Ο εγκέφαλος είναι φτιαγμένος από εκατομμύρια νευρικά κύτταρα ή νευρώνες, από τα όποια το καθένα έχει να εκτελέσει τη δική του λειτουργία καί καθήκον κι ωστόσο το καθένα συσχετίζεται με κάποιο τρόπο, με όλα τα άλλα κύτταρα. Ό εγκέφαλος δέχεται μηνύματα από τον εξωτερικό κόσμο μέσω των αισθητηρίων οργάνων, καθώς καί από τα έσωτερικά όργανα του σώματος καί τους μυς. Τότε ο εγκέφαλος αποφασιζει πως πρεπει να ενεργησουμε και πως δεν πρέπει να ενεργήσουμε, σύμφωνα με τίς καταγραμμένες στό παρελθον έμπειριες καί την μνήμη μας.
Ό έγκέφαλος είναι ένας εξαιρετικά πολύπλοκος κομπιούτερ καί οί 4 τύποι κυμάτων αντανακλούν τον χαρακτήρα του. Συνήθως ή κυματική συχνότητα βήτα (30-13 Hz) συνδέεται με την ενεργητική λειτουργία του εγκεφάλου. Ό ρυθμός άλφα (12-8 Ηz) συνδέεται με την κατάσταση δεκτικότητας του εγκεφάλου. Ό ρυθμός Θήτα (7-4 Ηz) συνδέεται με την κατάσταση που ό voυς είναι συγκεντρωμένος σε ένα σημείο. Ο ρυθμός δελτα (3-4 Ηz) εμφανίζεται σχεδόν αποκλειστικά κατά τη διάρκεια βαθύ ύπνου.
Σέ έναν ενήλικο άνθρωπο πού αναπαύεται, με τα μάτια κλειστά, επιτρέποντας στο νου να περιπλανιέται ελεύθερα, ή πιο εξέχουσα συνιστώσα του EEG είναι ένα αρκετά ομαλό σχεδιο ρυθμων αλφα που είναι χαράκτηριστικά συγχρονισμένοι.
Ωστόσο ή συχνότητα του ρυθμού άλφα μπορεί επίσης να εμφανισθεί εξ αίτιας ορισμένων ανισορροπιών στο σώμα οπως χαμηλό επίπεδο γλυκόζης στο αιμα, χαμηλή θερμοκρασία σώματος, χαμηλό επίπεδο των γλυκοκορτικοειδών όρμονών των επινεφριδίων καί υψηλή αρτηριακή επί μέρους πίεση του διοξειδίου του άνθρακος. Οταν το σώμα είναι τελείως ελεύθερο από στρες καί λειτουργεί σε μια κατάσταση βαθιάς μεταβολικής ισορροπίας, πού αντιστοιχεί στην μεγίστη του ικανότητα, τότε ή δεκτικότητα του νου ανήκει στον ρυθμό άλφα. Εκείνη την ώρα, ό άνθρωπος έχει την ικανότητα να σκεφθεί, να ενεργήσει καί να διακρίνει κατά τον καλύτερο τρόπο, καί όλες οι νοητικές ικανότητες συντονίζονται τέλεια μεταξύ τους.
Η επιρροή των ηχητικών δονήσεων πάνω στον εγκέφαλο έχει επίσης ερευνηθεί. Ό ήχος είναι μορφή ενέργειας πού επηρεάζει τον νου καί την επίγνωση, χωρίς να οφείλει να γίνεται νοητικά αντιληπτός μέσα στα όρια του συστήματος των κατηγοριών. Η επιστήμη των δονήσεων (Μάντρας), είναι μια συστηματοποιημένη γνώση των ήχων καί των επιδράσεων τους πάνω στην ανθρώπινη προσωπικότητα. Εχει αποδειχθει οτι όρισμενες ηχητικες δονήσεις έπηρεάζουν μεταβολικές λειτουργίες του σώματος, αλλοι ήχοι μειωνουν την ανησυχία καί τη νοητική αστάθεια κ. ο. κ. "Ερευνα στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης έχει αποκαλύψει ότι ό συγχρονισμός καί ή ένταση στα κύματα άλφα αυξάνουν σε ορισμένες ηχητικές συχνότητες, ενώ οι δονήσεις του " Ομ " επιφέρουν δραστηριότητα τύπου θήτα στον εγκέφαλο.
Συμπεράσματα
Οί Άσάνας, οί Πραναγιάμας, ή συγκέντρωση, ή χαλάρωση καί ό διαλογισμός διοχετεύουν σε κανάλια, συντονίζουν καί συγχρονίζουν τις δραστηριότητες του εγκεφάλου καί των συστημάτων του σώματος. Αυτό επηρεάζει τον συνειδητό νου ώστε να δρα καί να διευρύνει τίς ικανότητες του. Καθώς αναπτύσσεται ή επίγνωση με την εξάσκηση της Γιόγκα, επιτυγχάνεται μεγαλύτερη αρμονία μεταξύ των διαφόρων διαστάσεων της ανθρώπινης προσωπικότητας. Ή διεύρυνση της επίγνωσης πραγματοποιείται όταν κανείς έχει ταυτόχρονα επίγνωση των συνειδητών καί ασυνειδήτων αντιλήψεων. Καθώς οί πράξεις, τα αισθήματα, οί επιθυμίες καί τα συναισθήματα συντονίζονται, ό νους εξελίσσεται. Αρχίζει να ανοίγει άλλες διαστάσεις καί ενοποιεί τίς διάφορες φάσεις της συνειδητότητας. Σέ κάθε τομέα της προσωπικότητας, σε κάθε κατάσταση της επίγνωσης σε κάθε διάσταση της συνειδητότητας υπάρχει ολοκληρωτική αρμονία, ισορροπία καί συνεργασία, πού οδηγεί σε μια ελεύθερη έκφραση της προσωπικότητας καί της εσωτερικής ύπαρξης.