FAOS SAMADHI 2
Εναλλακτικος χωρος αναζητησης και θεραπευτικων τεχνων.
Εργαστηρι Αυτογνωσιας.
Ολιστικες ψυχοθεραπευτικες προσεγγισεις μεσω της Βοτανικης Ιατρικης, του Διαλογισμου, της Μεταφυσικης, της Ανθρωπολογιας, της Νεας Φυσικης και της Νεας Ενεργειας.
Κάπου στα βάθη της γενετικής μας μνήμης, βρίσκεται η γνώση του σύμπαντος και των κόσμων, όπου η ζωή είναι απαλλαγμένη από την αυταπάτη του χρόνου και του χώρου.
Όπως ακριβώς είχε προγραμματιστεί μέσα μας για να επαναφυπνιστεί την τέλεια στιγμή, έτσι τώρα προσκαλεί την προσοχή μας.
Έχουμε ένα σκοπό πολύ μεγαλύτερο από όσο μπορέσαμε ποτέ να φανταστούμε.
Ο σκοπός αυτός ζητά να τον αναγνωρίσουμε τώρα και ζητά επίσης να αποκόψουμε τα κυκλώματα που μας συνδέουν με τα πρότυπα σκέψης και τα άχρηστα συναισθήματα τα οποία μας κρατούν δέσμιους στην αυταπάτη και στη σύγχυση των κατώτερων βασιλείων.
Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2009
Η αγάπη είναι το πιο επικίνδυνο και αβέβαιο στοιχείο στη ζωή ? / J. Krishnamurti
Love Is Dangerous / The Book of Life
J. Krishnamurti
How can man live without love? We can only exist, and existence without love is control, confusion, and pain - and that is what most of us are creating. We organize for existence and we accept conflict as inevitable because our existence is a ceaseless demand for power. Surely, when we love, organization has its own place, its right place; but without love, organization becomes a nightmare, merely mechanical and efficient, like the army; but as modern society is based on mere efficiency, we have to have armies - and the purpose of an army is to create war. Even in so-called peace, the more intellectually efficient we are, the more ruthless, the more brutal, the more callous we become.
Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2009
Θρησκεια, μια αυτοσυντηρούμενη επικίνδυνη πλάνη.
Νευροβιολογια :
Η θρησκεία κατέχει μια περίεργη θέση στον κόσμο σήμερα. Παρόλο που η θρησκευτική πίστη είναι πιο δυνατή από ποτέ, οι θρησκείες βρίσκονται υπό επίθεση καθημερινά, αμφισβητούμενες απ'την επιστήμη και τη σκέψη του διαφωτισμού όπως ποτέ στο παρελθόν.
Κριτικοί όπως ο Richard Dawkins πιστεύουν πως πρόκειται για μια αυταπάτη, μια αυτοσυντηρούμενη επικίνδυνη πλάνη. Είναι ένας απ'τους πολλούς σκεπτόμενους ανθρώπους που προκαλούν την παραδοσιακή εικόνα της θρησκείας ως «πηγή ηθικής».
Αντιθέτως υποστηρίζουν πως η θρησκεία παρέχει τα μέσα για τη δικαιολόγηση ανήθικων πράξεων. Οι ιδέες τους ενισχύθηκαν τα τελευταία χρόνια από νευροβιολογικές ενδείξεις ότι η ηθικότητα δύναται να είναι 'πάγια καλωδιωμένη' (hardwired) στους εγκεφάλους μας.
Πολλοί βιολόγοι βέβαια δεν πείθονται από τόσο ακραίες απόψεις. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια έντονη δραστηριότητα από ερευνητές που επιθυμούν να μελετήσουν τα αποτελέσματα της θρησκείας πάνω στην ανθρώπινη συμπεριφορά. Είναι ένα ιδιαίτερα δύσκολο πεδίο για την επιστήμη, αν και σιγά σιγά γίνονται οι πρώτες προσπάθειες ν'αποσαφηνιστεί πώς εξελίχθηκε η θρησκεία, ποιός ήταν/είναι ο ρόλος της, και αν πραγματικά μπορεί να μας μετατρέψει σε ηθικά (ή ανήθικα!) όντα.
Κάποια συμπεράσματα που βγαίνουν διαβάζοντας το άρθρο της Helen Phillips:
Αντί η θρησκεία να είναι πηγή ηθικής ή ανηθικότητας, ορισμένοι ερευνητές πλέον πιστεύουν πως η ηθικότητα και οι θρησκεία είναι δύο [διαφορετικές] βαθιά ριζωμένες πτυχές της ανθρώπινης φύσης.
Η θρησκεία μπορεί να είναι απλά ένα μετα-προϊόν άλλων πνευματικών διεργασιών και δεν έχει να κάνει τίποτα με την ηθικότητα. Πολλοί άθεοι τα καταφέρνουν μια χαρά να είναι «καλοί» χωρίς Θεό και οι θρησκευόμενοι δεν είναι απαραίτητα πιο ικανοί στο να ακολουθούν τους δικούς τους ηθικούς κανόνες απ'τους μη θρησκευόμενους.
Η μαζική πίστη σε θεούς είναι πρωταρχικά μια αντίδραση στον φόβο και το άγχος σε περιπτώσεις οικονομικής ανασφάλειας και δεν έχει μια βαθιά νευροβιολογική, γενετική ή άλλη βάση.
Οι ανθρωποκτονίες από υπερβολικό θρησκευτικό ζήλο συμβαίνουν σε μεγαλύτερο βαθμό σε κοινωνίες που έχουν θρησκείες με ιδιαίτερα έντονο το δυϊκό στοιχείο (καλό-κακό, θεός-διάβολος, κλπ). Αντίθετα κοινωνίες που έχουν ασαφείς ή αδύναμες έννοιες για το κακό («δαίμονα») είναι θρησκευτικά λιγότερο φονταμενταλιστικές.
Υπάρχουν διάφορες μορφές θρησκευτικότητας: intrinsic, extrinsic, quest...
Η θρησκεία προάγει μια καθολική συνεργασιμότητα ανάμεσα στους ανθρώπους. Κυρίως επηρεάζει [θετικά] τη μεγαλοψυχία, την εμπιστοσύνη, και την κρίση για δίκαιη τιμωρία.
Η θρησκεία δεν είναι απαραίτητη για την ηθικότητα, αλλά και δεν την επηρεάζει πάντα αρνητικά.
Οι άνθρωποι είναι 'πάγια καλωδιωμένοι' να είναι ηθικοί και συνεργάσιμοι (ως κοινωνικά όντα) και η θρησκεία βοηθά στον ορισμό της φύσης και του σκοπού μιας ηθικής συμπεριφοράς. Επίσης επηρεάζει σε σχέση με ποιούς θέλουμε να συνεργαστούμε.
Και η θρησκεία και η ηθική είναι εξελικτικές προσαρμογές. Η ηθική δεν πηγάζει από την θρησκεία όπως πολλοί υποστηρίζουν. Εξελίχθηκαν ξεχωριστά ίσως υπό την επιρροή των ίδιων «πλαστικών δυνάμεων» του ανθρώπινου κοινωνικού περιβάλλοντος.
Όταν οι πρόγονοί μας κατάφεραν να εξελίξουν ανώτερα εγκεφαλικά χαρακτηριστικά όπως τη γλώσσα (εργαλείο επικοινωνίας par excellence) και την θεωρία του μυαλού (την ικανότητα να καταλαβαίνουν τι σκέφτονται οι άλλοι), άρχισε να διαμορφώνεται και η έννοια της «φήμης» στην κοινωνική ομάδα. Η φήμη ενός προσώπου επηρεάζεται άμεσα, με τη σειρά της, από την ηθική-θρησκευτική του θέση μέσα στην κοινωνία.
Οι θρησκευτικές πρακτικές είναι απαραίτητες για την ομαδική συνοχή και υπόκεινται σ'αυτήν. Η θρησκευτικότητα και η ηθικότητα μάλλον συν-εξελίχθηκαν ως μέσα προαγωγής της κοινωνικής συνοχής.
Ανεξάρτητα αν πιστεύουμε ή όχι, στην αρχιτεκτονική του εγκεφάλου μας υπάρχουν οι δομές που μας κάνουν να έχουμε συναίσθηση των γεγονότων όταν πιάνουμε τον εαυτό μας να κάνει μια «κακή» πράξη. Οι άθεοι δεν είναι περισσότερο ανήθικοι απ'τους θρησκευόμενους.
Πλέον είμαστε σαφώς πιο ατομιστές σε σχέση με τους προγόνους μας. Μπορούμε να είμαστε ηθικοί χωρίς την θρησκεία (το φόβητρο ότι κάποιος από πάνω μας κοιτάει). Η σύγχρονη κοινωνία έχει εξελίξει νέα εργαλεία «κοινωνικού ελέγχου» (ικανούς νόμους, αποτελεσματικές αστυνομικές δυνάμεις, κάμερες κλειστού κυκλώματος, κλπ) κάνοντας την ανάγκη για θρησκεία λιγότερο έντονη.
Μολαταύτα, η θρησκεία παίζει ακόμα το ρόλο της στο να γαλβανίζει τα άτομα μιας κοινωνίας. Τα περισσότερα θρησκευτικά συναισθήματα είναι αποκομμένα απ'το «εγώ» μας (είναι self-less), κάτι που κάνει τη θρησκεία το ιδανικό μέσο για την «εξύψωσή» μας πέρα απ'τις ατομικές μας προτεραιότητες, ίσως προς ένα πανανθρώπινο καλό.
Η θρησκεία έχει την ικανότητα να ενδυναμώνει τις ηθικές μας αξίες και να συνεργάζεται με την υπάρχουσα hardwired ηθική μας πυξίδα. Απ'την άλλη, μπορεί να δικαιολογήσει ανήθικες πράξεις προς αυτούς που δεν συνερίζονται τις δικές μας ιδέες. Όπως και να'χει το πράγμα, η θρησκεία συνεχίζει να παίζει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του κοινωνικού ανθρώπου ακόμα και σήμερα.
Η ηθική είναι όπως η γραμματική στη γλώσσα. Η ικανότητά μας για ηθική σκέψη είναι το ίδιο εγγενής με την ικανότητά μας να κατανοούμε τη σημασία της γραμματικής, ανεξάρτητα απ'τη γλώσσα που μιλάμε. Κάθε κουλτούρα και γενιά μαθαίνει να ερμηνεύει την «ηθική γραμματική» κάπως διαφορετικά, αλλά οι βασικοί κανόνες είναι 'πάγια καλωδιωμένοι' στη βιολογία του εγκεφάλου.
Οι ηθικές αποφάσεις παίρνονται ενστικτωδώς, όχι συνειδητά ή ορθολογικά.
Τα ηθικά διλήμματα ενεργοποιούν παράλληλα περιοχές του εγκεφάλου για συναισθήματα όπως φόβο, ενοχή, και περηφάνεια, αποδεικνύοντας την καταλυτική σημασία των συναισθημάτων στην ηθική. Άλλες περιοχές, υπεύθυνες για ενσυναίσθηση και απόδοση σημασίας στις προθέσεις, είναι εξίσου σημαντικές.
New Scientist
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ : http://freeneuron.blogspot.com/
Ολοι αποτελούμε μέρος ενός απέραντου ονείρου./ Πυθαγορας
Ο Εύτιμος Είπε:
- Κατά την παραμονή μου στην Ινδία έζησα για πολλά χρόνια κοντά στους γυμνοσοφιστές, άγιους άντρες που, έχοντας απαρνηθεί τα εγκόσμια, ζουν στα δάση και τρέφονται με καρπούς, ρίζες και νερό. Αντί να αρρωστήσουν εξαιτίας αυτής της διατροφής, ισχυροποιούνται και αποκτούν μια ανίκητη εσωτερική δύναμη. Ισχυρίζονται ότι, από τη στιγμή που σταματούν να τρώνε κρέας ζώων, ο νους τους αποκτά μεγαλύτερη διαύγεια και δεκτικότητα στο φως που προέρχεται από το Είναι τους. Το κρέας, δηλώνουν, θολώνει το νου.
Από την άλλη, γνώρισα στην πόλη Βαρανάσι, στις όχθες του Γαγγη, του ιερού ποταμού των Ινδών, έναν άντρα διαφορετικό από όσους έχω γνωρίσει έως σήμερα. Σ'εκείνον οφείλεται στην πραγματικότητα η πλήρης μεταμόρφωση μου, σε σημείο που, παρότι έχω επίγνωση της αγριότητας που επικρατεί γύρω μας, μου είναι αδύνατο να συνεχίσω να ζω από το θάνατο αθώων ζώων.
- Τι κηρύσσει αυτός ο άγιος άνθρωπος; ρώτησε γλυκά η Θεανώ.
- Για να σας απαντήσω λεπτομερώς, θα χρειαζόμουν την προσοχή σας επί πολλές μέρες, ωστόσο, ακολουθώντας τον ειρμό της παρούσας συζήτησης, μπορώ να σας πω ότι κηρύσσει τη συμπόνια προς όλα τα πλάσματα. Για να φτάσει κανείς στην πνευματική ειρήνη, λέει, δεν αρκεί να αποσυρθεί στη μοναξιά των δασών και να αφοσιωθεί στις ασκητικές πρακτικές.
Ο ίδιος ήταν για πολλά χρόνια ένθερμος αναχωρητής, ώσπου αναγνώρισε την ανάγκη να βρει ενα δρόμο πιο ισορροπημένο, κυρίως για να αποτελέσει παράδειγμα για τους περισσότερους ανθρώπους. Χωρίς συμπόνια δεν μπορεί να υπάρξει απελευθέρωση, επαναλαμβάνει διαρκώς, καθώς η συμπόνια που πηγάζει ενστικτωδώς από την καρδιά μας μας επιτρέπει να αντιληφθούμε, χωρίς να χρειάζονται μεγάλες εικασίες, ότι όλοι αποτελούμε μέρος ενός απέραντου ονείρου από το οποίο πρέπει να ξυπνήσουμε, ξεκινώντας από την κάθαρση του σώματος και του νου μας.
Πυθαγόρας, Ο Γιος της Σιωπής.
Benigno Morilla
Πηγη: http://searchingformeaning-sevastiana.blogspot.com/
Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2009
Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2009
Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2009
Η φυσιολογία της Γιόγκα.
Ο άνθρωπος είναι ένα αρμονικό συγκρότημα 7 σωμάτων ή επιπέδων.
Ο στόχος είναι η κατάκτηση και η εκδήλωση των ανώτερων αρετών που μπορεί να έχει το ον άνθρωπος. Τα παραψυχολογικά φαινόμενα και δυνάμεις είναι σαν "υποπροϊόντα" αυτής της διαδικασίας και οι πραγματικοί Γιόγκι τα προσπερνούν χωρίς να τους δίνουν σημασία.
Σύμφωνα λοιπόν με αυτές τις πανάρχαιες γνώσεις μέσα στον άνθρωπο κοιμάται σε λανθάνουσα κατάσταση μια ανώτερη δύναμη η οποία ονομάζεται Κουνταλίνι (Η ονομασία "Κουνταλίνι" προέρχεται από την σανσκριτική λέξη Κούνταλ=σπείρα. Αυτό γιατί μοιάζει με ένα συσπειρωμένο φίδι που κοιμάται στην βάση της σπονδυλικής στήλης).
Στον κανονικό άνθρωπο παραμένει αδρανές συσπειρωμένο στη βάση της σπονδυλικής στήλης. Από αυτή τη βάση η οποία ονομάζεται Μουλαντάρα Τσάκρα ξεκινούν μια σειρά 7 κέντρων ενέργειας που βρίσκονται σε διάφορα σημεία του ανθρώπινου σώματος μέχρι την κορυφή του κεφαλιού όπου βρίσκεται το ανώτερο.
Επίσης από την βάση που προαναφέραμε ξεκινούν τρία κανάλια τα οποία ονομάζονται Νάντις.
Η Σουσούμνα το κεντρικό και δύο άλλα, το Ίντα αριστερά και το Πινγκάλα δεξιά.
Αυτά τα δύο κέντρα διοχετεύουν θετική και αρνητική ενέργεια, αρνητική η Ίντα και θετική η Πινγκάλα. Καθώς ανεβαίνουν αυτά τα δύο κανάλια διασταυρώνονται μεταξύ τους και στα σημεία που διασταυρώνονται τοποθετούν οι Γιόγκι την ύπαρξη των κέντρων ενέργειας που ονομάζουν Τσάκρας ή Πάντμας.
Η λέξη Τσάκρα σημαίνει τροχός και τά ονομάζουν έτσι γιατί όταν ενεργοποιηθούν περιστρέφονται σαν τροχοί. Αποκαλούνται επίσης Πάντμας που σημαίνει Λωτοί γιατί έχουν πέταλα τα οποία είναι κλειστά και όταν μπουν σε ενέργεια ανοίγουν και μοιάζουν με λωτούς.
Η εικόνα των δύο καναλιών που διασταυρώνονται με το κεντρικό, μας δίνει την εικόνα του Κηρύκειου του Ερμή και φαίνεται ότι οι αρχαίοι με αυτό ήθελαν να μεταδώσουν με συμβολικό τρόπο αυτή την μυστική γνώση. Όμως εκτός από τα κύρια αυτά κανάλια-Νάντις που αναφέραμε υπάρχουν και αναρίθμητα άλλα μικρότερα.
Αν θέλαμε να τα παραστήσουμε θα είχαμε μια εικόνα παρόμοια με αυτές που μας δίνουν το νευρικό ή το κυκλοφοριακό σύστημα του ανθρώπου. Αυτό μας θυμίζει και την παραδοσιακή γνώση του κινέζικου βελονισμού ο οποίος μας μιλά για τους μεσημβρινούς του ανθρώπινου σώματος απ'όπου ρέει η κοσμική ενέργεια και διαμοιράζεται στο ανθρώπινο σώμα. Αυτή η ενέργεια ονομάζεται Πράνα στην Γιόγκα, Τσι στην Κίνα και Κι στην Ιαπωνία.
Θεωρείται ότι τα ανθρώπινα όντα ζουν μέσα στον ωκεανό αυτής της ενέργειας που είναι η αιτία της ζωτικής δύναμης όλων των όντων που ζουν στον πλανήτη. Το οξυγόνο είναι σε ένα κατώτερο επίπεδο -το φυσικό- η αιτία της ζωής.
Η Πράνα είναι το "οξυγόνο" για το Πρανικό-ζωτικό επίπεδο του ανθρώπου. Ο στόχος λοιπόν είναι να χρησιμοποιήσει αυτήν την δύναμη ο άνθρωπος. Να μπορεί να την αντλήσει και να την διοχετεύσει κατάλληλα. Όμως αυτό δεν είναι τόσο απλό. Είναι αρκετά περίπλοκο και επικίνδυνο ακόμα. Και αυτό γιατί αφυπνίζονται δυνάμεις τις οποίες ο άνθρωπος πρέπει να είναι σε θέση να ελέγξει. Γι'αυτό παράλληλα με την εξάσκηση ελέγχου αυτών των δυνάμεων πρέπει να υπάρχει και ένας αυτοελεγχος σε όλα τα επίπεδα.
Σύμφωνα με την πρακτική γνώση της Γιόγκα ο ασκούμενος πρέπει να κατορθώσει να ξυπνήσει την λανθάνουσα δύναμη της Κουνταλίνι η οποία θα αρχίσει να ανεβαίνει από τον κεντρικό αγωγό την Σουσούμνα. Στην άνοδό της ξυπνά διαδοχικά τα διάφορα Τσάκρας τα οποία αρχίζουν να λειτουργούν σαν πύρινοι περιστρεφόμενοι τροχοί. Το ξύπνημα κάθε Τσάκρα αντιστοιχεί και με την ενεργοποίηση αντίστοιχων δυνάμεων, μέχρι που ο Γιόγκι κατορθώσει να ανεβάσει την Κουνταλίνι μέχρι την κορυφή της κεφαλής όπου -στην αιθερική διάσταση- βρίσκεται ο λεγόμενος Λωτός των χιλίων πετάλων ή Σαχασράρα Τσάκρα.
Όποιος κατορθώσει αυτο το επίτευγμα έχει ολοκληρώσει την διαδικασία εναρμονισμού των αντίθετων ενεργειών, ξεπερνά τον δυισμό και περνά σε μια άλλη κατάσταση την οποία μόνο αυτοί που έχουν φτάσει μπορούν να περιγράψουν. Όμως και αυτοί το αποφεύγουν γιατί δεν θα γίνουν κατανοητοί από τους υπόλοιπους. Αναφέρονται σ'αυτήν με συμβολικό τρόπο.
Οι διάφορες ασκήσεις για το ξύπνημα της Κουνταλίνι και των Τσάκρας περιλαμβάνουν όλα αυτα τα στάδια που αναφέραμε στην αρχή. Μέσα στις ασκήσεις περιλαμβάνεται η συνειδητή αναπνοή (μέσω της επιστήμης της Πραναγιάμα) ασκήσεις καθαρισμού και εξαγνισμού του σώματος, έλεγχος διάφορων κέντρων (Μπάντας) ώστε η ενέργεια να εγκλωβίζεται ή να κατευθύνεται κατά βούληση σε διάφορες περιοχές του σώματος, κ.α.
Όλοι αυτοί οι τομείς είναι επιμέρους επιστήμες της μεγάλης επιστημης που είναι η Γιόγκα. Μάλιστα κάθε τσάκρας σχετίζεται με πολλά πράγματα: έχει την θέση του, τα χρώματά του, τον χαρακτηριστικό ήχο του, το στοιχείο της φύσης με το οποίο σχετίζεται, όργανο και άδένα του σώματος και πολλά άλλα.
Είναι μια φιλοσοφία και μια επιστήμη που η γνώση και η πρακτική της εξάσκηση δίνουν στον άνθρωπο την δυνατότητα να ξεπεράσει τον εαυτό του.
Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΓΙΟΓΚΑ .
"Νους υγιής εν σώματι υγιεί"
«Κανείς δεν βάζει καινούριο κρασί σε παλιά ασκιά.
Αλλιώς το κρασί θα σκίσει τα ασκιά και το κρασί θα χυθεί
και τα ασκιά θα καταστραφούν.»
(Κατά Μάρκον)
Σύμφωνα με την γιόγκα, μέσα στο ανθρώπινο σώμα υπάρχουν ενεργειακά κανάλια που ονομάζονται Nadis και κέντρα που ονομάζονται Chakras. Μέσα σε αυτά κυκλοφορεί η ενέργεια της Kundalini. Η απελευθέρωση και ανύψωση αυτής της ενέργειας ενεργοποιεί τις λανθάνουσες ικανότητες του οργανισμού.
.
Η Γιόγκα δίνει στον καθένα αυτό που του λείπει.
Ο καθένας μπορεί να πάρει από τη Γιόγκα ότι χρειάζεται.
Η Γιόγκα ωφελεί τους πάντες, άσχετα από ηλικία, φυσική κατάσταση, σωματικές ικανότητες και επίπεδο ευλυγισίας. Προσφέρει ενδυνάμωση και ευλυγισία και χαλάρωση, χωρίς το ένα να δρα σε βάρος του άλλου.
Απαραίτητη για όσους πάσχουν από άγχος, υπερένταση, νευρικότητα, έλλειψη αυτοπεποίθησης.
ΚΥΡΙΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΤΗΣ ΧΑΘΑ ΓΙΟΓΚΑ
Μάθε τέχνη κι άστηνε!
Σωματικές ασκήσεις & στάσεις (Ασάνες)
Αναπνευστικές ασκήσεις (Πραναγυάμα)
Χαλάρωσης (Νίντρα)
Αποστασιοποιημένης αυτοπαρατήρησης (Πρατυαχάρα)
Συγκέντρωσης του νου (Νταράνα)
Διαλογισμού (Ντυάνα).
Όσοι δοκιμάζουν Γιόγκα, δικαιολογημένα ενθουσιάζονται.
Μέσα σε λίγα μαθήματα, διαπιστώνουν τα ευεργετικά της αποτελέσματα.
Τα οφέλη αυξάνονται, με τα χρόνια της εξάσκησης.
Δεν τη βαρυέται κανείς ποτέ.
Δίνει πάντα μια απολαυστική, φρέσκια και αποκαλυπτική εμπειρία.
Ότι επενδύει κανείς στη Γιόγκα, ανάλογα αποτελέσματα αποκομίζει.
Για συγκεκριμένα ΟΦΕΛΗ, δες το αντίστοιχο παράθυρο, κάτω.
ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΤΗΣ ΓΙΟΓΚΑ
Η Γιόγκα έχει και κινδύνους, όταν δεν την εκτελεί κανείς σωστά.
Σαν τέχνη, η Γιόγκα χρειάζεται μέθοδο, τεχνική, καθοδήγηση από έμπειρο δάσκαλο, ατομικές προσαρμογές και διορθώσεις, σταδιακή βελτίωση και τακτική εξάσκηση.
Περιλαμβάνει ασυνήθιστες στάσεις και πολύ ακραίες θέσεις για τις αρθρώσεις.
Οι κίνδυνοι αυξάνονται όταν οι ασκήσεις γίνονται με ανταγωνιστική προσπάθεια και υπέρβαση των ορίων ασφαλείας.
Κακότεχνη Γιόγκα μπορεί να προξενήσει φθορά στις αρθρώσεις - ισχία, γόνατα, καρπούς - πόνους της μέσης, της πλάτης ή του αυχένα, αυξημένη υπερένταση και εξάντληση.
ΤΙ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΜΕΘΟΔΟΥΣ, ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ & ΧΩΡΟΥΣ;
Σκάψε σε 1 μέρος 50 μέτρα και θα βρεις νερό.
Υπάρχουν πολλές μέθοδοι και όλες δίνουν οφέλη.
Εξαρτώνται από την πείρα και τη δεξιότητα του δάσκαλου, καθώς και από την τακτικότητα εξάσκησης των μαθητών.
Ο καλύτερος τρόπος για έναν αρχάριο είναι η κλασική Χάθα Γιόγκα.
Αν είστε νέοι, ευλύγιστοι, γυμνασμένοι και εύρωστοι, μπορείτε να ξεκινήσετε και με δυναμική Γιόγκα, εφόσον καθοδηγείστε κατάλληλα.
Προτιμήστε σχολή Γιόγκα, με ολιγομελή και σταθερά τμήματα, χωριστών επιπέδων.
Αγάλι, αγάλι γίνεται η αγουρίδα μέλι.
Η Γιόγκα διέπεται από αρχές και μεθόδους, που η εφαρμογή τους καταλήγει σε προβλέψιμα, επαναλαμβανόμενα και πανανθρώπινα αποτελέσματα.
Χαρίζει ευεργετική αυτομεταμόρφωση, σε όλους όσους κάνουν τακτική εξάσκηση.
Η σωματική άσκηση της Γιόγκα δεν είναι μόνο για γυμναστική, αλλά και ένα μέσο πνευματικής εξέλιξης.
Σταδιακά, αποβάλλει τα εμπόδια που κρύβουν την έμφυτη τελειότητά μας.
ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΧΑΘΑ ΓΙΟΓΚΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ
Βελτιώνει το Μυοσκελετικό σύστημα.
Αυξάνει και τη δύναμη και την ευλυγισία.
Κάνει τις αρθρώσεις πιο ευκίνητες.
Διορθώνει τη στάση του σώματος.
Βελτιώνει τη σταθερότητα και την ισορροπία.
Κάνει το σώμα ευλύγιστο.
Αποτοξινώνει και καθαρίζει τον οργανισμό.
Αποβάλλει χρόνιες μυϊκές εντάσεις, σπασμούς και μειώνει τους πόνους.
Βελτιώνει το Νευρικό, Ορμονικό, Ανοσοποιητικό, Κυκλοφορικό,
Αναπνευστικό, Πεπτικό, Αναπαραγωγικο & Απεκκριτικό σύστημα.
Ξεκουράζει και ξανανιώνει.
Δίνει ενέργεια.
Βελτιώνει την ψυχική διάθεση και μειώνει το άγχος.
Εξαλείφει αρνητικότητα από το νου και καταπολεμά την κατάθλιψη.
Βελτιώνει τη μνήμη, τη συγκέντρωση και τη δημιουργικότητα.
Αυξάνει: αυτοσυνείδηση, θέληση, αυτοκυριαρχία, λογική, υπευθυνότητα & ηθική δύναμη.
ΕΙΔΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΥ
ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ Η ΓΙΟΓΚΑ
Συνηθισμένα προβλήματα, στα οποία θα δει κανείς άμεση και αισθητή βελτίωση, είναι:
α. ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΑ
Οστεοπόρωση
Αρθριτικά
Δυσκαμψία
Αυχενικό, καρπιαίο, πυελικό σύνδρομο
Οσφυαλγία
Ισχιαλγία
Πόνους στην πλάτη και τους ώμους
Ανισορροπίες σπονδυλικής στήλης
(δισκοπάθεια, δισκοκήλη, κύφωση, λόρδωση, σκολίωση, ευθειασμό).
Προβλήματα από παλιά ατυχήματα, χτυπήματα, εγχειρήσεις και μέρη του
σώματος που έχουν καταπονηθεί πολύ, λόγω επαναληπτικής κίνησης
(δουλειά, αθλήματα, χόμπι, κακές συνήθειες).
β. ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΑ
Άσθμα
Δύσπνοια
Άπνοια κατά τον ύπνο
Χρόνια Βρογχίτιδα
Συχνά κρυολογήματα, βήχα, συνάχι, πονόλαιμο
Αναπνευστική ανεπάρκεια
Αναπνευστικές αλλεργίες
γ. ΝΕΥΡΙΚΑ
Άγχος
Αϋπνίες
Υπερένταση
Εκνευρισμό
Υπερκινητικότητα
Ατονία
Κατάθλιψη
Πονοκεφάλους
Συναισθηματική υπερευαισθησία
δ. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΑ
Υπόταση
Υπέρταση
Ταχυπαλμίες
Φλεβίτιδα
Καρδιακά προβλήματα
ε. ΟΡΜΟΝΙΚΑ
Εμμηνόπαυση
Δυσμηνόροια
Αμηνόρροια
Προεμμηνοϊκό σύνδρομο,
Αιμορραγία και πόνοι περιόδου
Ανωμαλίες του θυρεοειδή (υπέρ - υπό - όζοι)
στ. ΑΜΥΝΤΙΚΑ - ΛΕΜΦΙΚΑ
Κατακράτηση υγρών
Κυτταρίτιδα
Αυτοάνοσα νοσήματα (ρευματοειδή αρθρίτιδα, κ.λ.π.).
Συχνές ιώσεις, μολύνσεις, βακτηριδιάσεις.
Χρόνια κόπωση
Πεσμένη άμυνα
Αδύναμη αναρρωτική ικανότητα
ζ. ΠΕΠΤΙΚΑ
Νεύρωση στομαχιού
Διαβήτη
Κολίτιδα
Δυσπεψία
η. ΑΠΕΚΚΡΙΤΙΚΑ
Δυσκοιλιότητα
Διάρροιες
Πόνοι στα έντερα
Αιμορροΐδες (ξεπρήζονται και παύουν να πονούν
Ξέρετε κάτι επειδή το βλέπετε; ή βλέπετε κάτι επειδή το ξέρετε;
Μεταφυσικές θεραπείες χτές… επιστημονικές σήμερα !!!
Θα ξεκινήσω απευθύνοντας προς στο κοινό ένα ερώτημα :
Με τον τρόπο που θέτω αυτό το ερώτημα , αρχίζουμε να προσεγγίζουμε την έννοια τής αναζήτησης και τής έρευνας τού μεταφυσικού και τού αγνώστου.
Με διαφορετική διατύπωση το ίδιο ερώτημα γίνεται ως εξής :
Μήπως βλέπουμε κάτι επειδή ήδη το ξέρουμε και δεν μπορούμε να δούμε κάτι άλλο επειδή δεν το ξέρουμε ακόμη ; Και αν βρεθεί κάποιος και μάς το δείξει ή μάς μάθει πώς να το διακρίνουμε… έκτοτε πλέον το αναγνωρίζουμε και το βλέπουμε ; …
Και πόσα πράγματα υπάρχουν ακόμη που δεν τα βλέπουμε , επειδή δεν βρέθηκε ακόμη κάποιος που να τα γνωρίζει ήδη , ώστε να τα δείξει και σε μάς ; !!!
Στη σημερινή μου ομιλία θα παρουσιάσω διάφορες περιπτώσεις , γεγονότα , θεραπείες , γνώσεις και ανθρώπινες καταστάσεις ή δυνατότητες που αν δεν τις έχεις ξαναδεί - δεν πιστεύεις ότι μπορεί να υπάρχουν , ή ότι είναι αληθινές.
Και για μένα , όλα αυτά που θα δείτε σήμερα , ήταν θέμα έρευνας και αναζήτησης , και έπρεπε να ταξιδέψω πολύ για να τα συναντήσω και να έχω έναν ειδικό δάσκαλο κάθε φορά , για να μού εξηγεί πώς να τα κατανοώ , πώς να τα εξηγώ με τις γνώσεις που έχει ένας δυτικός γιατρός , ώστε να αρχίσω σιγά-σιγά να τα διακρίνω και τελικά να τα βλέπω !!! …Και να φθάσω να τα δείχνω και σε σάς σήμερα !!
Τα ίδια ερωτηματικά και τις ίδιες επιφυλάξεις που έχετε εσείς σήμερα όταν τα πρωτο-αντικρίζετε , είχα και εγώ πριν από 20 - 25 χρόνια όταν άρχισα να τα ερευνώ και να τα μελετάω. Γι' αυτό αποφάσισα να ταξιδέψω σε διάφορα μέρη της Γης , ώστε να τα αντικρίσω αυθεντικά και στην πηγή τους και να ξεκαθαρίσω γρήγορα με την επιστημονική τους εξήγηση , χωρίς να μείνω με τις αμφιβολίες που μπορεί να έχει κάποιος όταν τα διαβάζει όλα αυτά από βιβλία , ή όταν τα ακούει από διηγήσεις τρίτων.
Δεν έχω απόλυτα την πεποίθηση ότι θα σάς πείσω με την πρώτη φορά που ανακοινώνω τα σημερινά μου θέματα , αλλά εφ' όσον έχετε ερευνητική διάθεση , ανοιχτό μυαλό και εγρήγορση - ετοιμότητα , νομίζω ότι δεν θα χάσετε τον χρόνο σας με το να δείτε και να ακούσετε γύρω από τις προσωπικές μου έρευνες ανά τον κόσμο.
Περιληπτικά θα αναφέρω τώρα , για τα θέματα που θα παρουσιάσω σήμερα :
Τι έκαναν οι Κινέζοι γιατροί σε περιπτώσεις εγκυμοσύνης όπου το έμβρυο κατά τους τελευταίους μήνες έπαιρνε αντίθετη θέση και έστριβε με τα πόδια , αντί να είναι κανονικά με το κεφάλι προς τα κάτω , για την επερχόμενη γέννα. Τεχνικές και απλοί χειρισμοί που εφαρμόζουν στην Κίνα. Αν δεν τύχαιναν τέτοιες περιπτώσεις στο δικό μου νοσοκομείο, όταν έκανα ειδικότητα στον Βελονισμό το 1989 στην Κίνα , και δεν τις φωτογράφιζα ο ίδιος θα ήταν δύσκολο να τις πιστέψω αν τις άκουγα σε διηγήσεις άλλων - ειδικών ή μη.
Τι είχε διδάξει ο Γαληνός σε γιατρούς τού Θιβέτ - ποιά τεχνική διάγνωσης ; , που την διατηρούν σε χρήση ακόμη και σήμερα (Οκτ. 1990 που την φωτογράφησα ο ίδιος στα Ιμαλάία , από τον προσωπικό ιατρό τού Δαλάϊ Λάμα). Έμεινα ένα μήνα κοντά του αναζητώντας τις αρχές και την φιλοσοφία της θιβετανικής ιατρικής και με καλοδέχτηκε με τιμή επειδή ήμουν Έλληνας , δείχνοντάς μου τα αρχαία βιβλία που είναι γραμμένο ότι επί 4ου Δαλάϊ Λάμα είχε επισκεφθεί ο Μέγας Γαληνός το Θιβέτ και είχε διδάξει στην ιατρική σχολή τής Ποτάλλα επί 2 έτη , τις αρχές και τους κανόνες τής ελληνικής ιατρικής - που αργότερα κατέκλυσε την Ασία !!!
Τι συμβαίνει με την ενέργεια Τσί που έχουν ή εκπέμπουν οι άνθρωποι ; είναι εικασία ή πραγματικότητα ;
Σήμερα πολλοί Κινέζοι επιστήμονες είναι καθηγητές πανεπιστημίων σε αλλοδαπά κράτη (εκτός Κίνας) και κάνουν εντατικές έρευνες για θέματα που οι δυτικοί είναι δύσπιστοι και τα θεωρούν «μεταφυσικά». Πολλοί δυτικοί επιστήμονες είτε από ζήλεια, είτε από πείσμα , είτε επειδή δεν «βλέπουν ακόμη»… προσπαθούν να υποτιμήσουν και να χλευάσουν διάφορες πανάρχαιες τεχνικές που αναπτύχθηκαν στην Κίνα : όπως ο Βελονισμός , το θεραπευτικό Τσι Γκούνγκ κλπ. αλλά άλλοι τόσοι Κινέζοι ακαδημαϊκοί ανά τον κόσμο θα τους αντικρούσουν σύντομα με ισχυρά και ατράνταχτα επιστημονικά επιχειρήματα.
Τι συμβαίνει στο πιο ανεξερεύνητο και ανέγγιχτο μέρος τού ανθρωπίνου σώματος : στην κοιλιά του ; που από εκεί αρχίζει η ζωή , αλλά από εκεί αρχίζει και ο θάνατος και η καταστροφή τού ανθρώπου ;
Τι πλούτο γνώσεων είχαμε στην αρχαία ελληνική ιατρική , που με την εκστρατεία τού Μεγάλου Αλεξάνδρου την διδάξαμε στην τότε οικουμένη , αλλά σήμερα την υποτιμούμε (την ιατρική τών βοτάνων και την πραγματική φυσική Πρόληψη) ;
Τι συμβαίνει με την σεξουαλική ενέργεια (δυναμικό) που αν την χρησιμοποιούμε σωστά δίνουμε χρόνια και ευεξία στη ζωή μας , ενώ αν την σπαταλάμε άσκοπα και χωρίς επίγνωση , όλα μάς έρχονται ανάποδα , γιατί απλά δεν μάς επαρκεί ή δεν μάς περισσεύει ζωτική δύναμη.
Στην Μαχαράστρα (δυτική Ινδία) σε ένα ταντρικό μοναστήρι θα συναντήσουμε και την αντίθετη άποψη : την τιθάσευση (ή την καταστολή) τής σεξουαλικής ενέργειας από άλλους μοναχούς με άλλη γνωσιακή κουλτούρα και παραδόσεις , με σκοπό την πνευματική πρόοδο. Εδώ φαίνεται ότι οι άνθρωποι διαφέρουν σε κράση και βιολογικές λειτουργίες. Και επειδή διαφέρουν , αντιλαμβάνονται το περιβάλλον και τα γεγονότα διαφορετικά. Επειδή διαφέρουν σε βιολογική κατασκευή : βλέπουν και διαφορετικά τα ίδια γεγονότα τής καθημερινής ζωής !! Επειδή «βλέπουν» διαφορετικά πράγματα , δημιουργούν διαφορετικά δόγματα και «πιστεύω».
Και τέλος θα δείτε : Τι μού εκμυστηρεύτηκε ο Ινδός κύριος Ράο στην Μουμ-μπάϊ για την εκδίκηση τών ηττημένων Περσών (μετά το πέρασμα τού Μεγαλέξανδρου από την Ασία) ; και σκεφτείτε : πώς γίνεται να υπάρχει ακόμη σήμερα μια αρχαία θρησκεία : ο Ζωροαστρισμός η οποία λειτουργεί κανονικά για εκατομμύρια ανθρώπους και συνεχίζει απτόητη ; ενώ ο λαός που νίκησε , επικράτησε και κυριάρχησε στην Ασία για 500 έτη , να μην έχει πλέον ζωντανή την καθεαυτού θρησκεία του ;
Ο ιατρός Βασ. Ε. Τριτάκης στη συνεχεια, παρουσιασε μερικές από τις 10.000 φωτογραφίες του , που τράβηξε ταξιδεύοντας μόνος , σε 60 κράτη τα τελευταία 25 χρόνια.
Ισορροπια μεταξυ ανιδιοτελους υπηρεσιας και οικονομικων ευθυνων.
Οικονομικές ευθύνες και κάρμα
Πως μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά στην κοινωνία που ζούμε και ταυτόχρονα να τα βγάλουμε πέρα οικονομικά;
Πολύ ενδιαφέρον για το θέμα αυτό έχουν τα λόγια του δασκάλου της γιόγκα Rusty Wells:
«Όσοι ακολουθούν τη διδασκαλία της γιόγκα είναι στην ουσία τροφοδότες. Είναι ευάλωτοι στην υπερβολική αφιλοκερδή προσφορά των ικανοτήτων, των ταλέντων και των πηγών τους. Πολύ συχνά, όλο αυτό αφήνει το δάσκαλο «άδειο» - πνευματικά, σωματικά και οικονομικά».
Η γενναιοδωρία αποτελεί αξίωμα στη φιλοσοφία της γιόγκα. Ένα από τα πέντε yamas είναι η Aparigraha. Ουσιαστικά αυτό σημαίνει να μην έχουμε πλεονεξία και να προσφέρουμε τα πράγματα που δεν χρειαζόμαστε πραγματικά. Έτσι θα λέγαμε ότι η προσφορά βρίσκεται στο επίκεντρο της ζωής του γιόγκι. Παρόλα αυτά ο μεγάλος δασκαλος της γιόγκα B.K.S. Iyengar στο βιβλίο του Light on Yoga γράφει:
«ούτε κανείς θα έπρεπε να λάβει κάτι χωρίς να εργαστεί γι' αυτό ή ως χάρη από κάποιον άλλο».
Όλα αυτά φέρνουν σε δύσκολη θέση πολλούς γιόγκι. Το να εξισορροπήσουν αυτό το εργασιακό κομμάτι με την ευχαρίστηση της διδασκαλίας τους είναι λίγο δύσκολο.
Ίσως θα πρέπει σε αυτό το σημείο να υπενθυμίσουμε ότι η πράξη της διδασκαλίας αποτελεί από μόνη της μια υπηρεσία. Δεν έχει σημασία αν πληρώνεστε ή όχι. Και στις δύο περιπτώσεις προσφέρετε - με την προϋπόθεση ότι η καρδιά σας βρίσκεται στο σωστό σημείο.
Εναλλακτικά κάθε δάσκαλος μπορεί να προσφέρει μαθήματα όπου ο κάθε μαθητής θα είναι ελεύθερος να πληρώσει ότι επιθυμεί. Κάτι τέτοιο βοηθάει τους μαθητές να ανακαλύψουν την αξία της γιόγκα και -παραδόξως- τους κρατά πιο αφοσιωμένους απ' ότι τα δωρεάν μαθήματα.
Δεν υπάρχει κάποια μυστική συνταγή που να εξισορροπεί τη δουλειά με το κάρμα, αλλά μερικές ιδέες μπορεί να φανούν χρήσιμες.
Ζώντας μέσα σε έναν υλικό κόσμο, πολλοί δάσκαλοι που ξεκινούν τώρα να διδάσκουν, προκειμένου να τα βγάλουν πέρα, εργάζονται πολλές ώρες και ξεπερνούν τις αντοχές τους. Μπορείτε να ξεκινήσετε να διδάσκετε επιλεκτικά ενώ θα κρατήσετε και μια δεύτερη - πιθανόν πιο κερδοφόρα - εργασία.
Προσφέροντας δωρεάν μαθήματα. Το να επενδύσετε χρόνο σε δωρεάν μαθήματα μπορεί να εμπλουτίσει τη διδασκαλία σας. Και πάντα είναι ευχάριστο να συνδεόμαστε με ανθρώπους που εκτιμούν το γεγονός και μόνο ότι είμαστε δίπλα τους.
Διατηρώντας την πρακτική σας. Είναι πολύ σημαντικό να προσφέρουμε και στον εαυτό μας αυτό που χρειάζεται και όχι μόνο στους άλλους. Η συνεχής εκπαίδευση παρακολουθώντας διάφορα σεμινάρια, ο διαλογισμός και η μελέτη αποτελούν τα τέλεια εργαλεία για την αυτοβελτίωση σας.
Ότι κι αν αποφασίσετε να κάνετε βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να δεσμευτείτε. Δεν είναι η καλύτερη επιλογή να ξεκινήσετε να προσφέρετε δωρεάν μαθήματα στην κοινότητά σας και στην πορεία να τα παρατήσετε για κάποια ευκαιρία που προέκυψε. Μην ξεχνάτε ότι πάντα υπάρχουν άνθρωποι που εξαρτώνται από εσάς, είτε πληρώνουν είτε όχι.