Τόσο στις παραστάσεις του, όσο και στις συνεντεύξεις του, ο Χικς επέκρινε την μετριότητα και την κοινοτοπία των μέσων μαζικής επικοινωνίας και της ποπ κουλτούρας, χαρακτηρίζοντας τα ως εργαλεία καταπίεσης και πνευματικής υποβάθμισης των ανθρώπων . Πέθανε από καρκίνο του παγκρέατος στην ηλικία των 32 ετών, το 1994.
FAOS SAMADHI 2
Εναλλακτικος χωρος αναζητησης και θεραπευτικων τεχνων.
Εργαστηρι Αυτογνωσιας.
Ολιστικες ψυχοθεραπευτικες προσεγγισεις μεσω της Βοτανικης Ιατρικης, του Διαλογισμου, της Μεταφυσικης, της Ανθρωπολογιας, της Νεας Φυσικης και της Νεας Ενεργειας.
Κάπου στα βάθη της γενετικής μας μνήμης, βρίσκεται η γνώση του σύμπαντος και των κόσμων, όπου η ζωή είναι απαλλαγμένη από την αυταπάτη του χρόνου και του χώρου.
Όπως ακριβώς είχε προγραμματιστεί μέσα μας για να επαναφυπνιστεί την τέλεια στιγμή, έτσι τώρα προσκαλεί την προσοχή μας.
Έχουμε ένα σκοπό πολύ μεγαλύτερο από όσο μπορέσαμε ποτέ να φανταστούμε.
Ο σκοπός αυτός ζητά να τον αναγνωρίσουμε τώρα και ζητά επίσης να αποκόψουμε τα κυκλώματα που μας συνδέουν με τα πρότυπα σκέψης και τα άχρηστα συναισθήματα τα οποία μας κρατούν δέσμιους στην αυταπάτη και στη σύγχυση των κατώτερων βασιλείων.
Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2009
H ζωη είναι σαν μια βολτα με το τραινακι…
Τόσο στις παραστάσεις του, όσο και στις συνεντεύξεις του, ο Χικς επέκρινε την μετριότητα και την κοινοτοπία των μέσων μαζικής επικοινωνίας και της ποπ κουλτούρας, χαρακτηρίζοντας τα ως εργαλεία καταπίεσης και πνευματικής υποβάθμισης των ανθρώπων . Πέθανε από καρκίνο του παγκρέατος στην ηλικία των 32 ετών, το 1994.
Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2009
ΠΡΟΣ-ΕΥΧΟΜΑΙ / Στρεφω το νου μου προς αυτο που ευχομαι να μου συμβει.
περα από δογματα και αντιληψεις που περιοριζουν.
Η Μοναδικη Πηγη,
Ειθε ο Χριστος να ξαναρθει
Ας μας οδηγησει απο το σκοταδι στο Φως.
Παραδεχομαι οτι η Βασιλεια του Θεου,
Αναζητουμε την Βασιλεια του Θεου και ευχομαστε να μπει μεσα μας.
Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009
Σταματειστε ν' ακολουθειτε και αρχιστε να οδηγειτε!
Δεν ειμαστε τα πιονια στο παιγνιδι της ζωης, ειμαστε οι παικτες που κανουν τις κινησεις.
Θα μπορούσε να είναι μια καλή στιγμή!
κρατήστε τα μάτια σας ανοιχτά και
Σε αυτή την εποχή στην ιστορία τίποτα να μη παίρνουμε προσωπικά
η πνευματική μας ανάπτυξη, το πνευματικό μας ταξίδι, σταματά.
Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009
"Γιατί βέβαια η έρευνα και η Γνώση απ' την αρχή ως το τέλος είναι ανάμνηση..." / Σωκράτης
Είναι δοσμένο χάρισμα το απρόβλεπτο.
Είναι η διείσδηση του θεϊκού νου σας μέσα στον ανθρώπινο,
που μιλά και σας λέει ότι μπορείτε στη στιγμή ν ' αλλάξετε.
...και προσδοκώντας, το δημιουργείτε!
Αρχίστε να προσδοκάτε νέες εικόνες.
Κάθε πρωί, ανοίξτε και προσδοκήστε να δείτε το χαμόγελο του Θεού.
Να βρείτε λίγο περισσότερο χώρο μέσα σας για να κατοικήσει η ειρήνη.
Θα σας ευχηθούμε να ζήσετε το υπόλοιπο της ζωής σας μέσα σε μια αφύσικη, ανεξήγητη και υπέροχη προσδοκία....
Είστε ήδη πλήρεις, μεγαλειώδεις, φωτεινοί, αγαθοί, ολοκληρωμένοι.
ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΕΙΣΤΕ!
ΚΡΥΩΝ
'Η δυσκολία μας να ζήσουμε την πραγματικότητα είναι γιατί αποφεύγουμε την εμπειρία. Οσο και να έχουμε διαβάσει, αυτό που μένει μέσα στον νου μας, είναι μια απλή γνώση της πραγματικότητας ενός άλλου ανθρώπου.
Κανείς δεν θα σου απαντήσει τι είναι αλήθεια, γιατί αυτό που θα σου πει είναι μόνο η δικιά του…
Το συνειδητό μας μέρος δεν είναι σοφό, είναι «υποανάπτυκτο» και διαμορφώνει μια αντίληψη για τον εαυτό του, με βάση την φυσιολογία του κόσμου, μέσα στον οποίο κινείται και βιώνει ανεξέλεγκτα συναισθήματα, που τις περισσότερες φορές δεν έχουν εμφανή αίτια.
Προσπαθούμε να αντισταθούμε σ’ αυτά τα ανεξέλεγκτα συναισθήματα και τότε σταματά η ζωή να είναι φυσιολογική, γιατί αντιστεκομαστε στον ίδιο τον εαυτό μας, χωρίς να το ξέρουμε.
Για κάθε τι δε που συμβαίνει και για κάθε άνθρωπο που φέρνουμε μπροστά μας υπαρχει λογος. Τίποτα δεν ειναι έξω απο μας, αλλα Ολα ειμαστε εμεις , μεχρι να το δούμε!
Ο κόσμος μας, είναι αποτέλεσμα δικών μας σκέψεων, πεποιθήσεων κι όχι Αιτιο.
Δεν είναι ο Κόσμος η αλήθεια, αλλα η δική μας αληθεια δημιουργεί τον κόσμο.
Η Αλήθεια είναι πάντα η ίδια και πάντα είναι απλή.
Ο τρόπος που «ακούμε» αλλάζει.
Αν ψάχνετε να βρείτε το κλειδί του Σύμπαντος (παραδείσου αν προτιμάτε), υπαρχουν κακά νέα και καλά νέα για σας.
Τα κακά νέα είναι: δεν υπάρχει κλειδί του Σύμπαντος.
Τα καλά νέα είναι: Η πόρτα έχει αφεθεί ξεκλείδωτη.
Αυτοί που μπορούν να παραδώσουν μια βασική ελευθερία τους για να αποκτήσουν λίγη προσωρινή ασφάλεια, δεν αξίζουν ούτε ελευθερία ούτε ασφάλεια.
Πρέπει να συγκλονίζει τη συνείδηση μας το γεγονός ότι, στην προσπάθεια μας να γίνουμε υπεράνθρωποι, γινόμαστε όλο και πιο πολύ.. απάνθρωποι.
Ο άνθρωπος είναι ένα ον που παράγει θόρυβο, μολύνει τον αέρα, βρωμίζει το νερό, καταστρέφει το δασος, παράγει με μαζικό τρόπο απορρίμματα και όλα αυτά με την μεγαλοφυΐα του.
Ο αληθινός άνθρωπος παραμένει συνηθισμένος, εντελώς συνηθισμένος.
Κανένας δεν ξέρει ποιος είναι, κανένας δεν ξέρει τι θησαυρό κουβαλάει μέσα του. Ποτέ δεν διαφημίζει, ποτέ δεν προσπαθεί να προβληθει..
Εμείς όμως γιατί διαφημίζουμε?
Εξαιτίας του Εγώ.
Δεν είσαι ικανοποιημένος από τον εαυτό σου.
Είσαι ικανοποιημένος μόνο όταν σε εκτιμούν.
Και εισαι πολύ, μα παρα πολύ αφελής, αν πιστεύεις ότι θα πας στον παράδεισο της μιας θρησκείας και δεν θα διακινδυνεύσεις να καταλήξεις στην κόλαση των άλλων!
Πρέπει να σταματήσουμε....να σκεφτόμαστε τον εαυτό μας αποκλειστικά ως Χριστιανό, Μουσουλμάνο, Ινδουιστή, Εβραίο, επειδή στη διάρκεια των ζωών μας ανά τους αιώνες, γινόμαστε όλα αυτά και ακόμα περισσότερα...
Στα Ιερά Βιβλία αναφέρεται ότι εκείνος που θα κατορθώσει να σταματήσει τη σκέψη του θα γευτεί τη μακαριότητα και την αθανασία. Να ξέρει κάποιος να σταματάει τη σκέψη του, να ποιο είναι το πιο δύσκολο πράγμα!
Ναι, το πιο δύσκολο πράγμα είναι να πετύχει την πλήρη σιωπή μέσα στο μυαλό του παραμένοντας άγρυπνος... να μη σκέφτεται ούτε να κοιμάται, αλλά μόνο να αισθάνεται χωρίς να σκέφτεται.
Είμαστε ήδη Ένα.
Είμαστε ήδη ένα, κι όμως φανταζόμαστε πως δεν είμαστε.
Κι' αυτό που πρέπει να ανακτήσουμε, είναι η αρχική μας ενότητα.
Ό,τι και αν πρέπει να γίνουμε, αυτό είμαστε ήδη.
Το πιο μεγαλειωδες στην διδασκαλία του Ιησού δεν ήταν ότι θα έχετε αιώνια ζωή , αλλά ότι την έχετε. Όχι ότι θα αποκτήσετε αδελφοσύνη με το Θεό, αλλά ότι την έχετε. Όχι ότι θα έχετε ό,τι ζητήσετε, αλλά ότι το έχετε.
Ο κόσμος μας, είναι αποτέλεσμα δικών μας σκέψεων, πεποιθήσεων κι όχι Αιτιο.
Η Αλήθεια είναι πάντα η ίδια και πάντα είναι απλή.
Ο τρόπος που «ακούμε» αλλάζει.
Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009
Κατανοωντας τον συμπαντικο Νόμο της Έλξης.
Απο την ομαδα ΟΜΝΙ μεσω John Payne.
Μετάφραση - α γ γ ε λ ο π ο λ ι ς
Οι Τέσσερις Αρχές της Δημιουργίας ξεκινούν με την Αρχή της Αγάπης, η οποία εμπεριέχει τον Νόμο του Να Επιτρέπεις.
Τα τέσσερα κλειδιά της χαράς
Αυτοεκτίμηση
Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009
Γιν – Γιανγκ. Κάθε σημείο για να είναι πλήρες, πρέπει να έχει το αντισημείο του.
Πριν από χιλιάδες χρόνια, οι Κινέζοι ονόμασαν αυτές τις αρχέγονες δυνάμεις Γιν και Γιανγκ.
Η αλληλεπίδραση αυτών των ενεργειών παράγει όλη τη Δημιουργία. Το θηλυκό Γιν γονιμοποιείται ακατάπαυστα από το αρσενικό Γιανγκ και παράγει τις μυριάδες μορφές ζωής.
Σε όλο το σύμπαν, οι δυνάμεις Γιν και Γιανγκ εκδηλώνονται σαν πολικότητες. Για να υπάρξει κάτι, πρέπει να έχει και το αντίθετό του ή το «αντισημείο» του.
Αν η μία πλευρά αυτής της πολικότητας πάψει να υπάρχει, παύει να υπάρχει και η άλλη. Αυτός ο θεμελιώδης κανόνας έχει εφαρμογή στα πάντα.
Μπορούμε να εκπνεύσουμε μόνο αν εισπνεύσουμε, και αν πάψει το ένα, παύει και το άλλο. Χαρη στο εσωτερικό υπάρχει το εξωτερικό, χάρη στη μέρα υπάρχει η νύχτα, χάρη στο φως υπάρχει η σκιά, η γέννηση οδηγεί στο θάνατο, η γυναίκα οδηγεί στον άντρα κ.λ.π.
Έτσι οι δύο πολικότητες είναι πάντα εναλλάξιμες. Κάθε σημείο για να είναι πλήρες, πρέπει να έχει το αντισημείο του.
Το Γιν είναι:
Θηλυκό, Η γη, Η νύχτα , Σεληνόφως, Σκοτάδι, Εισπνοή, Ανάπαυση, Ηρεμία, Θάνατος, Διάστημα, Απαλό, Ψυχρό, Χειμώνας, Νερό, Υποχωρητικό, Σκιά, Να είσαι.
Το Γιανγκ είναι:
Αρσενικό, Ηλιόφως, Η ημέρα, Λαμπρότητα, Δραστηριότητα, Εκπνοή, Καλοκαίρι, Κίνηση, Ζωή, Θόρυβος, Σκληρότητα, Θερμότητα, Δύναμη, Επέκταση, Βουνό, Ουρανός, Να κάνεις.
Η ισορροπία που υπάρχει στο σύμπαν γύρω μας, είναι αποτέλεσμα των αλληλεπιδράσεων ανάμεσα σε ζεύγη πολικότητας (σημεία και αντι-σημεία).
Αφού τα πάντα στο σύμπαν βρίσκονται σε συνεχή κίνηση, το Γιν και το Γιανγκ υπάρχουν επίσης σε λανθάνουσα κατάσταση στα αντίστοιχα αντισημεία τους.
Αυτό συμβολίζεται από τη λευκή βούλα στο σκοτεινό σχήμα του Γιν και τη μαύρη βούλα στο λευκό σχήμα του Γιανγκ. Καθένας από τους δύο πόλους εμπεριέχει ήδη το σπόρο του αντισημείου του.....
Σε μια ιδανική περίπτωση, οι δύο αυτές ενέργειες γύρω μας και μέσα μας θα πρέπει να βρίσκονται σε μια κατάσταση ισορροπίας. Τότε όλα γίνονται ομαλά και ευνοϊκά. Όταν όμως χάνουν το συγχρονισμό τους, αρχίζουν τα προβλήματα και εμφανίζονται δυσκολίες....
Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009
Άνοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας ...και Άνοιξη / Κιμ Κι Ντιουκ
Ενα ποιημα, μια αριστουργηματική ταινία (2003) του Kim Ki-duk. Κορεάτικος κινηματογράφος με εκπληκτική φωτογραφία.
Η ταινία αναφέρεται στους κύκλους της ζωής. Χειρίζεται θέματα όπως η μοναξιά, η αγάπη, η αθωότητα, η διαφθορά και η λύτρωση. Πολλές οι μεταφορές της που προκαλούν τον στοχασμό. Ένα κινηματογραφικό Χαϊκού.
Eυχαριστω τον …. πρωτοπορο Ιπταμενο για την υπενθυμιση…Την ειχα δει σε πρωτη προβολη πριν χρονια και ξαναειδα αποσπασματα χθες. Δεν εχει χασει το παραμικρο από την αρχικη της φρεσκαδα και γοητεια! Μπορει κανεις ευκολα να την βρει σε καποιο βιντεο-κλαμπ.
Θεωρω ότι ολες οι ταινιες του νεαρου Κιμ κι Ντιουκ - ανεξαρτητου θεματος – είναι αριστουργηματα και τις συνιστω ανεπιφυλακτα.
Ειδικα αφιερωμενη,
στον Ιπταμενο Ολλανδο, στην Φιλαρετη και, στον μικρο Γιαννη και τον μπαμπα του καπου εκει στην Ξανθη που ευχομαι να την δουν μαζι!
Πηγη: http://moviesthatcanchangeyourlife.blogspot.com/
Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009
Ο yogi Swami Satyananda Saraswati έφυγε από τη ζωή το Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου.
Ο Swami Satyananda Saraswati γεννήθηκε το 1923, στην Almora, στους πρόποδες των Ιμαλαϊων. Από πολύ νωρίς βίωσε αυθόρμητες πνευματικές εμπειρίες. Το 1943, στα δεκαεννιά του, ο Swami Satyananda πήγε να ζήσει και να λάβει sannyasa από του Swami Sivananda το Ashram στο Rishikesh. Έμεινε εκεί για τρία χρόνια δουλεύοντας σε διάφορους τομείς του Ashram.
Φεύγοντας από το ashram, περιπλανήθηκε στην Ινδία, στο Αφγανιστάν και στο Νεπάλ για τα επόμενα οχτώ χρόνια, επεκτείνοντας τις γνώσεις του πάνω στις πνευματικές πρακτικές. Το 1963 εγκαταστάθηκε στο Munger, Bihar, και ίδρυσε το International Yoga Fellowship και το Bihar School of Yoga.
Δίδαξε γιόγκα παγκοσμίως για τα επόμενα 20 χρόνια και έγραψε αρκετά βιβλία. Το 1988, αποσύρθηκε από την ενεργό συμμετοχή στη διδασκαλία της γιόγκα και έδωσε τη διδασκαλία του Ashram στο μαθητή του Swami Niranjanananda.
Έζησε σε απομόνωση σαν Paramahamsa Sannyasin εκτελώντας υψηλές πνευματικές και βεδικές sadhanas.
Ο Paramahamsa Swami Satyananda πέθανε στις 5 Δεκεμβρίου 2009 στη Rikhia.
Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009
Kirtans-sacred songs-mantra
Om Tryambakam - The LIfe-Giving Prayer
Universal Mother - Ancient Chants, Blissful Grooves
Abwoon D'Bashmaya - The Lords Prayer in Aramaic
Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009
Ενεργειακη φορτιση με αναπνευστικες τεχνικες πραναγιαμα. Η επιστημη της κοσμικης ενεργειας Πρανα - ελεγχου διακυμανσεων του νου. ΜΕΡΟΣ Β.
Η Πραναγιάμα, είναι ένας βασικός επιστημονικός τρόπος για να επαναφορτιστούμε. Να ξαναμπούμε στην πρίζα δηλαδή και να ανεβάσουμε τα επίπεδα της ενέργειας μέσα μας. Όσο και να σας φαίνεται παράξενο, έτσι είναι τα πράγματα, πολλές φορές μάλιστα και εμείς οι ίδιοι το αντιλαμβανόμαστε και αισθανόμαστε την ανάγκη να επαναφορτιστούμε. Έρχεται η στιγμή που το νοιώθουμε και σαν αποτέλεσμα είναι έτσι διαισθητικά, να πηγαίνουμε κάπου για να ξεφύγουμε και να γεμίσουμε ενέργεια, σε ένα βουνό, στην θάλασσα, όπου η ενέργεια είναι υψηλότερη, πυκνότερη και καθαρότερη. Από την επαφή μας αυτή ξεκουραζόμαστε, ηρεμούμε και επαναφορτίζουμε κατά κάποιο τρόπο της μπαταρίες μας.
Πρέπει να θυμάστε ότι τα νεύρα μας δεν παράγουν ενέργεια. Τα καλώδια δεν είναι παρά οι αγωγοί για να διέρχεται η ηλεκτρική ενέργεια. Μέσα στο σώμα υπάρχουν κέντρα στα οποία παράγεται ενέργεια και αποθηκεύεται επίσης, σαν συσσωρευτής. Η ενέργεια λοιπόν παράγεται και αποταμιεύεται στα Τσάκρα(ενεργειακά κέντρα). Αν συμβαίνει κατάρρευση σε ένα ενεργειακό κέντρο, Τσάκρα, τότε δεν δουλεύει το ηλεκτρικό κύκλωμα στο σώμα.
Όπως ακριβώς, αν έχει καεί μία ασφάλεια στο ηλεκτρικό πίνακα του σπιτιού σας, δεν έχετε παροχή ρεύματος έτσι και το νευρικό σύστημα, δεν μπορεί να μεταφέρει την ενέργεια, τον ηλεκτρισμό στο σώμα. Πολλά άτομα αισθάνονται πως έχουν πάθει νευρική κατάρρευση, στην πραγματικότητα όμως υποφέρουν από ενεργειακή κατάρρευση, Τσάκρα brake-down. Η ενέργεια δεν έρχεται διότι κάπου υπάρχει κατάρρευση, διακοπή, στο ενεργειακό κύκλωμα του σώματος, κάποια ασφάλεια είναι off. Και στο σημείο αυτό επεμβαίνουν οι τεχνικές της Πραναγιάμα
Η πρακτική τής πραναγιάμα βοηθά κυρίως να καθαρίσουν τα «νάντις» («nadis»), σωληνοειδή κανάλια, του λεπτότερου μη ορατού σώματος, μέσω των οποίων ρέει η ενέργεια. Μέσα στο σώμα υπάρχουν πολλές χιλιάδες νάντις και τα περισσότερα απ' αυτά ξεκινούν από την περιοχή της καρδιάς και της κοιλιάς. Όπως αναφεραμε, τα δύο σπουδαιότερα νάντις είναι τα: «ίντα» και «πινγκάλα
Η πραναγιάμα διατηρεί τα νάντις σε κατάσταση καλής υγείας και επομένως εμποδίζει τη γήρανσή τους. Τα εύρωστα και μη γερασμένα νάντις ευθύνονται για την πλούσια ροή ενέργειας και η διαδικασία αυτή φέρνει τεράστιες αλλαγές στη νοητική συμπεριφορά τού γιόγκι. Η βαθύτερη αιτία αυτής της επίδρασης βασίζεται στο ότι η αναπνοή με την τεχνική της πραναγιάμα αρχίζει από τη βάση του διαφράγματος, ταυτόχρονα και στις δύο πλευρές του σώματος, κοντά στην πυελική ζώνη.
Η κατάσταση αυτή επιφέρει μεγάλη χαλάρωση στο θωρακικό διάφραγμα και στους μυς του άνω αναπνευστικού συστήματος. Είναι αποδεκτό το γεγονός πως όταν οι μυώνες του προσώπου χαλαρώσουν, μειώνουν το σφίξιμο των οργάνων αντίληψης, δηλαδή τα μάτια, τα αυτιά, τη μύτη, τη γλώσσα και το δέρμα, επομένως ελαχιστοποιούν την ένταση μέσα στον εγκέφαλο. Όταν η ένταση στον εγκέφαλο μειωθεί, ο γιόγκι απολαμβάνει συγκέντρωση, αταραξία και ειρήνη των σκέψεων.
Στο αρχαίο σανσκριτικό βιβλίο που λέγεται Χάθα Γιόγκα Πραντίπικα (Hatha Yoga Pradipika), στο δεύτερο κεφάλαιό του, αναφέρεται πολύ διεξοδικά η θεωρία και η πρακτική τής πραναγιάμα:
«Ο γιόγκι, έχοντας σταθεροποιηθεί με τις πρακτικές τής άσανα (συνειδητή σωματική άσκηση) και φέρνοντας όλες του τις αισθήσεις σε έλεγχο, θα πρέπει να ασχοληθεί με τις πρακτικές τής πραναγιάμα όπως τις έχει διδαχτεί από τον Δάσκαλό του, με την υποστήριξη μιας ήπιας αλλά θρεπτικής δίαιτας. Όταν η αναπνοή είναι ακανόνιστη, ο νους περιπλανάται, όταν όμως η αναπνοή είναι σταθερή και ο νους γίνεται σταθερός. Για την απόκτηση αυτής της σταθερότητας, ο γιόγκι πρέπει να ελέγχει την αναπνοή του. Για όσο διάστημα υπάρχει αναπνοή μέσα στο σώμα, υπάρχει και ζωή. Όταν η αναπνοή φύγει, τότε και η ζωή φεύγει. Για τον λόγο αυτόν, ρυθμίστε την αναπνοή».
Στη διάρκεια μιας καθημερινής κοινής εισπνοής, ο μέσος άνθρωπος, δέχεται περίπου 500 κυβικά εκατοστά αέρα, στη διάρκεια όπως μιας βαθιάς εισπνοής, ο αέρας αυτός μεγιστοποιείται περίπου έξι φορές, γεγονός που μεταφράζεται σε 3.000 κυβικά εκατοστά αέρα. Η ικανότητα της πρόσληψης μεγαλύτερης ή μικρότερης ποσότητας αέρα, όπως είναι λογικό, διαφέρει και εξαρτάται κυρίως από την κατάσταση της υγείας του κάθε ανθρώπου. Η πρακτική τής πραναγιάμα αυξάνει κατά πολύ την ικανότητα των πνευμόνων για πρόσληψη αέρα, κι τους επιτρέπει να φτάσουν στο ανώτερο σημείο «εξ-αερισμού» που τόσο απαραίτητα χρειάζονται.
Η τεχνική τής πραναγιάμα γίνεται με πολλούς τρόπους μεγάλης ακρίβειας. Ο ασκούμενος στη γιόγκα, εντυπωσιάζεται από τον τεράστιο αριθμό ασκήσεων που συναντά. Οι σωματικές τεχνικές (άσανα) έχουν αναπτυχθεί τόσο πολύ, ώστε μπορούν να είναι λειτουργικές για όλα τα διαφορετικά επίπεδα της ανατομίας του ανθρώπινου σώματος. Οι μυώνες, τα νεύρα, όλα τα εσωτερικά όργανα κι οι αδένες, κινούνται κι ενεργοποιούνται ώστε όλος ο οργανισμός να λειτουργεί περισσότερο αρμονικά. Το σώμα ενδυναμώνει ολιστικά.
Αντίστοιχα, οι αναπνευστικές ασκήσεις (πραναγιάμα) έχουν αναπτυχθεί κι αυτές σε στάδια και είδη, για να ανταποκρίνονται στις φυσικές, νοητικές, διανοητικές και πνευματικές απαιτήσεις, που θα συναντήσει ο κάθε ασκούμενος στην ταραχώδη καθημερινότητα της ζωής του. Οι ασκήσεις του σώματος βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του σώματος, ενώ οι ασκήσεις της αναπνοής βοηθούν στην αλλαγή της συμπεριφοράς και της σκέψης του ασκούμενου.
Σε σχέση με τη γιόγκα η prana μπορεί να περιγραφεί ως κάτι που ρέει συνεχώς μέσα μας, γεμίζοντας μας και κρατώντας μας ζωντανούς: είναι η ζωτικότητα. Σε αυτήν την εικόνα, τα ρεύματα της prana ρέουν από τα ενεργειακά κέντρα και διαπερνούν ολόκληρο το σώμα. Η Pranayama είναι η μέτρηση, ο έλεγχος, και η κατεύθυνση της αναπνοής, και ως εκ τούτου της ενέργειας μέσα στον οργανισμό, προκειμένου να αποκατασταθεί και να διατηρηθεί η υγεία, για να προωθηθεί η εξέλιξη.
Όταν είμαστε προβληματισμένοι, ανήσυχοι, ή συγκεχυμένοι, έχουμε περισσότερη prana έξω από ότι μέσα στο σώμα. Όταν αισθανόμαστε αδιάθετοι η ποιότητα της prana και της πυκνότητάς της μέσα στο σώμα μειώνεται. Επίσης λίγη prana στο σώμα μπορεί να εκφραστεί ως συναίσθημα στασιμότητας ή περιορισμού. Μπορεί επίσης να παρουσιαστεί ως έλλειψη κίνησης ή κινήτρου για να γίνει οτιδήποτε και όταν είμαστε απαθείς ή ακόμα και καταθλιπτικοί.
Μπορούμε να πάσχουμε από φυσικές ασθένειες όταν λείπει η prana στο σώμα. Οι Yoga Sutras αναφέρουν τις διαταραχές στην αναπνοή, οι οποίες μπορούν να λάβουν διαφορετικές μορφές. Αφ' ετέρου, όσο πιο ειρηνικότεροι και ισορροπημένοι είμαστε, τόσο λιγότερη prana είναι διασκορπισμένη έξω από το σώμα. Εάν όλη η prana είναι μέσα στο σώμα, τότε είμαστε ελεύθεροι από αυτά τα συμπτώματα.
Εάν η prana δεν βρίσκει ικανοποιητικό χώρο μέσα στο σώμα, αυτό μπορεί να συμβαίνει για μόνο ένα λόγο: αναγκάζεται να μείνει έξω, από κάτι που πραγματικά δεν ανήκει εκεί – όπως οι παρεμποδίσεις που προκαλούνται από τα σκουπίδια (αρνητικά συναισθήματα, σκέψεις, λανθασμένη διατροφή). Όταν ασκούμε την pranayama, προσπαθούμε να μειώσουμε αυτά τα σκουπίδια και να τα αντικαταστήσουμε με όλο και περισσότερη prana μέσα στο σώμα.
Η κατάσταση του νου μας συνδέεται άμεσα με την ποιότητα της prana μέσα μας. Όσο Περισσότερο ικανοποιημένος είναι ένας άνθρωπος και αισθάνεται καλύτερα, τόσο περισσότερη prana είναι μέσα του. Όσο πιο διαταραγμένος είναι ένας άνθρωπος, τόσο περισσότερη prana φεύγει και χάνεται από το σώμα του ή αν θέλετε από το ενεργειακό του πεδίο. Επειδή μπορούμε να επηρεάσουμε τη ροή της prana μέσω της ροής της αναπνοής μας, η ποιότητα της αναπνοής μας επηρεάζει την κατάσταση του νου μας και αντίστροφα.
Στη γιόγκα προσπαθούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις συνδέσεις έτσι ώστε η prana να συγκεντρώνεται και έπειτα να μπορεί ελεύθερα να ρεύει μέσα σε μας. Ένας καθορισμός της λέξης «γιόγκι» είναι: "ένας του οποίου η prana είναι όλη μέσα στο σώμα του. Στη pranayama θέλουμε να μειώσουμε το ποσό της prana έξω από το σώμα, έως ότου να μην υπάρχει καμία διαρροή προς τα έξω.
Η Prana είναι δύναμη. Οι κατάλληλες πρακτικές αναπνοής είναι τρόποι που μας τροφοδοτούν με περισσότερη prana. Όταν υπάρχει αρκετή μέσα μας έχουμε τον έλεγχο των διαδικασιών της αναπνοής και της ζωτικής δύναμης. Ακόμα και αν, στην αναπνοή, ο φρέσκος αέρας από έξω από το σώμα εισάγεται και ο μολυσμένος αέρας φεύγει, δεν είναι αρκετό, γιατί το μυστικό της pranayama είναι στο να φέρει στη συνειδητή εκδήλωση μια πανταχού παρούσα κοσμική δύναμη που υπάρχει ήδη λανθάνουσα μέσα μας, ως ιδιαίτερη έκφραση της κοσμικής ύπαρξης.
Όταν ένα άτομο επιτυγχάνει το συναίσθημα της ενότητας με το υπόλοιπο κόσμο, οι ανησυχίες του τείνουν να εξαφανιστούν. Όταν εισρέουσα αναπνοή εξουδετερώνεται ή ενώνεται με την εκρέουσα αναπνοή, τότε η τέλεια χαλάρωση και η ισορροπία των δραστηριοτήτων του σώματος πραγματοποιούνται. Στη γιόγκα, ενδιαφερόμαστε για την εξισορρόπηση των ροών των ζωτικής σημασίας δυνάμεων, κατευθύνοντας τες έπειτα στο σύστημα των chakras και μετά προς τα πάνω στο chakra της κορώνας ή του χιλιοπέταλου λωτού (sahasara). Όταν κάποιος αποκτήσει μια διαισθητική εμπειρία της υπέρτατης δύναμης και της ταυτότητάς του με αυτήν, τότε χάνει το φόβο από κάθε εξωτερική δύναμη και αναπτύσσει μια εμπιστοσύνη που είναι συμβάλλουσα στην καλύτερη διαβίωσή του.
Οτιδήποτε συμβαίνει στο νου επηρεάζει την αναπνοή, η αναπνοή γίνεται γρηγορότερη όταν διεγειρόμαστε και βαθύτερη και πιο ήρεμη όταν χαλαρώνουμε. Προκειμένου να επηρεαστεί η prana μας, πρέπει να είμαστε σε θέση να επηρεάσουμε το νου. Οι δράσεις μας ενοχλούν συχνά το νου μας, αναγκάζοντας την prana να ρέει έξω από το σώμα. Μέσω της καθημερινής πρακτικής pranayama αντιστρέφουμε αυτήν την διαδικασία, δεδομένου ότι μια αλλαγή στον τρόπο της αναπνοής επηρεάζει άμεσα το νου.
Η ιδέα της prana που υπάρχει μέσα ή πέρα από στο σώμα μπορεί να γίνει κατανοητή ως ένα σύμβολο για την κατάσταση του νου μας. Όταν ο νους είναι τόσο καθαρός όσο και το διαφανές γυαλί δεν υπάρχει τίποτα που θα μπορούσε να ενοχλήσει το σώμα, δεν υπάρχουν πουθενά σκουπίδια. Αφ' ετέρου, εάν παρατηρούμε διστακτικότητα, δυσαρέσκεια, φόβο να κάνουμε κάτι που δεν είναι σωστό, και ούτω καθ' εξής, μπορούμε να υποθέσουμε ότι υπάρχουν παρεμποδίσεις στο σύστημα. Αυτές οι παρεμποδίσεις όχι μόνο εμφανίζονται στο φυσικό σώμα αλλά υπάρχουν ακόμη περισσότερο στο νου και στη συνείδηση. Κάθε είδος σκουπιδιών που βρίσκουμε μέσα μας παρήχθη αρχικά από την ανακριβή γνώση.
Η σύνδεση μεταξύ του νου και της αναπνοής είναι η σημαντικότερη. Οι Yoga Sutras λένε ότι όταν ασκούμε την pranayama το πέπλο σύρεται βαθμιαία μακριά από το νου και υπάρχει αυξανόμενη σαφήνεια. Το μυαλό γίνεται έτοιμο για πιο βαθεις διαλογισμούς. Κατά συνέπεια, η pranayama είναι πρώτα απ' όλα η συνειδητοποίηση της αναπνοής. Εδώ, στρέφουμε την προσοχή μας στην αναπνοή. Στην πρακτική της pranayama είναι επομένως πολύ σημαντικό να κρατηθεί ένας άγρυπνος νους, γιατί οι διαδικασίες που παρατηρούνται είναι πολύ λεπτές.
Δεν υπάρχει καμία ορατή μετακίνηση του σώματος όπως στην πρακτική των asanas και πρέπει έντονα να αισθανθούμε τη μετακίνηση της αναπνοής μέσα μας. Η μόνη δυναμική διαδικασία, είναι η αναπνοή. Ο Patanjali κάνει μερικές πρακτικές προτάσεις για την προσοχή μας στην αναπνοή. Παραδείγματος χάριν, μπορούμε να εστιάσουμε την προσοχή μας στο σημείο που η αναπνοή εισάγεται και αφήνει το σώμα, στα ρουθούνια. Είναι επίσης δυνατό να ακούμε την αναπνοή, ειδικά εάν κάνουμε έναν μικρό θόρυβο με ήπια σύσπαση στην επιγλωττίδα, μια τεχνική pranayama γνωστή ως ujjayi. Ή μπορούμε να παρακολουθήσουμε τις περιοχές του σώματος διαμέσω των οποίων ο αέρας περνά.
Ο τελικός στόχος της pranayama δεν είναι να φέρει την εισπνοή και την εκπνοή σε μια ορισμένη σχέση ή να καθιερωθεί ένα ιδιαίτερο μήκος της αναπνοής. Οι διάφορες πρακτικές της pranayama μας δίνουν πολλές διαφορετικές δυνατότητες για την αναπνοή. Όταν ακολουθούμε την αναπνοή, ο νους θα συγκεντρωθεί στις δραστηριότητες της αναπνοής. Κατ' αυτό τον τρόπο η pranayama μας προετοιμάζει για την νοητική σταθερότητα, ακινησία του διαλογισμού.
Η αναπνοή αφορά άμεσα το νου και την prana μας. Η Prana εισάγεται το σώμα τη στιγμή που υπάρχει μια θετική αλλαγή στο νου. Είναι αλήθεια ότι η κατάσταση του νου μας δεν αλλάζει με κάθε εισπνοή ή εκπνοή. Η αλλαγή εμφανίζεται κατά τη διάρκεια μιας μακριάς χρονικής περιόδου. Εάν ασκούμε τη pranayama και παρατηρήσουμε μια αλλαγή στο νου μας, μετά η prana θα εισάγεται με μεγαλύτερη άνεση μέσα στο σώμα. Η απόδειξη της αλλαγής είναι ότι όταν αλλάζει ο νους μας καταλαβαίνουμε καλύτερα τον εαυτό μας.
Χωρίς prana δεν υπάρχει ζωή. Μπορούμε να φανταστούμε ότι η prana ρέει σε μας καθώς εισπνέουμε, αλλά η prana είναι επίσης και η δύναμη πίσω από την εκπνοή. Επίσης, η prana μετασχηματίζεται στο σώμα σε διάφορες δυνάμεις, και συμπεριλαμβάνει τις διαδικασίες που εξασφαλίζουν την απελευθέρωση από ότι δεν χρειαζόμαστε πλέον. Η εκπνοή είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος των διαδικασιών αποβολών του σώματος. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την εκπνοή ως μηχανισμό απελευθέρωσης του νου από φραγμούς και με αυτόν τον τρόπο να τον οδηγήσουμε σε μεγαλύτερη σαφήνεια.
Η τεχνική της Pranayama ή της αναπνοής είναι πολύ σημαντική στη γιόγκα. Ασκείται πολλές φορές μαζί με τις asanas ή θέσεις. Στις Yoga Sutras, οι πρακτικές της pranayama και των asanas θεωρούνται η υψηλότερη μορφή καθαρισμού και αυτοπειθαρχίας για το νου και το σώμα, αντίστοιχα. Οι πρακτικές παράγουν την πραγματική φυσική αίσθηση της θερμότητας, αποκαλούμενη tapas, ή εσωτερική εξαγνιστική φωτιά. Διδάσκεται ότι αυτή η θερμότητα είναι μέρος της διαδικασίας του εξαγνισμού των nadis, ή λεπτών ενεργειακών καναλιών του σώματος. Αυτό συνεισφέρει στο να βιωθεί μια υγιεινότερη κατάσταση και επιτρέπει στο νου να αποκτήσει περισσότερη ηρεμία.
Κατά την διάρκεια της αναπνευστικής διαδικασίας εισπνέουμε, βάζουμε στο σώμα οξυγόνο, το οποίο περνά μέσα από το σώμα σαν μορφή ενέργειας που φορτίζει τα διάφορα μέρη του σώματος. Κατόπιν εκπνέουμε, βγάζουμε από το σώμα , διοξείδιο του άνθρακα και μαζί τοξικά κατάλοιπα. Με την πρακτικη της Pranayama επέρχεται ισορροπία ανάμεσα στο οξυγόνο και το διοξείδιο του άνθρακα. Απορροφώντας prana μέσω των τεχνικών της αναπνοής επιτυγχάνεται και η σύνδεση του νου, του σώματος και του πνεύματος.
Αλλά η ζωή είναι γεμάτη υπερένταση (stress). Εξ’ αιτίας της καθημερινής εργασίας, των οικογενειακών υποχρεώσεων, των οικονομικών πιέσεων, εχουμε τη τάση να αγνοούμε την αναπνοή μας, έτσι και αυτή καταλήγει να είναι ρηχή και γρήγορη. Όταν τελικά χρησιμοποιούμε μόνο ένα μέρος των πνευμόνων τότε προκύπτει η μη επαρκή οξυγόνωση που με τη σειρά της οδηγεί σε διάφορες επιπλοκές. Καρδιακές παθήσεις, προβληματικός ύπνος και κόπωση είναι μερικά από τα συμπτώματα από την ελλιπή οξυγόνωση. Επομένως η αρνητική ενέργεια της ανησυχίας και των διάφορων ‘’βασάνων’’ καταλήγουν σε λιγότερη ενέργεια μέσα στο σώμα.
Εξασκώντας βαθιά και συστηματική αναπνοή μέσω της Pranayama επαναφορτίζουμε το σώμα μας.
Συνοψιζοντας τα οφέλη της Pranayama:
Η αναπνοή είναι μια φυσική διαδικασία της ζωής μας που πολύ λίγο προσοχή δίνουμε σε αυτήν. Είναι μια αυτόνομη λειτουργία του σώματος την οποία εκτελούμε ακόμα και αν δε συγκεντρωθούμε σε αυτή.
Γιατί τότε θα έπρεπε να μάθουμε αναπνευστικές τεχνικές της yoga;
Αυτοί είναι μερικοί λόγοι που η Pranayama είναι σημαντική:
Η Pranayama μας διδάσκει το σωστό τρόπο να αναπνέουμε. Εχουμε συνηθίσει να αναπνέουμε συνήθως από το θώρακα χρησιμοποιώντας μόνο ένα μέρος των πνευμόνων, χωρίς να γνωρίζουμε ότι αυτός ο αφύσικος και ανθυγιεινός τρόπος μπορει να οδηγησει σε διάφορες επιπλοκές.
Με τις τεχνικές αναπνοής αυξάνουμε την ικανότητα των πνευμόνων, περισσότερο οξυγόνο εισρέει στον οργανισμό και έτσι εχουμε καλύτερη υγειά. Μαθαίνουμε να αναπνέουμε αργά και βαθιά – με το σωστό τρόπο.
Η Pranayama μειώνει τις τοξίνες και αλλά κατάλοιπα μέσα από το σώμα μας. Λειτουργεί σαν μέσο πρόληψης ως προς τις ασθένειες.
Η Pranayama βοήθα τη καλή λειτουργία της πέψης. Με το σωστό τρόπο αναπνοής ο μεταβολισμός και κατάσταση της υγείας μας θα αρχίσει να βελτιώνεται.
Η Pranayama αναπτύσσει την ικανότητα της συγκέντρωσης και της εστίασης. Καταπολεμά το άγχος και χαλαρώνει το σώμα. Ο έλεγχος της αναπνοής φέρνει γαληνή και ησυχία στο νου.
Η Pranayama έχει να προσφέρει ένα καλύτερο αυτοέλεγχο. Μέσα απ την συγκέντρωση χειριζόμαστε πιο αποτελεσματικά το ψυχισμό μας και τις αντιδράσεις μας. Το μυαλό μπορει να λειτουργήσει με καθαρότητα, αποφεύγοντας τις διενέξεις και τις λάθος αποφάσεις. Επιπλέον ο αυτοέλεγχος εμπεριέχει και έλεγχο στο σώμα μας.
Η Pranayama οδηγεί σε ένα πνευματικό ταξίδι μέσα από ένα χαλαρό σώμα και νου.
Ερευνα-συλλογη υλικου:
Γιαννης Δογανης / εικαστικος καλλιτεχνης, ερευνητης μη συμβατικης θεραπευτικης.
ΠΗΓΕΣ.
Hatha Yoga Pradipika. Pranayama : Ο ρυθμός – ελεγχος της Αναπνοής. Η Κοσμική Ενέργεια Πράνα. Θεωρία και Πρακτική τής Πραναγιάμα. Γιογκα, αναπνοη και συνειδηση. Πρανα και Νευρικο συστημα Πραναγιαμα και αναπνοη. Αναπνευστικες τεχνικες πραναγιαμα. Παρασυμπαθητικο νευρικο συστημα
www.yogaonline.gr
www.yogaclub.gr
περιοδικο Yoga World (Iωαννα Κουσκουρα)
www.salveo.gr
www.esoterica.gr
www.omm.gr