Δ9-THC και ένα συνθετικό κανναβινοειδές, το nabilone, διατίθενται σήμερα ως εντιεμετικά που λαμβάνονται από το στόμα και επίσης ενδείκνυνται για τον έλεγχο της ναυτίας που συνοδεύει τη χημειοθεραπεία». 70

Οι καθηγητές G. Winger, F. Hofmann και J. Woods στην τρίτη έκδοση του διδακτικού εγχειριδίου τους «Α Handbook on Drug and Alcohol Abuse» (1992), σημειώνουν: «H THC και τα συνθετικά ανάλογα της THC έχουν καταστεί υπολογίσιμα για την ικανότητά τους να ελέγχουν τη σοβαρή και επιμένουσα ναυτία και εμετό που εμφανίζεται σε ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία». 71

Άσθμα

Η μαριχουάνα εφαρμοζόταν συστηματικά στη θεραπεία του βρογχικού άσθματος κατά τον προηγούμενο αιώνα,72 αλλά πρόσφατα διαπιστώθηκε ότι η λήψη της Δ9-THC από το αναπνευστικό ή το πεπτικό σύστημα προκαλεί αξιοσημείωτη βρογχοδιαστολή σε υγιή νέα άτομα.73 Απ’ αυτή τη διαπίστωση προέκυψε το ερώτημα αν η μαριχουάνα προκαλεί παρόμοια αποτελέσματα σε άτομα με βρογχοσυσπαστικές ασθένειες, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στην αντιμετώπιση των ασθματικών κρίσεων. Η απάντηση που έδωσε η σύγχρονη έρευνα είναι καταφατική.

‘Υστερα από πρόσκληση του NIDA, οι L. Vachon, P. Mikus, W. Morrissey, M. Fitzgerald και E. Gaensler, καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Βοστώνης, μελέτησαν τις επιδράσεις του καπνίσματος της μαριχουάνας στο άσθμα (σε 17 ενήλικες εθελοντές μεταξύ 18 και 30 ετών με ιστορικό άσθματος που όλοι, πλην ενός, είχαν και κάποιο συγγενή που έπασχε από άσθμα): «Μελετήθηκαν τα αποτελέσματα της επίδρασης της μαριχουάνας στο βρογχικό μηχανισμό μιας ομάδας ασθενών με άσθμα. Η διάγνωση του άσθματος έγινε με τα ισχύοντα κριτήρια και κατά τη διάρκεια της μελέτης οι ασθενείς ήταν ελεύθεροι συμπτωμάτων. Πήραν μια στάνταρ ποσότητα αέρος και καπνού φυσικής μαριχουάνας που περιείχε δυο διαφορετικές συγκεντρώσεις Δ9-THC (1,9% και 0,9%). Και οι δυο συγκεντρώσεις έδειξαν σημαντική και παρατεταμένη αναστροφή της βρογχοσυστολής, καθώς επίσης και σεσημασμένη αλλά μικρότερης διάρκειας ταχυκαρδία». 74

Παράλληλα, κατόπιν παραγγελίας του NIDA, οι D. Τashkin, B. Shapiro και I. Frank, καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας (UCLA), μελέτησαν τις άμεσες επιδράσεις της μαριχουάνας στη δυναμική των αεροφόρων οδών τόσο κατά την αυτόματη όσο και κατά την προκλητή εκδήλωση βρογχικού άσθματος: «Τα ευρήματά μας από τη μελέτη των επιδράσεων σε 10 ασθενείς με κλινικά μόνιμο βρογχικό άσθμα, μέτριας έως σοβαρής έντασης, στους οποίους χορηγήθηκε φυσική μαριχουάνα και Δ9-TΗC… δείχνουν ότι το κάπνισμα της μαριχουάνας ή η λήψη από του στόματος της TΗC προκαλούν αξιοσημείωτη βρογχοδιαστολή που διαρκεί τουλάχιστον δυο ώρες και ότι επιπλέον το κάπνισμα της μαριχουάνας μπορεί να αντιστρέφει τον βρογχόσπασμο που προκαλείται τεχνητά για πειραματικούς λόγους».75

Επιληψία και σπασμοί

To 1949, οι J. Davis και H. Ramsey μελέτησαν τις αντισπασμικές επιδράσεις της κάνναβης σε πέντε παιδιά με επιληψία και ήταν υπό θεραπεία με φαινοβαρβιτάλη και dilantin. Τα αποτελέσματα της μελέτης τους ήταν πολύ ελπιδοφόρα: «Τα τρία από τα πέντε παιδιά ανταποκρίθηκαν στην κάνναβη τόσο καλά όσο και στην προηγούμενη θεραπεία, το τέταρτο απαλλάχτηκε πλήρως από τις κρίσεις και το πέμπτο σχεδόν πλήρως».76

Το 1969, ο καθηγητής T. Mikuriya, ωθούμενος από τα αποτελέσματα των ερευνών σ’ αυτό το πεδίο, συμπεριέλαβε τους σπασμούς και την επιληψία στον πίνακα των καταστάσεων όπου ενδεχομένως θα είχε θεραπευτική αξία η εφαρμογή της κάνναβης.77

Και το 1990, ο καθηγητής J. Jaffe, έχοντας υπ’ όψη τα πορίσματα των σχετικών ερευνών κατά την εικοσαετία που μεσολάβησε, επιβεβαίωσε την αποτίμηση του T. Mikuriya, διαπιστώνοντας ότι: «Η μαριχουάνα, η Δ9-THC και κάποια συνθετικά ανάλογά της έχουν μια καταξιωμένη και αρκετές δυνητικές θεραπευτικές εφαρμογές. Μερικά συνθετικά κανναβινοειδή θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα ως αναλγητικά και αντισπασμικά».78

5. Κατάθλιψη και ανορεξία

Η απώλεια βάρους, ο πόνος και η κατάθλιψη, ως προϊόν της απελπισίας και της αγωνίας του θανάτου, είναι κυρίαρχα συμπτώματα σε ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο και αποτελούν δυσεπίλυτα θεραπευτικά προβλήματα γιατί τα φαρμακευτικά μέσα που διατίθενται σήμερα για τον έλεγχό τους, είναι ανεπαρκέστατα και αναποτελεσματικά.

Οι αναφορές προηγουμένων ερευνητών ότι η Δ9-τετραϋδροκανναβινόλη (Δ9-THC) «προκαλεί ευφορία, διεγείρει την όρεξη, είναι αξιόλογο αναλγητικό και αντιεμετικό»,79 την καθιστούσαν πολύ ελκυστικό αντικείμενο μελέτης ως μέσου βοήθειας των ασθενών με καρκίνο και ήταν φυσικό να προσελκύσουν το ενδιαφέρον του ιατρικού κόσμου και του NIDA, το οποίο ζήτησε από μια ομάδα επιστημόνων να διερευνήσει τις ορεξιογόνες, τις αντικαταθλιπτικές, τις αναλγητικές και τις αντιεμετικές δράσεις της κάνναβης στα πλαίσια του πολυσύνθετου ερευνητικού προγράμματος για τη «Φαρμακολογία της Μαριχουάνας» (1967-1974).

Οι W. Regelson, T. Kirk, M. Green, J. Schulz και M. Zalis της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Richmond της Βιρτζίνια, σε συνεργασία με τους J. Butler και L. Peek του τμήματος ψυχολογίας του πανεπιστημίου του Denton του Τέξας, μελέτησαν με τη μέθοδο του διπλού τυφλού πειράματος τις επιδράσεις της THC σε ενδο-νοσοκομειακούς και εξω-νοσοκομειακούς ασθενείς με καρκίνο,80 και συνόψισαν την εργασία και τα ευρήματά τους ως εξής: 

«Τα στοιχεία μας δείχνουν ότι η ΤΗC έχει αξία ως αντικαταθλιπτικό τόσο για ενδονοσοκομειακούς όσο και για εξωνοσοκομειακούς ασθενείς. Η δυναμική της THC είναι φανερή. Πολλοί ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο διακατέχονται από κατάθλιψη και άγχος που δεν οφείλονται σε κάποια ενδογενή διεργασία αλλά προκύπτουν καθαρά ως κοινή αντίδραση σε ένα καταστροφικό συμβάν, και είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιρροπιστούν με τα διαθέσιμα αντικαταθλιπτικά φάρμακα που προκαλούν ελάχιστα ή μόνο αρνητικά αποτελέσματα… Τα προαναφερθέντα σε συνδυασμό με τις κλινικές παρατηρήσεις επί των επιδράσεων της Δ9-THC δείχνουν αξιοσημείωτη αργή αναστροφή της χαρακτηριστικής απώλειας βάρους που συνδέεται με τον καρκίνο. Αυτό μαζί με τις διαπιστώσεις σχετικά με τις αναλγητικές και αντιεμετικές δράσεις της, ανοίγουν το δρόμο σε μια πολλά υποσχόμενη έρευνα για την αποτελεσματικότητα της Δ9-THC ως υποστηρικτικής θεραπείας για τον έλεγχο των δευτερευόντων συμπτωμάτων (κατάθλιψη, απώλεια βάρους, πόνος, ναυτία, έμετοι) των ασθενών με καρκίνο… Στην έρευνά μας, σημειώθηκε ανάκτηση του σωματικού βάρους σε περισσότερο από το 50% των ασθενών, πράγμα που μπορεί να εκληφθεί ως ένα επιπρόσθετο στοιχείο ότι η Δ9-THC ενισχύει την όρεξη, όπως υποστηρίχτηκε ήδη από πολλούς μελετητές…81  

Συμπέρασμα: Η Δ9-THC που χορηγήθηκε σε καλώς ανεκτή δόση (0.1 mg t.i.d., από το στόμα) σε ασθενείς με καρκίνο είχε τα αποτελέσματα ενός ηρεμιστικού και ενός ήπιου ενισχυτικού της σκέψης, αναμφίβολα χωρίς καμιά επίδραση στη λειτουργία της αντίληψης και ολοφάνερα χωρίς καμιά επίδραση στη σταθερότητα των στοιχείων της προσωπικότητας και του συναισθήματος (τουλάχιστον στο βαθμό που μπορούν να καταμετρηθούν με τα ψυχολογικά τεστ). Από ιατρική άποψη, οι κλινικές παρατηρήσεις και τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η Δ9-THC ενισχύει την όρεξη και βοηθάει στην αναστροφή της χρόνιας απώλειας βάρους που συνοδεύει τον καρκίνο, και προκαλεί κάποια αναλγητικά και αντιεμετικά αποτελέσματα. Οι οριακές παρενέργειες που περιόρισαν τη χρήση της στο 25% των ασθενών ήταν η υπνηλία, η ζάλη και η διάσχιση. Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η Δ9-THC μπορεί να ενισχύει την όρεξη και να μειώνει την απώλεια του βάρους σε ασθενείς με καρκίνο, αλλά απαιτείται περισσότερη δουλειά για να εμπεδωθούν τα ορεξιογόνα, τα αναλγητικά, τα αντιεμετικά και τα υπνογόνα αποτελέσματά της».82

Αναλγητικές ιδιότητες

‘Υστερα από πρόσκληση του NIDA, οι R. Noyes, S. Bruk, D. Baran και A. Canter, του Τμήματος παθολογίας και ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Iowa, διερεύνησαν τις αναλγητικές επιδράσεις της THC σε ασθενείς με καρκινικά άλγη, και κατέληξαν στο εξής συμπέρασμα: «Μια αρχική εκτίμηση της THC που χορηγήθηκε απ’ το στόμα σε αλγούντες ασθενείς με καρκίνο, καταδεικνύει ένα αναλγητικό αποτέλεσμα του φαρμάκου. Σε 10 ασθενείς χορηγήθηκε εικονικό φάρμακο και 5, 10, 15 και 20 mg THC, με τεχνικές του διπλού-τυφλού πειράματος. Στους ασθενείς που χορηγήθηκαν οι μεγαλύτερες δόσεις της THC (15 και 20 mg) διαπιστώθηκε μείωση του άλγους σημαντικά υπέρτερη του placebo. Σ’ αυτή τη δοσολογία της THC, υπήρξαν αναφορές ασθενών για καταπράϋνση και διανοητική θόλωση».83

7. Αντικαρκινικές δράσεις

Το 1976, δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας που έκαναν για λογαριασμό του NIDA, οι L. Harris, A. Munson και R. Carchman της Iατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Richmond, σχετικά με την ανασταλτική δράση που ασκούν κάποια κανναβινοειδή σε ορισμένα νεοπλάσματα,84 ως συμβολή στη συζήτηση που προκάλεσαν οι ανακοινώσεις αντικρουόμενων συμπερασμάτων από διάφορες μελέτες που είχαν γίνει προηγουμένως σε ζώα85 και σε ανθρώπους.86 

«Ενα ενδιαφέρον συμπέρασμα της έρευνάς μας είναι ότι η ανασταλτική δράση των κανναβινοειδών στα νεοπλάσματα είναι πιθανό να μη σχετίζεται με τις συμπεριφορικές τους ιδιότητες, δεδομένου ότι η κανναβινόλη είναι δραστική στον οργανισμό μας ενώ είναι αδρανής από την άποψη της επίδρασής της στην συμπεριφορά… Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας προσθέτουν μια νέα αντίληψη στα αυξανόμενα στοιχεία ότι η Δ9-THC έχει κάποιες άλλες κυτταρικές επιδράσεις που θα μπορούσαν να έχουν μεγαλύτερη σημασία στο μέλλον, γιατί είναι δυνατό να οδηγήσουν στην ανάπτυξη μιας νέας ομάδας θεραπευτικών φαρμάκων. Ελπίζουμε ότι το μοντέλο που επεξεργαστήκαμε θα δώσει τα μέσα με τα οποία θα μπορούσαν να αναπτυχθούν νέα και πιο αποτελεσματικά αντικαρκινικά φάρμακα».87

Απεξάρτηση από αλκοόλ και οπιούχα

Οι σύγχρονες έρευνες για την εφαρμογή της κάνναβης και των προϊόντων της στην απεξάρτηση ή τη συντήρηση των εξαρτημένων από αλκοόλ, οπιούχα και διάφορες άλλες εξαρτησιογόνες ουσίες, βασίζονται στη θεραπευτική πείρα και τις γνώσεις που συσσωρεύτηκαν τα τελευταία εκατό χρόνια από την ιατρική χρήση της κάνναβης ως μέσου αντιμετώπισης των συμπτωμάτων του στερητικού συνδρόμου και ως υποκατάστατου αυτών των ουσιών.

To 1887 ο H. Kane ανακοίνωσε τις παρατηρήσεις τους από την επιτυχή εφαρμογή της κάνναβης ως υποκατάστατου σε άτομα εξαρτημένα από το αλκοόλ. Οι παρατηρήσεις του επιβεβαιώθηκαν το 1889 από τον Ε. Birch που χορήγησε κάνναβη σε πελάτες του εξαρτημένους από οπιούχα, και εν συνεχεία το 1891 από τον J. Μattison που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κάνναβη «είναι αποτελεσματικό υποκατάστατο για τα προϊόντα της παπαρούνας» [το όπιο και τα παράγωγά του].88

Το 1942 οι S. Allentuck και K. Bowman διαπίστωσαν ότι τα παράγωγα της κάνναβης ήταν αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση της συμπτωματολογίας του στερητικού συνδρόμου από οπιούχα. Σε μελέτη τους που αφορούσε 49 άτομα εξαρτημένα από οπιούχα, υπογραμμίζουν ότι: «Tα στερητικά συμπτώματα αποδυναμώθηκαν ή εξαλείφτηκαν γρήγορα. Οι ασθενείς ήταν σε καλύτερη κατάσταση από διανοητική και ψυχολογική άποψη. Η φυσική τους κατάσταση αποκαταστάθηκε πολύ σύντομα και εξέφρασαν την επιθυμία να επανέλθουν στην επαγγελματική τους δραστηριότητα όσο το δυνατό γρηγορότερα».89

Το 1953 οι L. Thompson και R. Proctor ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα της ικανοποιητικής εφαρμογής ενός συνθετικού προϊόντος της κάνναβης (pyrahexil) στην αντιμετώπιση του στερητικού συνδρόμου από αλκοόλ, βαρβιτουρικά και ορισμένες άλλες εξαρτησιογόνες ουσίες, τονίζοντας ότι: «H κάνναβη δεν προκαλεί σωματική ή ψυχική εξάρτηση και η διακοπή της λήψης της δε συνοδεύεται από στερητικά συμπτώματα».90

Μετά τον πόλεμο στην Κορέα και την πλήρη κυριαρχία της υστερίας του ψυχρού πολέμου, τα ναρκωτικά και η κάνναβη «συνδέθηκαν άμεσα με την κομμουνιστική συνωμοσία»,91 με αποτέλεσμα την τρομακτική αυστηροποίηση των ποινικών κυρώσεων που συνεπαγόταν η χρήση τους92 και το «πάγωμα» των ερευνών για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Η σχετική ερευνητική δραστηριότητα ξανάρχισε στα μέσα της δεκαετίας του 1960 (όταν σημειώθηκε κάποια χαλάρωση των δρακόντειων ποινικών περιορισμών) και συνεχίζεται μέχρι σήμερα με αξιόλογα αποτελέσματα, στα πλαίσια προγραμμάτων που εφαρμόζονται από διάφορους κρατικούς και μη-κρατικούς οργανισμούς υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας των ΗΠΑ.93

Φαρμακευτικά σκευάσματα της κάνναβης

Στην εποχή μας, η θεραπευτική αξία της κάνναβης τείνει να (ξανα)καθιερωθεί στη συνείδηση του ιατρικού κόσμου, πράγμα που αναμφίβολα συντελεί στη δραστική υπονόμευση της δαιμονολογίας των υπέρμαχων της απαγόρευσής της και της δίωξης των χρηστών της και κινητοποιεί ένα διαρκώς αυξανόμενο αριθμό γιατρών στη διεκδίκηση του αιτήματος «να αποφασίζουν οι γιατροί και όχι οι πολιτικοί» για τις θεραπευτικές χρήσεις οποιασδήποτε ουσίας, σύμφωνα με τα πορίσματα της επιστημονικής έρευνας κι όχι με βάση τα παραληρήματα των μανιακών της καταστολής.94

Σήμερα, στις ΗΠΑ διατίθενται ήδη αρκετά φαρμακευτικά σκευάσματα που περιέχουν Δ9-Τετραϋδροκανναβινόλη (ΤΗC), για την αντιμετώπιση της ναυτίας και του εμετού που εμφανίζονται ως παρενέργειες της χημειοθεραπείας στην οποία υποβάλλονται ασθενείς με καρκίνο και για την αντιρρόπηση της ανορεξίας. Και το γεγονός αυτό είναι εξόχως αποκαλυπτικό των σύγχρονων τάσεων που διαμορφώνονται διεθνώς απέναντι στην κάνναβη.95 Τα πρώτα φάρμακα αυτού του είδους που κυκλοφόρησαν το 1985 είναι το Dronabinol που διατίθεται με το εμπορικό όνομα Μarinol και το Nabilone που προσφέρεται με το εμπορικό όνομα Cesamet.96

Η κάνναβη, έχει μηδαμινή τοξικότητα, δεν εγκαθιστά σωματική εξάρτηση και είναι αναμφίβολα η λιγότερο επικίνδυνη από τις ευφορικές ουσίες που υπάρχουν και η ασφαλέστερη από τις θεραπευτικές ουσίες που διαθέτει το θεραπευτικό οπλοστάσιο της ιατρικής.97 Κι αυτό αναγνωρίζεται δημόσια από το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας των ΗΠΑ που, ήδη από το 1971, αποφάνθηκε ότι «από πλευράς τοξικότητας, τα παράγωγα της κάνναβης πρέπει να θεωρούνται τα πιο ασφαλή από τα φάρμακα πλατιάς χρήσης».98

O Κλεάνθης Γρίβας (γεν. 1944) είναι ψυχίατρος-νευρολόγος, Διδάκτωρ ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ. Σπουδές: Ιατρική και Κοινωνιολογία. Συνεργάτης πολλών περιοδικών και εφημερίδων, μεταξύ των οποίων και η Ελευθεροτυπία (για 15 χρόνια μέχρι τις 4-2-2002). Συντάκτης της Έκθεσης για τα Ναρκωτικά της Ειδικής Επιτροπής του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (1986) και συγγραφέας 17 βιβλίων με θέμα τη δημόσια υγιεινή, την ψυχιατρική, τα ναρκωτικά, την τρομοκρατία και την ιστορία.

1 Όλα τα στοιχεία του παρόντος προέρχονται από το Κλεάνθης Γρίβας: Κάνναβη: Μαριχουάνα - Χασίς (Ν. Σύνορα, 1993). Αγγλική έκδοση Kleanthis Grivas: Cannabis: Marihuana – Hashish (London, Minerva Press, 1997).

2 J. Jaffe, R.Peterson, R. Hodgson: Ναρκωτικά, Τσιγάρο, Aλκοόλ (Αθήνα, Ψυχογιός, 1981), σ. 79
3 Jaffe, Peterson, Hodgson: Addictions, (1981), σ. 81.
4 Από δω και πέρα, το Αμερικάνικο Υπουργείο Υγείας, Παιδείας και Πρόνοιας θα αναφέρεται ως Υπουργείο Υγείας, για λόγους συντομίας.
5 M. Braude και S. Szara: Pharmacology of Marihuana, Α Monograph of the National Institute on Drug Abuse (Raven Press, N.Y., 1976, τόμοι 2).
6 Advisory on Drug Dependence Report: Cannabis ή «Wootton Report» (1968).
7 R. DuPont: Marihuana, An Issue Comes of Age (στο Braude και Szara, 1976), τ. 1, σ. 4.
8 Commission on Inquiry into Non-Medical Use of Drugs: Interim Report ή LeDain Report, (1970).
9 L. Grinspoon: Marihuana Reconsidered (1977), σ. 3.
10 Απο των R. Brotman και Fr. Suffet, καθηγητών ψυχιατρικής στην Iατρική Σχολή της Νέας Υόρκης που υποστηρίχτηκε από τoυς περισσότερους επιστήμονες που πήραν μέρος στη διάσκεψη ης Ακαδημίας Επιστημών της Ν.Υ.(1971).
11 Department of Health: Marihuana and Health. First Annual Report to the US. Congress (1971)
12 National Commission on Marihuana and Drug Abuse (NDMDA) Marihuana, A Signal of Misunderstanding (1972 & NDMDA: Drug Abuse in America: Problem in Perspective (1973)
13 T. Mikuriya, ed.: Marijuana, Medical Papers (Medi-Comp Press, Oakland, California, 1973)
14 E. Brecher: Licit and Illicit Drugs (1972).
15 S. Rubin και L. Commitas: Canja in Jamaica (1975).
16 P. Satz, J. Fletcher και L. Sutker: «Neurophysiologic, intellectual and personality correlates of chronic marihuana use in native Costa Ricans» (στο New York Academy of Sciences: Chronic Cannabis Use, 1977).
17 C. Stefanis, A. Boulougouris και A. Liakos: «A Clinical and Psychophysiological Effects of Cannabis in Long-term Users» (περιλ. στο Braude και Szara, 1976)
18 S. Rubin, P. Satz, C. Stefanis, ο.π.
19 Γ. Αγιουτάντης, Ιατροδικαστικά Θέματα, 1971. Δ. Βαρώνος, Φαρμακολογία, 1976. Α. Κουτσελίνης, Ιατροδικαστικά Προβλήματα επί της Τοξικομανίας του «Χασίς», Αθήνα, 1971. Γ. Λογαράς, Ψυχοτρόπα και Ψυχοφαρμακολογία, 1971. Μ. Μαρσέλος, Ναρκωτικά, 1986. Α. Δαβαρούκας και Γ. Σουρέτης, Τοξικομανία, 1981. Βλ. Επιλογή βιβλιογραφίας.
20 L. Grinspoon, o.π., σ. 243.
21 N. Zinberg και A. Weil: «A Comparison of Marihuana Users and Non-Users», Nature, 226 (1970), 122.
22 W. Patton: «Drug Dependence: A Socio-Pharmacological Asessment», Advance Sci. Dec.1968, σ. 200-12.
23 L. Grinspoon, o.π., σ. 251.
24 J. Jaffe, ο.π., σ. 77.
25 Α. Κουτσελίνης, ο.π., σ. 75-76.
26 A. Campbell, M. Evans, J. Thomson, M. Williams: «Cerebral Atrophy in Young Cannabis Smokers», Lancet, 2 (1971), 1219-1224.
27 Εκθέσεις Επιτροπών ΗΠΑ και Καναδά, ο.π.
28 L. Grinspoon, ο.π., σ. 387
29 J. Jaffe, ο.π., σ. 76-77. Και Jones R., Human: Effects (of Marijuana), Marijuana Research Findings: 1976, National Institute on Drug Abuse (NIDA), Research Monograph 14 (Washington, DC, U.S. Goverment Printing Office, 1977).
30 J. Jaffe, ο.π., σ. 74.
31 M. Stenchever και M. Allen: «The Effect of Δ-9-tetrahydro-cannabinol in the Chromosomes of Human Lymphocytes», Amer. J. Obstet. Gynecol., 114 (1972), 821.
32 S. Matsuyama: Cytogenic Studies of Marijuana, στο Marijuana and Health Hazards: Methodological Issues in Current Research, (N.Y., Academic Press, 1975).
33 J. Jaffe, ο.π., σ. 75.
34 L. Grinspoon, ο.π., σ. 390.
35 Εκθεση Καναδικής Επιτροπής, σ. 71.
36 Εκθεση Καναδικής Επιτροπής, ο.π., σ. 13 & 104. Και L. Grinspoon, ο.π.
37 S. Rubin, P. Satz, C. Stefanis, ο.π.
38 G. Arnao, ο.π., σ. 105-107.
39 V. Rubin, P. Satz, C. Stefanis, ο.π.
40 Marihuana and Health: Eτήσιες αναφορές 1976 και 1979 του Υπουργείου Υγείας, Παιδείας και Πρόνοιας προς το Κογκρέσσο των ΗΠΑ, U.S. Printing Office, Washington, 1977 και 1980 (αντιστοίχως).
41 Ετήσια αναφορά του ΝΙΜΗ στο Αμερικάνικο Κογκρέσσο. Αναφ. από τον G. Arnao, ο.π., σ. 107.
42 Ετήσια αναφορά του Υπουργείου Υγείας, Παιδείας και Πρόνοιας στο Κογκρέσσο των ΗΠΑ, με τίτλο Marijuana and Health (Washington DC, US Goverment Printing Office, 1979). Επίσης, L. Grinspoon, ο.π., και J. Jaffe, ο.π., σ. 78.
43 J. Herer: The Emperor Wears No Clothes (1992) και «Η ξεχασμένη ιστορία του Χόρτου» (περιοδικό Green Line, Μάρτιος 1991).
44 Στην Ελλάδα η κάνναβη αποτελούσε βασική γεωργική καλλιέργεια και εξαγώγιμο προϊόν μέχρι το 1932: «Εν Ελλάδι υπήρχαν τω 1928 δέκα εργοστάσια ασχολούμενα ειδικώς με την κλωστοϋφαντουργίαν της καννάβεως η οποία αποτελούσε εξαγωγικό είδος» (Εγκυκλοπαίδεια Πυρσός, λήμμα «κάνναβις», Αθήνα, 1930).
45 Οι σπόροι της κάνναβης αποτελούν ιδεώδη τροφή για πλήθος ήμερων και άγριων πουλιών: «Μόνο το έτος 1937 καταναλώθηκαν στις ΗΠΑ 2 εκατ. τόνοι σπόρων κάνναβης ως τροφή ωδικών πτηνών.»
46 Jaffe, Peterson, Hodgson, Addictions (1981, σ. 79).
47 J. Herer, The Emperor Wears No Clothes (1992) , σ. 7.
48 E. Abel, Marijuana: The first 12,000 Years (1980).
49 Μέχρι το 18ο αιώνα, από την κάνναβη κατασκευάζονταν τα φημισμένα ιρλανδικά υφάσματά και τα περίφημα ιταλικά λινά. Μετά τον 18ο αιώνα, τα παντελόνια Levi’s, τα χειροποίητα βαμβακερά υφάσματα τζιν. Και μέχρι τη μεταπολεμική περίοδο, τα αλεξίπτωτα, τα αντίσκηνα, οι σάκοι και οι σημαίες που χρησιμοποιούσε ο στρατός και η αεροπορία.
50 R. Bonnie και Ch. Whitebread: The Marijuana Conviction, (1974).
51 Jaffe, Peterson, Hodgson: Addictions (1981), σ. 79.
52 L. Grinspoon: Marihuana Reconsidered (1977), σ. 219.
53 L. Grinspoon: Marihuana Reconsidered (1977), σ. 219-220.
54 T. Mikuriya: Marijuana in Medicine, Past, Present and Future (California Medicine, 110 /1969, σ. 34-40).
55 R. Reynolds: “On the Therapeutic Use and Toxic Effects of Cannabis Indica”, 1890 (Lancet, 22.3.1970, σ. 637)
56 G. Arnao: Το Απαγορευμένο Χόρτο (1978), σ. 128.
57 Mέσω της Διεύθυνσης Τροφίμων και Φαρμάκων (Food and Drug Administration, FDA).
58 To Dronabinol (Marinol) καταχωρήθηκε στον Πίνακα ΙΙ των Ελεγχόμενων Ουσιών (χορηγείται με απλή φυλασσόμενη συνταγή). Αρχικά κυριότερη ένδειξή του ήταν οι παρενέργειες της χημειοθεραπείας και στη συνέχεια προστέθηκε και η ανορεξία.
59 T. Mikuriya: “Historical Aspects of Cannabis Sativa in Western Medicine” (New Physician, 1969/904).
60 J. Jaffe: “Cannabinoids / Marihuana” (στο Goodman και Gilman, 1990), σ. 549.
61 Jaffe, Peterson, Hodgson: Addictions (1981), σ. 79-80.
62 Jaffe, Peterson, Hodgson: Addictions (1981), σ. 80.
63 To National Institute on Drug Abuse (NIDA) είναι τμήμα του Νational Institute of Mental Health (NIMH) του Υπουργείου Υγείας των ΗΠΑ.
64 H έρευνα έγινε με πρωτοβουλία του «Centre for the Study of Narcotics and Drug Abuse» (που είναι τμήμα του «National Institute of Mental Health» του Υπουργείου Υγείας των ΗΠΑ) το οποίο σήμερα είναι διοικητικά γνωστό ως «National Institute on Drug Abuse» (NIDA). Τα αποτελέσματά της δημοσιεύτηκαν το 1976 στο συλλογικό έργο Pharmacology of Marihuana, A monograph of the National Institute on Drug Abuse (Raven Press, N. York, 1976), που επιμελήθηκαν από κοινού η κλινική φαρμακολόγος Monique Braude και ο βιοχημικός Stephen Szara, διευθυντικά στελέχη του ερευνητικού τμήματος του ΝΙDΑ.
65. R. Hepler, I. Frank, R. Petrus: “Ocular Effects of Marihuana Smoking” (στo Braude και Szara, 1976, τ. 2ος, σ. 815-824)
66 Στην έρευνα συμμετείχαν εθελοντικά ενήλικες άνδρες ηλικίας 21-29 χρονών κατανεμημένοι σε 4 ομάδες στις οποίες χορηγήθηκε α) φυσική μαριχουάνα με κάπνισμα, β) συνθετική Δ9-THC αναμεμειγμένη με εικονικά υλικά μαριχουάνας για κάπνισμα, γ) συνθετική Δ9-THC από το στόμα και δ) ένα εικονικό φάρμακο από φύλλα μαριχουάνας χωρίς Δ9-THC.
67 Hepler, Frank, Petrus, 1974 (στo Braude και Szara, 1976, τ. 2ος, σ. 815-824).
68 M. Perez-Reyes, D. Wagner, M. Wall, K. Davis: “Intravenous Administration of Cannabinoids and Intraocular Pressure” (στo Braude και Szara, 1976, τ. 2ος, σ. 829-832)
69 Ch. Carroll: Drugs in Modern Society (1993, σ. 346)
70 J. Jaffe: “Cannabinoids / Marihuana” (στο Goodman και Gilman, 1990), σ. 549.
71 G. Winger, F. Hofmann και J. Woods: Α Handbook on Drug and Alcohol Abuse, (1992), σ. 130.
72 L. Grinspoon: “Marihuana” (Scientific American, 221/1969, σ. 17-25)
73 L. Vachon, M. Fitzgerald, N. Soliday: “Single-dose effect of marihuana smoke. Bronchial dynamics and respiratory-center sensitivity in normal subjects” (New England Journal of Medicine, 1973/289:985)
74 L. Vachon, P. Mikus, W. Morrissey, M. Fitzgerald, E. Gaensler: “Bronchial Effect of Marihuana Smoke in Asthma” (στο Braude και Szara, 1976), τ. 2ος, σ. 777-784.
75 D. Tashkin, B. Shapiro, I. Frank: “Acute Effects of Marihuana on Airway Dynamics in Spontaneous and Experimentally Induced Bronchial Asthma” (στο Braude και Szara, 1976), τ. 2ος, σ. 785-801.
76 J. Davis, H. Ramsey: “Antiepileptc Action of Marihuana-Active Substances” (Federation Proceedings, 8/1949), σ. 284-5.
77 T. Mikuriya: “Historical Aspects of Cannabis Sativa in Western Medicine” (New Physician, 1969/904)
78 J. Jaffe: “Cannabinoids / Marihuana” (στο Goodman και Gilman, 1990), σ. 549.
79 Για τις ευφορικές ιδιότητες: Jones και Stone (1971), Weil, Zinberg και Nelson (1968) DHEW (1971). Για τις ορεξιογόνες ιδιότητες: Freedman και Rockmore (1946), Hollister, Richards και Gillespie (1968), DHEW (1971). Για τις αναλγητικές ιδιότητες: DHEW (1971). Για τις αντιεμετικές ιδιότητες: Clarkson B. (1971)
80 Χρησιμοποιήθηκε αληθινό THC και εικονικό φάρμακο (placebo) σε δυο ομάδες ασθενών.
81 Freedman & Rockomre (1948), Hollister (1968), Clark, Hugges & Nakashima (1970), DHEW (1971).
82 W. Regelson, J. Butler, J. Schulz, T. Kirk, L. Peek, M. Green, M. Zalis, (1976): “Δ9-THC as an Effective Antidepressant and Appetite-stimulating Agent in Advanced Cancer Patients” (στο Braude και Szara, 1976), τ. 2ος, σ. 763-776.
83 R. Noyes, S. Bruk, D. Baran, A. Canter: “Analgesic Effects of Δ9-THC” (στo Braude και Szara, 1976), τ. 2ος, σ. 833-836)
84 L. Harris, A. Munson, R. Carchman: “Antitumor properties of Cannabinoids” (στo Braude και Szara, 1976, τ. 2ος, σ. 749-762)
85 A. Singer: «Marihuana: Chemistry, pharmacology and patterns of social use» (Ann. NYAS, 191/1971 σ. 253-261). A. Zimmerman, D. McClean: «Action of Narcotic and hallucinogenic agents on the cell cycle» (στο Drugs and Cell Cycle, N.Y., Academic Press, 1973). J. Levy, A. Munson, L. Harris, W. Dewey: «Effects of Δ8 and Δ9-tetrahydrocannabinol on immune response in mice» (Pharmacologist, 16/1974, σ. 256).
86 C. Lucthenberger (1973): «Effects of marihuana and tobacco smoke on human lung physiology» (Nature, 241/1973, σ. 137-139). R. Kolodny: «Depression of plasma testosterone levels after chronic intensive marihuana use», (New England Journal of Medicine, 290/1974, σ. 872-874). M. Stenchener: «Chromosome breakage in users of marihuana» (Amer. Journal of Obstetrics and Gynaecology, 118/1974, σ. 106-113). J. Jaffe: «Cannabinoids/Marihuana» (στο Goodman και Gilman, 1990), σ. 553.
87 L. Harris, A. Munson, R. Carchman: «Antitumor properties of Cannabinoids».(στo Braude και Szara, 1976), τ. 2ος, σ. 761.
88 L. Grinspoon: Marihuana Reconsidered (1977), σ. 220, 223, 224.
89 S. Allentuck, K. Bowman (1942): «The Psychiatric Aspects of Marihuana Intoxication» (American Journal of Psychiatry, 99/1942, σ. 250).
90 L. Thompson, R. Proctor R.: «Ryrahexyl in the Treatment of Alcoholic and Drug Withdrawal Conditions» (North Carolina Medical Journal, 14/1953, σ. 520-523).
91 D. Musto: The American Disease: Origins of Narcotic Control (1987), σ. 231
92 Ο νόμος Hale Bogg’s Bill (1951) προέβλεπε 5 χρόνια φυλάκισης (αν επρόκειτο για πρώτη καταδίκη) και έως ισόβια (αν επρόκειτο για δεύτερη καταδίκη) για την κατοχή ή τη χρήση οποιασδήποτε παράνομη ουσίας. Και θέσπιζε την ποινή του θανάτου για πώληση ηρωίνης από ενήλικες σε άτομα κάτω των 18 χρονών.
93 Οπως τα Investigation New Drug (IND) που ρυθμίζονται με ειδικά πρωτόκολλα.
94 Εχει συγκροτηθεί ένα «Διεθνές Ιατρικό Κίνημα για τη Μαριχουάνα» με έδρα το San Francisco, για το συντονισμό των προσπαθειών των γιατρών στην κατεύθυνση να γίνει σεβαστό το αίτημα ότι σε ιατρικά θέματα πρέπει «να αποφασίζουν οι γιατροί, όχι οι πολιτικοί.» International Medical Marijuana Movement, San Francisco Headquarters, 3745 Seventeenth Street, San Francisco, CA 94114, USA.
95 M. Pomeroy, J. Fennelly, M. Towers: “Prospective Randomized Double-Blind Trial of Nabilone versus Dronabinol in the Treatment of Cytoxic-Induced Emesis”, (Cancer Chemotherapy and Pharmacology 17/1986, σ. 285-288). M. Manzo: “Dronabinol and Nabilone Ease Cancer Chemotherapy”, (Nursing 18/1988, σ. 81).
96 Το Νabilone καταχωρήθηκε στον πίνακα 2 των Ελεγχόμενων Ουσιών με την αφελή αιτιολογία ότι «προκαλεί υποκειμενικά αποτελέσματα παραπλήσια αυτά της Δ9-THC», παρά το γεγονός ότι οι παρενέργειές του είναι ασήμαντες σε σύγκριση μ’ αυτές των μέχρι τώρα χρησιμοποιούμενων φαρμάκων. Κι αυτό επειδή έπρεπε να «αποτραπεί» το κοινό από τη χρήση του για μη-ιατρικούς λόγους.
97 Θεραπευτικό μέσο που εξοβελίστηκε από το ιατρικό οπλοστάσιο για περισσότερο από μισό αιώνα, λόγω της κυριαρχίας του κατασταλτικού παραλογισμού.
98 US Department of Health and Welfare (DHEW), National Institutte of Mental Health (NIMH): Marihuana and Health. Annual Report to the US Congress, 1972. (Το NIMH είναι τμήμα του Υπουργείου Υγέίας των ΗΠΑ).
99 H Mellon Bank του Pittsburgh ήταν μια από τις έξι μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ το 1937.
100 J. Golby, DuPont Dynasties (Lyle Stewart, 1984). Η αυτοκρατορία DuPont δημιουργήθηκε από την ομώνυμη οικογένεια των «ληστοβαρόνων» (έτσι ονομάζονται στις ΗΠΑ όσοι αναδείχτηκαν σε παράγοντες οικονομικής ισχύος εκμεταλλευόμενοι τις ανάγκες που δημιουργήθηκαν κατά τον Εμφύλιο Πόλεμο). Το 1902 η DuPont έλεγχε τα δύο τρίτα της εθνικής παραγωγής εκρηκτικών υλών και το 40% του εφοδιασμού των Ενόπλων Δυνάμεων.
101 Η απαγόρευση της κάνναβης το 1937 είχε προδιαγραφεί σ’ ένα μεγάλο βαθμό μεταξύ 1926-1936 όταν ο Wallace Carothers, κορυφαίος χημικός των εργαστηρίων της DuPont πέτυχε να συνθέσει το νάιλον με υλικά πετροχημικής προέλευσης.
102 L. DuPont (στο Popular Mechanics, June 1938), σ. 805.
103 Hearst Paper Manufacturing Division.
104 D. Musto «Opium, Cocaine and Marijuana in American History» (1991), σ. 36.
105 US Department of Agriculture, Hemp for Victory (1942). Το φιλμ διατίθεται σήμερα σε βιντεοκασέτα από την HEMP (Help End Marijuana Prohibition, 5632 Van Nuys Blvd., Suite 210, Van Nuys, CA 91401, USA) στην τιμή των 20 δολαρίων.
106 US Department of Agriculture, Ag. Extension Leaflet 25, Μάρτιος 1943.
107 John Stuart Mill: On Liberty (1859). Ελληνική έκδοση: Περί Ελευθερίας (Επίκουρος, 1983), σ. 32.