FAOS SAMADHI 2

Εναλλακτικος χωρος αναζητησης και θεραπευτικων τεχνων.

Εργαστηρι Αυτογνωσιας.

Ολιστικες ψυχοθεραπευτικες προσεγγισεις μεσω της Βοτανικης Ιατρικης, του Διαλογισμου, της Μεταφυσικης, της Ανθρωπολογιας, της Νεας Φυσικης και της Νεας Ενεργειας.


Κάπου στα βάθη της γενετικής μας μνήμης, βρίσκεται η γνώση του σύμπαντος και των κόσμων, όπου η ζωή είναι απαλλαγμένη από την αυταπάτη του χρόνου και του χώρου.

Όπως ακριβώς είχε προγραμματιστεί μέσα μας για να επαναφυπνιστεί την τέλεια στιγμή, έτσι τώρα προσκαλεί την προσοχή μας.

Έχουμε ένα σκοπό πολύ μεγαλύτερο από όσο μπορέσαμε ποτέ να φανταστούμε.

Ο σκοπός αυτός ζητά να τον αναγνωρίσουμε τώρα και ζητά επίσης να αποκόψουμε τα κυκλώματα που μας συνδέουν με τα πρότυπα σκέψης και τα άχρηστα συναισθήματα τα οποία μας κρατούν δέσμιους στην αυταπάτη και στη σύγχυση των κατώτερων βασιλείων.

Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Η συμπονετικότητα είναι το αντίδοτο στο θυμό. Ο Θυμός από την Άποψη του Βουδισμού.




.






Όταν είστε θυμωμένοι, θέλετε να σταματήσετε να υποφέρετε. Αυτό είναι φυσιολογικό. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βρείτε ανακούφιση αλλά η μεγαλύτερη ανακούφιση πηγάζει από την κατανόηση. Όταν υπάρχει κατανόηση, ο θυμός εξαφανίζεται από μόνος του. Όταν κατανοείτε την κατάσταση του άλλου ανθρώπου, τότε κατανοείτε τη φύση του πόνου και ο θυμός εξαφανίζεται επειδή μεταμορφώνεται σε συμπονετικότητα.

Το να κοιτάξουμε βαθιά είναι το καλύτερο φάρμακο για τον θυμό. Αν κοιτάξουμε βαθιά, κατανοούμε τις δυσκολίες των άλλων και την βαθιά τους επιθυμία που δεν κατάφεραν να πραγματοποιήσουν. Τότε η συμπονετικότητα γεννιέται μέσα μας και η συμπονετικότητα είναι το αντίδοτο στο θυμό. Αν αφήσουμε τη συμπονετικότητα να μπεί στην καρδιά μας, τότε η φωτιά του θυμού πεθαίνει αμέσως.

Το μεγαλύτερο μέρος του πόνου μας γεννιέται από την έλλειψη κατανόησης ότι δεν υπάρχει ξεχωριστός εαυτός. Είστε το άλλο άτομο και το άλλο άτομο είναι εσείς. Αν έρθετε σε επαφή με αυτή την αλήθεια, ο θυμός θα εξαφανιστεί.

Πολλοί θεραπευτές μας συμβουλεύουν να εκφράζουμε το θυμό μας για να αισθανόμαστε καλύτερα. Να κάνουμε πράγματα για να κάνουμε τον θυμό να βγεί από μέσα μας, όπως το να χτυπήσουμε ένα μαξιλάρι. Όταν έχετε καπνό στο δωμάτιο σας, θέλετε να αερίσετε το δωμάτιο για να φύγει ο καπνός. 

Ο θυμός είναι ένα είδος καπνού, μια ενέργεια που μας κάνει να υποφέρουμε. Όταν ο καπνός του θυμού προκύπτει, θέλετε να ανοίξετε μια πόρτα και να ανάψετε τον εξαεριστήρα για να φύγει ο θυμός. Έτσι λοιπόν εξαερίζετε το χώρο χτυπώντας το μαξιλάρι. 

Με αυτόν τον τρόπο ίσως και να βρίσκετε πρόσκαιρη ανακούφιση. Στην πραγματκότητα όμως, οι παρενέργειες της πράξης αυτής είναι τέτοιες που αν την εξασκείτε συχνά, ο πόνος σας θα μεγαλώσει. 

Η εκδήλωση του θυμού χρειάζεται ενέργεια για να εκδηλωθεί. Χτυπώντας το μαξιλάρι, μεταθέτετε την ενέργεια του θυμού σε αυτό και όπως είναι φυσικό θα νιώσετε εξουθενωμένοι. Επειδή είστε εξουθενωμένοι, δεν έχετε την ενέργεια να ταίσετε το θυμό σας. Μπορεί να νομίσετε ότι δεν είστε θυμωμένοι πια, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Είστε απλά πολύ κουρασμένοι για να θυμώσετε.

Είναι οι ρίζες του θυμού που τον προκαλούν. Οι ρίζες του θυμού βρίσκονται μέσα στην άγνοια, τις λάθος αντιλήψεις και στην έλλειψη κατανόησης και συμπονετικότητας. Πρέπει να αναγνωρίσετε την παρουσία του θυμού σας και να τον φροντίσετε. Αλλά η σημαντική ερώτηση εδώ είναι ποιός είναι αυτός που έρχεται σε επαφή, φροντίζει και αναγνωρίζει το θυμό; 

Ο θυμός είναι ενέργεια και αν η ενέργεια αυτή είναι υπερβολική, μπορεί να γίνετε θύμα της. Θα πρέπει να μάθετε να παράγετε μια άλλη μορφή ενέργειας που να μπορεί να αναγνωρίσει και να φροντίσει το θυμό.

 Ποιά ενέργεια είναι αυτή; 
Είναι η ενέργεια της ενσυνειδητότητας. 

Οπότε, τη στιγμή που είμαστε θυμωμένοι, εξασκούμε τη ενσυνειδητότητα της αναπνοής και το συνειδητό περπάτημα έτσι ώστε να γεννήσουμε την ενέργεια της ενσυνειδητότητας μέσα μας.

 Η ενσυνειδητότητα δεν είναι εκεί για να καταπιέσει. Είναι για να καλοσωρίσει και να αναγνωρίσει: «Γειά σου θυμέ μου. Ξερω ότι είσαι εκεί. Παλιέ μου φίλε». Η ενσυνειδητότητα είναι η ενέργεια που μας επιτρέπει να αναγνωρίσουμε αυτό που βρίσκεται εδώ. Ο ρόλος της ενσυνειδητότητας είναι αυτός της μητέρας που αγκαλιάζει και ανακουφίζει ένα παιδί που πονά. Ο θυμός είναι μέσα σας, είναι το παιδί σας: «Γειά σου, θυμέ μου, ξέρω ότι είσαι εκεί, θα σε φροντίσω όπως πρέπει, μην ανησυχείς.»

Πρέπει να είστε σα μία μητέρα που ακούει τα κλάματα του παιδιού της. Εάν η μητέρα δουλεύει στην κουζίνα κι ακούσει το παιδί της να κλαίει, αμέσως  αφήνει ο,τι κι αν κάνει και πάει να φροντίσει το μωρό της. Ίσως μαγειρεύει ένα ωραίο φαγητό, αλλά το φαγητό είναι λιγότερο σημαντικό από το παιδί της που κλαίει. Το πρώτο πράγμα που κάνει η μητέρα είναι να σηκώσει το μωρό και να το αγκαλιάσει. Όταν το αγκαλιάζει, η ενέργεια της το διαπερνά και το ανακουφίζει. 

Αυτό ακριβώς πρέπει να κάνετε όταν ο θυμός αρχίζει να εμφανίζεται. Παρατήστε ο,τι κι αν κάνετε γιατί το πιο σημαντικό σας καθήκον είναι να γυρίσετε στον εαυτό σας και να φροντίσετε το παιδί σας, το θυμό. Συγκεντρωθείτε στο θυμό σας και έτσι ίσως αρχίσετε να καταλαβαίνετε τις ρίζες του.

Τη στιγμή που θυμώνετε , τείνετε να πιστεύετε ότι η δυστυχία σας έχει προκληθεί από τον άλλον. Τον κατηγορείτε  επειδή σας έκανε να υποφέρετε. Αλλά κοιτώντας βαθιά, ίσως διαπιστώσετε ότι ο σπόρος του θυμού μέσα σας, είναι ο λόγος που υποφέρετε . Πολλοί άλλοι άνθρωποι, εάν αντιμετώπιζαν την ίδια κατάσταση με εσάς, ίσως να μην θύμωναν. Ακούνε τις ίδιες λέξεις, βλέπουν την ίδια κατάσταση αλλά δε θυμώνουν.  Εσείς γιατί θυμώνετε; Ίσως ο σπόρος του θυμού σας να είναι πολύ δυνατός. Και επειδή δεν έχετε εξασκήσει τις μεθόδους φροντίδας του θυμού σας, ο σπόρος του θυμού έχει ποτιστεί πολλές φορές στο παρελθόν. Όλοι μας έχουμε  τον σπόρο του θυμού στα βάθη της συνείδησης μας. 

Αλλά σε κάποιους από εμάς είναι μεγαλύτερος. Όταν αρχίζουμε να καλλιεργούμε την ενσυνειδητότητα, η πρώτη επίγνωση που βιώνουμε είναι ότι η ρίζα του πόνου μας δεν είναι ο άλλος αλλά ο σπόρος του θυμού μέσα μας. Τότε σταματάμε να ρίχνουμε το φταίξιμο στον άλλο και καταλαβαίνουμε ότι είναι μόνο μια δευτερεύουσα αιτία.

Αποσπάσματα από το βιβλίο "Anger: Buddhist wisdom for cooling the flame"» του Βουδιστή μοναχού, ποιητή, δασκάλου και ακτιβιστή  Thich Nhat Hanh.













.
 

Ο πόνος που δημιουργείς τώρα, είναι πάντα κάποια μορφή μη αποδοχής, κάποια μορφή ασυνείδητης αντίστασης σ'αυτό που υπάρχει.


.

 


Ολα είναι ψευδαισθήσεις. 
Οτι παθαίνουμε, το παθαίνουμε από το μυαλό μας. 
Οτι σκεφτόμαστε αυτό και παίρνουμε. 
Κανείς δεν μας φταίει.

Γι αυτό, ας προσέχουμε σε ποιά σκέψη στρέφουμε την προσοχή μας.

Τό μεγαλύτερο μέρος του ανθρώπινου πόνου είναι περιττό. 
Δημιουργείται μόνο του, όσο ο νούς ασυνείδητα κυβερνάει τη ζωή σου.

Ο πόνος που δημιουργείς τώρα,  
 είναι πάντα κάποια μορφή μη αποδοχής, 
κάποια μορφή ασυνείδητης αντίστασης σ'αυτό που υπάρχει.

Στο επίπεδο της σκέψης, 
η αντίσταση είναι κάποια μορφή κριτικής.

Στο συναισθηματικό επίπεδο,
 είναι κάποια μορφή αρνητικότητας.

 Η ένταση του πόνου εξαρτάται απο τον βαθμό που αντιστέκεσαι στην παρούσα στιγμή, 
κι αυτός με τη σειρά του εξαρτάται από το πόσο 'εντονα είσαι ταυτισμένος με το νού σου.

Οσο περισσότερο μπορείς να τιμήσεις και να αποδεχτείς την Στιγμή σου,
 το Τώρα σου, 
τόσο πιο απαλλαγμένος είσαι απο τον πόνο,
 απο τα βάσανα και απαλλαγμένος απο την μαϊμου
 - που είναι  ο εγωικός νούς.

Γιατί άραγε ο νους αρνιέται συνεχώς την Στιγμή σου ή αντιστέκεται σ'αυτή; 

Επειδή δεν μπορεί να λειτουργήσει και να διατηρήσει τον έλεγχο χωρις τον χρόνο, 
που είναι το παρελθόν και το μέλλον,
 κι έτσι αντιλαμβάνεται το άχρονο Τώρα σαν απειλή.

Χρόνος και νούς είναι στη πραγματικότητα αδιαχώριστα.

Οταν σκέφτεσαι το παρελθόν δημιουργείς χρόνο,   
αλλά και όταν σκέφτεσαι το μέλλον, 
 πάλι δημιουργείς χρόνο.

'Οταν ζείς το παρόν σου σταματάς να δημιουργείς χρόνο.

Δηλαδή κρατάς "τη φωτιά αναμμένη",  
 γιατί αυτή η παρούσα στιγμή είναι η μόνη που έχεις,
 είναι η συνειδητότητά σου.

Το παρελθόν και το μέλλον να τα επισκέπτεσαι μόνο όταν χρειάζεται να ασχοληθείς με τα πρακτικά θέματα της ζωής. 

Οι επισκέψεις σου να είναι πολύ σύντομες. 

Λέγε πάντα "ναί" στην παρούσα στιγμή.

Τι θα μπορούσε να είναι πιο μάταιο, 
πιο τρελό, 
απο το να δημιουργείς εσωτερική αντίσταση σε κάτι που ήδη υπάρχει; 

Παραδόσου σ'αυτό που υπάρχει.

Πες ναι στη ζωή -
 καί δες πως ξαφνικά η ζωή αρχίζει να δουλεύει για σένα κι όχι εναντίον σου.








.



Μηνυμα του Αλαγιε από τις Πλειαδες.


.

Mε τη διανοια δεν μπορειτε να επιτυχετε πνευματικοτητα επειδη ο νους είναι προγραμματισμενος με συστηματα πιστης, προγραμματισμους και τους περιορισμους  της κοινωνιας.

 Όμως μπορειτε να επαναπρογραμματισετε το νου σας εκ νεου ώστε να ανοιξετε τη καρδια σας σε μια ανωτερη συνειδητοτητα.




















.